Jump to content
BulForum.com

Проблем с печатането


Recommended Posts

Наскоро качих на една машина Ubuntu 9.04, свързах принтер (HP LJ P1005), и се наложи да инсталирам hplip за да мога да го инсталирам принтера, добавих допълнителните Windows-ки шрифтове (msttcorefonts) и принтера си тръгна и работи добре... с едно доста досадно изключение. Въобще не разпечатва главно 'Й', когато шрифта е Times New Roman или Arial (с другите ttf не съм пробвал още).

След търсене в google, пробвах доста неща - да премахна cups и след това да инсталирам всички cupsys пакети през Synaptic - след като инсталирах наново принтера (чрез графичния интерфейс, system-administration-printing) - проблема остава. Като дам print preview - символа излиза. Като export-на документа в pdf - текста се разпечатва нормално. Пробвах да го запаметя под различни формати (.odt, .doc) - еднакъв резултат. На това място им трябва точно Times New Roman.

 

Някакви идеи?

Link to comment
Share on other sites

Май няма желаещи да помагат... въздъх...

 

По всичко изглежда, че проблема е в OpenOffice. Опитай да отпечаташ през Koffice (Kword) или AbiWord - почти сигурно е, че проблем няма да има.

Link to comment
Share on other sites

Не е. Аз печатам през ООО, с hplip съм и същия принтер HP LasarJet P1005. Верно си имаше проблеми с тръгването на 8.04, но от 8.10 насам нямам грижи. Единственно проблеми имах веднъж, като се опитах да го подкарам след местене с USB 1.1 кабел, но като му сложих кабел за USB2.0 и си тръгна нормално.

 

Явно в шрифтовете е проблема

Link to comment
Share on other sites

Провал...

 

След като почнаха да се появяват и други проблеми, наааай-накрая мозъка ми включи от стендбай режим на такъв с минимална консумация и реших да пусна memtest... На десетата секунда изкара грешка... А уж си знам, че проблемите с паметта дават какви ли не отражения...

 

Едва ли е от офиса, защото със същата дистрибуция бях пробвал на моя лаптоп - принтера печата. Бях пробвал да кача OO 2.х - същата работа.

Link to comment
Share on other sites

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/o...org/+bug/124134

 

бъгът си е все още тук към 2009-06-16 и по-конкретно:

 

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/o...134/comments/15

 

става дума за проблем с печатането на Й от Times New Roman, но щом казвате, че не е от това...

аз все пак бих инсталирал един abiword или kword за тест. Не е голям гъзобол.

Link to comment
Share on other sites

Да, на няколко пъти попаднах на този бъг публикуван. На едно от местата един младеж уверяваше, че като се махне нацяло cups и се инсталират всички пакети на cupsys това ще помогне. При мен не помогна.

 

Същия този принтер го взех и го инсталирах на служебния си лаптоп, който е със същата дистрибуция (вероятно и същия OOO), там го инсталирах безпроблемно, и печата безпроблемно въпросните символи. На въпросната машина, междувременно й бях преинсталирал убунту-то, понеже й изчезнаха всички менюта, виждаха се само папките и линковете на самия десктоп, файловия браузър си работеше, но отказа да стартира 'run' командата (alt+f2) (конзолите ctrl+alt+Fx си работеха) и въпреки, че пробвах няколко дадени решения от различни източници - проблема остана. След преинсталацията веднага инсталирах принтера, който повтори същия проблем - печата без Й. След рестартирането проблема от преди инсталацията (с десктопа) се появи, изчезналите табла, както и hplip проплака, че нямало "tray". Тогава най-накаря ми хрумна да врътна един мемтест...

 

Сега се замислям, че на лаптопа езика по подразбиране е английски, докато този на проблемния компютър е български, въпреки че силно ме съмнява това да оказва някакво въздействие.

 

Ред: При опита ми да си стартирам служебния лаптоп - номера с изчезналия трей се появи и тук. Да нямам проблеми с дистрибуцията?

 

РеРед: Когато потребител се прави на администратор, сигурно е много забавно на администраторите да гледат. И на двете машини реших за удобствто да махна Evolution и изглежда и на двете съм махнал и неща, които по принцип трябват... Като gnome-panel, например... sudo apt-get install gnome-panel и гле'й к'ви чудеса стават...

Link to comment
Share on other sites

Със сигурност apt ти е казал какво възнамерява да премахне преди да го направи и е искал да му потвърдиш.

 

Как се маха Evolution, без apt да ти премахне целия gnome?

 

В конзолката изпълняваш:

 

sudo aptitude unmarkauto $(apt-cache depends gnome-desktop-environment | grep Depends | cut -d: -f2)

 

това маркира всички пакети свързани с gnome-desktop-environment като manual инсталирани, което значи, че apt повече няма да се занимава с тях автоматично, което значи, че като направиш apt-get remove --purge evolution* няма да ти деинсталира автоматично и gnome заедно с evolution.

 

Между другото и аз винаги махам evolution след инсталацията... не ми трябва. За пощата си има mutt... Както казва автора му - "All mail clients suck. This one just sucks less." За адресите - abook. За календара - todotxt.com и tudu. Решенията тип "пет в едно" никога не са ми били полезни. А и самата идея на юникс базираните системи е във взаимодействието на много отделни тясно специализирани инструментчета. А не един инструмент, който да покрива пет функции...

 

Предимството в използването на конзолни програми, е във гъвкавостта. Където и да се намирам - ssh до сървъра ми - и всичко което ми трябва ми е на разположение. Истински мобилен офис и работно място.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...