Jump to content
BulForum.com

Препоръчайте лаптоп

awesome

Recommended Posts

djadomraz said:
Именно, точно с Presler съм аз... чак пък трагичен не е. Върши ми работа все още :)

Старо да, бъгаво не бих казал, аз поне от моя нямам оплаквания

Всичко е въпрос на гледна точка, то аз познавам хора с П3 още и са доволни и им вършат работа. По-скоро имах предвид, че още при създаването си бяха... зле, да не казвам друга дума. Това са набедените двуядрени процесори на Интел в слабите им години. Нямат дори далечна родствена връзка с Core технологията.

П.П. Естествено, ако търсиш всичко друго само не и производителност са си супер це пе у -та :)

• Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Pentium Dual Core не е толкова зле особено ако го сравняваш с Турион X2. Просто тоя път интел наистина нацелиха формулата. И все пак зависи за какво си ползваш лаптоп-а. Ако за 1300 лв. си купиш low end Core 2 Duo и не играеш игри и не се занимаваш с апликации изискващи цпу мощ - разлика няма да усетиш.

Thief said:
Pentium Dual Core не е толкова зле особено ако го сравняваш с Турион X2. Просто тоя път интел наистина нацелиха формулата. И все пак зависи за какво си ползваш лаптоп-а. Ако за 1300 лв. си купиш low end Core 2 Duo и не играеш игри и не се занимаваш с апликации изискващи цпу мощ - разлика няма да усетиш.

Лаптопа хич не е само процесорна мощ и характеристики като рам, хард, видео и други. Лаптопа е много повече: функционалност, удобство, здравина, издръжливост на батериите и др. в този дух, и разбира се и производителност. Затова ще се повторя и допълня: Lenovo и то Centrino платформа, която в общи линии съчетава по-важните неща за един лаптоп, в по-голяма степен от която и да било друга платформа.

Светлия said:
Лаптопа хич не е само процесорна мощ и характеристики като рам, хард, видео и други. Лаптопа е много повече: функционалност, удобство, здравина, издръжливост на батериите и др. в този дух, и разбира се и производителност. Затова ще се повторя и допълня: Lenovo и то Centrino платформа, която в общи линии съчетава по-важните неща за един лаптоп, в по-голяма степен от която и да било друга платформа.

И как Core 2 Duo ще допринесе повече до моята "функционалност, удобство, здравина, издръжливост на батериите и др" ? Производителността е важна само ако имаш нужда от нея.

Само да допълня, че така нареченото центрино започва още с Pentium M. Освен това тя съчетава няколко платформи и лично аз не знам лаптоп с интелски процесор, който не е базиран на центрино (и не е по-стар от 4-5 години).

Колкото до леново, има и други модели, които са читаво сглобени. Освен това алуминиевата облицовка на мак-а също не е за пренебрегване.

Thief said:
И как Core 2 Duo ще допринесе повече до моята "функционалност, удобство, здравина, издръжливост на батериите и др" ? ...

:) Това което аз казвам, че стойността на един лаптоп далеч не се измерва само с производителност. С каквото впечатление останах от по-горните постове. А за Centrino -то виж по-долу. ;) Ще си отговориш сам.

Thief said:
Само да допълня, че така нареченото центрино започва още с Pentium M. Освен това тя съчетава няколко платформи и лично аз не знам лаптоп с интелски процесор, който не е базиран на центрино (и не е по-стар от 4-5 години).

:) Примерно Dual Core :confused Да не говорим за Селерони, "които не са доста по-стари от 4-5 години".

Обичаш да си говориш наизуст май. :D

Напротив. Бъркаш се. Този дуал кор за който ти ми говориш е Pentium D, който е само за десктоп.

Celeron също го има в M разновидност, но той не е центрино. :)

Thief said:
Напротив. Бъркаш се. Този дуал кор за който ти ми говориш е Pentium D, който е само за десктоп.

Celeron също го има в M разновидност, но той не е центрино. :)

:) Pentium Dual Core T3400 още Dual Core от новите, които не са Сентрино, а ето и Селерони в продажба в момента и нито един не е Сентрино :confused :rolleyes:

Не може да си специалист по всичко просто (не говоря персонално за теб, но и теб имам предвид), а и няма полза за никой.

Те половината Интели май не са Сентрино, пък ти викаш: ..."не знам лаптоп с интелски процесор, който не е базиран на центрино (и не е по-стар от 4-5 години)"...

Сега, под центрино имах предвид "оригиналните" центрино платформи (тези от които произлиза пентиум дуал кор) каквато е например санта роса. А този дуал кор е базиран на именно такава платформа, но не го водят центрино защото центрино е бранд за high end процесори, а dual core е бюджетен процесор. Въпросния дуал кор е орязан Core2Duo с Кор2 архитектура. Всичко е маркетинг трик.

Thief said:
Сега, под центрино имах предвид "оригиналните" центрино платформи (тези от които произлиза пентиум дуал кор) каквато е например санта роса. А този дуал кор е базиран на именно такава платформа, но не го водят центрино защото центрино е бранд за high end процесори, а dual core е бюджетен процесор. Въпросния дуал кор е орязан Core2Duo с Кор2 архитектура. Всичко е маркетинг трик.

:) Мога ли само да се усмихна и да кажа, че не е лошо като се обърка понякога човек да може да си признае.

Едит: И все пак да добавя, че Сентрино е платформа, а не процесорна линия, та каква е връзката, че Dual Core -a е орязан C2D - това касае процесора, а май си говорим за цялостна платформа. :)

Светлия said:
:) Примерно Dual Core :confused Да не говорим за Селерони, "които не са доста по-стари от 4-5 години".

Повод за недоразумението е именно това по-горе. Селерон брандиран центрино няма. Базиран на центрино архитектура обаче има (това имах предвид после под центрино). Pentium DC е чист C2D със сериозно орязан кеш и по-бавно FSB (умишлено занижена), така, че зависи как го гледаш.

Thief said:
Повод за недоразумението е именно това по-горе. Селерон брандиран центрино няма. Базиран на центрино архитектура обаче има (това имах предвид после под центрино). Pentium DC е чист C2D със сериозно орязан кеш и по-бавно FSB (умишлено занижена), така, че зависи как го гледаш.

Изобщо няма недоразумение даже. Ти изрично каза: "...аз не знам лаптоп с интелски процесор, който не е базиран на центрино (и не е по-стар от 4-5 години)". Оказа се, че половината лаптопи с Интелски процесори НЕ СА Сентрино. Включителни и такива със Селерон, който е "интелски процесор" както и да го погледнеш, а не "зависи как го гледаш". Т.е. откъдето и да го гледаш и както и да го въртиш се пообърка, ама вместо просто да си го признаеш или дори и да не ми отговаряш ти само се затлачваш в обяснения... ;)

Thief said:
Объркал съм, колкото и Селерон е центрино. Чисто фактически, ти обърка пръв. ;)

Не е зле и да покажеш къде, както аз съм така добър да направя. Както и да е, исках просто да покажа, че специалисти по всичко само на хартийка има. И най-много някой друг да страда от техните "авторитетни мнения", щото те винаги си остават на хартия. ;)

П.П. И сега последно не разбрах:

Thief said:
...аз не знам лаптоп с интелски процесор, който не е базиран на центрино (и не е по-стар от 4-5 години)...

- твои думи ли са или някой хакер ти ги е сложил в мнението. :)

Светлия said:

Да не говорим за Селерони, "които не са доста по-стари от 4-5 години".

Не знам колко пъти трябва да посочвам къде. Ето, за 2ри път ти показвам.

Нещо не мога разбера и идеята ти за специалисти на хартия...

Thief said:
Не знам колко пъти трябва да посочвам къде. Ето, за 2ри път ти показвам.

Нещо не мога разбера и идеята ти за специалисти на хартия...

:) А даваш съвсем друг вид.

Селерон го давам за пример в отговор на твоите думи че:

"...аз не знам лаптоп с интелски процесор, който не е базиран на центрино (и не е по-стар от 4-5 години)..."

и освен Dual Core, който ти дадох за пример, добавих и Селерон, който също е Интелски процесор, който хич не е по-стар от 4-5 години по твоите критерии, и ИНТЕРЕСНО - той също не е в платформата Сентрино. Т.е. оказа се, че както твърдиш, че няма "лапотп с интелски процесор, който ..." то половината лаптопи с Интелски процесори (Pentium Dual Core и Celeron) не са Centrino. :rofl:

Не знам дали бях достатъчно ясен дори и за теб, но май е mission impossible да разбереш.

А относно специалистите на хартия, оставям на теб да си избереш дали да разбираш или не ! ;)

Това, което съм казал е, че са базирани на центрино и същевременно съм пояснил какво съм имал предвид. Това, че нямат стикер е въпрос на брандинг. Ти съответно нямаш търпение да се докажеш и веднага скачаш. Просто спри да използваш по 20 емотикона преди и след изречението щото освен разбъркания ти словоред трябва да се опитам и да вникна в плитката ти логика.

*Сега си спомних твои мнения в други теми. Вярно ли си специалист и на- и не- на хартия ? Щото според мен вчера си се обзавел с лаптопец, съответно прочел какво има под кутията му и ... останалото го виждаме.

Thief said:
...

:) Искрено ме радваш.

Thief said:
Това, че нямат стикер е въпрос на брандинг...

Нормално. Или са им свършили лепенките уупс стикерите, или може и самите Интел да не знаят, че всъщност всичко е Сентрино. Трябвало е да питат мъдреца от bulforum, преди да се изказват неподготвени.

Thief said:
...Просто спри да използваш по 20 емотикона преди и след изречението щото освен разбъркания ти словоред трябва да се опитам и да вникна в плитката ти логика...

:) Виновен ли съм, че съм емоционален, за логиката няма да коментирам - напълно си прав !

Thief said:
...Щото според мен вчера си се обзавел с лаптопец, съответно прочел какво има под кутията му и ... останалото го виждаме.

Ти направо ми се издигаш още повече в очите (мислех си, че е невъзможно, но ...) абсолютно е така ! ;)

:rofl:

Не не, ти повече ме радваш. :)

Ако с нещо съм те засегнал или съм се усъмнил в безупречната ти квалификация на и не- на хартия - my apologies.

Така де, като нямам phd в коммпютърни науки как съм си позволил да давам мнение в тема за компютри. Естествено. За сметка на това, специалистът "светлия" ни просветли за най-новото в света на микропроцесорите. Той също е и брилянтен инженер разбиращ от ремонт на автомобили. И не на последно място, светлия съветва администрацията на Обама в борбата срещу кризата. И всичко това той го е доказал на хартия, но още по-важно е, че го е доказаел пред себе си и пред нас - потребителите на булфорум.

Thief said:
...Така де, като нямам phd в коммпютърни науки как съм си позволил да давам мнение в тема за компютри...

Нее не, пак не си ме разбрал. ТИ не даваш мнение, ти си Последната инстанция. Това което казваш не са мнения, ами чисти аксиоми - НЕоспорими. "Няма лаптопи с Интелски процесори, които да не са Сентрино." - казах и точка, няма Интел, няма Минтел :rolleyes:

Thief said:
... За сметка на това, специалистът "светлия" ни просветли за най-новото в света на микропроцесорите. Той също е и брилянтен инженер разбиращ от ремонт на автомобили. И не на последно място, светлия съветва администрацията на Обама в борбата срещу кризата...

Как само ме ограничи. Аз далеч не се изявявам само в тези необятни територии, но бледнея пред твоите познания и широта на мисълта. В крайна сметка не аз разсмивам (исках да кажа просветлявам, ще ме извиниш за аналогията с моя ник) целия форум в немалко теми.

П.П. И само да допълня, хартиентите философи ги надушвам отдалеч, да знаеш. Иначе нищо лично, в крайна сметка само си пишем във форума.

Edit:

Thief said:
Надушвате се а...микропроцесори.

ok! Paperman ! ;)

Светлия said:
П.П. И само да допълня, хартиентите философи ги надушвам отдалеч, да знаеш.

Надушвате се а...

За пореден път доказваш, че твойте знания, те не идват от хартия. При тебе всичко е опит. Ти си ги придобил в продължение на много години опит в дизайна и асемблирането на микропроцесори.

Колеги,

Последно питам за мнение. Спрял съм се на следните три лаптопа.

Самия компютър ще се използва за учебни цели - архитектура. Минимум на VGA-то 256mb , min RAM 2gb. HDD - min 160gb.

Въпроса е кой най добре би се справил с обработка на чeртежи , 3D и други. Не профисионално. За учебни цели.

Изискването на университета е мин 256 RAM на VGA. Другото се покрива без проблем.

Бюджета разбира се е ограничен.

Последно съм се спрял на:

DELL Vostro - 999лв

Lenovo 3000 n200 - 899лв

HP Compaq - 1179лв

Аз си мисля, че и трите са сходни - като качество , марка и конфигурация.

По възможност ще се вземе HP-то май май - повече RAM , по -нов процесор , повече HDD , HD VGA.

Международна гаранция задължително ( ще се ползва извън България )

Аз бих взел второто, просто съм фен :)

HP май напоследък ги развалиха - само чувам за постоянни забивания, разпояване на чипове от дъното, прегряване и тн :wacko:

Въпреки това не съм запознат с различните им серии и нямам преки наблюдения.

На хартия Dell-а не е добре, заради вграденото видео, но трябва да се види дали другите два не ползват shared memory, защото тук не е отбелязано, ако ползват все същите л**на.

Thief и Светлия - мерси че ме разсмяхте.

Нищо лично, но без да се правя на специалист подкрепям мнението на Светлия.

Centrino до колкото имам информация НЕ Е ПРОЦЕСОР, а е търговско име платформа, същояща се от процесор с определено ядро, даден чипсет и даден модел wireless карта.

Ако ядрото е друг модел, чипсета е друг модел или картата е друг модел - това НЕ Е centrino, следователно на лепенката не пише това.

Примерно Dothan с i915 e Centrino, но Dothan с i945 не е ;)

Overdrive said:
На хартия Dell-а не е добре, заради вграденото видео, но трябва да се види дали другите два не ползват shared memory, защото тук не е отбелязано, ако ползват все същите л**на.

Ми би трябвало да не е shared ;)

KV649AV: with 256 MB of video memory (512 MB HyperMemory). Indicates dedicated video memory and shared system memory. 256 MB dedicated video memory.

;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...