Jump to content
BulForum.com

Захранвания


Recommended Posts

Ami ne znam dali shte ima poveche "толкова повече такиа ... за ток" obache znam che pri clock na sistemata nqma da imash nikakvi problemi. A i mojesh da si navyrjesh mnogo mnogo HDD, CD... Az skoro shte si kupuvam novo zahranvane mislq nqkkavo JNC 500W (ako ima takova) zashtoto 350W mi e malko, neshto se dyni kogato izduq na poveche ot 2.0GHz procesora. I zapochva sistemata da e ne stabilna.

Link to comment
Share on other sites

е кво като е 500 Вата ... и разликата е само в броя на кабелите ?

а JNC не е ли ... хм ... от по-лошите марки (сещаш се!) :)

Link to comment
Share on other sites

Nai-grubo kazano:

Starite procesori cherpeha po-malko tok - sledobatelno i 250W zahranvane varshi rabota. Sega obache polozenieto e drugo - moshni procesori (samo CPU-to galta okolo 50W), mnogo ustroistva. Tochno poradi tazi prichina se nalaga i zahranvaneto da e po-goliamo.

Tova e nai-grubo, no mislia che ste e iasno.

Link to comment
Share on other sites

Има значение и какво е марката. JNC, са кофти захранвания. Ако взимаш такова, гледай да е модела с най-много ватове. Аз съм с Fortron 300W, процесора ми е 1800+ @2400+ и напреженията ми вървят +5 ~ 4,85 +12 ~ 11.97. Не е хубаво ако ти бягат повече от 5% нагоре и надолу.

Link to comment
Share on other sites

@XeForce3

Като ти гледам сигнатурата не ти трябва 500W захранване, както и да го смятам с 350W имаш голям запас. Другото е че наистина JNC не са "марка" 500W-атовото им не съм го виждал ама 350W не изглежда стабилно направено. Като се ъпгрейднах си купих MaxPower 350W (естествено преди това го бях видял отвътре), та то е 2x470uF кондензатори, всички мрежови филтри за си на мястото, греца е бая мощен, високоволтовите транзистори бяха от тези с по-големия корпус (по-мощни) и сдвоените шотки диоди на +12V и +5V също са от големите (на повечето захранвания изправителите на +12V са в малък корпус). С една дума е свясно захранване, сменил съм му единствено вентилатора с по-безшумен и съм го пуснал на 7V. Наскоро отвaрях един QTek 400W, какво да кажа, същата работа. Само дето е с две прозрачни перки и е с жълта кутия, е и е с $40 по-скъп. Идеята е просто да не се купува най-евтиното захранване, там са гледали да спестят от всичко. Като го натовариш с колкото вата му пише клякат захранванията (+3.3V и +5V), други се вдигат (+12V и -12V) и след известно (но не дълго) време просто спира. В нормална машина (изключвам тези с по 4 харда, GF FX5900, DVD, DVD записвачка и 2 процесора) куче марката може да работи с години.

Link to comment
Share on other sites

Едно нещо, което лекичко разваля идиличната картинка е високата цена, която ще трябва да платите за това захранване. Но пък си е оправдана. На фона на стандартно предлаганите и разпространени захранвания на BG пазара това Enhance предлага доста по-добри възможности, като примерно елементарна защита от претоварване или пък от късо съединение - нещо, което при Codegen и/или JNC не можете да забележите. Като цената е по-ниска от още по-скъпите решения на Antec.
Link to comment
Share on other sites

XeForce spomena 4e procesora mu se dynel zaradi zahranvaneto. Az imam problemi s overclocka t.e. imam Celeron Tulatin 1.3 i raboti na 100MHzFSB do kym 120 nqma problemi no dynoto ot 120 nagore direktno vklu4va 133 a i rama mi e PC133 tyi 4e go probvah na 133FSB i ne pali vyzmojno li e da e ot zahranvaneto (JNC 250W hrani 1xHDD, 2xCD, 1xFDD, 2xFANGolemi) ili ne sym slu4il na processor.

BTW takiva processor4eta vyrvqt na 2.4GHz, e az ne sym tolkowa ambiciozen no 6te sym dovolen na 1.8GHz.

Daite mi syvet. :(

Link to comment
Share on other sites

vyzmojno li e da e ot zahranvaneto

Vazmozno e, no edinstvenia nachin da razberesh sas sigurnost e kato slozish novo zahranvane, koeto da e po-moshno.

Drugia variant e da otkacish vsichkia izlishen harduer (HDD, FDD, CD i t.n) i da go pusnesh da vidish dali ste izgree.

Gledam ne si spomenal nishto otnosno voltaza na CPU-to. Vdigash li go ili go ostaviash default? Ako ne go vdigash vazmozno e i tova da e prichinata.

Link to comment
Share on other sites

Na4i kakto kazah CPUto e Intel Celeron Tulatin a dynoto e DFI CS32-TC sys i815PE i meni 6inata ot 66 do 166 OBA4E, 6inata se meni ot jumperi i ot biosa EDNOVREMENNO :( t.e. s jumper pravi6 da vyrvi na 66, 100, 133 ili 166, a sled tova ot biosa moje6 da vdiga6 FSBto na stepeni sys okol 20MHZ otgore. Taka otnosno voltaga toi e avtomati4en, kato se clockne se vdiga sam, kolko i kak se vdig samo toi si znae :D , s edna duma dynoto ima dosta vyzmojnosti, no ne e napraveno to4no za DIV OVERCLOCK :P . 6te probvam metoda s izklu4vaneto na raznite tam CDromi i HDDta i 6te vidq.

Wish me luck! :)

 

PS: Znam 4e tova ne e tema za overclock no molq da mi pomognete!

Link to comment
Share on other sites

Taka otnosno voltaga toi e avtomati4en, kato se clockne se vdiga sam, kolko i kak se vdig samo toi si znae

Ako tova e viarno, to ostava ti samo varianta s otkachaneto na "izlishnia" harduer. Ako i togava niama efekt, to znachi problema ti ne e v zahranvaneto, ili pone nadali e to vinovno. Vazmozno e i samoto CPU da ne ste da trugne na takiva chestoti. Samo vnimavai kolko izduvash PCI-kata, ne e mnogo udachno da ia izduvash, tova vodi sled sebe si dosta nepriatni problemi poniakoga.

Link to comment
Share on other sites

E vish sq 2GHz nishto ne e za moita sistema, obache qvno zahranvaneto i idva malko :( i zatova se dyni, ama az shte si kupa po hubavo de, q predlojete nqkakvo shto gode dobro zahranvane na ne mnogo visoka cena :) :woot Apak i sistenata si e dyrja na 2GHz veche ot okolo 4-5 meseca 24/7, chak sega zapochna da se pr**b*v*

Link to comment
Share on other sites

Sleeve Bearning е тип вентилатор,а не марка захранване.XeForce3 разрови се в хардуербг, там има много информация за захранванията.

 

btw тва JNC 350W не е никво 350W.

Link to comment
Share on other sites

Как човек може да разбере дали едно захранване за ПЦ е наистина класно и добро или е поредния евтин боклук (което не означава че няма да работи, хехе). Това е невъзможно ествественно ако захранването е в гаранция и не се отвори ;) Та ето накратко някои възлови моменти на които се обръща внимание:

След като се отвори кутията на захранването се хвърля един поглед върху платката. На нея има означения за елементите. Гледа се дали всички елементи са монтирани, има случай когато те са окъсени с мостчета за да се спестят разходи при производството и така да падне цената за захранването. Това в повечето от случайте са феритните трансформатори на входа на захранването за RF филтъра, елементитте за предпазване от пренапрежение във входа (варистори и разрядници) и т.н. По липсата на тези елементи може да се съди за класата на захранването, по скоро за класата на изпълнение понеже в повечето слуяай те не са критични към работата на захранването. Следващото нещо на което трябва да се обърне внимание са стойностите на двата високоволтови електролитни кондензатора в входа след изправителя. За 220W захранване типичните стойности са по 220 микрофарада. Според това дали захранването е по-добро стойностите им са по-големи. Например на захранване със същата мощност но с по-добро изпълнение (на което бяха монтирани и филтрите на входа) стойността на тези кондензатори бе 330 микрофарада. От тази стойност зависи колко енергия се натрупва в тях и доколко захранването ще успее да работи коректно при пропадане на полупериоди на захранващото напрежение. Това се получава при кратки токови удари, когато лампите примигват да кажем. При някои ПЦ-та се получава рестартиране, при други не. Точно за това: при по-голяма консумирана мощност стойността на тези кондензатори трябва да е по-голяма. Да кажем ако захранването е 350 вата то те би трябвало да са със стойност поне 470 микрофарада или 680 за предпочитане.

Другото нещо което трябва да се огледа е монтиран ли е филтъра на изходните напрежения (+/-5В, +/-12В, 3.3В). Това са едни феритни дросели, които в повечето случаи са окъсени с мистчета (дебела жичка), като липсват. Така по захранващата верига се внасат множество смущения и бози които в даден момент може да са причина за нестабилната работа на дъното и процесора (сини екрани и т.н.). Към тази верига са включени и изглаждащи електролитни кондензатори със стойност около 2200-6800 микрофарада за веригите +/-5В и +/-12В - колкото тяхната стойност е по-голяма, толкова по-добре. Самите кондензатори трябва да са със висок качествен фактор. Това може да се провери по марката им (производителя на кондензаторите) и да се види в интернет дали наистина те са такива. Някои нискокачественни кондензатори, независимо от колямата им стойност имат доста големи загуби при високи честоти. Те да кажем биха работели корекно за 50Хз, но при 20кхз(каквато е работната честота на импулсните захранвания в повечето случаи) имат много лоша ефективност, загуби и голямо вътрешно съпротивление с което те не могат да отфилтрират високочестотните пулсации във захранващата верига :(. Това е еквивалентно на падане на капацитета им за високи честоти, по някой път с няколко десетки пъти.

Все пак всичко описано дотук може да се приложи ако се отвори капака на захранването :D Не е гаранция че една марка захранвания ще са качествени в различните си производствени серии. Всичко трянва да се гледа по орделно :wacko: Така че отваряйте и гледайте :punk

Link to comment
Share on other sites

Хех, BoardMan е цяла енциклопедия ! :woot

Захранванията предполагам и затова се делят на класни и не класни, вторите не седят в клас и не се учат както трябва и икономисват от не-критични елементи, без да им пука особено че вследствие се губят данни, може да се повреди хардуер.

Но нали живеем в България, тук няма никакъв контрол кое откъде се внася, всякакви боклуци се продават, като не можеш да го отваряш докато е в гаранция, не знаеш какво купуваш, никаква гаранция няма че едно класно захранване (уж) ще е по-добро от едно куче-марка такова.

Но явно всичко това е както цялата действителност, в която 'живеем'.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...