Jump to content
BulForum.com

Problemi s instalaciqta na Linux


Recommended Posts

Заглавието на топика ти е тотално грешно и некоректно - къде виждаш проблема?! Която и да е ОС си изисква форматиране на файлова с-ма, за да работи.. Всъщност именно Линукс е най-толерантен в това отношение защото ти предлага и други възможности. Я се опитай да сложиш Уин на ext3 или reiserfs дял... ще стане, ама друг път.

 

Ако целта е просто да го видиш, без да си променяш хардовете - не си избрал подходящо дистро. Изпечи си Кnoppix на едно CD и пусни него - той не се инсталира на харда (буутва от компакт диска) и съответно няма да ти иска форматиране... Друг вариант е дистрибуция, която ползва umsdos файлова с-ма и може да "сложиш" вътре в Уин дял - в една папка от него. Но стартирането на такава дистрибуция изисква да стартираш компютъра в чист ДОС, а ако си под ХР - нямам представа от къде ще го вземеш... Иначе подходяща дистрибуция за този вид съвместно съжителство с Уин е PEANUT - http://ibiblio.org/peanut - много юзърфрендли и подходяща за начинаещи... В който и да е случай - хубаво се запознай с наличната документация за дистрибуцията, обикновено на сайта й можеш да намериш всичко свързано с нея - как да я инсталираш, стартираш, използваш, конфигурираш...

 

И не мога да разбера защо все се хвърляте на Слак като първа инсталация на Линукс?! Все едно да искаш да си легнеш вечерта и сутринта като се събудиш да си космонавт... Карайте лека полека... Хващате се за трудни дистрота, после като не се получи нещо от раз (твърде вероятно) и хоп - Линукс виновен...

Link to comment
Share on other sites

Mnoo ti blagodarq shtoto edin priqtel mi go beshe dal linuxa ama iskah da si zapazq 4 chasti na harda i failovete taka che sha si zapisha Kopix i nqma da imam problemi

Link to comment
Share on other sites

http://vstoykov.hit.bg/vslive/

 

 

Виж и това - автора е българче, така че можеш директно да го стреляш с въпроси за Линукс, ако възникнат проблеми с дистрибуцията му. Аз не съм го пробвал, но гледам на сайта му е записано:

 

VS Live GNU/Linux е GNU/Linux дистрибуция, която подобно на Knoppix и Slax, се стартира и работи без да се налага да се инсталира. За да работи, даже не ви е необходим твърд диск. Просто поставяте диска в CD-ROM устройството, рестартирате компютъра, и след малко имате една работеща GNU/Linux система. Имате възможност да си запишете дистрибуцията на твърдия диск (на съществуващите дялове на Windows) и да я стартирате от там.

 

Иначе самото дистро можеш да си го дръпнеш и от тук - мисля, че го имаше качено...

 

Как се записва VS Live GNU/Linux на FAT дял?

 

Копирайте следните файлове от CD-ROM-a на твърдия диск:

 

vmlinuz

initrd.gz

dos/linux.bat

dos/loadlin.exe

cloop

guest.tar.gz

root.tar.gz

 

Много е важно да са изпълнени следните условия:

Файловете vmlinuz, initrd.gz, linux.bat и loadlin.exe да са в една и съща главна директория (най-добре в C:\);

Файловете cloop, guest.tar.gz и root.tar.gz да бъдат в главната директория на кой да е дял (напр. C:\, D:\, E:\ и т.н.). Възможно е да бъдат записани на дял форматиран с други файлови системи (напр. ext2, ext3, reiserfs) или на диск, поставен в CD устройството (последното е полезно, ако нямате достъп до настройките на BIOS-а и не можете да си го настроите да зарежда операционната система от CD-ROM).

 

За тези, на които не им е станало ясно, ще дам три примера:

 

1. Ако имате достатъчно място на диск C:, можете да запишете всички файлове в главната му директория;

2. Ако имате достатъчно място на диск D:, можете да запишете всички файлове в главната му директория;

3. Ако имате малко място на диск C:, можете да запишете vmlinuz, initrd.gz, linux.bat и loadlin.exe в главната директория на диск C:, a файловете cloop, guest.tar.gz и root.tar.gz в главната директория на диск D: (или някой друг дял).

 

Как се стартира VS Live GNU/Linux, записан на твърдия диск?

 

След като запишете файловете на твърдия диск, рестартирайте системата в MS-DOS режим и стартирайте файла linux.bat.

 

Обърни внимание - става дума за FAT дял!! Ако нямаш такъв и си само на NTFS - не го опитвай това!!

Link to comment
Share on other sites

Linux-samo na Ext3 ili Reiser.

Kakva e obache razlikata mejdu Ext3 i Reiser-a ?

Moje li da kajete zashto partitioning programi pod Win i pod Lin ne se razbirat ?

I kak da se napravi taka,che i sled resizvane na dyalove Linux-a da ne se obyrkva i da dava kernel panic ?

Moga li instaliram LILO ili GRUB bez da instaliran pyrvo Linux?

Na kompa imam 98 na C i XP na D na NTFS(na extended dyal).Imam i prigotven dyal Ext3,ama iskam zasega da sloja samo LILO ili GRUB,a pyk sled nyakoy den i Linux.

Ima li nachin LILO ili GRUB da se instalirat i upravlyavat kato Win-prilojeniya ?

Ako moje i linkove kym helpove na bylgarski.

Link to comment
Share on other sites

Чети бе батка... чети. Нали си умно дете. GRUB има официален сайт - и пълна документация на него. Lilo и GRUB като Уин приложения?! Чуваш ли се? Буут лоадер като приложение на ОС? Че тоя буут лоадер ти зарежда ОС-а, като как да е негово приложение? Най-добре си стой на Уин.

Link to comment
Share on other sites

Ima bootloaderi,koito se instalirat kato win-prilojeniya.Na 1-ia komp nyamam CD i flopi,zatova pitam.Moga li da instaliram Linux-a ot harda samo ?Ne mi se mestyat CD ili flopi-to.To i CD-to mi ne e stoka-kogato si iska chete CD-tata.

Tyrsya help na bg,zashtoto na ehg cheta 3 pyti po-bavno.

I testovete na MENSA sa na roden ezik,ne na eng-tova znachi neshto.

Ov3rm4n,da piem po 1 bira,vmesto da se drynkame.

Link to comment
Share on other sites

Можеш да инсталираш Линукс от твърд диск. Можеш и през мрежа. По-горе съм дал линк към Линукс, който можеш да инсталираш от Уин дял на харда си. Казва се Peanut. Сваляш инсталационните файлове за инсталиране от хард и следваш инструкциите. При проблеми - дистрото си има и форум. Проблема ти с английския не е мой или нечий друг проблем. Най-отгоре на раздела има топик с линкове към преведена Линукс документация. Аз лично за такива работи не бих се доверил на преводача. Бира няма да пием. И не виждам какво учудващо има в отношението ми към теб. Но това също не е мой проблем. Обикновено се отнасям с хората адекватно - каквото е тяхното отношение, такова е и моето. Да не ти припомням твоето към мен и не само към мен, а и към цялата тая материя за която сега говорим... Въобще защо ти е да се "връщаш в миналото" при "назадничавия" команден ред?! Не те разбирам. Не се и опитвам. Първо плюеш по нещата, после тръгваш да ги пробваш... Както и да е - успех!

Link to comment
Share on other sites

Shte vidya linka kym bg-helpa pak.predi go byah gledal,no pisheshe,che faylovete sa premesteni.Ne plyya po nikoy pyrvi.Ne plyuya po Linux,a prosto iskam da go polzvam s GUI.Pyrvo probvam neshtata,posle kazvam,kogato neshto ne mi e haresalo.Nyamam problem s angl.,a prosto iskam da si spestya vreme.Ne govori dobre za nyakogo da mrazi drug,kogoto ne e vijdal dori.Az moga da si promenya otnoshenieto kym neshto i kym nyakoy.ne se syrdi.Iskam da napravya tova s distro na SUSE ili RedHat.

Link to comment
Share on other sites

@ov3rm4n, направо ти се кефя! Отде го намери толкова търпение!

Аз отдавна щях да съм извадил базуката......и щях да съм тотално неправ... :) ("Doom: Затънали до колена във смърт ;))

 

Към питащите: преди всичко от тези, които започват да чоплят Линукс се очаква сами да се справят с проблемите и ако не успеят, тогава да питат. Щом поствате тук, всички имате Интернет - ами ползвайте го. При всички положения, някой вече е работил по решението на вашият проблем. Освен това, би трябвало да се запознаете с основните принципи на операционните системи (еднакви и за Вин, и за Линукс, и за Фреесби, МакОс и т.н.).

Ако пък се опасявате, че нещо можете да оплескате - ами то затова си има т.н. LiveCD дистрибуции (Кнопикс е само една от тях) с които може спокойно да експериментирате....

 

п.с. Има едно съкръщение - RTFM! (Read The Fucking Manual) По нашенски звучи "Прочети шибаното ръководство" или в културният му вариант (Read This First. Manual) "Първо прочети това. Ръководството".

Link to comment
Share on other sites

п.с. Има едно съкръщение - RTFM! (Read The Fucking Manual) По нашенски звучи "Прочети шибаното ръководство" или в културният му вариант (Read This First. Manual) "Първо прочети това. Ръководството".

Правя каквото мога... И аз съм минал по тоя път. Колко флейм съм изял за нелепи въпроси - като се сетя за някои от тях и днес се изчервявам. Оттогава ми се е набило едно в главата - чети, чети, чети и чети... Опитвал съм се и да хитрувам - да задавам въпроси, правейки се, че съм чел - не става, още по запържен се оказваш и то заслужено. Просто хората не трябва да забравят, че добре и подготвено зададен въпрос си е вече 60-70% отговор... Много пъти, докато се опитвам да си формулирам правилно въпроса, стигам до отговора сам - голям е кеф.

Само да добавя и аз един п.с. към твоя п.с. (ще стане малък речник накрая) ;) -

 

STFW - Search The Fuckin` Web (претърси шибаната мрежа - в културна форма не знам как звучи - на мен ми се е случвало да го чувам по мой адрес само в некултурната му ;). В местна интерпретация - STFF - Search The Fuckin` Forum...) Това, заедно с RTFM са двете вълшебни думички на новия информационен век... И едно от първите неща, които научих на английски :D :D :D ...

Link to comment
Share on other sites

Nyakoi helpove sa mnogo golemi-nyamam vreme za vsichki-probval sym.

Iskam da drypna ISO-ta na SUSE i da gi instalna napravo ot harda,kakto instalvam XP ot sreda na 98 ili DOS.Moga da gi zapisha na CD,chak kato si kupya nova zapisvachka.LAN-kata mi ne poddyrja boot ot mreja.

Prosto molya: AMFQ-Answer My Fucking Question

Link to comment
Share on other sites

Nyakoi helpove sa mnogo golemi-nyamam vreme za vsichki-probval sym.

Iskam da drypna ISO-ta na SUSE i da gi instalna napravo ot harda,kakto instalvam XP ot sreda na 98 ili DOS.Moga da gi zapisha na CD,chak kato si kupya nova zapisvachka.LAN-kata mi ne poddyrja boot ot mreja.

Prosto molya: AMFQ-Answer My Fucking Question

Ако имаш голям Fat32 дял, може да хвърлиш цялата инсталация в една директория, да си направиш Boot-дискети и да инсталираш от там (с NTFS обаче няма да стане).

Ако имаш два компютъра в LAN - може и мрежова инсталация през някакъв web/ftp сървър, който си пуснал на другия компютър.

Link to comment
Share on other sites

Blagodarya,Godfather.Ama na tozi komp nyamam i flopi.Moje li da butne ot harda ot nyakakvi napraveni predvaritelno faylove bat,com,exe ?

Predvaritelno 10x i sorry,ako e typ vyprosa mi.Shte se radvam,ako nyakoy me svetne za takiva hitrini

Link to comment
Share on other sites

Moje li da butne ot harda ot nyakakvi napraveni predvaritelno faylove bat,com,exe ?

Може. Намираш една досовска програмка loadlin (някъде на CD-то в дир /dosutils), както и ядрото за бутиране (linux) и рамдиск образа (трябва да е initrd и се намира заедно с linux в дир /boot/loader).

Тогава изпълняваш командата:

loadlin linux root=/dev/ram rw initrd=initrd

и по принцип трябва да тръгне ;)

Link to comment
Share on other sites

Mnogo blagodarya.Dosega misleh,che loadlin e samo za pravene na butvashta disketa.

loadlin е ДОС команда, която стартира първоначално зареждане на линукс ядро ;)

Иначе бутиращи дискети се записват с rawrite.

Link to comment
Share on other sites

Ако имаш голям Fat32 дял, може да хвърлиш цялата инсталация в една директория, да си направиш Boot-дискети и да инсталираш от там (с NTFS обаче няма да стане).

Ако имаш два компютъра в LAN - може и мрежова инсталация през някакъв web/ftp сървър, който си пуснал на другия компютър.

Няма да се оправи. То и мрежовата инсталация не е лесна....

Не може просто да "хвърлиш" ISO-тата на диска и да инсталираш. Нали това е друга ОС

Най-добре е през boot-a.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...