Jump to content
BulForum.com

Санчо и свободата


Recommended Posts

Санчо и свободата

 

Санчо е малоумният Линукс потребител, чул от съседа, че имало няк'ва "куул" система, дето кърти мивки и рулирала. И тъй като Санчо е бунтар по природа, веднага решава, че така ще стане по "елеет" за околните и няма да бъде поредния "ламер".

 

Санчо е твърде самоуверено ламерно копеле, което псува Уйндоус и твърди, че го може. И сега става линуксар, за да кърти мивки, да става хакер, да се гъзари или просто смята, че това е по-доброто. Както казваше бг програмистът едно време - от устата му излиза плюнка, разпалено защитава любимата си ОС, колко била добра и т.н, без изобщо да има някаква идея какво и е доброто, защо е... и т.н. Санчо е готов на война с околните, за да защити своята безпочвена позиция, без въобще да е прегледал фактите на опозицията си.

 

Доводите които използва са "Това съкс, онова съкс, само Линукс рокс!". Той върви с високо вдигната глава и когато види Уйндоус се подхилва пренебрежително и изтрелва "ха-ха! Ламери ! Линукс рулира!", въпреки че самият той не знае как да направи това с Линукс. Но той е дебилно убеден в своята правота и никакви аргументи не могат да му попречат.

 

Санчо обича да псува всичко, което слабоумният му мозък не разбира. За съжаление с масовото навлизане на Линукса такива Санчовци стават все повече... Те са нагли и самоуверени, пречупват всичко през своя недорасъл поглед...Мързеливи са за четене, но кипят от енергия за инсталации на "латест" софтуер, което винаги води до някакъв супер глупав проблем, с който не могат да се справят дълго време.

 

И вместо да изчетат к'вото трябва, те пълнят форуми, ирц канали, к'во ли не, с глупостите си. А когато поради малоумният си въпрос никой не им обърне внимание, започват да наричат околните "ламери" и да питат защо не им се отговаря, като че ли някой е длъжен да им помогне.

 

Предпочитат да задават тъпите си въпроси без да са изчели и ред за конкретното занимание, въпреки че интернет е пълен с документация.

 

Санчо обича "фрее" софтуера. За него това е част от бунта, който е оглавил. Но Санчо си иска парите за своята работа. Иска да работи със свободен софтуер но да взима пари за това, което той направи.

 

Свободата за този тип Санчо е дума, опияняваща и водеща до душевен оргазъм. Свобода, породена от зомбификацията, не от нещо друго, истинско. Той получава ерекция, когато след едноседмичен труд подкара супер глупавата и никому ненужна програма и почва да гледа високомерно на останалите "ламери".

 

Санчо обича да се събира с други санчовци. На своите срещи те обсъждат своите супер глупави проблеми, хвалят се с успешно пуснатите никому ненужни прорграми.

 

Най "елеет"-ните санчовци разказват как са отишли при съседа, срутили са му напълно работещата и вършеща му работа система и са му сложили Линукс. Надрънкали са му един час глупости, че Линукс рулира и е крайно време и той да почне да кърти мивки и да не бъде такъв ламер.

 

И сега съседа седи и гледа тъпо в монитора и си вика "Верно д'еа Линукс рулира!". И ето нов Санчо се ражда. Санчо, който за да не изглежда тъпо, почва да прокламира Линукс идеата.

 

Хубавото на Санчо е, че постоянно е зает със своите си работи и когато игнорираш малоумните му въпроси той се превръща в селския идиот, над който всички тайно се смеят!

 

Източник: news.bg

 

Много интересна ми се стори тази статия. Вие какво мислите?

Link to comment
Share on other sites

Четохте ли коментарите? Изумително е колко много Санчовци са се навъдили.

Статията е добра. Четейки я, се зачудих дали и аз не се превръщам в Санчо.

Link to comment
Share on other sites

ne e nujno da si san4o za da znae6 za6to Linux e po-dobar ot win-a.

 

Hubava statiyka,nyama da se haresa na horata koito sa si lameri po priroda.

 

Spored mene seki moje da mine za san4o,dori samiya san4o moje da pi6e za san40(ako razbira6 kakvo si mislya,hehe) :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Хубава статиика, да :D честно казано си признавам че е имало моменти когато и аз съм разсъждавал така - не го крия. Все пак ползвам Linux защото за момента ми върши работа пък и ми харесва това че е организирана и подредена операционна система. Определено не плюя Windows, който ми работеше безотказно с месеци и нямах никакви проблеми с него. Просто искам малко да се самоогранича с постоянното играене на игри :D - станах на 20 и пак си губя времето...

Ае.. с две думи - просто искам да науча нещо ново и експериментирам. Успех и на останалите.

Link to comment
Share on other sites

Много добра гледна точка,мен лично ми допадна статията,и автора е доста прав защото аз познавам много хора които са същтински санчовчи,от линукс нищо не разбирам,но ест.. това не е прави лоша ОС,не мога да сапоставя,само че не сам чувал за вируси за линукс или.... :confused :unsure:

Link to comment
Share on other sites

С статията има адски много истина. Занимавам се с Линукс от доста време вече и все още забелязвам, че много от "разбирачите" не осъзнават, че Линукс е просто ядрото и всичко друго е приложен софтуер. Как може тези хора изобщо да се опитват да дават аргументи дали "рулз" или "съкс"? Пък да не говорим до колко познават кърнела на Windows и неговата технология на разработка(впрочем микрокърнел технология се води).

 

Случвало ли Ви се е да влезнете в #linuxhelp @ UniBG? Там е пъълно със Санчовци! Всеки, дръзнал да зададе въпрос на по-ниско ниво бива оплют, защото е "ламерско" или се казва култовата реплика "RTFM!". И какво става? Нещо започва да ми се губи обиденението между потребителите, което е в основата на Линукс.

 

Преди време аз и един приятел създадохме Open Club Plovdiv и след сравнително дълъг период, съпроводен с мъки се отказахме. Отново точно заради Санчовци, повечето от които дори не знаят защо не ползват Линукс. Никой от тях не беше дал 1 стотинка за приложен софтуер под Windows, но се гордееше с факта, че за Линукс всичко е "безплатно". Други смятаха, че това е непробиваема система, дори без да могат да го докажат и раздухваха лъжливите твърдения напред-назад. Трети смятаха, че ще успеят да получат пари като започнат да предлагат свободния софтуер на фирми без да имат особено голяма подготовка. Така общество не се създава!

 

 

Като завършек ми се иска да отбележа при мен как е положението с операционните системи. За домашна работа предпочитам да ползвам WindowsXP Pro, за мрежова администрация Debian testing, за дезайн MacOSX 10.4 Tiger :punk . Всяко едно е най-добро за случея, в който го ползвам и не може да се конкурира с някои качества на другите.

Link to comment
Share on other sites

shadowhand: "обиденението" ли уе майна ? :)

aph3x: "Определено не плюя Windows, който ми работеше безотказно с месеци и нямах никакви проблеми с него." Стига уе, ти си бахти изруда :)

По темата (колкото и казано от Санчо да звучи...) : според мен тия хора дето плюят уиндоуса са супер права в почти всички отношения. Аз от около 3 години съм на линукс и съм разбрал, че с малко четене и мерак всичко става. А под уиндоус никога нищо не е гарантирано. Много често ми се е случвало да казвам колко е глупав уиндоуса, защото просто в училище съм се нагледал на какви ли не кориози под него. И почти всеки път някой като ми каже какъв проблем има под уиндоис, аз осъзнавам, че при мен (под линукс) знам как да го реша или вече е решен. Според ZDNet линукс е най-голямата заплаха за Micro$oft И ИМА ЗАЩО! Можи би в момента уиндоус води в някой отношения линукс (наистина са много малко!), но имайки предвид колко нова ОС е линукс и колко бързо се развива .. мисля си, че уиндос ще напусне арената. Линукс е най-небъгавата ОС (там с еди колко си бъга в кернела .. цифрата е голяма, но в сравнение с уиндоуската...), много по-стабилен е от уиндоуса, много по-сигурен, много по-добре можеш да се нагаждаш към него, има страаашно много приложения, покриващи всички нужди, а вече мисля, че графичните среди доста напреднаха в развитието си и задоволяват дори притенциозните (ако не в момента, то след някоя друга година вече ще са много по-напред отъиндоуса) и т.н. Псувайте хора Мйакрсофт, псувайте !

Link to comment
Share on other sites

в някои отношения съм абсолютен сан4о макар 4е не плюя виндовса задавам тъпи въпроси които со оправят с едно движение на мишката или с поглед в ввв.гуугъл.ком/линукс ама така си е всеки носи сан4овското в себе си.Яка статия ама не са се навъдили 4ак мноо Сан4овци стот хората няма да си слойат линукс от гъзария понеже напъклно работещо ХР им е безплатно но е яка като идея стаията.

Link to comment
Share on other sites

Това е най-безумната "статия", която съм срещал в последно време.

Толкова е смешна, че не си заслужава да бъде коментирана, но понеже виждам, че много от вас си казват: "Абе има доста истина в това", та реших да кажа две-три неща по въпроса.

 

Първо, естествено е, че всяко стадо си има мърша (в това се заключава и единственото зрънце истина в целия текст). Това обаче не дава право на никой да генерализира и да обобщава, както му скимне. Още в началото се започва със "Санчо е малоумният Линукс потребител...", след което много кратно се повтаря и така до края на въпросния памфлет. Никой от вас ли не си задава въпроса с каква цел? Ами много просто - целта е всеки един средностатистически линукс потребител, четящ статията да се почувства като въпросния "Санчо". Ефекта е поразителен - дори някои от вас открито заявяват, че се усещат като такива. В края на краищата на читателя се натрапва идеята, че всички линукс потребители са санчовци.

 

Второ, подобни "персонажи" дори не са изобщо често срещано явление. Занимавам се професионално с Linux от 1995 г. (и още няколко години преди това с Unix) и през цялото това време да съм видял не повече от двама-трима подобни типажа. Тук визирам само люде, преминали пълнолетието си, а не недорасли тийнейджъри, спамещи в IRC. Съвсем друг е въпроса, че подобни санчовци, но с "афинитет" към една друга продуктова гама (или по-точно към парите на фирмата-производител) - с лопата да ги ринеш, особено в държавната ни администрация.

 

Трето, самия памфлет е наводнен с идеологията на санчовците, която сам се опитва да осмива, което създава най-комичния ефект в случая, стига да може човек да мисли със собствената си глава.

 

Четвърто, явно маркетинговите методи вече не са достатъчни да спрат един необратим процес, поради което някои хора се опитват да използват арсенала на съвсем непознати за тях изразно-художествени средства.

Link to comment
Share on other sites

За пореден път Godfather даде правилно мнение на правилно място .. правилно според мойте представи. Искам само да добавя малко от себе си.

Не знам до колко е малоумен един Санчо.. но съм убеден че трябва да има ужасно

здрави нерви за да стой на Линукс когато не разбира нищо от системата си . Особено ако като опция има апетитен дуал буут. Нямам против Windows тоест имам против него но това е така защото той не ми дава това което искам...или поне така беше в началото когато започнах с Линукс. Сега Линукс за мен не прави нищо повече освен да РАБОТИ.Смятам че всеки има право да отправя комплименти към система която го прави.Ако за някой Windows работи добре, да си го ползва.Всичко е според изискванията и нуждите.Относно "оплюването" на

една операционна система .. ами как да не си кажеш това на моята машина работи а тук не.

 

Мисля че тези които преминават на Линукс имат нужда от малко помощ но не такава която да ги откаже да се справят сами.. един Линуксар е такъв когато започне да чете и да не мисли че всичко е с next,next,next ... finish.

Link to comment
Share on other sites

Това е най-безумната "статия", която съм срещал в последно време.

 

Още в началото се започва със "Санчо е малоумният Линукс потребител...", след което много кратно се повтаря и така до края на въпросния памфлет. 

 

Ефекта е поразителен - дори някои от вас открито заявяват, че се усещат като такива. В края на краищата на читателя се натрапва идеята, че всички линукс потребители са санчовци.

 

Четвърто, явно маркетинговите методи вече не са достатъчни да спрат един необратим процес, поради което някои хора се опитват да използват арсенала на съвсем непознати за тях изразно-художествени средства.

 

 

 

Че статията е безумна - безумна е.Интересно - аз съм малоумен линукс потребител,но съм и Санчо - да,харесва ми термина,защото Санчо хич не е глупак - той е трезвия мозък зад лудата комичност на платения Дон Кихот,по дядовите...

 

И вятърните мелници май-май тоя път ще паднат :lol:

Link to comment
Share on other sites

Grimjaur :)

А аз имам един въпрос по тая статия: какъв ще е тоя леймър дето ще може на секи комп да инсталира линукс и ще може да кара продължително време на линукс, без да има проблеми, и да си настрои линукса за всичките му нужди? Ми бахти леймъра.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Хубава статиика, да  :D честно казано си признавам че е имало моменти когато и аз съм разсъждавал така - не го крия. Все пак ползвам Linux защото за момента ми върши работа пък и ми харесва това че е организирана и подредена операционна система. Определено не плюя Windows, който ми работеше безотказно с месеци и нямах никакви проблеми с него. Просто искам малко да се самоогранича с постоянното играене на игри  :D - станах на 20 и пак си губя времето...

Ае.. с две думи - просто искам да науча нещо ново и експериментирам. Успех и на останалите.

 

P.S. Имам проблеми с пускането на Quake 2 през Wine и Cedega. Помагайте  :D

 

Kato spomena za Cedega, ako nqkoi ima opit po vyprosa, otvorete edna tema. Ako na linuxa ne6to naistina ne mu haresvam, to sa igrite ili po-to4no lipsata im.

A kolkoto do statiqta - verni fakti, gre6en ton. Az samiqt opredeleno sym bil takyv San4o (nadqvam se minaloto vreme da e opravdano;). Ne pluq po Windows, ako govorim za XP Pro. No 9x naistina "sucks". Dokato pi6a tova sym na PC s Win98 v edna zala i ne smeq da si pusna Counter Strike za6toto sym po sredata na 6-4asov download. Vky6ti bqh na XP i nqmah namerenie da go maham, iskah "dual boot", no pri instalaciqta na Linuxa obyrkah partition-ite. E, sled 1-2 meseca na XP i o6te tolkova na Mandrake, v mnogo otno6eniq vtoroto mi haresva pove4e. No kakto ve4e pisah, otvorete edna tema za igri. Probval sym nqkoi za Linux, nqkoi pod WineX, no mi pravqt edin i sy6ti problem - zvuka nasi4a a pokrai nego i cqlata igra. Ako smenq opciite ot OSS na ALSA, zvuka syvsem iz4ezva, no vsi4ko ostanalo si vyrvi gladko. A moje da se igrae bez zvuk i da se slu6a muzika prez tova vreme bez da nasi4a nito ednoto. Nai tejkite igri koito sym probval sa za 2-pyti po-slaba ma6ina ot moqta. Spirane na artsd ne pomaga. "nice -10" ne pomaga. A nqkoi ot igrite praveni za Linux vyob6te ne uspqh da gi podkaram (po specialno "Heretic II" i "Tribes II"). Ako nqkoi razbira kakyv e problema - pi6ete.

Link to comment
Share on other sites

Статията ми я показа за първи път едно момиче през ICQ-то и аз сериозно му се обидих. Както вече ме изпревари Godfather, главно защото изкарва всички Linux потребители некадърни ламери.

 

Никой не се е родил научен и съответно всеки е бил чайник (това е състоянието между ламер и хакер), всеки се е чудил къде са скрили документацията и защо в HOWTO-то никога го няма точно това което ти трябва.

 

Точно тук е и проблема на тази статия. Съвсем тънка е разликата между Санчо и чайника, а статията не успява да порицае единия и да окуражи другия. Вместо това предизвиква вина в празния чайник, че използва OS която не разбира.

 

Но всъщност големият проблем е, че всички Windows лузери са Санчовци. И точно от такива MS правят големите пачки. И те няма да се променят независима какво ползват.

Тези армии от Санчовци си качват Win2003SuperServerEdition не защото им трябва, а защото е много cool и е super и защото има много cool функции, които даже нямат представа за какво са. Тези хора с нетърпение чакат Longhorn защото ще е супер, въпреки че според предварителните прегледи система на която DOOM3 е вървял като пушка, ще се влачи като пребита костенурка. Те очакват системата по някакъв магичен начин да е по-добра и по-бърза и по-шарена. И досега се чудя защо толкоз хора си качиха WinXP MCE след като нямат основния необходим компонент за MCE, а именно capture карта с хардуерен mpeg2 encoder. Нито пък някога ще видят файл записан от MCE.

 

За щастие, както беше посочено, Linux-а все още не е подходяща среда за виреене на Санчовци. След като не успеят да си подкарат я мрежата, я звука, я графичната среда, я mp3-то или филма, те бързо бързо се отказват и после почват да разправят че под Linux това не работело, онова не работело, а пък другото било от 1000 пакета дето изисквали висша вуду магия за да тръгнат.

 

P.S. Имам проблеми с пускането на Quake 2 през Wine и Cedega. Помагайте  :D

 

Защо ти е да се занимаваш с api емулатори след като има native клиети за quake1/2/3 и т.н.

QuakeForge

Оригиналния Win32 source code

ID Quake2 & Bugfix

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Ами много просто - целта е всеки един средностатистически линукс потребител, четящ статията да се почувства като въпросния "Санчо". Ефекта е поразителен - дори някои от вас открито заявяват, че се усещат като такива. В края на краищата на читателя се натрапва идеята, че всички линукс потребители са санчовци.

 

 

Много точно Godfather си разбрал целта на занятието. Една лъжа повторена 100 пъти става истина. Природен закон за масите. И Санчовците и верват. Но по важното е човек да има жеанието да поработи върху себе си да се самоусъвършенства.

Link to comment
Share on other sites

Когато се появи нещо хубаво, винаги се намира огромна група хора, които да го оплюят. Да го "разнищят", да ни покажат нещата такива, каквито са според "тях" - българското медийно пространство, пълно със "компетентни" журналисти и подобните им експерти.... Толкова много кавички, толкова много лъжи ...

Ама честно казано ми е писнало. И ще си излея мъката. Да, ползвам линукс, виновен съм. Да, гордея се, че го ползвам. Да, и уиндоус ползвам, макар и доста по-рядко, но какво - забранено ли ми е? Нима човек не може да има инсталирани 2 операционни системи? И съм Санчо, като си мисля, че линукс е по-добрата ... Мдааа мисля си го ... А Санчовци, Панчовци и такива винаги ще ги има, но ако се огледаме, само еееееееей толкова малко около себе си, ще разберем че има хиляди други хора, които са заблудени за къде къде по-сериозни неща от фанатизма по една или друга операционна система ...

Защото ако днес някой е казал "Линукс рулира", утре ще добави "Линукс дава право на избор". А свободата да избираш наистина е хубаво и ценно нещо .... И хората започват да го оценяват. Просто им трябва време, за да преодолеят предубедеността си, създадена от медиите... Това поне е моята гледна точка.

Link to comment
Share on other sites

bl8, много ми хареса насочеността на мисленето ти и гледната ти точка. Поздравявам те за това. :) Статията не е за коментиране повече, но мога да добавя 2 неща за автора.

 

1. Ритат го от 2 различни форума за нагли прояви.

2. Статията не я е писал той, а е плагиатствана от другаде (тази информация имам от друг източник и не мога да гарантирам 100% истинността й, но не бих се очудил да е така).

 

Поздрави,

cipher :)

Link to comment
Share on other sites

...... утре ще добави "Линукс дава право на избор". А свободата да избираш наистина е хубаво и ценно нещо ....

 

Напълно съм съгласен :) Правото и свободата на избор са "свещени". И трябва да се отнасят за всички. "Свободата Санчо, свободата .." Зависимостта от някого ограничава свободата до неговите прищевки. Примери много.

Link to comment
Share on other sites

Накратко казано едва ли не всеки,който започва да се занимава с Линукс е Санчо :) Само,че аз не съм съгласен защото не може да почнеш да се занимаваш с нещо от,което си нямал "грам" понятие без да зададеш няколко тъпи въпроса(та да не би случайно да си се родил линукс гуру)било то в някой форум или IRC канал.Всичко става постепенно.

Link to comment
Share on other sites

Тая тема ме потресе направо :allien

Link to comment
Share on other sites

Така е когато журналисти взели се твърде на сериозно имат медийно поле за изява. За да се докажат незнайно пред кой изопачават истината както им е угодно и заклеймяват като Санчовци потребителите радващи се на свободата да избират.

@Gothafether, винаги съм се кефил на коментарите ти :woot

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...