Jump to content
BulForum.com

6100 и HD филми


tedy

Recommended Posts

Имам дилемата да взема дъно с 7100 (или нещо от 7-ма серия) вградено видео, както и малко по-евтино дъно с 6100 видео.

Идеята е дали на 6100 вградено видео, ще върви нормално 720p филм, както и с евентуално достатъчно мощен проц, и 1080p?

Или това видео просто не става, и е по-добре с 7100 да взема (или 7200 беше, не съм сигурен).

Идеята е да се кара засега с вграденото видео, но ако 720p поне, ще върви, засега с 6100, а по-късно една дискретна карта.

 

Благодаря.

Link to comment
Share on other sites

Ако процесора е над Е5200 с 7100 ще върви, но при тия смешни цени на среден клас карти не си струва. Ако вземеш по-просто дъно и примерно един радеон 4650 с ДДР 3 си решаваш всички проблеми. Освен това няма да има нужда от преходници за монитор с DVI което си е най-големия + за мен. Иначе би вървяло 1080р с добър процесор, но зависи и от вида на рипа, както и от плеъра който се ползва. 720р ще върви при всички случай с вграденото видео стига процесора да не е страшно куц.

Link to comment
Share on other sites

Човече, къде ме закара 4650 карти :) .

Дъното е (ще е) просто, за около 100 лв АМ2, но то няма особено значение ако ще слагам външна карта.

Засега ще се иска да подкарва само 720p. За 720п моя процесор товари на около 20-30%, а 3800+ също знам че няма проблеми. Но досега не съм бил с вградено видео а за тях знам, че са много куци.

Но така или иначе мисля да взема дъното с 7100, понеже има и повече сата портове, и други хави. И един ден ако се наложи да се пуска 1080п, се сменя проц с някой 5200+ и готово.

Ако е с дискретна карта, знам какви процесори са нужни за 720 и 1080, но с вградени карти не съм сигурен какви възможности имат и дали те нещо няма да спънат, за мен те винаги са били като едно време ПЦИ-ките и ерата на Вин3.11 :bgrin:

Link to comment
Share on other sites

Ами явно не си се навъртал в офис с вградени компютри. Въпросната 6100 е по-зле от античния радеон 9550. Може на нивота на 9250 да е. Слаба работа. Колкото да вади картина е. За 3д нещо е плачевен. С процесора който си посочил може да вади 720р. За 1080р ако рипа е идеален ако се гледа с Power DVD 6 или още по добре 5 и всичко ненужно се спре. Пак не е гаранция че няма да има моменти на които ще насече. Full HD и вградена видео карта е много сложно защото процесора трябва наистина да е добър да да се справи сам самичък с всичко. Има и още по евтини предложения на радеон способни да изкарат Full HD. Впрочем почти всяка тяхна карта започваща с HD e способна да даде нужния тласък за Full HD.

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=528858

За 50 лв аз поне не бих се замислил не толкова заради това, ще подкарам Full HD колкото за това, че ще имам DVI.

Link to comment
Share on other sites

Ок, нека задам въпроса другояче.

На вградено 7*** видео предполагам няма да има проблеми с 720p?

За отделна карта засега не може да става дума, DVI не ме интересува засега, машината ще ползва телевизор за монитор. А за HDMI засега няма смисъл след като по VGA ще се свързва, а по VGA съм пробвал с моя комп, идеално си е.

Някой ден ако се закупи някой FullHD 42"+, ще се вземе отделна карта и един проц за да подкарва 1080 :) .

No kato gledam, явно няма да има проблеми и с вграденото 7***.

 

Всъщност дъното, което съм заплюл, има и DVI :) . Който поддържа до 1920х1440@60 херца (single link де). Така че..

Link to comment
Share on other sites

За 720р никакви проблеми. Като свържеш всичко напиши как се представя и някой тестове. Всички дъна с 6100 са плачевни това с 7100 може да е по-добро наистина, може ли да постнеш това дъно с DVI, че ми стана интересно

Link to comment
Share on other sites

Идеално е дънцето. И DVI си има. С малко късмет ако нахлузиш един триядрен феномен може да отключиш и 4-тото ядро. Така или иначе с триядрен феномен какъвто и да е ще може да гледаш 1080р гарантирано.

Link to comment
Share on other sites

Защо не вземеш истинско дъно (без вградено видео) и някое 7600гт за 40лв на старо.

Явно наистина не си си имал работа с вградени карти.

От краткия ми опит с такива съм стигнал до извода, че никога не бих се набутал с такава (дори като сложиш на слота външна дъното пак е скапано), а за АМД и "феномените" не ми се коментира изобщо...

Link to comment
Share on other sites

Защо не вземеш истинско дъно (без вградено видео) и някое 7600гт за 40лв на старо.

Явно наистина не си си имал работа с вградени карти.

От краткия ми опит с такива съм стигнал до извода, че никога не бих се набутал с такава (дори като сложиш на слота външна дъното пак е скапано), а за АМД и "феномените" не ми се коментира изобщо...

Задачата е да подкарва 720 и по някое време 1080 filmi. Останалото е без значение.

И възможно най-евтиното дъно с гигабит лан, поне 2 сата, поне за 4 ГБ рам.. и паралелен порт.

Като гледам от евтините дъна, няма такова без вградено видео, от тези по листите.

Според теб кое е скапаното, ако трябва да търся друго?

Да, не съм имал вземане/даване с вградени видеа, и аз за моя комп дъната, винаги гледам да са БЕЗ видео.

Но в случая за ~90 лв взимам дъно и няма да трябва видео, това беше мисълта.

Link to comment
Share on other sites

Сега. Първо триглавите са зле действително, но за 140 лева са си добра алтернатива на Е5300 нали? Иначе дъното като дъно не е зле. Подържа каквото трябва без излишни глезотии. Пропуснах да кажа нещо за вграденото видео и по-конкретно за 6100. С беглия ми поглед върху около 20 машини с вградено такова видео се наблюдава един изключително лош за мен ефект. Горе долу когато изтече гаранцията на дъното картата под действието на времето и почти нонстоп работата или не знам, се появява един особен ефект. Започва да накъсва много гадно картината все едно се появават артефакти от декстоп или от предишно отворено или минимизирано приложение. Много е неприятно. Ефекта се засилва при бързо скролиране или сменяне на кадрите. От това "заболяване" страдат около 20% процента от компютрите с вградена 6100. Марката мисля беше асрок ако има значение, но факт е че си го има. Човека е решил да си мине евтино лошо няма. Аз лично съм си напатил от евтини неща и никога не се скъпя за нещо от което реално има смисъл.

Ето ако се търси за мен подръжка на HD филми би трябвало да е нещо като това, това и това..

Link to comment
Share on other sites

...

:lol: Брат, такива компоненти дето си посочил, стават за нормална машина, каквато бих си ползвал и аз като компютър :) .

Тук става дума за машина, която ще служи за гледане на филми предимно, и пари за нея се гледа да се дадат възможно НАЙ-малко :) . Ще се ползва от дъжд на вятър дет има една дума. Е, не баш, ама ..

Така че такива скъпи дъна, процесори , видео, абсурд да взема.

Това за 6100 може и да е така, аз ще взема онова дъно с 7*** видео, пък ако след време се появи тоя проблем, за който говориш, ще ръгна едно отделно видео и проблемът би следвало да се разреши. Нали все пак вградените видеа могат да се изключват в БИОС, без да правят проблеми..

И задачата е засега да вървят САМО 720p филми, предвид че телевизора е 1366х768 ЛЦД, и по-големи рипове няма да се качват (понеже е безсмислено). Тъй че и един процесор от сорта на 3500+ или двуядрен 3800+ и заспива работата занапред.

Link to comment
Share on other sites

Гледам, че се завъртя темата за Hardware-а и HD филмите и за да не отварям нова тема да попитам тук. От около половин година съм собственик на Full HD телевизор и досега нито веднъж не съм се насладил на 1 HD филм. Имам XBOX 360, но шибаняците от Microsoft са го огрничили адски много от към плейване на видео файлове. Единствената ни възможност засега е WMV HD, но както знаем HD филми в такова разширение са почети неоткриваеми. Дори и да откриеш конзолата не разчита DivX субтитри и трябва да ги вграждаш във филма. Подобна процедура с недай си боже енкоудването от най-срещаното разширение за HD филми (.mkv) отнема около ден + това, че трябва да имам в най-евтиния вариант 16GB-ова флашка, за да пренеса файла до конзолата. С 2 думи поне за мен плейването на HD филми през конзолата отпада като вариант, поне докато Microsoft не направят нещо по въпроса. Идва следващия момент - плейването през PC-то. Проблема тук е че разполагам с с една 4-5 годишна машина, която едваааа пуска 720p и то дори не както трябва. Забелязах, че цените за които говорите не са бомбастични та реших да попитам какво евентуално ще ми струва 1 ъпгрейд за плейване на 1080p. В момента машината е с Intel Celeron 2.6, 2x256MB Ram, nVidia GeForce 5200FX. Не се смейте! :wacko: Та евентуално какво ще ми са наложи като ъпгрейд и някакви препоръчителни железа с цени. Целта е 1080p за възможно най-малко пари... :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Гледам, че се завъртя темата за Hardware-а и HD филмите и за да не отварям нова тема да попитам тук. От около половин година съм собственик на Full HD телевизор и досега нито веднъж не съм се насладил на 1 HD филм. Имам XBOX 360, но шибаняците от Microsoft са го огрничили адски много от към плейване на видео файлове. Единствената ни възможност засега е WMV HD, но както знаем HD филми в такова разширение са почети неоткриваеми. Дори и да откриеш конзолата не разчита DivX субтитри и трябва да ги вграждаш във филма. Подобна процедура с недай си боже енкоудването от най-срещаното разширение за HD филми (.mkv) отнема около ден + това, че трябва да имам в най-евтиния вариант 16GB-ова флашка, за да пренеса файла до конзолата. С 2 думи поне за мен плейването на HD филми през конзолата отпада като вариант, поне докато Microsoft не направят нещо по въпроса. Идва следващия момент - плейването през PC-то. Проблема тук е че разполагам с с една 4-5 годишна машина, която едваааа пуска 720p и то дори не както трябва. Забелязах, че цените за които говорите не са бомбастични та реших да попитам какво евентуално ще ми струва 1 ъпгрейд за плейване на 1080p. В момента машината е с Intel Celeron 2.6, 2x256MB Ram, nVidia GeForce 5200FX. Не се смейте! :wacko: Та евентуално какво ще ми са наложи като ъпгрейд и някакви препоръчителни железа с цени. Целта е 1080p за възможно най-малко пари... :laughing:

Сменяш дъното и процесора (и паметта). В момента вероятно си с s.478, старо дъно..

За 1080п можеш да направиш като мен - дъно от сорта на това, което ще взема утре вероятно, един процесор 5200+ на старо, и видеокарта по твое желание най-евтина.

С моя процесор 1080p вървят с около 40-50% натоварване (.mkv), а куиктайм форматите - с около 70-80% товар, без насичане. Така че за повечето филми вероятно и 4800+ или нещо такова, ще ти свърши работа.

С твоята машина просто няма да стане. Смяна на дъно ще ти доведе смяна на процесор, рам (ддр2), и видеокарта (pci-e).

Един приятел е с сокет 775, с Пентиум Д 3ГХц, и му насичат 1080 филмите. Така че..

Link to comment
Share on other sites

Сменяш дъното и процесора (и паметта). В момента вероятно си с s.478, старо дъно..

За 1080п можеш да направиш като мен - дъно от сорта на това, което ще взема утре вероятно, един процесор 5200+ на старо, и видеокарта по твое желание най-евтина.

С моя процесор 1080p вървят с около 40-50% натоварване (.mkv), а куиктайм форматите - с около 70-80% товар, без насичане. Така че за повечето филми вероятно и 4800+ или нещо такова, ще ти свърши работа.

С твоята машина просто няма да стане. Смяна на дъно ще ти доведе смяна на процесор, рам (ддр2), и видеокарта (pci-e).

Един приятел е с сокет 775, с Пентиум Д 3ГХц, и му насичат 1080 филмите. Така че..

Това ми звучи около 250 кинта само за чаркове или бъркам?! :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Ами виж какво съм посочил отгоре като компоненти. Това със сигурност ще подкара всичко без съмнения. Под него не знам. Процесора е доста слаб. Дори и да немериш един радеон 2600ХТ с ДДР3 за АГП едва ли ще стане номера въпреки хардуерното ускорение от картата. Да не говорим, че самата тя ще е доволно спъната.

Link to comment
Share on other sites

Ами виж какво съм посочил отгоре като компоненти. Това със сигурност ще подкара всичко без съмнения. Под него не знам. Процесора е доста слаб. Дори и да немериш един радеон 2600ХТ с ДДР3 за АГП едва ли ще стане номера въпреки хардуерното ускорение от картата. Да не говорим, че самата тя ще е доволно спъната.

Железата дето си дал по-горе и на мен ми се виждат прекалено силнички и скъпички. На мен геймърска машина не ми трябва. Едно нормално PC за всекидневна употреба с максимално натоварване 1080p от време на време... ;)

Link to comment
Share on other sites

Железата дето си дал по-горе и на мен ми се виждат прекалено силнички и скъпички. На мен геймърска машина не ми трябва. Едно нормално PC за всекидневна употреба с максимално натоварване 1080p от време на време... ;)

Аз като сглобя машината тия дни (ако намеря процесор), ще дам отзиви как се държи и с 1080п. Средно 90 лв за дъно, процесор ще видим какъв за средно 40-45, памет за 15, и си готов, освен ако захранването е слабо и да трябва да го смениш, с някой 350 ватов фортрон, за 30-35 лв.

Link to comment
Share on other sites

Горе долу когато изтече гаранцията на дъното картата под действието на времето и почти нонстоп работата или не знам, се появява един особен ефект. Започва да накъсва много гадно картината все едно се появават артефакти от декстоп или от предишно отворено или минимизирано приложение.

Аз нямам поглед над толкова машини с еднакви карти, но съм забелязал че пекат като калорифери чипсетите им и това е още една причина да не ги харесвам. Артефактите понякога са от прегряване (след година ползване, като се изпече гадната термодъвка или силиконовата паста), а за въпросното насичане съм го забелязвал на различни компютри с вградени видеа.

 

Проблема общо взето е, че като се сложи външна карта пак пекат чипсетите, не се клокват изобщо, дават слаби резултати на тестовете спрямо същия чипсет без видео, работят спънато, дават артефакти и насича картината, много повече дефектират от нормалните фул-сайз дъна без видео.

Това ако не е достатъчно...

Link to comment
Share on other sites

Може.

Машината ще се ползва рядко, предимно за филми чат пат. Да изкара 1.5 до 2 години, ще е супер. Дотогава вероятно като ъпгрейдвам аз, моите части ще заменят онези ;) .

За греенето, ще сложа вентилатор наоколо чипсета, а ако трябва веднъж годишно ще сменям пастата. В момента се търси ОСНОВНО ниска цена!

Но се оказва, че е доста трудно и в момента да се намери евтино дъно от по-старите, ново, на старо се продават много малко, за "малки" АМ2 процесори да не говорим, 2 седмици близо, търся, и не е попаднал досега. Явно ще се взима нов някой по-слаб.

Link to comment
Share on other sites

Ако не си върл фен на най-гадните процесори огледай се из форумите - постоянно има по-стари модели интелски дъна с i945 по 50-60лв, намират се и Е2ххх/Е4ххх около 60-65лв, в датата дори имаше 7900GT за 60лв, така че може да се направи компютър с добра видеокарта до 200лв за дъно/процесор/видео.

 

Втория ми комп е с дъно с i945P (без вградено видео) за 50лв, Е6600 и x1950pro и си гледам всякакво видео без проблем, също и повечето игри вървят поносимо.

Link to comment
Share on other sites

Ако не си върл фен на най-гадните процесори огледай се из форумите - постоянно има по-стари модели интелски дъна с i945 по 50-60лв, намират се и Е2ххх/Е4ххх около 60-65лв, в датата дори имаше 7900GT за 60лв, така че може да се направи компютър с добра видеокарта до 200лв за дъно/процесор/видео.

 

Втория ми комп е с дъно с i945P (без вградено видео) за 50лв, Е6600 и x1950pro и си гледам всякакво видео без проблем, също и повечето игри вървят поносимо.

Дъното вече е при мен, процесора го взимам утре, вече е късно:) . Знам ги тези оферти принципно.

То сега целия комп излезе малко над 200. Е, дъното и проца са нови така или иначе. PSU на старо, значи всичко излезе към 250 мисля.

Не съм върл фен, просто АМД ги познавам малко по-добре, НЕ клоквам, а Интел не съм клоквал близките години, така че за мен дали амд или интел, е Все едно, ценово също са на кантар ;) . Но спрямо казаното по-рано, очевидния ми избор беше амд. Пък и това е машина, която няма да се ъпгрейдва занапред, освен проц за 1080p или нещо хард. Или Видеокарта ако се появят проблеми с вградената (други хора ми казаха че нямало такова нещо че вградените видеа се разваляли поголовно, както някой спомена.).

 

Разбира се следващия ми ъпгрейд на основната машина, ще е с интел. Но ще е най-рано 2010. Сегашната ми машина ми върши повече от перфектна работа.

Link to comment
Share on other sites

Машината е сглобена с X2 4400+ и Asus m2n-cm (AM2+/AM2), 1GB ram/667, вграденото видео и аудио се ползват. Win2003, ffdshow, Matroska. И това е.

С 720p се справя прекрасно, около 50% натоварване, значи добре че не взех някой по-слаб, като LE едноядрен или нещо такова.

Windows-а, който беше на диска, е от 2005-та, видял е 3-4 различни дъна и чипсети, и на този сега, 630а си стартира без проблеми, сложих новите драйвери само, а видеодрайвера даже не се наложи да преинсталирам (169.21). Доста пъргаво продължава да се държи, и на това дъно. Ако доживее диска, тоя Win ще стане ветеран. Без да има някакви проблеми с него. Е, разбира се, не може да се мери по пъргавина, лесно ползване и т.н. с 2008, но.. :) .

С 1080 не знам дали ще се справи, не ми се пробва, такъв скоро няма да се налага да се пуска на машината.

Link to comment
Share on other sites

Машината е сглобена с X2 4400+ и Asus m2n-cm (AM2+/AM2), 1GB ram/667, вграденото видео и аудио се ползват. Win2003, ffdshow, Matroska. И това е.

С 720p се справя прекрасно, около 50% натоварване, значи добре че не взех някой по-слаб, като LE едноядрен или нещо такова.

Windows-а, който беше на диска, е от 2005-та, видял е 3-4 различни дъна и чипсети, и на този сега, 630а си стартира без проблеми, сложих новите драйвери само, а видеодрайвера даже не се наложи да преинсталирам (169.21). Доста пъргаво продължава да се държи, и на това дъно. Ако доживее диска, тоя Win ще стане ветеран. Без да има някакви проблеми с него. Е, разбира се, не може да се мери по пъргавина, лесно ползване и т.н. с 2008, но.. :) .

С 1080 не знам дали ще се справи, не ми се пробва, такъв скоро няма да се налага да се пуска на машината.

На интел и 1080 щеше да пердаши :D.Майтап ползвай си я със здраве.

Link to comment
Share on other sites

На интел и 1080 щеше да пердаши :D.Майтап ползвай си я със здраве.

:) Забравих да добавя, че така си спестих и преинсталирането на всичко. Само едни драйвери инсталирах. Тоя Win на интел щеше да изпищи, а подкарването на съвършено друга платформа все пак изисква някакви по-специални умения, в случая ги нямам.

 

А би ли казал, със споменатия от мен софтуер, какъв интел щеше да подкара 1080, без да се клоква? Става дума на каква цена.

Защото процесора, за който говоря че сложих, нов е 80 лв.

От интел за подобна цена гледам и намирам само един селерон 430 на 1.8, едноядрен ;) .

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...