Jump to content
BulForum.com

Търся оптичен аудио кабел

Recommended Posts

Толкова ли лесно се чупят? Той ако не е много гъвкав май няма да ми свърши работа. Доста препятствия има :D.

Освен да си взема коаксиален :unsure: ? предполагам такъв във Викиват ще има?

Защо не опиташ при тези които пускат оптичен нет...Не съм много сигурен за накрайника само, но за питане пари не взимат.

Успешна Нова година на всички! :)

виждал съм къси - 1м или 3м (не помня) в Конрад - в пластмасова прозрачна опаковка на стелажа точно вдясно до касата, пада се малко зад окачените отверки/поялници/други. Пробвай при тях дали няма да изровят някое 15 метрово. Не знам точно какъв тип е, но беше надписано именно за SPDIF.

извинявам се ако досаждам някому, но пак се отплесвам в полето на теорията с доста огранчиено практическо приложение:

Възниква въпроса дали търсиш пачкорд със стъклено влакно или с някое от "новите" полимерни влакна. Ако е от полимерните (POF, POV, GM, GP, etc. би трябвало да пише някъде из менуелето на апаратурата) по-добре си намери нещо готово дoри да е ужасно китайско, отколкото да врънкаш който и да е да ти направи. Провери в по-големите фирми, занимаващи се с ЛАН-оборудване (дилъри на HP, Cisco, Linksys, etc) дали пък нямат такива готови дълги пачове, тъй като същия интерфейс се ползва и при такова оборудване.

Ако апаратурата ти е проектирана преди 4 или повече години имаш голям шанс да търсиш пачкорд със стъклено влакно (G.651 62/125), за което пък съществува и варианта къс пачкорд да бъде отрязан и изкуствено "удължен" чрез заваряването/сплайсването на двете му половинки към парче оптичен кабел до нужната ти дължина. Такива парчета/изрезки с малък брой влакна лесно се намират при всякакви хора работещи с оптични кабели, евентуално могат и да бъдат купено от съответните магазини. Подобна измишльотина и аз мога да ти измайсторя, но не ми се занимава да търся точно такъв пачкорд, а и ако се намери готово цяло парче ще е в пъти по-добре.

За огъването и в двата варианта няма какво да се притесняваш толкова. Пластмасовите влакна са по-гъвкави. Въпроса е по време на полагането или експлоатацията да не се прегъва прекалено (радиус под 2,5 сантиметра), мачка, усуква, пречупва, да виси или опъва. Ако го третираш нормално като FTP или UTP и го слагаш например в кабелни каналчета и не го пречупваш под прав ъгъл насилствено по завоите няма да имаш проблеми, Виж ако го оковаваш със пластмасови скоби може да го счупиш при удар на чука, а ако позлваш телбод - ако скобата се забие надълбоко може да го прегъне прекалено.

Искрено се надявам да съм ти бил полезен.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...