Jump to content
BulForum.com

Проблем с зареждането на ОС


Recommended Posts

От известно време при рестартиране се получават аномалии.На два пъти не ми разпозна твърдия диск, няколко пъти замръзва при зареждането на ОС /имам 98 и ХР на два дяла/ .Същото се получи и при стартирането на някоя програма, казва че не може да прочете някой файл, всеки път разлиЗно. лекувам го като изключа компа от тока за около 5 мин и всичко се оправя за известно време нямам проблеми.

Чувал съм за намагнетизирване на твърдия диск, дали това ми е проблема.

Ако може някой да ме посъветва какво да правя ще съм много благодарен

Link to comment
Share on other sites

Проблемът очевидно е хардуерен.

Ако не си барал нещо скоро (по БИОС или по хардуера вуобще), значи почти сигурно е , че в харда е причината. Виж си първо напреженията (12 и 5V) дали нещо захранването не прави мизерии.

Понеже ХР е по-чувствителен към стабилността на хардуера, пробва ли с 98 да поработиш повече време да видим дали няма да забива? Просто за сравнение на честотата на забиване.

Провери кабелите, за огъване, прекъсване и такива неща.

В противен случай вади харда и който може да го размагнетизирва или оправя, най-добре ако е в гаранция, или в сервиз да го погледнат.

Link to comment
Share on other sites

И как се размагнетизира хард диск?! И какво ли мГ става след като го размагнетизираш? Затискаш си вестниците с него ли, що ли...

 

Щом ту четеш файловете, ту не можеш, значи едно е сигурно - не са лоши сектори по плочите...

 

Напрежението нещо ти прави номерца... Огледай какво друго имаш включено на този токов кръг от ел.инсталацията - да няма печки, климатици, кафеварки, перални и прочие смутители. Идеалния вариант е да ти е на отделен токов кръг машината, но едва ли е възможно.

 

Може и да е проблем с механиката - да е алтава хавата там и да не движи винаги с постоянна скорост, или пък да се измества главата отвреме на време.

 

Смени захранването на кутията.

Link to comment
Share on other sites

А как да ги премеря тези напрежения с някаква програма става ли или директно? а това размагнетизирване сам не мога ли някак да го оправя? диска не е в гаранция.

Общо взето при зареждане на 98 ми прави проблем, а с зареждането на програмите под ХР

Link to comment
Share on other sites

Krasi, опитай като влезеш в BIOS-a да изключиш кешовете. Провери и секцията с настройки на RAM паметта и пиши дали има някаква промяна. Ако ползваш и някакво програмно кеширане на диска, пробвай да го изключиш и него.

Link to comment
Share on other sites

Едва ли ще е от кешовете, щом проблема е и при двете ОС. Може да пробваш и с ДОС да заредиш да видим там как ще се държи.

А напреженията или с програма като Aida32, или влизаш в началото в BIOS и отиваш в Хардуер монитор или нещо подобно и си ги гледаш там. Но най-сигурно е да отвориш компа и с волтметър да ги замериш.

За размагнетизирането, съм го правил с глава на касетофон, за харддиска едва ли ще е това, може под размагнетизиране някой е имал предвид форматиране на ниско ниво или минаване с програма като HDD Regenerator.

Link to comment
Share on other sites

Не съм наясно с компютърните потайности, затова не ми се влиза в BIOS да не я оплескам съвсем , ще прегледам кабелите и ще замеря директно напреженията, когато ми се освободи време.

Проблемите ми се появяват след като компютъра е включен продължително време, така че засега ще го изключвам отвреме навреме. Дано не зачестят. Повече ме притеснява това да не е признак на издъхващ хард.

Благодаря на всички за съветите

Link to comment
Share on other sites

на три години е и нищо чудно и батерията да му е свършила. В гаранционната карта пише Western Digital исамо чакам някой да ми каже че са боклуци и отивам да си купя нов. и без това този вече ми е малък

Link to comment
Share on other sites

Не са боклуци. Батерията може да е причина, само че ако е тя - тогава няма да ти зареди никаква ОС - просто ще спре и ще ти каже че не помни нито какъв ден е, нито какъв хард имаш - защото CMOS настройките ще се затрият, ако няма ток в батерията. С батерията не се обяснява и проблема ти с четене на файлове, след като веднъж си заредил системата. Щото тя батерията играе до там - включи ли се захранването и тя се пръждосва - няма нужда от нея.

Link to comment
Share on other sites

Последните две нощи го изключвах и нямам никакви проблими, явно когато поработи повече, примерно две денонощия нонстоп, тогава ми прави номера

Link to comment
Share on other sites

Последните две нощи го изключвах и нямам никакви проблими, явно когато поработи повече, примерно две денонощия нонстоп, тогава ми прави номера

Значи до тука от прочетеното мога само да предполагам че нещо ПРЕГРЯВА. Щом като поработи по-дълго време и ти прави номера.....това ще е. Не видях да си споменавал за температурите по ПЦ-то. ЦПУ "основно" или за това дали ХДД е със вентилатор за евентуално допълнително охлаждане???

 

А колкото по въпроса за издъхващ ХДД.....със СИГУРНОСТ при Maxtor това е един от първите признаци , че си заминава. Аз вече от опит го установих. Печална гледка :( S.M.A.R.T. разправяше до последно ,че всичко е ОК ама ядец.Сега съм с нов ХДД.Незнам дали при WD е пак така.

Link to comment
Share on other sites

:ph34r: Po veroqtno problema da e ot zahranvaneto...imah podobni problemi s edna ot mashinkite v kluba ,v koito rabotq.Sluchaq beshe takyv che staroto zahranvane se beshe omazalo ot tokov udar.. smenih go ama mashinata vze da poluchava faksofe .ne vinagi zarejdashe Windows ... i imashe problemi s prilojeniqta?!Zamenih oshte vednyj zahranvaneto i problema se opravi.Predpolagam che e ot naprejeniqta ...po nqkoga se skapva obratnata vryzka v impulsnoto zahranvane i ot tam naprejeniqta ne sa stabilizirani pri pikove v mrejata,razlichni temperaturi .. za tova moq syvet e :angry1 : vzemi nqkakwo zahranvqane kolkoto da probvash ...ako mashinata e stabilna zameni staroto.

:blink: :devil

Za Western Digital prosto nqmam kakvo da kaja ..za men tova sa edni ot nai dobrite hard diskove na pazara i za tova ti preporychvam da vidish ...ot kyde idva problema ako neshto si sloji drug har disk za proba..No ne mislq che trqbva da se izbyrzva s zakopuvaneto na nov hard disk! :wacko: :wacko: :wacko: :wacko:

Link to comment
Share on other sites

в частност да добавя че проблема се появява в момент когато някой от кондензаторите решава да си взима багажа и да си ходи вкъщи

EDIT: имах в предвид на захранването

Link to comment
Share on other sites

Захранването е. Аз имах подобен проблем и след смяна, се оправи. Ако захранването ти е на 2-3 години - хич не се чуди ами бягай за ново, докато не е избушило нещо

Link to comment
Share on other sites

Последвах съвета на weasel и резултата беше : "repair has detected multiple errors", неприятно, но това е. Нямам важна и невъстановима информация на харда , записвам всичко на CD, така че ще карам така докато може, но дали няма да стане друга беля, възможно ли е да се прецака друго кото следствие от използването на този хард?

Благодаря на всички за отзивчивостта :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

И все пак пробвай да смениш захранването защото ако наистина е омазано и не подава правилните напрежения към харда за да осигури нормалната му работа, то тогава няма как скапаната програма да ти покаже че харда работи нормално ! Така де по добре да дадеш 10-тина $ за захранване отколкото 60-70-80 и нагоре за хард. А ако имаш приятел с прилично захранване става по лесно даже. Така че не си вади прибързани изводи от показанията на някаква си програма )

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...