Jump to content
BulForum.com

Дробилка за клони


Recommended Posts

Навил съм се да си закупя електрическа дробилка за клони.

До колко четох, има два основни вида - с режещ диск и със зъбно колело. Не стана много ясно кой е по-удачният вариант. 

 

Разглеждах различни дробилки до 40 мм. дебелина на клони, на различни фирми в ценови диапазон 500-600 лв., но така на сляпо някак си не мога да взема. Още повече и като гледам разни клипчета, то е едно ръгане, тикане на клоните. За да си гарантират тези макс 40 мм., са направили и входа за дървесината с такава ширина, което пречи натикването на по-тънки клони с разклонения. Трябва първо да се оглозгат с ножиците и после да се мятат в дробилката.

 

Основната ми идея за ползване на дробилка е, да използвам надробената дървесина за мулчиране или директно изхвърляне и заораване в почвата.

 

Някой има ли наблюдения по въпроса?

Link to comment
Share on other sites

Лично мнение - спести си парите и си направи един компостер от палета... В нета има много варианти. 

Link to comment
Share on other sites

Моят компост е директно върху градината.

Започнах да следвам примера на Масанобу Фукуока - "Революцията на една сламка".

Без оран, без изкуствени торове, без пръскане, минимални поливки. Общо взето, хвърлям върху градината всичката окосена трева, дървени стърготини, листа, пепел, скоро и надробени клони. По този начин се подтиска растежа на плевелите. Те все пак излизат тук-там. Ако не ми пречат, ги оставям, ако пречат, ги кося и си остават на мястото. Всичко разхвърлено си гние поетапно, поддържа влагата, рохкава почва.. Сея от всичко едно в друго, така че да се предпазват по възможност от неприятели. Опитвам се да създам условия за разни полезни гадинки, като калинките, които се справят с листните въшки.

 

Все пак, избрах тази дробилка: http://www.stihl.bg/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8-VIKING/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/2627-1410/GE-250.aspx

Дано имам късмет и да върши работа.
Ще пиша отзиви, ако има  бъдещи заинтересовани..

Link to comment
Share on other sites

От скоро изрязаните клони, т.е. сравнително мокри, горе-долу до 3 см добре режеше. Като блокира, иска 2 мин. да махаш и слагаш капака за да тръгне пак.

 

Имам една огромна купчина с клони, уж заради която взех дробилката. Тази купчина обаче е добре изсъхнала.. Оказа се, че това е сериозен проблем. Рязане с големи мъки и зарязах начинанието. Ще я ползвам само за мокра дървесина..

Трябва да се работи с ръкавици и предпазни очила, защото понякога кофти връща клоните и ги върти. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...