Jump to content
BulForum.com

До колко вярвате на софтуера за тестване на различни хардуерни компоне

jjjjjk

Recommended Posts

Тъй като знам, че във форума има и Advanced потребители и такива, занимаващи се професионално с компютри, реших да повдигна този въпрос, тъй като ми е интересно вашето мнение по въпроса.

Та до колко вярвате на програмите за тестване и до колко проверявате нещата по хардуерен път?

Лично аз все още използвам верни пособия като Мултимера си например, защото знам колко "точно" мерят сензорите по дъната/а и не на всички дъна ги има/

Повдигам въпроса относно това, до колко вярвате на програмите за тестване и какви програми ползвате вие, какви предпочитате и на кои се доверявате?

Тъй като темата е относно програми за тестване на хардуер, реших, че логично е да е в раздел Хардуер. Ако греша, нека някой ме поправи.

Темата е за обмяна на опит, не за спорене :)

В какъв смисъл? Ако говориш за мемтестове и тестове на харда няма друг начин да провериш състоянието им. Ако имаш предвид напреженията, мисля че датчиците не са верни в повечето случаи, но не ми и трябва да са верни, защото захранването си има защити и си следи напреженията. Колкото до напрежението на процесора ме интересува при натоварване дали клякат стабилизаторите и тази информация също мога да я получа софтуерно.

Волтметър съм ползвал само при хардуерен вмод.

Ако пък говорим за измервателна техника, не може да се има много доверие на китайските мултицети - един с друг няма да показват същото. Малко повече доверие имам на висок клас руски аналогов, но той е бил калибриран примерно 90та, така че пак няма гаранция. Най-добрия вариант Fluke, Metrawatt и тн малко хора могат да си го позволят...

On 4/8/2010 at 4:02 PM, Overdrive said:
...

Гризе ме до колко са стабилни програмите за тестове на компонентите и момента с лъжливите резултати, че всичко е наред...И ми е интересно кой какво ползва за тестове на системите. :)

А аз за напрежения на мултимер вярвам само. За температурите също не вярвам много-много на програмите...

Важно е да се уточни какъв мултимер. С каква грешка, с каква чувствителност. Ако е някав примерно за 10 лева или дори по хубав за около 100 дори не е особено точен. Точен мултимер е в четирицифрени суми, там и изпълненито и компонентите и грешката е друга. Аз също имам евтин мултимер, няма да кажа примерно яко се изследва на една мостова схема каква грещка ще даде.

On 4/8/2010 at 4:28 PM, raptor2721 said:

Важно е да се уточни какъв мултимер. С каква грешка, с каква чувствителност. Ако е някав примерно за 10 лева или дори по хубав за около 100 дори не е особено точен. Точен мултимер е в четирицифрени суми, там и изпълненито и компонентите и грешката е друга. Аз също имам евтин мултимер, няма да кажа примерно яко се изследва на една мостова схема каква грещка ще даде.

Според това, с което идва, грешката му е +/-0.5% при измерване на напрежение(за прав ток) в диапазона 200mV-200V(да вярвам или не? :) )

И според опитната постановка (на скоро се случи) разликата между програмата и волтметъра е 0.16V-0.17V/За линия +5V и +12V, които обикновено меря на Molex конектора/

Интересува ме принципно на какви програми вярвате, какви програми ползвате и какви програми да се доказали като неточни във ваши очи.Вярвам, че темата би могла да бъде полезна на много хора :)

Хардуерната част особено при финни измервания е много по-важна от софтуерната. Софтуера единствето което зависи от него е метода на апроксимация и големината на стъпката на дискретизация, тук говоря за динамични процеси естествено. Горе си писал колко точно "мерят" сензорите - тук е ключа към всичко - спрямо всяко дъно е различно, компонентите в различните дъна са различни, дори ако щеш 2 абсолютно еднакви дъна могат да мерят с различни грешки. Примерно едва ли някой ще прави индивидуален тест на всяка термодвойка във всяко дъно, гледа се колкото да работи, дали е с 1% или 10% грешка, никой не го интересува реално. Отделно особено сега както всичко е изнесено в братски Китай, дори между партидите има разлики, дори може да говорим за неща като примерно термодвойката примерно за мерене на температурата на процесора да е преместена на различни места в различни ревизии на едно и също дъно. Всичко е много относително. Добре е ако имаш някакви подозрения, че нещата които виждаш са нереални да се измери с външа техника, така чисто информативно за да се види реално ли работят нещата както трябва или нещата са през нивата. За какво ти е нужно точно измерване? Сървър за нещо ли правиш. Ако ти е нужно да имаш идеални условия има готови сървъри които са силно изолирани спрямо околната среда със проверени сензори и точност на измерването. Ако е за домашен компютър цялата работа е безпредметна леко.

Аз на мемтест86+ вярвам както и на всяка една от програмите за тестване на хардове на съответните производители,не ряко проверявам и с друг софтуер за 101% гаранция.

Говоря за Hiren.

On 4/8/2010 at 6:51 PM, raptor2721 said:
....

MemTest86+ с 5 цикъла на паметта(общо 3 часа и половина тест), 4 програми за диагностика на системата и проверка на параметрите на компонентите, 2часа печене с Heavy Load, измерване на линиие на захранването с мултимер-Отклонение по-малко от +/- 5%, почти бетон, 3 програми за четене на SMART ме убеждават, че харддиска е OK, Пълна диагностика на диска със WD Tools, проверка за вируси, качени са само необходимите програми, предварително селектирани и проверени, батерия на CMOS 3.03V според Мултимера и пак толкова долу-горе според BIOS, компютъра не прегрява, не качва високри температури, кондензатори по дъното нямаме подути.Мултимера цял ден вися да следя захранването Цял ден тестване и открих-НИЩО!?

Не съм будала в диагностиката, но клиентът твърди, че машината е забивала, и дори е видял и син екран един път(дали е било Chkdsk или BSOD един Бог знае) Дъмп за синият екран няма дъмп.

Просто ми свършиха идеите...

Веднъж при преинсталация преди известно време-повече от месец ми даде Write Delay Failed, но само веднъж, смених SATA кабела и порта и от тогава не се чува за това/повреден кабел навярно/...След това тествах диска и излезе читаво всичко.

Но какво Аджеба става със системката-Вградено видео/nVidia nForce 6150SE/, Athlon LE 1600 на 2200Mhz, Western Digital 250GB, PATA CD/DVD записвачка, 2GB DDR2 800Mhz и Creative CT4810 аудио карта(вградената я изгорил при някакви маневри с колони),дъно BIOSTAR Group N61PB-M25 Операционна система-Windows XP SP3 32bit.

Остана само-Драйверна несъвместимост(Е то след 3 преинстала с пълно форматиране какъв е проблема аджеба)или Инсталацията в жилището на клиента да е прецакана. Щом като се включи климатика, и монитора му премигва за 2-3 секунди...

Принципно не търся помощ във форуми, защото показва непрофесионализъм от моя страна, но преди да изчерпя възможните варианти не мога да върна системата на клиента.

При мен компромиси с качеството няма. Не искам някой да си мисли, че го цакам.

За това взех да се съмнявам и чудя какво става...

Aз ли нещо??? или системата хем работи добре пред мен, минава всички тестове и т.н, но при клиента правила мизерии.

П.П Ползвам режима за съвместимост на SATA контролера, да се представя като PATA.

On 4/8/2010 at 7:23 PM, jjjjjk said:

Принципно не търся помощ във форуми, защото показва непрофесионализъм от моя страна

Не съм съгласен - не може да знаеш абсолютно всичко, дори и да си "професионалист", затова е нормално да се пита...

Да не е китайско захранването - със слаба филтрация и да пуска отвреме на време по някой як пик.

И дъното щом е евтино със 6150, сигурно са колкото се може по-прости и евтини стабилизаторите на процесора, рама и тн.

Това с волтмер няма как да го видиш, осцилоскоп имаш ли?

В крайна сметка много време си се занимавал да тестваш всичко това и щом не е имало проблеми съмненията се насочват към клиента :D

On 4/8/2010 at 8:32 PM, Overdrive said:

Не съм съгласен - не може да знаеш абсолютно всичко, дори и да си "професионалист", затова е нормално да се пита...

Да не е китайско захранването - със слаба филтрация и да пуска отвреме на време по някой як пик.

И дъното щом е евтино със 6150, сигурно са колкото се може по-прости и евтини стабилизаторите на процесора, рама и тн.

Това с волтмер няма как да го видиш, осцилоскоп имаш ли?

В крайна сметка много време си се занимавал да тестваш всичко това и щом не е имало проблеми съмненията се насочват към клиента :D

400W No name захранване/Има някакво хвърчащо стикерче, по него съдя/, от евтините,китайско ще е сигурно. Конфигурация взета от Метро ли, Технополис ли...Не знам...

Ел.инсталацията ми е добра-голяма част от нея аз съм доизградил, всичко е стабилно.

Осцилоскоп нямам, но щеше да е хубаво да имам в момента...

Силно ме съмнява Електрическата инсталация на клиента в комплект с евтино захранване.

Както казах, TFT монитора му премигва/гаси се/за 2-3 секунди и пак се включва, щом климатикът му започне да работи.

Неговата инсталация е калпава и съчетано с калпава захранване става така. Ако много искаш да ти е мирна главата му кажи че компа е ок и оскаш да видиш инсталацията. И както пишеш това за климатика за мен не е повече от 2 kW прави сметка каква е инсталация и какви са филтриращите свойства на захранването. Единия вариант е просто едно захранване щом кара с китаец 400w накакакво добро 350 ще му свърши работа. Ако още по сигурна да е работата може да се види и инсталцията както писах.

ПП. Ако има нещо фазомер мултимер да види човека като се прибере да не би да му е офазена кутията на компютъра, заради калпава нула и да му прави индуктивност която като се натрупа и освободи компютъра да се ресва.

On 4/8/2010 at 8:57 PM, raptor2721 said:

Неговата инсталация е калпава и съчетано с калпава захранване става така. Ако много искаш да ти е мирна главата му кажи че компа е ок и оскаш да видиш инсталацията. И както пишеш това за климатика за мен не е повече от 2 kW прави сметка каква е инсталация и какви са филтриращите свойства на захранването. Единия вариант е просто едно захранване щом кара с китаец 400w накакакво добро 350 ще му свърши работа. Ако още по сигурна да е работата може да се види и инсталцията както писах.

ПП. Ако има нещо фазомер мултимер да види човека като се прибере да не би да му е офазена кутията на компютъра, заради калпава нула и да му прави индуктивност която като се натрупа и освободи компютъра да се ресва.

Аз съм бил на място и съм замервал стойностите на напрежението в ел.мрежата му. Моментните стойности бяха добре, но мерих много малко/секунди/-Не мога да седя и да чакам някой пик...

Инсталацията е дело на самият "клиент"/Уж завършил специалност за електрическите инсталации по корабите/...Аз не я одобрявам никак, ама никак.Силно неприятно впечатление ми направи това с климатика, както и че му горели бързо крушките... Кой знае какви ги е вършил...

И аз си мисля за ново захранване, но нали знаеш? Ще попита Защо като това работело и ще почне убеждане и т.н....

Дори не знам дали контактите са заземени/занулени...

А това за кутията и офазяването...Него вече не бях се сетил и трябва да се провери.

Благодаря. Друга независима гледна точка не ми бе излишна...Потвърди съмненията ми :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...