Jump to content
BulForum.com

Коя графична среда ползвате?


Shiro

Кой desktop environment / window manager ползвате?  

109 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Ако смятате, че е безсмислено да се спори коя Desktop Environment е "по-хубава", просто не спорете. Пускам темата, за да разбера като бройка кой какво ползва. Остаям я с "Replies allowed" главно за да може ако някой иска да каже с какъв Window Manager е. Е, и ако иска да си защити любимата DE де :)

 

За разликите между Windowing System (X Windows), Window Manager и Desktop Environment

За по известните уиндоу мениджъри и графични среди

 

EDIT: добавени са po-известните Window Manager-и в poll-а. На гласувалите, които предпочитат някои от новоспоменатите, се извинявам.

Link to comment
Share on other sites

Забравил си да включиш доста популярната fluxbox/blackbox/ (като гледам май и на Караман openbox-а е същото).

 

Моят титуляр e KDE, макар че и GNOME има доста качества. Иначе ако трябва да търся скорост бих ползвал fluxbox или enlightment - също 2 доста качествени графични среди!

Link to comment
Share on other sites

След като прегледах сайтовете съвсем се обърках за понятията window manager и desktop environment. Някой, ако може да ми ги разясни :confused

Link to comment
Share on other sites

трябва и още един ( според мене) - IceWM - които обяче много ме нервира, заради нежеланието да ми прочете xorg-a и да ми пусне превключването м/у кир/лат... :( иначе гадината се зарежда така скорострелно, че на фона му си мисля че KDE е забил..... :)

Link to comment
Share on other sites

А уе Desctop Environment-а (DE) е нещо по-голямо от Window Manager-а (WM). WM е част от DE. Ти можеш да си с GNOME и с fluxbox. Както примерно точно в момента аз съм с GNOME и metacity. Демек Window Manager-а на Desktop Environment-а ми е metacity. Като сложа и GNOME и metacity в poll-а за кое да гласувам? Нищо не съм изтървал, темата е за DE, не за WM. Ако искате с направете друга тема за WM. Сега ясно, че някой ползват само WM, обаче обясних защо не мога да ги включа в poll-а.

Link to comment
Share on other sites

звучиш правдоподобно , ама ще те апострофирам с следното : А защо според тебе ( slckware) се използва xwmconfig... там не правят някякво специално разделение ? иначе съм съгласен с твърдението, че средата е доста по "обхващащо" понятие... извода които се налага според мен е , че и WM рябва да се включат wв анкетата .... :D

п.с говорех на Shiro ama i karaman е вмъкнал междувременно нещо и ...да не стане мешаница :)

Link to comment
Share on other sites

karaman: ти разсъждаваш от developer-ска гледна точка, ама това е гледната точка на доста малка част от user-ите :) Наистина, имах един период от няколко месеца, когато се занимавах здраво с програмиране, и освен gcc, XMMS и KWrite нищо друго не ползвах. Като цяло наситина тези неща, които си изброил, изглеждат достатъчни. Обаче аз много много не обичам "така". Как? :) Ами да си изпипвам всичко, да си пестя мястото или ресурсите. Да, според много хора със сигурност не съм прав. Но когато имаш примерно 160GB HDD, 1GB RAM и 3GHz CPU то няма много много какво да се пести. 1 или 2 GB примерно повечко място няма да натежат на фона на 160-те. За сметка на това като ми потрябва нещо си го имам. Също така предпочитам да ми е удобно и красиво. 50-100 MB RAM при тези обстоятелства не са болка за умиралка. Ръгам си слака, праскам си пълната инсталация от 3GB и си гледам живота без никакви усложнения. Може би заради това харесвам KDE. Начин на мислене е просто и въпрос на вкус. Затова писах в началото, че да се спори коя графична среда е по-хубава е безсмислено.

 

Romel: не ми каза сега като искаш да добавя fluxbox, openbox, enlightment и metacity и аз (ама наистина само в момента) съм с Gnome с metacity за кое да гласувам.

Link to comment
Share on other sites

Еми то хубаво де, ама аз като нямам знания ? :)

Идеята ми беше, че изобщо не ми се занимава да подбирам това или онова, при условие, че не ми костват почти нищо.

А с това за бъгавите програмки съм много съгласен. Особено на KDE от време на време се намират такива и вкарват нерви. Ама все пак KDE-то си остава мощно, красиво и имащо всичко :P

 

EDIT: ето още малко за разликата м/у DE и WM: http://www.wplug.org/pipermail/wplug/2004-...ber/023524.html

Link to comment
Share on other sites

Karaman приеми го така - Моето време и ресурси са безценни, на компютъра не струват нищо (почти :bgrin:). Предпочитам да си щракна на пълна инсталация вместо да си спестя 30 мин ровене и после още доста за доинсталиране на някои работи..

Link to comment
Share on other sites

:punk

приеми го така - Моето време и ресурси са безценни, на компютъра не струват нищо

:punk

 

а уе karaman, сигурен ли си, че тия screenshot-и са на fluxbox, а не на openbox. Щото все пак виж откъде са: http://icculus.org/openbox/2/shots.php

 

Btw JDFU, скиф:

KDE is a modern network transparent desktop environment which uses the Qt cross-platform GUI toolkit. It contains a base set of applications such as a window manager (called kwm), web browser, instant messenger, and integrated help system, all with a consistent look and feel, and translations for over 50 languages.
Window Manager + други работи, които наистина ги има в много WM, ама по дефиниция не би трябвало да ги има :huh:
Link to comment
Share on other sites

OpenBSD: до сега не съм си позволявал да те апострофирам, но сега ще го направя. Какво общо има XFree86 с Desktop Environment?

Because Linux is text based, you run the GUI on top of it. In Unix the GUI is called X Window System or X Windows for short. The Linux version of this is XFree86. So, if you want a GUI in Linux, you must run XFree86 on top of it. Most Linux users, including me, mean XFree86 when they say X Windows or X Window System, or just X.
Link to comment
Share on other sites

OpenBSD: до сега не съм си позволявал да те апострофирам, но сега ще го направя. Какво общо има XFree86 с Desktop Environment?

Ти пък от къде си сигурен, че @OpenBSD полва дистрибуцията, която отгаря на ника му/и?

 

Иначе аз съм привърженик на Gnome. Просто от цялата шарения и кочина в KDE започва да ме боли главата. :D

 

PS: Под root използвам WindowMaker.

Link to comment
Share on other sites

Аз имам въпрос, кои елементи според теб са основни за една графична среда. Чисто девелоперски разсъждавам

 

Според мен

 

1. window manager (windows, widgets, icons, dialogs, buttons и т.н.)

2. desktop manager (виртуални десктопи, главно меню, картинки за фона)

3. sidebar/taskbar/tray - за по-добър контрол над работата.

4. file manager (добре е да има кошче, picture, movie viewer) интегриран с ГФ.

5. control panel за всички щуротии.

 

 

Може да добавиш и drag & drop, защото (според мен) тва е една от основните разлики между графична среда и менажер на прозорци.

 

Аз също няма да дам гласа си в гласуването. Не използвам графична среда, а менажера на прозорци Fluxbox.

 

@karaman: По повод шрифтовете на Fluxbox- в един български сайт четох, че човека си прави няква дистрибуция и проби с кирилицата на различните графични среди и менажери на прозорци. Извода за Fluxbox беше- ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ. Е да ама аз нямам проблеми. С Gentoo съм и инсталирах техния пакет- работи си перфектно. Все пак да не забравяме, че братушките също са на кирилица и доста често използват cp1251, така че се работи по въпроса.

Link to comment
Share on other sites

Тъй като явно аз съм единственият, който смята, че да може да се гласува в темата И за Desktop Environment И за Window Manager, е глупаво, то правим допълнения. Сега ако някой си е сложил на gnome-а fluxbox не знам за кое ще гласува. Но все пак сте мнозинство и добавяме мениджърите на прозорци :) Ако съм изпуснал някой важен и искате да го добавя - казвайте.

Link to comment
Share on other sites

Някой може ли да ми каже на gnome как да направя така, че менюто Applications (дето е по default горе най-вляво) да го оставя само с крачето? Демек да махна думата Applications, че много място ми заема. Същото важи и за другите две менюта Places и System. Не искам дълги думи в bar-а.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Време е да премина към лагера на GNOME феновете :bgrin: До скоро бях върл фен на KDE и за мен GNOME беше нещо, което никога не бих използвал, ако имам достатъчно системни ресурси. Преди няколко месеца смених системата и тъй като точно тогава нямах много време да се занимавам да настройвам Slackware ( :love ) реших да пробвам Ubuntu (което по подразбиране върви с GNOME). За няколко дена нагодих GNOME-а почти перфектно (вклщчително си намерих красива тема за widget-тите), но изпитвах остра липса на някои програми (K3B, amaroK и т.н.). С добавяне на някои от нужните пакети вече получих почти всичкия софтуер, от който се нуждаех, но все още имаше неща които ми липсваха. Преди няколко дена най-накрая намерих време да си инсталирам и настроя KDE и вече да съм наистина доволен от машината си (до този момент все още бях фен на KDE). Какво се случи? Ако не знаете, при Убунту нещата се инсталират елементарно и от мен се искаше само да отворя графата KDE и да сложа отметки пред всичко, което искам. Така и стана, избрах почти всичко и пуснах да сваля пакетите, от миръра скоростата ми е доста голяма (200КБайта/с), така че не след дълго имах работещо KDE с вече всичкия софтуер, от който се нуждаех. Започнах да го настройвам, както бях свикнал с него навремето, но вече бях свикнал и с някои неща при GNOME, но се оказа, че от тях почти нищо не мога да внедря (спокойно бих казал че "не мога" = "не може", тъй като достатъчно добре познавам KDE) в новия си десктоп :( Отново пуснах GNOME и видях, че всички KDE програми са налице и вървят на 100% (преди това някои крашваха въпреки че всички депендесис бяха изпълнени). От тогава не съм пускал KDE!

Като заключение препоръчвам на всички да пробват комбинацията от GNOME+KDE софтуер и да се отърсят от стереотипа на windows-кия интерфейс.

 

ПП За мен все още KDE e много добра DE с много достойнства, но вече личният ми фаворит е GNOME

Link to comment
Share on other sites

kde rocks и Гнома не е лосх даже изобщо но под него нищо не мога да направя едни иконки не мога да сменя може би щото не съм се занимавал достатъчно кой знае но тва е хажат КДЕ 3.5 Левъл а Suse Unsuported (az sym sas suse hahahahaha).А като излезне КДЕ 4 и ще остане само едно - да дишат прахта след него.(не си мислете 4е не уважавам конкуренцията евала ама ...) и Какво озна4ава прилича /неприлича на Уиндоус Тва е линукс (айде ГНУ линукс ).мен ми зарежда кде 3.5 за някви секунди със Супер Сузе което досега не е ставало .

Link to comment
Share on other sites

Какво озна4ава прилича /неприлича на Уиндоус Тва е линукс (айде ГНУ линукс ).мен ми зарежда кде 3.5 за някви секунди със Супер Сузе което досега не е ставало .

Имах предвид, да не се съди коя среда е по-хубава по това колко по-близка е до windows, а до това колко по удобна е (след известен период на привикване). Иначе при мен скоростта на настроен GNOME (с разни там аплети, теми икони и т.н.) е същата като на токущо инсталирано голо КДЕ. Иначе наистина има голямо подобрение в скоростта на KDE-то

 

ПП И си оправи писането, че много трудно ти се разбират и най-кратките изречения.

Link to comment
Share on other sites

бла бла, KDE-то винаги ще си е по-бавно, по-тромаво от Гном, която е една прекрасна графична среда :love . КДЕ е прекалено претрупано с опции... и бла бла... и тези QT библиотеки и те са супер тежки...

Link to comment
Share on other sites

само да вметна, че доколкото си спомням "гнома" вече няма да бъде тестван и включван в официалния slackware , a във връзка с КДЕ - много красиво, ама започва да харчи ресурси все едно говорим за java ! аз лично не мога да му простя ( за КДЕ ), че постоянно ми врътка дисковете при условие, че и swap- a ми е празен , а и рам ми се намира горе долу....

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...