Jump to content
BulForum.com

Очила за 3D филми


Recommended Posts

Аз съм малко некомпетентен, но смятам да изразя мнение въпреки това :). Доколкото знам технологията е следната - картината се разделя на няколко пласта (мисля че на 3 или 4), като 2 от тях са син и червен. Синия се пуска на хоризонтални вълни, а чевения на вертикални. По този начин очилата могат да отделят 2та пласта за всяко око по един пласт.Когато човешкото око възприема по 1 плас на 1 око (като добавим и онези други пластове) наслагването на картината за мас изглежда като триизмерна. Това същност е игра на цветове и пластове. Ако гледате някои триизмерен филм без очила, ясно се виждат червения и синия пласт. Сигурно наговорих 1 куп глипости, така че чакам да ме поправите :).

Link to comment
Share on other sites

Теория на псевдо 3D ефекта - на екрана пред теб има смесени две картини. Двете са заснети/нарисувани под лек ъгъл (точно ъгъла между очите ти ). С филтрите (цветни или деполяризирани), ти разделяш картината така: лявото око вижда картината предназначена да се вижда под точно такъв ъгъл както го вижда лявото око, дясното око вижда картината предназначена да се вижда под точно такъв ъгъл както го вижда дясното око. Така мозъка се заблуждава, че вижда тримерна картина.

Къде продават намерих, но все още се двоумя при тия цени.

Link to comment
Share on other sites

Да. Както вече съм споменава- взимате една стара рамка за очила, слагате на мястото на лявото стъкло червен плексиграс, а на дясното- син и трябва да стане.

 

Принципът е че с еднот око ще виждаш червения сектор, а с другото- синия, и при тяхното разминаване се получава 3Д ефект (който няма нищо общо с 3Д игрите).

 

А в теорията на xb00t има и вярни неща :)

Link to comment
Share on other sites

Ха- ха! Няма такава програма приятелю!!! Ефекта зависи от разтоянието на човека от екрна и се мени в зависимост от твоето положение. Няма как са стане с програма :)

Link to comment
Share on other sites

Където и да стоиш, филмът ще изглежда по един и същи начин. Именно там му е смисъла. :) Птицата винаги ще лети над твоята глава, а не над гардероба или леглото или...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Гледал съм го с очила, невороятни ефекти има. Добре е да се гледа на почти тъмно, че отблясъците пречат.

По темата: Очилата са от едно списание National Geographic, имаше 3D снимки от Марс вътре и хората бяха сложили очила. Пресован картон с две дупки и червена и синя пластмаса съответно за ляво и дясно око.

Link to comment
Share on other sites

Аз си направих такива очила обаче сега проблемът ми е каде да намеря такива 3D филми!

 

Кажете pls!

Link to comment
Share on other sites

аз съм гледал Shrek 3d с тия очила. Стерео филмите са по 10-30 минути и се правят съвсем отделно от другите филми. игри не помня, но и такива има. филмите не са много.

Link to comment
Share on other sites

Уточнение:

До колкото знам стерео и 3D не е едно и също.

3D са си пълни три измерения, а стереото е две картини слети в една и под различен наклон се виждат отделните картини, които сами по себе си са 2D.

Link to comment
Share on other sites

гледа ли Shrek2 3Dто с тях?

как е ? :)

da gledah go i na nqkoi mesta(ili po to4no 3)e mnogo qko

 

1.S golemiqt paqk koito idva to4no pred teb

2.Kadeto Shrek se pravi na zombi

3.Nakraq s pinokio

 

awe qko e ama efekta e po golqm kogato e tumno

Link to comment
Share on other sites

незнам кой питаш, но мойте бяха в една книга която е като учебник, как се правят такива фигури (дето като ги погледнеш и се "съживяват"). а по принцип не се прави от плексиглас. можеш да потърсиш в интернет.. има упътвания как се правят такива очила. аз намерих 3.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...