Jump to content
BulForum.com

Продавам уред за "изглаждане" на напрежение 220V

Recommended Posts

Става въпрос за това: устройство.

Този тип уреди се рекламират като "спестяващи ток", "намаляващи сметката" и т.н. Действат на принципа на отместване на тока спрямо напрежението, с което се намаля cos(ф), т.е. намаля се мощността (P=A.V.cos(Ф)). Изрично се споменава, че не действат при чисто "активни товари" (радиатор, бойлер, акумулираща печка и т.н.), а само при изявено "реактивни" (хладилник, климатик, всякакви уреди с импулсно захранване).

Поръчах си 2 бр, но единият го отказаха, затова го продавам. Цената е колкото е на сайта - 12 лв.

За контакти - ЛС или скайп: miromannet .

P.S. ето и сайт:, където подобен уред се продава за 65 лв. ;) ...

При теб има ли намаляване на консумираната мощност ?

Сметката за тока по малка ли ти е :)

П.С. Аз съм кандидат за това устройство. Подробности : провери на ЛС.

Ако колегите се откажат,аз го взимам. :)

Ще съм благодарен да ми кажеш от къде да си поръчам. ;)

Здравейте,

след няколко получени ЛС с въпроси, реших да отворя единия уред. Оказа се, че в тази голяма кутийка е сложен просто един кондензатор 5 миркофарада / 450V, вързан успоредно с входа. Има още една верига, за да светнат светодиодите. Нищо друго. В описанието е написано "state of the art electrical technology" :D, мислх, че е някакъв симулатор на реактивен товар, пък то - прост кондензатор.

В книжката на "уреда" са показани една насечена синусоида (т.е. изкривена) преди включването му, и една гладка идеална синусоида след включването.

Уредите ги получих от Китай вчера, нямам никакви наблюдения дали помага или не. Аз ще си ползвам моя, дето се вика - с 1 лв. да ми спести, за година ще се изплати. Вторият беше за вуйчо ми от София, ама като говорихме, и ми каза, че не го искал вече. Затова го и продавам на доставната цена. Ако някой мисли, че след тези уточнения ще му помогне, да пише. Ако не - ще го включа паралелно на другия, да станат 10 мФ :D.

Без да имам интерес към уреда и с извинение за офтопика да бих искал да дам малко допълнителна информация за "непросветените" :laughing:

Това устройство е един вид кондензаторна уредба, която компенсира загубите от реактивната мощност.cos ф

В случая уреда, компенсира загубите от всички реактивни товари (уреди с импулсни захранвания, ел.двигатели и т.н.) и съответно "пести" от сметката за ток.А пести, защото всички електромери измерват пълната мощност, а не активната.Т.е. ние (потребителите) плащаме за нещо, което реално не получаваме.

Сега и ако преведеш набързо какво пише там... ;)

midex-дори и не съм отворил въпросния линк,след изключително коректното отношение на firmajiq,за което заслужава добри думи, да се четат и преваждат допълнителни неща е просто безсмислено.Като уточнение и за да не е просто спам искам да кажа че съм виждал отворен друг такъв уред но от друга марка/продава се в Метро/ и съдържанието му е същото като на уреда на Миро!

Хората правилно са казали че е за подобряване на коефициента cos-f и е един кондензатор-подобни има във почти всяка луминесцентна лампа или по точно казано в тялото на което се монтира,защото в цехове с подобен тип осветление понякога има стотици луминесцентни пури и тогава се получава значително натрупване :rolleyes:

Това устройство е един вид кондензаторна уредба, която компенсира загубите от реактивната мощност.cos ф

Тва му се казва пауър фактор корекшън и го има във всяко модерно компютърно захранване, но там е голяма бобина или схема, която е заменя, защото захранването е на входа с големи кондензатори - където има индуктивност трябва и капацитет за добър cos ф.

Тоест това става само за електромотори и тн, не за импулсни захранвания.

Както каза virtuozo_ корекция на фактора на мощността има сметка да се прави само в заводи и цехове с много машини и електромотори, защото от реактивната енергия греят и се претоварват инсталациите.

За домашна употреба няма смисъл, защото електромерът НЕ ОТЧИТА реактивна енергия (не случайно на българските пише "електромер за активна енергия").

Освен това размера на кондензатора се смята за всеки консуматор - не може да се лепне един и да пише "до 18kW".

Чудя се и как някой може да си позволи да пише, че се закачат 18kW на това - някой неграмотен ще се хване и ще се подпали :wacko:

След всичките тези писания може да се стигне и до извода, че няма смисъл компютърното ви захранване да има PFC, защото само го оскъпява, всичко, което пише в сайтовете е търговски трик.

защото електромерът НЕ ОТЧИТА реактивна енергия (не случайно на българските пише "електромер за активна енергия").

В голяма грешка си. Новите електромери го отчитат а EVN се стараят да заменят старите при първа възможност

Съжалявам за допълнението и за оф- топика. Единственото да се пести е да сте със старите електромери от феродинамична система, при новите даже може да се плащта данък и за ниско cos Ф. Новите електронни ще отчетат дори и светодиода на телевизора ви в режим стед бай, като при старите консумация до 20-30W не се отчита.

да споделя и аз, и преди е ставало на въпрос

изпробвани са 3 вида'' спестители на ток'' купени от различни представителства на тези фирми производители, 1 от пловдив 2 от софия.

пробите в лобораторията на EVN пловдив

резултати

-на новите електромери- никъф ефект

- на старите с консумация на уреди :

1 с реотани( бойлер, печка)-никъф ефект или в допустимата грешка на електромера

2 без реотани, нагреватели-климатик, хладилник около 7% при изразходени 850к.ч

засичахме до по- малки стойности, това е изчислено на база и е примерно, но би трябвало да и реално, всичко е по формули работено.

поздрави

В голяма грешка си...

Сигурен ли си, защото реактивната енергия се мери във kVAR (кило волт-ампер реактивен) и то със варметър, а електромера мери активна енергия в kW/h и няма НИЩО общо с това.

mad-boy - проблема е, че на стендбай не свети само светодиодчето, а вътре работят сума ти електроники, консумиращи 3-4W, които новите електромери могат да засекат, тъй като са много чувствителни.

Като сложиш стендбая на 3 телевизора, монитор, компютър, всичко що е с часовник - ето ти защо плащаш повече.

Спирам да пиша по темата, защото прекалихме с офтопика. Моля модераторите да ме извинят.

Спирам да пиша по темата, защото прекалихме с офтопика. Моля модераторите да ме извинят.

Да, наистина - добре е да спрете с обясненията и да се прехвърлите в тази тема, която лично аз отворих още миналата година. От тук нататък нека има само оферти за евентуална покупка.

• 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...