Jump to content
BulForum.com

Проблем с лан


Grimjaur

Recommended Posts

Имам LAN Internet който работи идеално с 1 компютър. Обаче сега се появи 2-ри компютър и проблемът е, че искам да си направя мрежа от 2 компютъра, като и двата да имат Internet връзка (2-я да ползва Internet през 1-я)

 

Подробности:

На двата компютъра съм с Windows XP SP2. На основния компютър (Internet server-a) имам 2 LAN карти. Едната (LAN 1) е вързана към Internet доставчика чрез PPPoE (PPP over Ethernet). Конекцията излиза в 'Control Panel->Network and Dial-up connections' като Broadband type. Чрез другата LAN карта (LAN 2) си правя вътрешната мрежа с 2-я компютър. На Internet server-a на PPPoE конекцията и сетнах ICS (Internet connection sharing). След това пуснах Net Wizard-a, създадох една дискетка, с която сет-нах мрежата на втория компютър.Резултатът е, че имам идеална мрежа между двата компютъра, имам Internet на Internet server-a, но нямам Internet на втория компютър.И ми е странно някакво, такова...

Предпочитам въпроса да се реши само със средствата на Windows-а (без WinGate, WinRoute, рутери...щот рутера ми изгърмя).

 

Намерих доста препоръки из нета, които се покриваха, като цяло, но всичко, указано в тях съм го направил...

Link to comment
Share on other sites

Виж как се сети...Разбрах къде е проблема, ровя за рутер.В краен случай ще мина пак под линукс и тогава ще ти искам сериозно помощ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Как мога да свържа 1 настолен комп и един лаптоп в мрежа без интернет. Просто за свързване мога ли да ползвам кабела, който е от модема ми на ЕК към ланкартата на настолния? И понеже лаптопа е служебен на баща ми са му ограничени правата и не мжое да сменя настойки ... Та има ли начин да се направи за да му прехвърлля малко музика и филми или трябва на дискове? Настолния е със XP SP2, лаптопа с Win2000

Благодаря предварително и весели празници.

Link to comment
Share on other sites

Зависи дали кабела е "прав" или "кръстосан".

Доколкото помня, за директна връзка между компютри кабела трябва да е "кръстосан", тоест 1,2 и 3,6-ти пин, трябва да са разменени в двата "края" на кабела, тоест RG-та. Погледни двата накрайника (RG-та) и ако цветовете са подредени по един и същи начин и в двата - тоза значи, че кабела е "прав" и няма да можеш да свържеш директно двете машини.

Просто не знам за връзка между кабелен модем и клиентски компютър какъв тип кабел се ползва, но според мен е по-вероятно да е "прав", тоест цветовете да са еднакви в двата края на кабела.

 

Също така... без да можеш да променяш мрежовите настройки на лаптопа - доста ще е трудно. Трябва да разбереш името на работната група "workgroup name", което е настроено на лаптопа и да сложиш същото на твоята машина, като пак не е ясно, дали лаптопа е настроен така, че да може да споделя/приема информация, тоест дали е инсталиран протокола "File and Printer Sharing".

 

Нека все пак по-знаещите ме коригират, ако съм допуснал някакви грешки.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...