Jump to content
BulForum.com

подобряване на тягата на комин


Recommended Posts

Здравейте, не става въпрос за печка на дърва, а за аспиратор.

Коменното тяло е от тези с 2 отвора един малък, където се включваш и един голям  в който се сливат малките след някакво разстояние. Включваме си аспираторите там, никой не го ползва за друго. Искам да го направя да тегли повече, като за целта се прави едно разклонение  на покрива.

Ето тук прочетох

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20162

но са различни мнения един казва, че помага, друг, че не му е това целта.

Гледам, че има преход от  голяма тръба  към по-малка, това не намалява ли скоростта на въздуха, като го ограничава. Ако е вода ясно, от по- голама тръба в по малка -вдига се скоростта и налягането, но при въздуха дали важи това правило?

Link to comment
Share on other sites

Подобряване на естествената тяга на вертикален газоход (комин) може да стане чрез удължаването му, като се съблюдава правилото, че трябва да е поне на 1,2 м над върха на покрива, за да се избегне завихрянето и получаването на "тапа" при вятър. Конструкцията в цитираната статия има за цел предпазване най-вече от дъжд и смиване обратно на конденза. Аз обаче бих предпочел конусообразна шапка, защото при нея се използва ефекта на Бернули и поривите на вятъра не затапват комина, тъй като под шапката се създава област на по-ниско налягане, което благоприятства тягата. Накратко - увеличаване на височината на комина (като се вземат мерки за изолирането му) подобрява естествената тяга. Преди 2 години правих едно импровизирано удължение на лошо теглещ комин - направих конструкция от измазан фибран под формата на пресечена правоъгълна пирамида с височина 65 см и намаляване на сечението на горния отвор с около 7 %, в резултат естествената тяга се вдигна от 0,3-1,0 м/сек на 2,0-4,0 м/сек, като при отделни пориви на вятъра стигаше 10 м/сек. Шапката беше конусообразна. Тези стойности измерих на отвора за комин в стаята, през лятото, при свалени кюнци.
Е, през зимата фибранът изгоря, но комина продължи да работи добре :)
В твоя случай няма да има горивен процес, затова или висок комин, или аспириращ вентилатор отгоре.

Link to comment
Share on other sites

То е едно и също. Ако се позамислиш ще разбереш, че е така :))

 

П.п. Иначе онова за водата и сеченията е леко идиотско, ама поне е набарал правилната идея.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...