Jump to content
BulForum.com

P2P Review


NightLife

Recommended Posts

Какво е P2P?

 

Peer-to-peer (P2P) network e същност мрежа, създадена от свързани помежду си компютри чрез централен server или нещо от този вид.

P2P може теоретично да се използва за много неща,но нас най-много ни интересува трансфера на файлове. Файлове, които могат да се предават между компютри използвайки различни видове технологии. Сигурен съм, че сте попадали в много сайтове даващи ви възможност да доунлоадвате програми, филми или т.н. За да ги свалите сте използвали (най-вероятно) FTP (File Transfer Protocol) или HTTP (HyperText Transfer Protocol). P2P главно се използва за същата цел.

 

Каква е разликата тогава ?

 

Използвайки FTP или HTTP за сваляне, някой трябва да качи файл на server, който да бъде свален от там впоследствие. Това означава че някой трябва да купи server за да го използва, и някой трябва непрекъснато да се грижи за него. Какво повече, някой може да реши че на server-а има нелегални файлове и да даде под съд оператора. Дори той да загуби, server-a ще трябва да мине offline за неопределено време. В допълнение, ако server-а ти стане много известен той може да се претоварва и user-ите да чакат прекалено много на опашки (queues) или свалянето на файлове да става прекалено бавно.

Съвременните P2P мрежи елиминират всички тези проблеми. Компютрите не се включват през server, а директно. Това означава че не е нужно да се качва нищо никъде. Само трябва да се изберат "споделени" директории. На никой не се плаща за закупуване на server. Не е нужно кой да се грижи за него. Никой няма да съди оператора за server, защото няма такъв. Няма проблем за претоварване, защото отново няма server.

 

За сигурността ?

Трябва да знаете че има 2 големи опасности свързани с p2p програмите:

 

1. Вируси. Вирусите могат да те заразят отвсякъде и p2p не прави изключение. Някой програми имат auto-scan на всеки файл, който сте свалили,но повечето нямат. На практика, ще трябва да обновявате и сканирате харда по-често с антивирусната си програма, това е всичко.

2. Легални проблеми. Това може да се получи, ако сваляте или пращате файлове, които имат авторски права. Организации като RIAA (Recording Industry Association of America) и MPAA (Motion Picture Association) от време на време преследват p2p юзери за нарушаване на авторски права. Но едва ли скоро нещо такова ще се случи в България (но да не казвам голяма дума,защото вече почнаха да затварят "free" сайтове).

 

 

Коя мрежа да използваме?

 

Всички клиенти а свързани към мрежи. Добрият и избор е от решаващо значение. Времето за избор на програма (clieнt) ще дойде после. Тук ще напиша кратко ревю на най-важните мрежи и нейните клиенти.

 

BitTorrent

Инфо: Това може би една от най-странните мрежи измислени и създадени някога в

историята. Не можете на търсите файлове в нея. Ще намерите сайтове, от които да сваляте малки файлчета (*.torrent). Програмата използваща този файл ще може да се свържи към мрежа създадена специално за него.Странно наистина, но скоростта на сваляне може да се умножи многократно. Броят на клиенти е учудващо голям.

Клиенти: BitComet, BitSpirit и още много.

 

Ares (Warez P2P)

Инфо: Мрежата същност се казва Ares, но след като има само 2 клиента: Ares i Warez P2P някой път също и преписват името на Warez P2P. Тя е малка мрежа като Gnutella (около 100.000.000 юзера), но има много сходни способности.Но не като Gnutella, кодът и не е безплатен (затова като създадеш програма тя не може да се свърже към мрежата безплатно), затова избора на клиенти е толкова малак.

Клиенти: Ares, Warez P2P

 

eDonkey2000 (ed2k)

Инфо: Това е най-голямата мрежа. Има около 3.500.000 юзера. Можеш да намериш почти всичко там.

Внимание: опашките (queues) са огромни. Може да чакате с часове (някой път,дни) преди свалянето да започне. Един път като започне скоростта обикновено се увеличава,но никога не е зашеметяващо.

Клиенти: eDonkey, eMule, Shareaza

 

FastTrack

Инфо: Мрежата става добре позната благодарение на прекаленото многото реклами по клиентът Kazaa. Тя е голяма (около 300.000.000 юзера) и пълна с фалшиви (fakes) файлове (резултат от здравата работа на RIAA и МПАА).

Технически мрежата е много добра, но количеството fakes е голям проблем.

Повечето FastTrack клиенти са пълни с adware и spyware. Lite версиите са за препоръчване.

Клиенти: iMesh, Mammoth, Kazaa

 

Gnutella

Инфо: Gnutella е много добра мрежа, не е много голяма (около 1.300.000 юзера), но достатъчна да бъде един добър избор. Файловете често почват да се свалят веднага с добра скорост, но и толкова бързо колкото BitTorrent. За сметка на това в нея може да се търсят файлове.

Gnutella си има "дете" - Gnutella2 , която е доста малка (около 150.000 юзера).

Gnutella има може би най-много клиенти.

Клиенти: Cabos, LimeWire, Phex, Shareaza

 

DirectConnect

Инфо:Direct Connect е (в своя оригинален вариант) peer-to-peer файлово споделяща програма написана от Jon Hess в NeoModus. Днес името и се използва и като мрежовият протокол, който използва.

Доста голяма мрежа (около 600.000 юзера), но нормален GUI не е направен още. Ако обичате и не се притеснявате от многото отворени прозорци наведнъж обърквайки се коя информация е важна и коя на гледаш няма да имате проблем.

DC мрежата не е децентрализирана, както примерно Gnutella или FastTrack откакто ползва хъбове, които свързват група от юзери. Хъбовете може да пусне всеки, който има нужният hardware и връзка, която да бъде поддържана. Различните хъбове имат специални интереси. Повечето хъбове изискват от потребителите определено количество данни. Чата е изграден в протокола още отначалото, така повечето хъбове са на практика не само за споделяне на файлове, а малки общности. DC мрежата е малко по-различна от (повечето) другите p2p-мрежи, има доста силна социалната част в лицето на чата и private съобщенията особено много се усеща това с малките хъбове или дори в "reghubs": Хъбове, които изискват регистрация nick/password. Протоколът не се опитва да скрие идентификацията на peer-ите, също не е и оптимизиран за "swarm-downloading", като битторрент откакто те махнаха "partial file-sharing and segmented" или "multisource downloading". Очаквайте още информация.

Клиенти: DC++

 

SoulSeek

Инфо: Прекалено малка. Някой път може съвсем неочаквано да намерите нещо интересно, но в повечето случаи избора е много малък.

Клиенти: SoulSeek, Nicotine (за Linux).

 

 

Програми

 

Ares

Download | Homepage

 

Ares е малка, семпла, лесна и удобна p2p програма от мрежата със същото име.

Обикновено в Ares не всичко може да се намери, но има ли го желаният от вас файл там може бързо да се намери и в повечето случаи да се сваля с доста добър трансфер. Конфигурацията е много лесна, така че дори да са изключени някои от приятните функции (примерно търсене на "multiple files"), свалянето е доста ефективно (в по-голямата си част, когато файловете са популярни; нещата стават много очакващи, когато има малко източници).

Безспорно ви препоръчвам тази програма. Трябва да подчертая, че повечето навярно само начинаещите (не променят нищо по програмата) свалят само популярните файлове и са наистина доволни от използването и.

 

eXeem

Download | Homepage

 

eXeem и p2p програма използваща технология близка до тази на BitTorrent. Но не както BitTorrent, тя не се нуждае от server (trackers), а използва децентрализирана мрежа, в която всеки става автоматично tracker.

Можете да коментирате и да оценявате файлове. Още една приятна функция е възможността да проверявате новите файлове в мрежата.

 

eDonkey2000 Lite

Download | Homepage

 

eDonkey използва за момента най-голямата p2p мрежа, eDonkey2000. В нея може да се намери почти всичко, но приоритет е свалянето на големи файлове (филми, игри и т.н.). Свалянето на едно .mp3 е доста по трудна работа. Програмата може да ви се стори сложна в началото, но всъщност не е. Всичко което ви е нужно е да се свържете към даден server и да си изберете даден файл. Някой път ще ви трябва цялото време на света за да започне свалянето.

Програмата поддържа също Ovetnet. Тези две програми са съвместими и се поддържат една с друга.

Искам да уточня е Lite версията е кракната и доста по лесно се свалят файловете.

Искам също да се извиня че не съм описал eMule, но не я използвам и ще ми е по-трудно. Очаквайте и малко по-подробно описание за eDonkey2000.

 

Kazaa Lite

Download | Homepage

 

Kazaa без съмнение е една от най-добре опознаваните p2p програми. Затова няма да се спирам много над нея. Препоръчвам ви само Lite версии да инсталирате или Kazaa Lite или Kazaa Lite ++. Проблемът при другите версии е изключително голямото количество реклами и въпреки, че обещават да няма spyware за съжаление има. Интерфейсът в началото може да ви се стори объркващ, но се свиква. Друг проблем е, че въпреки доста бързото търсене на файлове резултатите са доста по-малко отколкото в други мрежи. Поддръжката на Skype и Bullguard anti-virus check е добра идея но слабостите им са доста и някой от тях сериозни.

 

DC++

Download | Homepage

 

DC++ е open source клиент за Direct Connect протокол. Direct Connect ви позволява да споделяте файлове в интернет без ограничения или лимити.

Клиентът е напълно свободен от реклами и има хубав и лесен интерфейс.

Firewall и router поддръжка са интегрирани, така лесно и удобно може да се използват функции като "multi-hub connections", автоматичен "resume" на сваляните файлове.

Ето и малко от възможностите на DC plus plus:

• Multi-Hub connections

• Minimize to tray

• /commands

• Logging

• Display Joins & Parts

• Confirm Exit

• Resume check

• Notepad

• Favorites List

• Sounds

• No Advertisments

• Disclude hidden files from share

• Non-crappy interface

• Not Visual Basic (!)

• Menubar

• Open Source

• Firewall/Router Support

• Auto-Connect

• Search Spy

• Multi-Kicking

• Away Message

 

SoulSeek

Download | Homepage

 

SoulSeek е доста посредствен клиент. Както може би лесно сте се досетили той се свързва с SoulSeek мрежата. Да сме честни, не много голяма. Възможностите му няма да ви накарат да скачате от радост. Интерфейса е доста объркващ. След време ще му свикнете и ще разберете, че всъщност е доста изчерпателен и удобен, но на пръв поглед може да ви обезкуражи.

Търсенето му е бързо. Броят на резултатите е малак. Свалянето на файл започва веднага или никога. Е може би не никога, но не и в близкото бъдеще със сигурност. Започне ли свалянето може да е толкова бързо, колкото и бавно.

SoulSeek има много добър чат с много канали. Позволява ти да си правиш приятелска листа (buddy list). Buddies могат да свалят по-бързо. Не е лоша програмата, но не и добра.

 

 

Забележка: Има още доста за изглаждане и допълване относно програмите. Скоро още. :)

 

ПП. За сега толкова очаквайте още информация, както и review на p2p клиенти. Ако искате да сложа определена информация относно p2p мрежите ми пратете ЛС

ППП. Радвам се че получавам ЛС от вас за допуснати неточности и препоръки. Само се надявам да сте малко по-търпеливи тъй като в момента пиша нещата и постепенно материалите ще се допълват.

Link to comment
Share on other sites

Ами мъчил си се да направиш нещо, но информацията ти е много стара. Защо не си обяснил торент системата, която ЕК ще въвежда? :D

 

А така поправил си се. Браво. :)

Link to comment
Share on other sites

Ами мъчил си се да направиш нещо, но информацията ти е много стара. Защо не си обяснил торент системата, която ЕК ще въвежда? :D

 

BitTorrent

Инфо: Това може би една от най-странните мрежи измислени и създадени някога в

историята. Не можете на търсите файлове в нея. Ще намерите сайтове, от които да сваляте малки файлчета (*.torrent). Програмата използваща този файл ще може да се свържи към мрежа създадена специално за него.Странно наистина, но скоростта на сваляне може да се умножи многократно. Броят на клиенти е учудващо голям.

Клиенти: BitComet, BitSpirit и още много.

 

@NightLife пооправи малко броя на потребителите в различните мрежи

Link to comment
Share on other sites

Ами мъчил си се да направиш нещо, но информацията ти е много стара. Защо не си обяснил торент системата, която ЕК ще въвежда? :D

 

Както вероятно си прочел, написал съм да очаквате още информация. Сега правя кратко описание на няколко p2p клиента. Ще обясня и Direct Connect (с клиент DC++) и BitTorrent. :)

 

@NightLife пооправи малко броя на потребителите в различните мрежи

Ще се постарая да оправя неточностите :)

Link to comment
Share on other sites

Поздравления за труда. Само за SoulSeek не съм много съгласен. Тя е предимно за музика и там съм открил не едно и две неща, които другаде просто ги няма. Някои от тях дори и в Мулето не съм ги намирал, а и не се чака чак толкова за даунлоуд. По време на савото сваляне прави файловете INCOMPLETE~<името на файла>.mp3 и след като са готови INCOMPLETE се маха. Така че можете да чуете началото на песента още докато я сваляте и ако не ви харесва качеството или не е това парчето, което търсите - просто спирате да я сваляте на момента. Не че програмката е перфектна, просто не е за пренебрегване

Link to comment
Share on other sites

Поздравления за труда. Само за SoulSeek не съм много съгласен. Тя е предимно за музика и там съм открил не едно и две неща, които другаде просто ги няма. Някои от тях дори и в Мулето не съм ги намирал, а и не се чака чак толкова за даунлоуд. По време на савото сваляне прави файловете INCOMPLETE~<името на файла>.mp3 и след като са готови INCOMPLETE се маха. Така че можете да чуете началото на песента още докато я сваляте и ако не ви харесва качеството или не е това парчето, което търсите - просто спирате да я сваляте на момента. Не че програмката е перфектна, просто не е за пренебрегване

 

Мрежата е доста малка. Аз например 70% от песните, които съм търсил ги е нямало. Не споря че някой път има интересни неща, но не виждам смисъл да я оставям инсталирана след като имам eDonkey, Kazaa, eXeem, DC++, Ares и BitComet хе-хе-хе. А за слушането преди да се е свалило може да стане при абсолютно всички клиенти, само един WinAMP ти трябва. Но всичко това си е моя мнение не искам да ви го натрапвам, пък и го има момента със свикването към даден клиент.

Link to comment
Share on other sites

Понеже няма тема за проблемите, а и не сметнах за нужно да пусна нова пиша тук.Незнам колко е вярно, но:"Антивирусната компания Sophos обяви вчера появата на нов вирус Nopir.B, който се разпространява през набиращите популярност у нас Peer-to-Peer мрежи. Nopir.B се замаскира във вид на DVD-cracking програма, заблуждавайки потребителите, че чрез нея могат да премахнат защитите при копирането на аудио информация от външни оптични носители. При стартирането на програмата, тя се опитва да изтрие всички .mp3 файлове на локалния хард диск, както и някои програми, които прецени за "нужно", съобщиха от Sophos. Потърпевши от дейността на "зловредния код" отново се оказват Windows потребителите. За съжаление същият не прави разлика дали .mp3 файловете са легално или нелегално придобити."

 

Източник http://www.data.bg/menu/news.html?current=5373#5373

Link to comment
Share on other sites

Lucky Luciano , Curunir написах 1-2 реда "За сигурността ?".

Аз примерно често свалям *.exe файлове от p2p мрежите и не съм попадал на вируси.. чист късмет. Единствената ни възможност е или да се поограничаваме с тяхното сваляне или просто повече работа с AntiVirus програмите

Link to comment
Share on other sites

amz iskam da popitam ima li ne6to podobno na dc++ koeto da ima i history podobno na flashget?

Да има! На File>Settings>Logs избираш директория къде искаш да се пазят логовете, както и отметки на всичко, което искаш да пазиш като информация. В твоя случай Log Download и Log Upload. А ако ти трябва само за момента да видиш какво си свалил/изпратил – View>Finished Download/ Finished Upload.

Link to comment
Share on other sites

Понеже няма тема за проблемите, а и не сметнах за нужно да пусна нова пиша тук.Незнам колко е вярно, но:"Антивирусната компания Sophos обяви вчера появата на нов вирус Nopir.B, http://www.data.bg/menu/news.html?current=5373#5373[/url]

Aми благодаря за предупреждението, обаче можеше да го напишеш в темата за Virus Alerts която е в Others и дори е пинната.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...