Jump to content
BulForum.com

capoeira


BoFFo

Recommended Posts

Много ми харесва capoeira и много искам да се запиша но не знам каде,и дали изобщо има,ако някой знае моля да ми каже?! :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Много ми харесва capoeira и много искам да се запиша но не знам каде,и дали изобщо има,ако някой знае моля да ми каже?! :unsure:

 

Няма Капоейра в Пловдив. Ако ти трябва за София, имам инфо.

 

Ако искаш може да разцъкваш онлайн, хехе

 

Capoeira Fighter 2

 

W - нагоре

S - надолу

A - наляво

D - надясно

G - ръка

H - ръка(друга)

V - крак

B - крак(друг)

 

Комбинации с посоките за движение и краката стават разни интересни работи.

Link to comment
Share on other sites

Жалко иначе е много е яко :D

В България тренировките са много смешни, все едно всички са секнати в кръста и се движат едвам едвам с липса на някви акробатични умения, нищо общо с това, което си виждал по телевизията, дето те изпълва отвсякъде :)

 

Иначе ето малко инфо, което може да ти се стори интересно:

 

Капоейра - танц, бойно изкуство или... култура?

 

will_mortal.gif

 

Историята на Капоейра започва с португалската инвазия в Южна Америка в началото на 16. век. Опитът на португалците да използват местното население за робски труд се оказва неуспешен, защото бразилските индианци бързо измирали или бягали към домовете си. Тогава нашествениците се обърнали към Африка и започнали да внасят черни роби, чийто брой скоро достига 4 млн. Значителен брой от робите са основно от три големи групи - Суданската група, мохамеданизираните негри от Судан и Гвинея и негрите Банту от Ангола, Конго и Мозамбик.

Теориите за възникването и развитието на Капоейра се разделят на три, а именно: тя вече е била формирана в Африка; създадена е от африканците и техните потомци в провинциалните райони на колониална Бразилия; Капоейра получава своя облик в един от големите бразилски градове - Рио де Жанейро. Всяка от теориите има своите доказателства.

В подкрепа на 1-та теза е фактът, че все още в Африка се играят подобни танци, включващи бойни прийоми, например н`голо, смятан за прототип на Капоейра. Негрите Банту донесли своята култура в Бразилия и техните бойни традиции станали основата за развитието на бразилските бойни изкуства.

За втората теза има повече исторически доказателства. Холандците контролирали части от Североизточна Бразилия между 1642 и 1654 год. Успоредно с техните нападения, робите предприемали стъпки за възвръщане на свободата си. След всяка холандска атака сигурността на плантациите и градовете намалявала. Вземайки инициативата в свои ръце, негрите бягали, криейки се в горите в търсене на места, където биха могли да оцелеят. Някои създавали дори независими селища, които изиграват главната роля в създаването и развитието на Капоейра. Основани са повече от 10 големи селища с вътрешна социалноикономическа организация и търговски връзки помежду им. Разбира се, срещу тях са изпращани военни експедиции, целящи ликвидирането им. Така робите били изправени пред избора да бъдат избити или да намерят начин да се съпротивлявят без оръжия срещу въоръжените робовладелци. От съчетаването на различните бойни традиции се получава система, наречена по името на горите, в които робите намирали убежище - Капоейра. В стила не се използвали блокове, а само уклони и гмуркания, като боят се води с крака по земя - там, където хладните оръжия са малко ефективни. Използвали се много подсечки, събаряния и ритници на средно ниво. Така Капоейра се явява събирателно име за различните стилове, формирани в различните области.

Според третата теза бойното изкуство възниква в Рио, където имало голям птичи пазар. Робите носели там пилетата за продан в своите капоейра (тук преведено като "кошница"), като, докато чакали, се забавлявали, танцувайки според традициите на своето племе.

След 1814 г. всички форми на африканската култура са забранени и преследвани. Португалският крал добре разбира нуждата от унищожаване на негърската култура, за да доминира напълно в Бразилия. Така Капоейра също преминава в нелегалност.

Робството е отменено през 1888 г., но освободените роби не намират място в съществуващия социален ред. Капоейристите лесно се обръщат към престъпния свят, за което спомага и напрежението между бели и негри. В края на 19. и началото на 20. век основните свидетелства за съществуването и практикуването на Капоейра са основно полицейските рапорти. Като центрове на бойното изкуство се оформят Рио де Жанейро, Бахия и Ресифе. В Рио и Ресифе капоейристът е побойник и престъпник, експерт в ръкопашния бой и употребата на хладни оръжия. По време на карнавали най-уважаваните бойци предвождали празнуващите и при среща на две банди конфликтът ставал неизбежен. Интересно е, че историци от този период намират в Капоейрата, практикувана в Рио, европейското влияние на френския сават, английския бокс и португалските фехтовални школи (или може би връзката е обратна?). В Бахия Капоейра се играе от танцьорите, съпътстващи гастролиращите музикални банди. Оттук идва и голямата роля на музиката в съвременната игра. Вследствие на полицейските репресии бойното изкуство в Рио и Ресифе замира, развивайки се само в Бахия.

Както всеки стил, и Капоейра има своите големи личности. През 20 век двете централни фигури са местре Бимба и местре Пастина. Преа 1932 г. в Салвадор местре Бимба отваря своята първа академия, където започва да преподава т.нар. от него "регионален боен стил от Бахику", станал известен като Капоейра Регионал - по-агресивен от традиционния и "облагороден" с техники от азиатските бойни изкуства. Училището е регистрирано офциално едва през 1937 г. Практикуването на Капоейра е разрешено, но само на специални места, регистрирани в полицията. Играта започва да се преподава на децата от горните класове на Салвадор. Местре Бимба играе Капоейра до смъртта си - 15.02.1974 г., когато дори има планирана демонстрация. През 1941 г. местре Пастина отваря своето училище по Капоейра Ангола - стил, смятан за традиционен. За първи път изкуството се преподава и практикува свободно, под формален контрол. За нещастие тази академия е конфискувана от властите, без майсторът да бъде компенсиран по някакъв начин. Местре Пастина умира сляп и забравен от всички през 1982 г., на 92-годишна възраст. Без тези двама мъже Капоейра може би нямаше да съществува днес. През 1974 г. стилът най-после е приет от масите и е обявен за национален спорт на Бразилия. Понастоящем няма централна организация по Капоейра - всеки клуб отговаря за себе си. По принцип изпити не се провеждат, не се използват степени и колани, но този въпрос се решава от преподавателите. Играта започва под звуците на беримбо (еднострунен музикален инструмент, използван от солиста), барабани, тамборини, маракаси и други инструменти от африканския фолклор. Играчите, имащи ролята и на хор, оформят кръг, вътре в който двама души изпълняват серии от ритници и подсечки с акробатични елементи. Музиката е с голямо значение за играта, защото определя ритъма и темпото.

 

Капоейра е танц и бойно изкуство. Тя не е само комбинация от бойни техники, акробатика и танци, но също и музика, култура, история. Капоейристът трябва да владее не само тялото и ума си, но също и музикалните инструменти и гласа си. Той трябва да се научи да балансира духовното с физическото. Ето това е Капоейра.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

хихи :) аз в софия тренирах 1 месец обаче почнах работа и сега няма да мога да ходя :( иначе верно, че не са мн. добре... аз съм тренирал преди това малко брейк и доста добре се справях с капоейрата :П А иначе повечето ги е страх и за това са схванати.А страх ли те е .... Има само 2-3-ма дето са добри и правят и акробатични номера /макар и малко :)/ Дано пак да намеря време да ходя ....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

няма нищо лошо да се тренира Капоейра на открито, например на младежкия хълм.

Има филми и специални видео материалир които описват основните принципи...

Ако има достатъчно желаещи за такива сбирки ще се радвам да участвам.

Пишете... Дайте предложение.

Link to comment
Share on other sites

из града има разлепени обяви за capoeira,но много бързах и не можах да запиша адреса и сайта.видях обяви по гладстон.

Link to comment
Share on other sites

Аз пък имах време и отлепих цялата обява! Тя гласи:

xuangui CAPOEIRA

за контакти :

тел. 02/58 18 995

GSM. 0898 586 003

e-mail: xuangui.dir.bg

или www.xuangui.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

...ама за Пловдив все още нищо не се знае, така ли?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ееех, изчетох вече 15 страници с описания на движения и всичките ми изглеждат едни такива невъзможни... :tongue Все пак, вече се научих на джинга (велик съм, а?), да се търкалям напред назад и да... загрявам преди тренировка :D И все пак не е за мен тва - въпреки че повечето удари са с крака, се искат и силни ръце, или поне достатъчно силни, за да издържат тежестта на тялото във всякакви шантави позиции :wacko: А аз като се знам какъв съм хилав, няма да мога един carthwheel да направя :) След около година може би ще съм готов да се уча, дотогава тъкмо може и да дойде в Пловдив капое(й)рата... :wub:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Абе майни, има капоейра в Пловдив. Аз знам само за 2 места. Едното е тука в кичука а другото на Лаута. Един път като свърших тренировката по Муай Тай, тръгвам аз към спирката и гледам някви се мятат там на тревата до тенис кортовете :D И казаха че търсят зала за тренировки така 4е не знам каде са отишли. Тва е за сега от мен :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 2 weeks later...

Аз пък видях едно пано на което пишеше разни бойни изкуства и едно от тях беше Капоейра. Направи ми впечетление, защото си спомних за тази тема и реших да помогна. Паното се намираше на улицата успоредна на Железарска. (От джумаята надолу към тунела и спирката). там в дясно дето са улиците. Незнам как точно да го обясня.

 

Там където е чешмичката на градинката горе. Тръгвате надолу където има един магазин на глоуб, а преди това отляво беше магазина на Диадора. та тръгвате от там и вървите още надолу. в ляво на сргадите би трябвало да има едно бяло метално пано с изписани разни надписи по него. Ако не е на тая улица, е на по-долната. Дано някой го намери с моите некадърни обяснения. Поне ограничих района на търсене до 20 метра :)

Link to comment
Share on other sites

И така в Пловдив има, даже двама мой приятели тренират... Казвам само, че тренират в салона на ТОХ Пловдив.Ако имате интерес идете да проверите там... Всеки Понеделник, Сряда и Петък м/у 7:00 и 9:00 вечерта... Лично на мен ми се струва много зарибено това чудо капоерата, но ме мързи прекалено много, даже чак упорито и за това и аз не съм се захванал...

Link to comment
Share on other sites

Казвам само, че тренират в салона на ТОХ Пловдив.

:blink: Явно има промяна от последната ми информация. Къде е това чудо?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...