Jump to content
BulForum.com

Цифрови фотоапарати

RIP

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply
  The^Undertaker said:
Хъм гледам доста паднали цените на някои апарати та се позамислих за евентуална покупка.

избора е между Панасоник FZ7 , за малко повече от 50лв мога да взема CAnon IS2 , ако добавя още 150лв IS3 .... та дайте акъл :)

Не FZ7. Чувал съм, че с тая технология за намаляването на шума, снимките са замазани и грозни. Ето ти един пример тук. Ако искаш такива снимки.... твой проблем.

Fz7 e вече 599лв в техномаркета, ако искаш ултра зуум за малко пари това е. Ако искаш нещо повече или повече пари или Фз20 на старо. Шумът както и да е, то кой ли ще снима на ИСО400 с подобен апарат. Едно стативче и готово.

Доколкото четох всичките панасоници имат доста шум. общо взето ще снимам 70% в планина където ще ми трябва височко исо. Канончетата мнения ? струва ли си 150 лв отгоре за новия ИС3 ....

Ако искаш високо исо се хвърляй на DSLR или на Fuji F30. нон-дслр-ите Канон ползват сензори на Сони, а там нещата не са кой знае колко по-добре от сензорите на Панасоник. Не съм тествал С3 ИС, но си мисля, че ще бъдеш разочарован от ИСО 400.

The^Undertaker said:
Доколкото четох всичките панасоници имат доста шум. общо взето ще снимам 70% в планина където ще ми трябва височко исо. Канончетата мнения ? струва ли си 150 лв отгоре за новия ИС3 ....

Те че имат шум имат, но при FZ7, това което се получава е неописуемо (както сам можеш да видиш от снимката която ти показах (която пък снимка от своя страна е на ISO80)).

Факт, че тоя шум и по-скоро подтискащите идиотщини замазват снимката и това ме спираше да си взема FZ30. Сега ме спира да си взема и FZ50 и май след време направо ще скоча на DSLR. Но ми трябва голямо зуумче, а обективите са доста скъпички...

w00x said:
Те че имат шум имат, но при FZ7, това което се получава е неописуемо (както сам можеш да видиш от снимката която ти показах (която пък снимка от своя страна е на ISO80)).

Прия тая снимка е малко пресилена работата, даже и е леко разфокусирана снимката. На ISO80 не се усеща шума при FZ7, така както е показано...

Новият Nikon D40 май ми става фаворит в покупките - страхотни снимки и почти незабележим шум на ISO 1600 с китовия обектив. А и останалите екстри + цената го правят доста привлекателен за enrty-level-a.

Dreamer said:
За същите пари предпочитам Pentax K100D :) Мани, и автофокус моторче си има освен стабилизация :D

колегата си купи такова преди 5 дена. Не мога да изкажа особено компетентно мнение, защото не ги разбирам много нещата. Само знам, че доста бързо фокусира :)

Ако ще караш само със китака по-добре FZ50. Помисли за какво ще го ползваш и дали ще можеш да отделиш още пари за обективи и отговорът сам ще дойде.

Като гледам как е зададен въпроса май повече ще ти пасне FZ50.

NeSTa_86 said:
А за 240 какво би ми препоръчал :blink:

събери 299 лв и вземи това

за тия пари 10х оптика никъде няма... сензора е голям и няма шум, дисплей голям и светосилен обектив голям - направо приказка...

NeSTa_86 said:
А за 240 какво би ми препоръчал :blink:

Samsung S500 от 2be 239лв на промоция. Най-евтиното, което си струва. А и може би най-доброто в класа до към 300лв като спецификации. И снимка добре, разбира се.

Другото е Panasonic LS2 за 279лв. Canon A420 е 259лв, но е пълна подигравка като спецификации спрямо конкуренцията. Демек много зле.

Кои са най-важните характеристики...за един апарат и коя за какво е ... знам, че пикселите са за големината на снимката ако ен се лъжа. Между другото колко пискела трябва да е , за да е горе долу добре... 4? :blink:

NeSTa_86 said:
Кои са най-важните характеристики...за един апарат и коя за какво е ... знам, че пикселите са за големината на снимката ако ен се лъжа. Между другото колко пискела трябва да е , за да е горе долу добре... 4? :blink:

Ако търсиш нещо по-евтино разгледай моделите на Практика. И в Метро ги продават. като за туристически фотоапарат стават. 4мегапиксела е добре, но е добре да подържа и по-високи стойности. Гледай апарата освен екран да има и визиор, защото като ти е изтошената батерията ще можеш да си снимаш повече (все пак ако си в планина примерно няма къде да търсиш батерии или контакт :) ).

Също е важно от какво минимално разстояние може да снима.

Общо взето това дето ти каза notor1ous е вярно с някои забележки. От многото пиксели в евтин апарат няма полза - обикновено матрицата там е малка и да речем е добра за 2-3 мегапиксела, а ония са му сложили двойно повече и по тази причина снимките са "не ме питай...". Друг евтин трик за повишаване на мегапикселите е с интерполация (внимавай да не взимаш такъв). Ако пише някъде по апарата, че има zoom напр. 8 пъти, провери да не е цифров, защото от него полза също няма (търсиш "оптически"). Визьора, за който питаш е същото онова нещо дето гледаш през него, когато снимаш с лентов апарат. Наистина е добре да го има (освен дисплея), защото в повечето от апаратите дисплеят гълта доста ток и хаби бързо батерията. А що се отнася за батериите - ами практически всички модели могат да работят с презареждащи се батерии - някои са със специализирани формати, други ползват обикновени 1.2V АА(А).

Практика не взимай. Ако ще си взимай практика по-добре не си взимай апарат въобще, а GSM вместо това.

4 мегапиксела са предостатъчни. Важни са оптичния зуум, марката на апарата (да е истински производител - Pentax, Samsung, Canon, Fuji, Kodak, Olympus, Nikon, Panasonic и Sony), големината на екрана + броя на пикселите на екрана (резолюцията), ако ще правиш филмчета - разделителна/кадри и каква памет ползва апарат. Аз лично препоръчвам Samsung, Panasonic и Canon, но специално за Canon нищо под 400лв (A530). Трите марки, хайде и Pentax да сложим, ползват най-евтината възможна памет - SD Secure Digital докато Sony, Fuji, Olympus ползват по-скъпи памети макар тази на Sony вече да се предлага на по-нормални цени, но въпреки това SD е лидер и като цена и като възможна скорост. Предимството на Panasonic е, че имат оптичен стабилизатор на картината във всички свои апарати - нещо, което го няма при никой друг или само при най-високите модели. За сметка на това при ниския клас на Панасоник другите спецификации са ниски (малки филмчета, кофти разделитена (ниска) на екрана). Тук е предимството на Самсунг - за подобна или по-ниска цена Самсунг предлагат по-големи екрани (с по-голяма разделителна), пълнофункционални филмчета 640x480x30fps и в повечето модели MPEG4 XVID видео (S500, S600, S700 правят нормално MJPEG видео като всички останали марки).

Ако можеш да жертваш минусите на Panasonic LS2 взимай него заради стабилизацията. Ако не - Samsung S500, S600, S700. Ако можеш да отделиш над 300 лева има доста интересни варианти в момента тъй като цените паднаха главоломно.

За истински производител не знам що си сложил Pentax, Samsung, Panasonic и Sony :) Или аз не съм разбрал или не харесваш Canon A530 :huh: От лятото имам такъф и апарата си е страхотен ;) Няма грешка просто.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...