Jump to content
BulForum.com

За медиците ни в Либия


veseo

Recommended Posts

Около 30 минути след началото на днешното 19-то заседание в Бенгази съдията обяви шестимата ни медици за виновни и произнесе най-тежката присъда - смърт чрез разстрел. Същото се отнася и за палестинския обвиняем Ашраф.

 

За момента не са ясни мотивите за това решение. Според либийската практика, те трябва да бъдат публикувани писмено, един месец след произнасяне на съдебното решение.

Пратеникът на БНР в Бенгази описва като изключително тягосна атмосферата в залата на фона на радващите и прегръщащи се родители на заразени деца.

В същото време офицерите, които са изтезавали сънародниците ни в опитите да изтръгнат самопризнания, както и либийските медици, обвинени в небрежност, бяха оправдани.

 

Това решение не е окончателно, има още една съдебна инстанция – Върховният съд в Триполи, като защитата на нашите медици адвокатите Бизанти и Ялнъзов заявиха, че ще обжалват моментално произнесените присъди.

 

ПРЕДИ ЗАСЕДАНИЕТО

Пред съдебната зала в се провежда демонстрация на родители със заразени със СПИН деца, предаде пратеникът на БНР в либийския град.

Болните деца са наредени пред съда в жива верига и държат плакати с надписи ••“Благодарим ви за СПИН-а”, “Искаме справедливост” и “Либия е за мир в света”.••

Родителите заявиха пред БНР, че искат да стане ясно кой е виновен за тяхната трагедия и че ако това са българите, то те трябва да бъдат обесени.

Родителите казаха още, че държавата не им помага достатъчно и не осигурява ефективни лекарства за болните деца.

Те добавиха, че разпитат Европейският съюз да им помогне за доброто лечение на децата.

 

Днес за 19-ти път

 

Очаквахме, че на 15 април 18-то заседание ще е последно и Здравко Георгиев, Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова ще чуят присъдите си – каквито и да са те.

Тогава съдът отложи произнасянето им. За днес - Гергьовден – ден на храбростта и един от най-тачените наши празници.

 

Днес пак чакаме и се надяваме да разберем решението на съдебния състав, а междувременно през тези двайсет и няколко дни от последното заседание се случиха важни събития.

 

Хора от цяла България изпратиха над 700 хиляди писма със своя глас за невинноста на медиците ни.

 

Либийският ръководител Муамар Кадафи по време на историческото си посещение в Брюксел посочи, че отлагането на произнасянето на присъдите е само в полза на подсъдимите ни сънародници.

 

Видни експерти и наблюдатели прогнозираха, че Либия ще иска “да излезе от блатото на този процес”.

 

Европолитици заявиха в прав текст, че очакват освобождаване на българите.

 

 

 

Какво значи това? Значи ли, че за първи път ще усетим смисъла на НАТО и Либия ще е следващия Ирак? Или върховния съд ще вземе друго решение? Само времето ще покаже.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 329
  • Created
  • Last Reply

Пауъл обеща натиск върху Либия за делото срещу медиците ни

 

 

Ще окажем натиск върху либийското правителство, за да могат българските медици да се приберат по домовете си. Това заяви държавният секретар на САЩ Колин Пауъл след среща с българския външен министър Соломон Паси, който в момента е на посещение във Вашингтон.

 

Пауъл е уверил министър Паси, че САЩ внимателно следят делото и ще направят всичко, което е в техните възможности, задържаните българи да бъдат освободени.

 

България има американската подкрепа по процеса срещу шестимата медици, е уверил Колин Пауъл.

 

Надявам се решението на либийския съд да бъде справедливо, каза още американският държавен секретар.

Link to comment
Share on other sites

Валтер Швимер: Искам медиците ви да бъдат освободени

Генералният секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер подкрепи становището на Парламентарната асамблея на съвета за освобождаването на медиците ни и изрази надежда, че личните му усилия в тази насока ще доведат до положителен резултат.

 

Още преди време писах на либийския лидер Муамар Кадафи и на генералния секретар на Арабската лига Амр Муса по повод процеса срещу българските медици в Бенгази, като обърнах специално внимание на хуманитарната страна на въпроса, заяви Швимер на среща с журналисти по повод тазгодишната пролетна сесия на ПАСЕ.

 

Надявам се, че стремежът на Кадафи да поддържа по-добри отношения с европейските страни, а също и моите досегашни демарши в полза на медиците ви, както и усилията на депутата Матиаш Йорши, който тръгна на втора мисия в Либия във връзка с техния случай, ще спомогне за скорошното им освобождаване.

 

Междувременно българският депутат Евгени Кирилов информира групата на социалистите в ПАСЕ – най-многобройната политическа група в Асамблеята, за последните развития по случая с българските медици, за мисията на Матиаш Йорши в Либия и за хода на внесената от него на миналата сесия проекторезолюция в тяхна защита.

 

Кирилов призова членовете на бюрото на ПАСЕ от групата на социалистите да изготвят специално становище на Съвета на Европа в случай, че нашите медици не получат справедлива присъда на 6 май.

Link to comment
Share on other sites

Проф. Герджиков: Няма да се стигне до изпълнение на присъдите

Това е една много неприятна новина, не само за нашите медици, но и за всички българи. С тези думи председателят на Народното събрание Огнян Герджиков коментира произнесените смъртни присъди за медиците ни в Либия.

 

Но това беше една присъда, която аз лично допусках и преди време направих прогноза, че такъв вариант е много възможен. Той за съжаление се сбъдна. Но за мен това никак не означава, че ще се стигне до изпълнение на присъдите, напротив аз лично съм убеден, че няма да се стигне дотам, заяви Герджиков и обясни:

Първо тази присъда не е окончателна, тя подлежи на обжалване.

На второ място, Либия не е изпълнявала смъртни присъди вече 9 години и ще бъда много изненадан, ако това бъде прецедент.

На трето място е това, което казах преди няколко месеца, очаквам Муамар Кадафи да се прояви като човек-хуманист, за да спечели известно политическо влияние – от такова той има много голяма нужда в световната общественост.

 

Трябваше да се очакват такива присъди заради голямото обществено напрежение в Либия, особено в Бенгази. Заради политическите противници на Кадафи, има известен политически привкус цялата тази съдебна история, коментира още Герджиков, като още веднъж подчерта, че според него няма да се стигне до разстрела на българските медици.

 

Председателят на Народното събрание каза още, че е твърде трудна задачата за изместване на съдебния процес извън Либия.

Link to comment
Share on other sites

много лошо :(

тея шибани либийци да измрат всичките :angry: държаха ги там 6 години(май толкова) и сега ги осъждат на смъртна присъда.

 

българите са невинни

Link to comment
Share on other sites

Dali sa nevinni nemoga da kaza, no chesno kazano ne sam i ochakval prisadata da e razlichna ot proiznesenata. :( :angry:

Edinstvenia shans na tezi hora sega e da gi amnistira Kadafi. Toi ima takova pravo, no dali ste go napravi? :( :angry:

Tova che edi si koia darzava stiala da uprazni natisk varhu libiicite nishto ne znachi spored men. Boli gi fara tiah za nashte lekari. :( :angry:

I neznam zashto se ochakva edin evrein (kakavto e nashia vansen ministar Pasi) da postigne polozitelen rezultat v pregovori tochno s arabi. Za nikogo ne e taina kakvi sa otnosheniata mezdu arabite i evreite. Ako pak niakoi neznae, neka da kaza che te prosto ne se ponasiat i samo gledat da si napraviat mrusno. :( :angry:

Silno se nadiavam Kadafi da gi amnistira tezi nashi sanarodnici, koito prepatiha tolkova da se varnat zivi i zdravi v Bulgaria. Nasheto pravitelstvo nemoza da gi otarve, sega ostava da se nadiavame drug da go napravi vmesto nas..... :sick

A DANO!

Link to comment
Share on other sites

.... Ами какво да кажа, жалко. След толкова време, и след политическата поскрепа, която ни се оказа, човек би очаквал да ги оневинят. А нямат ли право на обжалване?

Link to comment
Share on other sites

Споко. Не бъдете толкова първосигнални, всичко това може да е умел политически ход и на Солмон Паси и на Кадафи (дори и той има политически противници) . Аз съм оптимист.

 

Ако се случи най-лошото ще се вдигнем и ще пометем де що има либийско в България :devil .

Link to comment
Share on other sites

Споко. Не бъдете толкова първосигнални, всичко това може да е умел политически ход и на Солмон Паси и на Кадафи (дори и той има политически противници) . Аз съм оптимист.

 

Ако се случи най-лошото ще се вдигнем и ще пометем де що има либийско в България :devil .

Az ve4e 4ux komentari ,4e nie shte im oprostim vunshniq dulg ,te shte oprostqt smurtnata prisuda

Link to comment
Share on other sites

Az ve4e 4ux komentari ,4e nie shte im oprostim vunshniq dulg ,te shte oprostqt smurtnata prisuda

Гадното в случая е че обещетението, което искат родителите на заразените деца е една малка част от дълга им към нас.

Link to comment
Share on other sites

Kato pomislq kolko epidemii ima po bolnicite w bulgariq, ne bix se u4udil ako sa vinovni. Osnovniq motv sa samopriznaniqta, bilo pod natisk ili ne, nikoi syd ne bi gi othvurlil s leka ruka. A 4e sa iztrugnati sus sila: Az pone ne wqrvam nqkoi dobrovolno da si priznae kakvoto i da bilo. Jalko wse pak 4e sa bulgari, koito lekuvat nas i nashite deca.

Link to comment
Share on other sites

Вие очаквали ли сте други присъди? От сравнително сигурен източник още преди 2 години знам, че щяха да получат такава присъда. Българи са, но вижте какви са последиците от заразяването... Дори да са невинни са нужни изкупителни жертви. Аз лично разбирам либийците. Ако моето дете беше заразено заедно с още 400 други от СПИН от някакви араби едва ли щях да искам друго освен да ги убият с камъни.

Link to comment
Share on other sites

Някой може ли да ми обясни, защо са освободили 9-те либиици обвинени в небрежност, а са оставили само българите?

Link to comment
Share on other sites

Някой може ли да ми обясни, защо са освободили 9-те либиици обвинени в небрежност, а са оставили само българите?

Защото са либийци?

Защо си мислиш, че съдът в Либия е безпристрастен. Та режимът там е диктатура!

България, която се води за демокрация, е с толкова корумпирана съдебна система!!! Как можем именно ние да настояваме за честност, като Корупцията у нас е с главно К???

Link to comment
Share on other sites

Тамън бяха строили армията за днешния празник...с маршова стъпка към Либия и да се обезараби въпросната местност!!! Света не е видял нищо хубаво от шибаните араби-само атентати и тем подобни лайна.Само да се пролее капка българска кръв на либийска земя лично аз отивам пред либийското посолство(ако има такова) и почвам джихад.А ако България милее за тези българи в Либия-съгласен съм и война да им обявим.Стига са ни тъпкали вече!АКо бяха американци щяха да са много отдавна освободени.

 

СМЪРТ НА АРАБИТЕ!!! ИЗГОРЕТЕ КОРАНА!

Link to comment
Share on other sites

Iskam samo edno da kaja, koeto nikak ne zvychi hristeqnski i ne zvuchi s dobriq ton na foruma. Ne 400 a 40000 trqbvashe da zarazat i da sprat razvitieto im. Ne lekarstva a otrova da dadat na tiq piderasi cherni.

Link to comment
Share on other sites

Проф. Герджиков: Няма да се стигне до изпълнение на присъдите
тоя пак как се опитва да замаже положението !!!

 

Освобождават доктора!

това какво трябва да значи :confused

Link to comment
Share on other sites

Някой може ли да ми обясни, защо са освободили 9-те либиици обвинени в небрежност, а са оставили само българите?

NE samo 9 libiici sa osvobodeni. V nachaloto na skandala dokolkoto znam e imalo i zapadni lekari, chiito darzavi sa gi izmuknali za nula vreme. Kakto sami vizdate nashite sa ostanali kato izkupitelni zertvi......... A zashto tochno nashite?? :confused Setete se sami........ Nashite "rukovoditeli" ne praviat absoliutno nishto za bulgarite v bulgaria, ta kakvo ostava za tezi, koito sa zad granica........

Mamka mu i prase! :angry1

Link to comment
Share on other sites

Osvobozhdavat ediniq doktor, taka suob6tili po Darik radio. Bili go osudili na 4 godini zatvor, pri koeto tui kato ve4e sa go durzhali 5, e pusnat na svoboda. Tova se kazva v dopulnitelnata informaciq.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...