Jump to content
BulForum.com

Странен проблем с паленето на компа


mIRCata

Recommended Posts

Имам някакъв странен проблем с компютъра и не мога да разбера дъното ли е, захранването ли е, или е нещо друго.

Проблема е следния - когато опитам да пусна компютъра, първоначално всичко тръгва - вентилатори, дискове, писачката - виждам и чувам, че почват работа. Но на екрана не излиза нищо. Лампата на кутията за диска свети постоянно червено, но не се усеща да правят нещо повече от обикновеното при пускане - т.е не мисля че се прави нещо с тях реално -четене или писане. На монитора не излиза нищо. Не се чува и пискането на спикъра както е при нормален боот. Ако натисна Ресет-аз по писачката разбирам, че е станало нещо, защото тя почва пак с началната си инициализация. Чувам и дисковете да завъртат отново. Но компа не тръгва. Налага се да го спра като задържа пауър бутона. Така може да го направи и до 5-6 пъти преди да запали. Ако лампата на кутията за диска присветне, разбирам, че ще тръгне - появява се картината на монитора с данните за видеото и т.н по нормалния процес.

Гледал съм за хлабава памет, сменял съм местата на паметта, карал съм само с едната плочка - номера си го прави. Понеже мастър диска е SATA - смених му кабела и буксата за връзка към дъното.

Друго интересно, че ми се случи, след като работих няколко часа на компютъра без проблем, вместо log-off, натиснах shutdown. 2 секунди след като се изключи компютъра натиснах пауър бутона да го пусна и не стана. Пак ми извъртя тоя номер. Та вече се чудя какво може да е.

Дайте предложения какво да правя?

 

CPU Intel e8600 май беше, не съм сигурен

MB MSI K7 Diamond nvidia chipset

RAM CORSAIR DDR2 2x2GB

DISK WD 320 GB

VIDEO XFX GTX8800

POWER 600W Fortron Bluestorm

Точната конфигурация мога да я дам довечера, като се прибера - ако е необходимо

Link to comment
Share on other sites

Щом не изписква даже спикъра с някакъв еррор код, значи май рама отпада (относително).

Разкачи харддиска и опитай да пускаш компа без него (без дискове). После откачи двд-то и пак проба. Махни звукови карти, ланки и т.н., и пак проба.

Провери за подути кондензатори по дъното, чест проблем. Рядко, но и процесора може да е.

Аз в тоя ред ги подреждам: дъно, захранване, видеокарта, разширителни платки, процесор.

Пък да видим.

Link to comment
Share on other sites

Колега ,имам почти същия проблем на моята щайга. Спре ли тока или аз дръпна захранващия кабел, кошницата не ще да пали ,а само се въртят вентилаторите и ни приема ,ни предава. Първоначално си помислих че е захранването, защото е Delux и го ползвам 3 години. След като го смених за да пробвам проблема отново продължи. После започнах да правя различни комбинации на рам памети и забелязах, че когато сложа плочка в първия слот машината никога не пали , което ме навежда на мисълта че евтиното ми дънo ECS прави мизерията. Пробвал съм с друг хард , и без оптично устройво ,без успех. Сега за да пусна компютъра след като му е било прекъсното захранването , трябва да сваля единствената останало плочка рам е да я сложа след няколко минути за да тръгне.

Скоро трябва да занеса дъното на гаранционен сервиз ,защото скоро ще му свърши гаранцията, което е моя съвет към теб ,ако имаш разбира се още гаранция.

Link to comment
Share on other sites

Бе уж е с 3 години гаранция. Освен да им го пратя на солитрейд да го гледат....

Link to comment
Share on other sites

Ново развитие на нещата. Сега го направи тоя номер. Откачих само диска. Тръгна. Вързах диска обратно - пак не тръгна. Пак го закачих - пак тръгна. На 3-тото пукане с диск - захапа!

Уж смених кабела и буксата - или диска прави мизерийте, или дъното като цяло има проблем със SATA дисковете. Ще мъча да пускам някакви тестове, ама да видим. Поне имам оправдание да си купя 1,5ТБ диск, дето съм си харесал ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...