Jump to content
BulForum.com

Антоновден и Атанасовден


Recommended Posts

17 януари

АНТОНОВДЕН

Именници: Антон, Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, АндонАндоновден, Лелинден ­ в народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана “за белята, за лелята”, т.е. за чумата. В народните представи двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова АНТОНОВДЕН. и АТАНАСОВДЕН се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

На 17 януари православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики, роден ок. 260 г. Според житиеписеца му, Атанасий Александрийски, светецът прекарва 20 г. при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове. На 104 г. излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година Антоний умира. Погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

 

18 януари

АТАНАСОВДЕН

Именници: Атанас, Атанасka, Tанас, Hасo, Hася

Обредна трапеза: пиле, пита с мед, свинско с бамя

Празник, свързан с новогодишните обичаи. В нар. вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква:”Иди си,зимо, идвай, лято!” Затова и празникът е известен и като Среди зима. А. се почита, както и АНТОНОВДЕН, като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник в чест на чумата и шарката. За омилостивяване на болестта се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се “надупчат” децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На А. се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на комшии и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, люлеят се, пеят, играят хора.

Православната църква на този ден почита св. Атанасий Велики (293/298 ­ 373). На 23 г. той участвува във Вселенския събор в Никея, а по-късно става архиепископ на гр. Александрия. Прозвището “Велик” Атанасий придобива в борбата си срещу учението на свещеника Арий (280 ­ 336), отричащ единосъщността на Бога ­ Отец и Бога ­ Син. Затова Александрийският епископ е наречен “баща на православието”.

 

 

Честит имен ден на всички адаши и адашки.Наздраве! :beerchug

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

честито на всички именници:)желая ви много здраве,щастие и много любов :)

Link to comment
Share on other sites

Айде утре да им е честито на всички и особено на Насо и на...Атанасьо Джаурът. Живи и здрави и каквото си требе да си го вземете по две от хубавото и половинка от лошото.

Link to comment
Share on other sites

Честито на всички именници ,специално на Grimjaur,

 

пожелавам Ви да не се оттървете от Здраве и Щастие!!!

 

Наздраве :beerchug :beer:

Link to comment
Share on other sites

И от мен много щастие,късмет,щастлива любов и много мечти,които един ден да станат реалност

Link to comment
Share on other sites

Grimjaur,свиньо:)

Честит ти имен ден!Жив & здрав и голям да пораснеш (поне с още 10 см,че от теб човек не може да си сложи високи обувки! :P )!!!И най-важното - да си вземеш всички заверки ей!!! Либя те :wub:

P.S. И да почерпиш както подобава :beerchug

Link to comment
Share on other sites

Оххх....либоф ли бе да я опишеш.Черпенето започва в 00:00ч.Който е на линия - ще пие,който не е - жив и здрав да е.

Link to comment
Share on other sites

Абе то Атанасов ден е утре,ама айде сега.Честит имен ден на Насо,да е жив и здрав и много щастлив.Честито и на нашто дългокосо момче Наско.И ти да си жив и здрав и успехи в живота/и да вземеш заверките,няма да излагаме филолозите :D /Това е от мен момчета,бъдете себе си и живейте живота си.Наздраве!

Link to comment
Share on other sites

Честит Имен Ден на всички Именици/чки!!! И най-вече на създателя на тази тема-Grimjaur Да сте Живи и Здави!!!! Със Здраве да си Носите Имената!!!! Наздраве :beerchug и здав Купон ;) :P :D :)

Link to comment
Share on other sites

Айде адаши и адашки на мен ми остават 8 мин до свършване на работното време и започване на запоя.... :)

 

:beerchug :beerchug Наздраве на всички,които празнуват днес,без значение какво :beerchug :beerchug

Link to comment
Share on other sites

Наско да си жив и здрав, прав, здрав и К*Рав. Пожелавам ти много щастие любов и не забравяй кое е твоята съдба, от което отърване нЕма :Р

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...