Jump to content
BulForum.com

Дали наистина във виното е истината??

jozo

Recommended Posts

Като си четях една тема тук във форума и ми скима да ви попитам дали харесвата да пиете вино???Също така ако го правите какво вино обичате да пиете?? :) Или пък ако някой от вас прави нека сподели технологията си и да обменим опит :)

Ето я моята технология за правене на вино в домашни условия :)

Значи аз ще ти кажа моята технология!!Гроздето го оставяме да озрее добре като това го проверяваме като късаме една чепка и го носим на захарна проба във ВСИ!!В зависимост от сорта се определя дали захарноста му е стигнала вече добри качества и берем!!След това гроздето го измиваме смачкваме и махаме чепките защото в тях има танин!След това мерим и шерата на виното дали има 22(ако се налага може да сложим захар) или дори и малко повече захарни градуси и пренасяме бидоните в дълбока изба където температурата е почти константна!!Първите няколко дни бъркаме гроздето няколко пъти защото джибрите са отгоре и ако не се бърка вкисва!Вече след 22 ден някъде виното е вече готово и го точим от джибрите като го пречеждаме с тензух :) След това слагаме някакъв стабилизатор да не се развали бързо и ботилираме!!Като стабилизатора може да се избегне ако виното се консумира до 1 година примерно и не се оставя да старее :)

За бялото вино технологията ми е почти същата освен че след смачкването му точим гроздовия сок и го затваряме в дамаджана на която има монтирана в горния край маркуч през които когато виното ферментира излиза въздуха!!Само че този мъркуч е потопен във вода иначе наистина нищо няма да стане :) Същата технология може да се прилага и за някой червени вина но аз за тях не е прилагам :)

Аз лично обичам да си пийвам винце с лед лятото!!Зимата пък обичам да пия вино с някакво вълче мезе!! B) Демек лукнака някакви пържолки нещо :)

Споделете сега при вас как е :)

За да се включа и аз, ще ви кажа, че любимите ми вина са Траминер на Търговище (те са най-добрите производителие на бели вина в БГ), Мавруда на Асеновград (особено реколта 2001! бягайте и търсете по магазините застояло, защото вече почна да се изчерпва) и разбира се розетата на Вини Сливен! :)

Истината е нещо относително, за всеки означаваща нещо различно.

Харесвам виното, но според мен истината е в съвсем други неща.

П.П. Много харесвам виното :)

Lord_Peru said:
Много обичам червено вино.Има много истина в една кана червено вино, но сам не трябва да я търсиш.

Хехехехх :) мн хубаво го каза! А относно пиянството от вино - не сте ли забелязали колко сладко е това опиянение ? Няма нищо общо с напиването с бира при което не можеш да спреш да ходиш до тоалетната, нито с напиването с твърд алкохол при което се отрязваш като талпа на гатер.

Искам да попитам Jozo, колко лозя имат и само за собствени нужди ли са или продават и грозде на някое предпиятие?

Rafaello said:
Искам да попитам Jozo, колко лозя имат и само за собствени нужди ли са или продават и грозде на някое предпиятие?

За съжаление имаме много малко лозя :( Това се ограничава в 4,5 декара Мавруд 1 декър Болгар сега засадиха и младо лозе сорт Палиери за продан предимно!!Бялото грозде го продаваме на пазара защото не е чак толкова много а от червеното си правим доста винце защото вечер в нас ни трябват около 2 бутилки по 700 милилитра за да има за всичките 5 човека спокойно да си пийнем :)

farrell said:
ох,хич да не го обичам виното :pirate

Би ли споделила защо, ако обичаш. Стана ми любопитно... Неприятни спомени ? :bgrin:

Е, много готина тема! :D И аз съм запален фен на виното-най-вече червеното!А, ако говорим за определена марка, то определено предпочитам вината на винпром Търговище!!!Имат прекрасни Мерло и Каберне (сега да не звучи като реклама-просто ми допада вкусът и аромата на техните вина).За мен виното върви страхотно с една хубава порция спагети (ама както аз ги правя-без пестене на нищо :D )То май в общи линии спагетите са едно от малкото неща, които мога да проготвям добре-ама само, който е опитал, може да потвърди! :bgrin:

Поздрави на всички, които пият виното с наслада за удоволствие!

Обожавам виното. Особено червеното. Да е полусухо и ароматно. ПРедпочитан сорт-мавруд. :) Да си призная, не обичам много бутилирано вино. Има и добри попадения, но е най-добре да се купи директно от някоя изба или да си го направиш сам(втория вариант е за предпочитане, но трудно осъъщесвим)

Ние си произвеждаме вино и ракийка за собствена употреба, само дето никак не ни върви пиенето и се налага да го продаваме. За съжаление правим само червено, което според ценителите (включително и аз) е много добро и години наред употребявах само него. За съжаление от 2 години не пия червено поради здравословни или по-точно естетични причини и си купувам бяло от магазина. Харесвам Търговище, но скоро пих едно Магарешко мляко на Пампорово и трябва да ви кажа, че беше превъзходно. По принцип то няма кой знае каква слава, но и другите бяха много приятно изненадани точно от тази бутилка.

А относно истината...когато пиех редовно т.е. всяка вечер по 1-2 чашки червено немога да се похваля, че ме е огрявала. Всъщност без червено се чувствам по-добре, а и при положение, че откъм подходящо мезе вегетарианството ме ограничава, употребата на червено вино вече е напълно безмислена за мен.

Като захладнее предпочитам бутилка две Асеновгградски Мавруд с добра компания и "дебело" мезе.

Истината не е в нито един вид алкохол!!!

Тя е някъде там..... :ghost

Народна мъдрост: " Виното и немия прави славей "!!!!!!!!!

Може би, точно затова ни харесва ?????

snejko said:
Харесвам Търговище, но скоро пих едно Магарешко мляко на Пампорово и трябва да ви кажа, че беше превъзходно. По принцип то няма кой знае каква слава, но и другите бяха много приятно изненадани точно от тази бутилка.

Страшно съм изненадан за това магарешко мляко! По принцип то е едно от най-долнопробните купажи и го правят от много нискокачествени вина, втора трета промивка... Ако някой техник винар е объркал нещо и е пуснал вино от друг резервоар за бутилиране... или пък линията не е била промита и ти се е случила бутилка от предното бутилирано вино... друго обеснение за "хубаво" магарешко мляко нямам! И да знаете от мене, че хубаво вино под 4 лв бутилката няма!!!

juji said:
Да си призная, не обичам много бутилирано вино. Има и добри попадения, но е най-добре да се купи директно от някоя изба или да си го направиш сам(втория вариант е за предпочитане, но трудно осъъщесвим)

Определено вината на дадени изби не ми харесва о определено подкрепям идеята ти за домашн приготвено винце!!Може труда да е много но после удоволствието от консумирането на тоя елексир е страхотно :wub: :love

sincity said:
Народна мъдрост: " Виното и немия прави славей "!!!!!!!!!

Може би, точно затова ни харесва ?????

Ами може би е така!!Пък и "Прави бузките червени" както казват старите баби!! :P

Много интересно ми стана като ми каза една бабка че на малките деца едно време са им правили винена попара за да не ревят вечер. :lol: Как ви се струва дали това може да е истина ?? :confused

Ако е така мен трябва само с такова нещо да са ме хранили :)

jozo said:
Много интересно ми стана като ми каза една бабка че на малките деца едно време са им правили винена попара за да не ревят вечер.  :lol: Как ви се струва дали това може да е истина ?? :confused

О да, истина е, хората от поколението на моите родители редовно са били хранени с такива неща. Поне по-ревливите от тях. Според мен е изключително вредно, но...ето че понякога практиката опровергава науката.

snejko said:
О да, истина е, хората от поколението на моите родители редовно са били хранени с такива неща. Поне по-ревливите от тях. Според мен е изключително вредно, но...ето че понякога практиката опровергава науката.

Според мен изобщо не е вредно!!Както тврдят много столетници една от тайните за дълъг живот е във пиенето редовно на винце!!Така че едно време като си ги захранвали от малки с такова нещо и затова има много които са изкарали бая годинки ;) Ние уж сега винаги гледаме кое е полезно кое било вредно ама надли ще доживеем до 70 примерно!! :)

То тва дали ще доживеем 70 зависи от много други неща кат замърсяване, озонова дупка и такиа работи амо както и да е...

Виното е полезно ама в дози около 100-200 грама дневно, тъй като вдига кръвното налягане, подобрява кръвообращението, разширява кръвоносните съдове и съответно предпазва от тяхното запушване (инфаркт, инсулт) ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...