Jump to content
BulForum.com

Ubuntu 5.04

Recommended Posts

• 3 weeks later...

току що си инсталирах ubuntu 5.10, обаче имам проблем ето и не знам дали е от операта или нещо са се омешали шрифтовете. с латиницата нямам проблеми, само кирилицата излиза такава омазана и е голяма мъка( на места не мога да разчитам). ако някой може да помага.

OutCold said:
току що си инсталирах ubuntu 5.10, обаче имам проблем ето и не знам дали е от операта или нещо са се омешали шрифтовете. с латиницата нямам проблеми, само кирилицата излиза такава омазана и е голяма мъка( на места не мога да разчитам). ако някой може да помага.

най-лесно е с automatix - виж в форума на убунту.

това е инструмент за автоматизирана инсталация на различни програми.

сред тях имаше и за слагане на майкрософтските стандартни шрифтове.

това ми реши на мен проблемите.

• 1 month later...

Аз съм с Kubuntu 6.06LST.. държи се перфектно :)

Имам малка забележка към adept-а.. понякога обича да не тръгва, но това е след доста ровене из системата.

Одеве си инсталирах последния амарок (4.1) и 3.5.3 КДЕ.. доволен съм :)

FalleN_213 said:
Neuspqh i tva si e ... shte si karam s tapiq window$ linuxa za zabavlenie ot vreme na vreme.

Хаха е това си е изказване. Не можах само да разбера какво му е тъпото на windows$ и какво по-умното на ubunto след като не си успял да се справиш с второто а явно с първото си успял. Може би това е критерия - ако успееш да подкараш нещо - значи е тъпо .... в сравнение с теб може би - ако ти се считаш за такъв, щом явно един такъв човек се е справил значи и системата е такава, а ако не успееш може би то излиза че е по-умно от теб???

Та по темата - предполагам си потърсил тука ... или пък с google

Според един приятел било по-лесно да пуснеш Internet Connection Sharing/Routing с Линукс отколкото с windows$ за теб не знам...

djadomraz said:

Според един приятел било по-лесно да пуснеш Internet Connection Sharing/Routing с Линукс отколкото с windows$ за теб не знам...

ВСИЧКО в юникс е по-лесно, логично и изчистено, отколкото в уиндоус..... вместо да цъкаш някакви отметки в малоумни менюта, си редактираш конфигурационния файл в няколко реда според твоите нужди (има си examples) и си готов B) вземи да го пробваш най-накрая, да се убедиш в някои неща и да смениш плочата малко :allien :D

kamen said:
ВСИЧКО в юникс е по-лесно, логично и изчистено, отколкото в уиндоус..... вместо да цъкаш някакви отметки в малоумни менюта, си редактираш конфигурационния файл в няколко реда според твоите нужди (има си examples) и си готов B) вземи да го пробваш най-накрая, да се убедиш в някои неща и да смениш плочата малко :allien :D

Дадено. Обаче обещаваш ли ако имам въпроси да ми обясняваш а не да ми ръсиш глупости от сорта "като не разбираш, защо си се захванал? прочети няколко книги, за предпочитане по-дебели и тогава се пробвай пак". Защото аз не съм изръсил никому подобна глупост а съм обяснявал кое как да се направи подробно - погледни тук-там и се убеди сам.

Deal?

Firestarter

Инсталира се най-лесно с Automatix. Копирам малко текст от заглавната страница. Надявам се да помогне на хората, които не са се справили с споделянето на нета.

* Open Source software, available free of charge

* User friendly, easy to use, graphical interface

* A wizard walks you through setting up your firewall on your first time

* Suitable for use on desktops, servers and gateways

* Real-time firewall event monitor shows intrusion attempts as they happen

* Enables Internet connection sharing, optionally with DHCP service for the clients

* Allows you to define both inbound and outbound access policy

* Open or stealth ports, shaping your firewalling with just a few mouse clicks

* Enable port forwarding for your local network in just seconds

* Option to whitelist or blacklist traffic

* Real time firewall events view

* View active network connections, including any traffic routed through the firewall

* Advanced Linux kernel tuning features provide protection from flooding, broadcasting and spoofing

* Support for tuning ICMP parameters to stop Denial of Service (DoS) attacks

* Support for tuning ToS parameters to improve services for connected client computers

* Ability to hook up user defined scripts or rulesets before or after firewall activation

* Supports Linux Kernels 2.4 and 2.6

* Translations available for many languages (38 languages as of November 2004)

djadomraz said:
Дадено. Обаче обещаваш ли ако имам въпроси да ми обясняваш а не да ми ръсиш глупости от сорта "като не разбираш, защо си се захванал? прочети няколко книги, за предпочитане по-дебели и тогава се пробвай пак". Защото аз не съм изръсил никому подобна глупост а съм обяснявал кое как да се направи подробно - погледни тук-там и се убеди сам.

Deal?

Да, тържествено обещавам да не отговарям така и да обяснявам, освен ако въпросите нямат готови отговори в FAQ, README и т.н. :D Хайде чакам. B)

biolander said:
Firestarter

Инсталира се най-лесно с Automatix. Копирам малко текст от заглавната страница. Надявам се да помогне на хората, които не са се справили с споделянето на нета.

* Open Source software, available free of charge

* User friendly, easy to use, graphical interface

* A wizard walks you through setting up your firewall on your first time

* Suitable for use on desktops, servers and gateways

* Real-time firewall event monitor shows intrusion attempts as they happen

* Enables Internet connection sharing, optionally with DHCP service for the clients

* Allows you to define both inbound and outbound access policy

* Open or stealth ports, shaping your firewalling with just a few mouse clicks

* Enable port forwarding for your local network in just seconds

* Option to whitelist or blacklist traffic

* Real time firewall events view

* View active network connections, including any traffic routed through the firewall

* Advanced Linux kernel tuning features provide protection from flooding, broadcasting and spoofing

* Support for tuning ICMP parameters to stop Denial of Service (DoS) attacks

* Support for tuning ToS parameters to improve services for connected client computers

* Ability to hook up user defined scripts or rulesets before or after firewall activation

* Supports Linux Kernels 2.4 and 2.6

* Translations available for many languages (38 languages as of November 2004)

Хмммм... :unsure:

http://www.juniper.net/security/auto/vulne...s/vuln2860.html

• 1 month later...

инсталнах си днес убунту 6.06тлс от официалния сайт. как мога да направя да ми сменя езика с някаква клавишна комбиция понеже сега го правя от систем -> преференсе - >кейборд

Stenli said:
инсталнах си днес убунту 6.06тлс от официалния сайт. как мога да направя да ми сменя езика с някаква клавишна комбиция понеже сега го правя от систем -> преференсе - >кейборд

Пак там имаш "Опции на подредбата" (не знам на английски как е точно). Има доста настройки включително и с кои копчета да се сменя. Освен това като щракнеш на някой панел може да си извадиш "индикатор".

Stenli said:

http://www.vectorlinux.com/forum1/index.php?topic=10896.0 ;)

Гледам , че хората са се разпалили ! Ето ви линкче за юзърите на евроком !

ubuntu-6.06.1-desktop-i386.iso

PC (Intel x86) desktop CD

For almost all PCs. This includes most machines with Intel/AMD/etc type processors and almost all computers that run Microsoft Windows. Choose this if you are at all unsure.

Тва е ако някой иска да кача нещо друго да ми пише едно лично ! :)

kamen said:

нещо не успявам да го направя това :( пускам терминала пиша команда sudo -s -H и след това пиша парола, за да влезна в администраторския ъкаунт или както му се вика там, пиша /etc/X11/xorg.conf и ми дава bash: /etc/X11/xorg.conf: Permission denied. като пробвам да отворя директно фаила успявам, въвеждам редовете и като дам саве ми изписва, че нямам права за тази операция :angry1 при стартирането на убунтуто пиша юзер и парола, които съм въвел при инсталацията. някакви идей какъв може да е проблемът?

имам и още един въпрос - вчера добавих някакви хранилища доколкото разбирам там има софтуер за инсталиране. та въпросът ми е има ли някаква команда чрез, която да се види какъв е точно софтуерът?

Stenli said:
нещо не успявам да го направя това :( пускам терминала пиша команда sudo -s -H и след това пиша парола, за да влезна в администраторския ъкаунт или както му се вика там, пиша /etc/X11/xorg.conf и ми дава bash: /etc/X11/xorg.conf: Permission denied. като пробвам да отворя директно фаила успявам, въвеждам редовете и като дам саве ми изписва, че нямам права за тази операция :angry1 при стартирането на убунтуто пиша юзер и парола, които съм въвел при инсталацията. някакви идей какъв може да е проблемът?

В случая има предвид, че нямаш права да стартираш този файл, което е и нормално, тъй като това е текстов файл. Пробвай със:

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

щом държиш да го направиш по този начин.

Stenli said:
имам и още един въпрос - вчера добавих някакви хранилища доколкото разбирам там има софтуер за инсталиране. та въпросът ми е има ли някаква команда чрез, която да се види какъв е точно софтуерът?

Най-лесния начин е Система>Администрация на системата > Synaptic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...