Jump to content
BulForum.com

Декодиране на авторадио?

Recommended Posts

Радиото на колата, която купихме, е кодирано и не можем да го ползваме. Опитваме се да се свържем с предишния собственик, но не знам дали и той ще го има. Някой може ли да помогне?

Радиото на колата, която купихме, е кодирано и не можем да го ползваме. Опитваме се да се свържем с предишния собственик, но не знам дали и той ще го има. Някой може ли да помогне?

В тракия до ресторант "Ловна Среща" има едно сервизче и там ги разкодират.На наш'та кола там го оправиха.

Не бързай със сервизите. Виж дали в документите на колата има книжка (упътване) за радиото. Обикновено кодът фигурира там. Ако пък няма книжка - виж по корпуса, може някога да е ходило на разкодиране и да има лепнат стикер с кода. Ако и това няма - кажи ми модела и марката на радиото, ще проверя дали имам съответния "инструмент". Ако се окаже, че го имам, ще трябва само да ми кажеш фабричния номер на радиото, а аз ще ти кажа кода ;) .

Аз лично си спестих 15 лева от сервиз с повечко ровене в мрежата. Понеже джамбазите бяха сменили оригиналното радио, нямах кода, нито начина за въвеждането му. Обаче си намерих "инструмент", който по серийния номер ми изчисли кода.

П.П. За да се види серийния номер, трябва да се извади радиото.

BP.jpg

Тук снимах едно радио, като в оранжево съм нарисувал примерно приспособление, което да влезе в двете отворчета и да натисне зъбчетата, задържащи корпуса към таблото на колата. По същия начин и от дясната страна трябва да бъдат освободени зъбчетата. Тези приспособления си ги направих сам от стара велосипедна спица. Ето какво представляват:

BP_tool.jpg

Не бързай със сервизите. Виж дали в документите на колата има книжка (упътване) за радиото. Обикновено кодът фигурира там. Ако пък няма книжка - виж по корпуса, може някога да е ходило на разкодиране и да има лепнат стикер с кода. Ако и това няма - кажи ми модела и марката на радиото, ще проверя дали имам съответния "инструмент". Ако се окаже, че го имам, ще трябва само да ми кажеш фабричния номер на радиото, а аз ще ти кажа кода ;) .

Аз лично си спестих 15 лева от сервиз с повечко ровене в мрежата. Понеже джамбазите бяха сменили оригиналното радио, нямах кода, нито начина за въвеждането му. Обаче си намерих "инструмент", който по серийния номер ми изчисли кода.

П.П. За да се види серийния номер, трябва да се извади радиото.

Кодът там го записан в документите, пише, че трябвало да го има в някаква карта за радиото или за колата, но ние я нямаме. Няма и никакъв стикер на видимо място, преди да сме извадили радиото. Малко съм далечко от Пловдив за да им ползвам услугите за 15 лв, затова и се обърнах за помощ тука.

Благодаря за усилията и обясненията, alchemy. Колата в момента не е тука, но според мен радиото е CDR 500 (VDO)

Често кодът е написан на самия корпус, ако не със стикер, то с фулмастер. Аз имах един Блаупункт втора ръка и го получих точно по този начин - кодът надраскан на капака. Извади машината и я огледай, все ще видиш нещо.

Ч.А.

За този модел нищо безплатно не намерих, само няколко линка като този, обаче са в UK, и вероятно услугата ще струва повче от 10-15 лв (нямаше как да разбера колко наистина струва). Ако ти се занимава, пусни Гугъл да търси по ключови думи CDR 500 code calculator и разгледай резултатите. Всички, търсили по форумите код за този модел, остават без отговор или ги насочват към дилъра.

Все пак остава възможността за разкодиране чрез включване към компютър, което правят в доста радиосервизи.

Успех!

П.П. @charovni, абсолютно съм съгласен с теб. Моят случай беше идентичен (стикер с кода) обаче аз не знаех, че това е код, също не знаех как се въвежда и с кой бутон се потвърждава кода. Като си насвалих калкулатори, работата лъсна. Оказа се, че за Блаупункт има доста неща, само не и user manual за моя модел :bgrin: .

За този модел нищо безплатно не намерих, само няколко линка като този, обаче са в UK, и вероятно услугата ще струва повче от 10-15 лв (нямаше как да разбера колко наистина струва). Ако ти се занимава, пусни Гугъл да търси по ключови думи CDR 500 code calculator и разгледай резултатите. Всички, търсили по форумите код за този модел, остават без отговор или ги насочват към дилъра.

Все пак остава възможността за разкодиране чрез включване към компютър, което правят в доста радиосервизи.

Успех!

П.П. @charovni, абсолютно съм съгласен с теб. Моят случай беше идентичен (стикер с кода) обаче аз не знаех, че това е код, също не знаех как се въвежда и с кой бутон се потвърждава кода. Като си насвалих калкулатори, работата лъсна. Оказа се, че за Блаупункт има доста неща, само не и user manual за моя модел :bgrin: .

Дилърът предлага услугата да ти даде кода срещу 20 английски лири, а ония юнаци от сайтовете дори за повече 25-30... Ще се поровя още малко. За съжаление няма нищо написано на корпуса на радиото, нито някакви стикери освен фабричния. Дори намерихме един момък с минало на автокрадец, който даваше акъл как да го чупим кода, но като видял радиото извадено, казал, че не е от "неговия тип" и неговата методика не действа :D Пловдивските радиосервизи, за съжаление, са ми недостъпни, но ще измислим нещо. Благодаря за усилията и информацията на всички. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...