Jump to content
BulForum.com

firmajiq

Members
 • Content Count

  1649
 • Joined

 • Last visited

About firmajiq

 • Rank
  Депутат

Contact Methods

 • Website URL
  http://miroman.net
 • ICQ
  98236623

Recent Profile Visitors

1011 profile views
 1. Добре, наистина за последно обяснявам моята гледна точка и спирам: Без значение кой какво казва, че е казал, фактите са (признати от двамата): 1. Има проблем -> значи има виновен -> виновен е или продавачът, или купувачът. 2. Краен резултат: продавачът връща парите -> виновният е продавачът. Всички други подробности: кой показал, кой не проверил и защо, кой се обадил по телефона и какво говорил, са подробности. В случая виновен е продавачът. Толкова ли е сложно? А пък щом е толкова сложно, който иска - да го разбира и да си прави изводите, който не иска - да си трае, като го лъжат.
 2. Въпросът премина на личностна основа, затова смятам това да е последният ми отговор в нея. Ами казвам се Мирослав Манолов, от Пловдив съм, на 48 години съм. Не познавам нито продавача, нито купувача. И нито аз, нито писалите по-горе двайсетина човека са участвали в сделката. Другите обаче, които те подкрепят, могат да си дават мнението, но аз не мога, така ли? Дадох си труда да прочета всички постове и изказвам мнение. Явно не си съгласен с него, няма проблем. Аз пък не съм съгласен с мнението на някои други, и го изказах. Нали това е форум, или не трябва да изказваме мненията си, ако са различни? И нямаше да пиша в темата, ако точно ти не беше подкрепил "продавача". Винаги съм считал модераторите/администраторите на форуми за най-точните и безпристрастни участници, нали точно затова им е гласувано доверие да бъдат администратори? От кого да очакваме защита, ако не от най-властимащите? Явно от един по-малко... Доколкото разбрах, "стоката" не е задържана, а продавачът е отказал да си я вземе, когато е връщал парите. Има известна разлика. Да, аз бих поспрял, и 99% от съфорумниците. Един обаче се престраши да се пребори за правата си, и го поздравявам за това. Темата се разрастна в следствие на оправданията на продавача. Аз лично на негово място щях веднага да се разбера с купувача и да върна парите, с тия 20 лв. няма да забогатея. Защото според мен продавачът в случая понесе много повече негативи (но явно не според повечето участници). Абсолютно правилно. Купувачът обаче се е доверил на доброто име на продавача. И като е видял, че сделката не отговаря на реномето на продавача, ни уведоми за да ни предпази. За проведените телефонни разговори няма как да докажем кой е прав и кой какво е казал. Аз гледам фактите - проблемна сделка, продавачът връща парите - следователно купувачът е прав. За благодарност ние го оплюваме.
 3. Може би нямаше да напиша този пост, ако не беше намесата на модератор. Както казва геният проф. Вучков "Гледам и не врявам на ушите си". Може ли нашето общество да става все по-овче? Преди седем години, ако някой беше прецакал някого във форума, се вдигаше такава патардия, и всички защитаваха излъгания. Сега, какво? Има проблем, излъганият уведомява форума, за да предпази останалите. Самият продавач си признава, връщайки парите. А целият форум тръгва да оплюва човека, който си търси правдата. Браво, съфорумци! Очевидно е, че проблемът не са "въшливите" 20 лв., за времето, отделено за писане, mitko_motors може би щеше да изкара повече. Той обаче реши да помогне на форума. Че к'ъв е тоа, че шъ ни помага, ний да не сме няк'ви прошляци бе, смотан евреин такъв, ай'сиктир оттука. Иначе в сигнатурите си пишем гръмките цитати, как величествено звучат, а? Браво на mitko_motors, че не се отказа за "въшливите" 20 лв. (както бих направили много, включително и аз). Другите, като ви излъжат за 20 лв., по-добре си трайкайте, че вижте какво може да ви сполети тук.
 4. Скоро прочетох една забележка, която много ми хареса: :)
 5. Много интересна тема Като гледам - най-четената в последните три дена. Явно тук стана принципен спор, няма начин едната страна да убеди другата (нещо като Ботев срещу ЛокоПд). Моята гледна точка е, че има два основни вида хора: Първите са по-романтичните (в 99% по-добре възпитани, пишат грамотно и на кирилица, не употребяват силно обидни думи и т.н.). Те уважават думи като "чест", "гордост", "мъжка дума" (да извиняват жените в тази група, просто такъв е изразът). Като кажат нещо, после държат на думата си, независимо какво се случва. Условно казано, такива са европейските и азиатските традиции. Основната философия им е "прави каквото си искаш, стига да не пречиш на другите" Вторите са по-прагматичните. Пишат на шльокавица, защото "който не го харесва, да не го чете". Пишат с правописни грешки, защото "тук не е училище, а е форум". Обиждат другите, защото "форумите са за свободно изказване, а не за философски спорове". И т.н., и т.н., аргументите им сме ги чували достатъчно много. Философията им е "Аз съм най-важният, ще правя каквото си искам, другите ще се съобразяват с мен". Тези хора "запазват" нещо във форума, а после не се обаждат; задължително първата им реплика е "колко ще намалиш", без изобщо да са видяли за какво става въпрос - просто принципът им е, че щом търговецът е определил цена, значи 100% ще намали; няма значение, че стоката може да струва 5 пъти повече, важното е да има "коментар". Това е американската агресивна бизнес стратегия. Естествено, това са двата гранични случая - всички сме някъде по средата, т.е. случвало се е да правим неща и от двете групи. Аз лично се стремя да съм колкото може по-близо до първите. Това си е мой избор, нямам право да съдя тези, които са избрали другия. Поне десетина пъти съм имал подобен случай - обещал съм нещо, после на някой много му е трябвало и ми е предлагал даже по-висока сума. Нито веднъж не съм давал нещо на по-високата цена, и да не си спазя "обещаното". Считам, че човек не знае какво губи, когато печели; както и какво печели, когато губи. Затова не си спомням някой да се е оплаквал от мен във форума (ха-ха, вече съм на години и може и склерозата да има намеса в случая :D ) Интересното става, като се сблъскат представители на двете групи . Винаги финансовият резултат е в полза на втория, след това първият започва да го убеждава, че "не е прав", вторият се защитава с по-горе посочените аргументи, и накрая се получава тема като тази... Затова гледам да избягвам контакти с хората от втората група. Затова и connect отпада от списъка с хора, с които бих имал алъш-вериш. Той пък, като разбере, ще си върже черна панделка :D А най-интересното става между двама от втората група - създава се тема, достойна за челната страница на някой жълт вестник-парцал :D Така че това е до възпитание (прословутите "първи седем години") и нито ще се промени с една тема във форум, нито с 1001 теми в 1001 форума.
 6. А защо си мислиш, че само ТИ искаш твоята тема да е на първа страница? Ако е разрешено ъп-ването, всички ще си ъп-ват темите, и твоята пак ще иде на 3-та страница. На първа ще останат само тия, дето нямат какво друго да правят, а само си следят темите, и като иде на втора странца - айде ъп и готово. Мисля, че така си е добре. Който сериозно търси нещо, ще ползва търсачката, и ще те намери и на 35-та страница. Имам обаче предложение - тема, по която не е писано нищо в продължение на 1 месец, автоматично да се затваря. Сега някои изравят теми от 2004 г. и ги пращат на първа страница Също ме дразнят писания на шльокавица, аз изобщо не ги и чета де. Ама все пак форумът е български, а от това писане на латиница правописните грешки в постовете са повече от броя на постовете... Но няколко пъти админите са отказвали да въведат правилото да се пише на кирилица - те раздават тук правосъдие, щом така са решили...
 7. Ето правилото, което според мен трябва да се спазва в случая: Аз го разбирам така - ако намалиш цената в съответствие с това правило, постът ти не се счита за "ъп", т.е. би трябвало да е разрешен.
 8. Извинявай, не съм съгласен. Това "иди си го купи от там" и аз съм използвал, но точно в отговор на купуваческите "бисери", споменати в предишния ми пост. Иначе трябва да съм малоумен, ако НАИСТИНА разбера, че някъде стоката я има по-евтино, и да държа да я продам по-скъпо. Едно, че сделка няма да стане, второ ще се излагам пред целия форум. Отново повтарям - само в случай, че НАИСТИНА някъде я има по-евтино, аз съм "ЗА" това да бъде съобщено, и смятам, че е несправедливо да се дава "warn". Например ме дразнят постове от вида: Когато продаваш SDRAM, да ти кажат "ти луд ли си, вчера си купих DDR400 за еди-колко си"; когато продаваш 20GB диск - "абе ти знаеш ли че 80GB еструва ххх.", и т.н., мисля че разбираш за какво става дума. А ако обявя, че продавам диск 20GB за 100 лв, и някой каже "еди-къде си диск 40GB нов струва 80 лв" - поздравления, точно така трябва, ще проверя, ще размисля и ще сваля цената, а не "иди си го купи оттам"... Общо взето, във форума влизат основно знаещи и можещи , така че вероятността да се продаде нещо на безумна цена клони към 0
 9. Абсолютно съм "ЗА" да се поства (без да имаш намерение да купуваш), САМО и ИЗРИЧНО когато СЪС СИГУРНОСТ знаеш къде може да се купи нещо по-изгодно (може да е по-евтино, може да е малко по-скъпо, но с голяма гаранция, и т.н.), и то случаен купувач (защото има хора, които си мислят, че понеже те МОГАТ да купуват на дилърски цени, и другите могат). Във всички останали случаи такъв пост заслужава "warn".
 10. Ако в такъв случай дадеш сведение в кой магазин е по-евтино, си прав. Обаче мен пък много ме дразнят "специалисти", които "отварят очите на другите" с коментари от сорта "много е скъпо бе", или "може да се намери по-евтино", без обяснения къде може, или "свали цената, пък ще говорим" и т.н. Смятам за нормално всеки да предлага изгодната на него цена (ако например някой е обявил стока за 100 лв., ти си преценяваш, че 30 те устройват и предлагаш 30; не да дрънкаш "свали цената", "скъпо е", "другаде е по-евтино" и прочие простотии). Пък дали ще стане сделката - друг въпрос...
 11. Аз мисля, че в обява от сорта "купувам GF4 между 35 и 55 лв, зависи от параметрите" няма нищо странно, но обява "купувам GF4/128бит/64МВ/ТВ между 35 и 55 лв" си е смешна - че ако някой има точно такова нещо, и види обявата, какво, да не ти поиска 35 лв, след като е обявено, че даваш до 55 лв. Също е смешна обява "продавам GF4/128бит/64МВ/ТВ за 35-55 лв", в тоя случай кой ще ти даде 55? За тези, които не знаят реалната цена на стоките, които продава - са измислени търговете, обявяваш начална цена, стъпка и т.н. А пък тези, които обявяват цена, уговарят се и после се отмятат, защото някой им предложил 2 лв. повече - гледам с такива да не се занимавам повече изобщо. Това са хора, които не си ценят дадената дума, значи и следващия път ще те излъжат, няма нужда да си губиш времето с такива.
 12. Това е малко старо, не знам дали сте го виждали :) , ама много ме кефи :)
 13. Семейство Иванови все не успявали да заченат дете и решили да си вземат баща под наем. В деня, когато трябвало да пристигне бащата донор, г-н Иванов целунал жена си и смутено казал: - Аз изчезвам скъпа, човека ще дойде скоро. Половин час по-късно, по една случайност, пътуващ фотограф на бебета позвънил на вратата, надявайки се да реализира продажба. - Добро утро, мадам, аз бих искал да... - Оо, няма нужда да обяснявате, аз ви очаквах. - прекъснала го малко нервно г-жа Иванова. - Наистина? - озадачил се фотографът. - Ами добре, аз съм страхотен специалист по бебета. - Точно на това се надяваме аз и съпругът ми. Заповядайте, влезте. След минута госпожата попитала, изчервявайки се: - Ъмм, откъде ще започнем? - Оставете всичко на мен, госпожо. Аз обикновено правя две пози във ваната, една на канапето и може би няколко на спалнята. Понякога, на пода на хола също се получава хубава поза, там е широко и спокойно можем да се поразхвърляме. - Ваната? Пода на хола? Нищо чудно, че не сме успели да направим нищо с моя Гошо. - Мадам, никой от нас не може да гарантира успех при всеки опит. Но ако опитаме няколко различни пози и аз щракам от Иест или седем различни ъгъла, сигурен съм, че ще бъдете доволна от резултата. - Боже мой! Това е много... - ахнала г-жа Иванова. - Госпожо, същността на моята работа не позволява да се действува прибързано. Аз лесно мога да ви претупам за пет минути, но съм убеден, че ще бъдете разочарована. - Зная това. - тъжно отвърнала госпожата. - Позволете да ви покажа някои от моите произведения! - казал фотографът, изваждайки албум със снимки на бебета. - Ето това го направих в рейс на градския транспорт. - Боже господи! - възкликнала г-жа Иванова, мачкайки носната си кърпичка. - А тези близнаци се получиха изключително добре, като се има предвид, че беше много трудно да се работи с майка им. - продължил фотографът. - Било е трудно? - Да, тя беше много претенциозна. Трябваше да отидем в Борисовата градина за да свършим добре работата около децата. Хората се тълпяха и ни притесняваха. - Борисовата градина!? - разширили се очите на г-жа Иванова от изумление. - Да, а освен това едно бездомно куче се опитваше да захапе апарата ми и аз трябваше да се пазя от него докато работя с майката! Госпожа Иванова се олюляла и възкликнала: - Имате предвид, че кучето наистина е искало да загризе вашият ъъъ.. , апарат!? - Точно така. Е госпожо стига съм се хвалил, ако сте готова, аз ще вадя триножника и да започваме работа. - Триножник!? - Разбира се мадам, моят апарат е голям, тежък, 29 сантиметров, професионален. Без да го подпра на триножник не мога да работя с него. Мадам?! Мадам?! Боже, какво й стана, тя припадна!
 14. Виждали ли сте това? http://e-psylon.net/dot/index.php?item=art...article_id=1181 а това? Ако хората, които караха автомобили бяха като тези, които работят на компютри (разговор по телефона между Шофьора (Ш) и Техника) Т: Техническа поддръжка. С какво можем да ви помогнем? Ш: Ъъъъъ... Колата не тръгва. Т: Ясно. Кажете марка, модел и година на производство? Ш: А аа... е-ли й майката! Купих я от магазина да я карам, откъде да знам Т: Добре, добре, спокойно. Ще опитаме да минем без тази информация... (въздъхва) Имате ли бензин в резервоара? Ш: Хм... Бензин в резервоара, казваш... А как да разбера? Т: Вижте на предния панел. Къде е стрелката на "Е" или на "F"? Ш: А къде е предния панел? Т: Намира се зад кормилото, ако седите на предната седалка на мястото на шофьора. Ш: Аааа! Виждам. .. Тцц... Има много стрелки, коя да гледам? Т: Търсете тази, до която е написано Е или F. Може да е нарисувана и бензинова колонка. Ш: Аааа! Виждам! Стрелката показва нула. Т: Как на нула? Ш: Аха. Точно на нула. А до нея пише "x1000". Това ли е модела на колата - x1000? Т: (дълбоко въздиша, затваря очи) Не, това не е горивото, това е тахометъра. Той трябва да показва нула, ако колата не е в движение. Стрелката за горивото, обикновенно е в ляво и по-надолу от тахометъра и на нея трябва да пише "Е", после полуокръжност и след това "F". Ш: Ааа. Виждам ,виждам! Стрелката е по средата между Е и F. Т: Отлично! Имате бензин. Сега да проверим акумулатора. Виждате ли волана? Ш: Ъхъ. Т: Натиснете точно по средата... Ш: (Чува се силно "бииииип") Аууу! Така ли трябва да прави? Т: (затваря очи) Всичко е нормално, това е клаксона. Ако работи, значи с акумулатора всичко е наред. Да оптиме сега да подкараме колата. Ш: Нали ти казвам, че не тръгва! Затова ти звъня бе, идиот! Т: (скърца със зъби) Нека да опитаме отново! Натиснете съединителя, после спирачката и завъртете ключа. Ш: Ааа! Давай едно по едно! Къде е “съединителя "? Т: СЪЕДИНИТЕЛЯ... Под волана в вляво. Намер?хте ли го? Ш: Намерих го. Т: Натиснете го докрай. Така. Сега виждате ли под волана два педала? Ш: Ъхъ. Т: Левия е спирачка. Натиснете го. Натиснате ли? Ш: Натиснах. Т: Сега завъртете ключа за запалване. Ш: Как да завъртя ключа, ако и двете ръце ми са заети? Т: Моля? Ш: С лявата ръка държа съединителя, а с дясната натискам спирачката, как да завъртя ключа, питам? Т: (задавя се от смях). Така, да започнем от начало, но този път натиснете педалите с крака. Ш: С крака? А може ли? Т: (все еще се дави се от смях) Може. Ш: Да пробваме... Уха, много е удобно... Защо не ми казахте веднага... Натиснах Т: Сега завъртете ключа за запалване. Ш: Къде е запалването? Т: В основата на волана в дясно. Ш: Хм. Тука има някаква дупка, но няма ключ. Т: Ами сложете го. Ш: Кого? Т: (губи търпение) Ключа за запалване! Ш: Как да разбера, кой е ключа? Т: (хваща се за главата) Това е най-големия ключ във връзката. Ш: Във връзката? Т: Да, там където си държите останалите ключове... Ш: Ааа! Аз я изгубих преди 2 седмици. Значи ми трябва ключ? Т: (хвърля слушалката) Туууууууу.... Ш: Ало? http://www.harmondale.com/cars_support.htm С любезното съдействие на Веси Младенова.
×
×
 • Create New...