Jump to content
BulForum.com

Препълване на газова


po_taka

Recommended Posts

Здравейте,

 

Прави ми впечатление че газаджиите държат газта доста след като се пусне датчика че е пълна бутлката (онова тр-р-р--р-р-р-р-р-р-р-р-р).

 

Това не е хубаво, нали ?

 

Неделя като се връщах от едно състезание, бяхме 4 човека и аз оставих колата да зарежда и отидох да пикая. Би трябвало да имала място за 12-13лв. Като тръгнах ми казаха че са я държали много след като се е напълнила и са сложили за 22лв. Помислих си че са ни напомпали сметката, но ...

 

До Пловдив изминах към 90км, спирам на газстанция и казвам до горе, заредих за 3лв!!!!

 

Явно са я препълнили много много много. Това е опасно, нали ? Ако е опасно къде мога да пусна жалба ? Имам свидетели и касови бележки.

Link to comment
Share on other sites

Няма от какво да се плашиш особенно в това време. Попринцип бутилката има празен обем, който дава възможност за разширение при много голяма жега. Сега тоя обем до някъде се е запълнил докато се изравнят наляганията в бутилката и зареждащата система. Бутилките ги пробват на 2 пъти половина по-високо налягане от това и издържат. Нямаш дерт.

 

Моята бутилка е малка и за това винаги я пълня до горе, всеки път изрично предупреждавам вече на колонката, иначе "бензинджията" изчезва и както при теб си прави р-р-р-р-ррррр сумати време. Преди време даже изкочи пистолета от чашката...Преди 2 седмици на един му викам не ми закръгляй на точна сума, имам карта и пак няма да ми е до стотинка. Все едно му казах сипи ми за 10 лв. и през това време пак р-р-р-р-рррррр.

Link to comment
Share on other sites

Да допълня и аз някои работи понеже съм работил на бензиностанция и съм имал някои други дразги с клиенти относно газовите бутилки на автомобилите. :)

- Първо няма такова понятие като препълнена газова бутилка. Газта се вкарва под голямо налягане във формата на течна фаза (течност). Това е все едно в бутилка от бира 2 литра да сипеш 2.5 литра вода примерно. Много клиенти са спорели с мен по този въпрос. Има друго нещо - през определен интервал от време (да речем всеки месец) идва екип от фирмата, която отговаря за поддръжката на съоръженията свързани с горивата и правят профилактика и настройка на колонките и отчитат процента на грешка по колонките, който трябва да е винаги в норми някакви под 1 процент. Има някаква много малка вероятност да не кажа почти никаква да ви заредят с по-голям процент грешка, ако усетите такова нещо трябва да говорите с управителя на обекта. Той пък от своя страна трябва да извика тия пиЧове и да направят замерване дали колонката не е кривнала от правия път. Но тези настройки не могат да се правят от бензинджия и в това можете да бъдете сигурни, защото се изисква специална техника и стабилно разглобяване на колонката :D

 

- Второ този клапан, който прави тр-рррр-р-рр--р е нагласен да се включва на 80 или 85 процента от обема на бутилката, защото при високи температури газта се разширява. Т.е. направено е от безопасна гледна точка и то по-опасно е през лятото или ако имаш от някъде по система теч.

 

- И трето много често, когато резервоарът на бензиностанцията е скоро пълнен от цистерна (макар че и той не се пълни на 100 процента) налягането с което се зарежда от колонката се повишава и много често се получава преодоляване на това налягане при което включва клапана на бутилката на колата. В този случай даже не се чува и тр-р-рр--р, а просто системата пълни бутилката на 100 процента и спира. Това е по-опасния вариант, макар че както е казал колегата по-горе газовите бутилки са измайсторени да устискват на доста голямо налягане.

 

Така че не се притеснявай. Ако случайно ти я заредят на сто процента, гледай само да не зарежеш колата след 2-3 километра някъде на директно слънце за няколко часа (лятото имам предвид). Сега - този сезон няма проблем.

 

Относто бензинджиите - не мога да ви упреквам. Имал съм колеги сякакви. Много добре Ви разбирам. На никой не му е приятно да му се олее колата с бензин примерно или във вашия случай да му се нахака бутилката на 100 процента :D. Ама хора всякакви. Пък и да ви кажа не е лесно да свикнеш с претенциите на всеки един клиент, особено ако си още нов в занаята. При мен лично са идвали пък клиенти които искат пък умишлено да оставям да им се зареждат бутилките на 100 процента и като вземе да трака тоя клапан откачам. Кто че ли тия 5,6 литра отгоре им са жизнено важни. Сега бензиностанции има поне под път и над път. А не мислят че тоя пистолет може да изкочи и да им удари колата примерно. Има ли сме и такъв случай на бензиностанцията, на която съм работил, само че се случи на друг мой колега. От тогава си изградих навика при такива клиенти ръката да ми е винаги на пистолета за всеки случай. 

Link to comment
Share on other sites

Да допълня и аз някои работи понеже съм работил на бензиностанция и съм имал някои други дразги с клиенти относно газовите бутилки на автомобилите. :)

- Първо няма такова понятие като препълнена газова бутилка. 

 

Оооо, има, има :) 100% пълна газова бутилка си е препълнена от всякъде. И точно заради това тракане на клапана стават такива магии, като 41 литра геометричен обем газова да събере 50 литра газ :) Просто си харесваш до колко да ти е пълна бутилката и си следиш колко остава горе-долу. Като идеш до колонката си казваш 30 литра, а не до горе. Бензинджията от де да знае какво е за теб до горе?

 

И да, газовите бутилки са преоразмерени минимум 5 пъти, мисля. Но все пак не е препоръчително да се изнасилват.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Не знаех за това и никога не съм забелязвал, а от няколко години зареждам газ. И винаги като кажа до горе винаги ми зареждат 27-28литра газ, когато ми е свършила напълно газта, а обема на бутилката ми е 27.5 майче. Как така никога не са ми заредили 35 да кажем :D

Link to comment
Share on other sites

Ако е слабо налягането на помпата ,следователно и на колонката, пълни до изравняване на налягането(евентуален проблем в жегите)!При по-високо налягане изключва по-рано или се пуска въпросния ТрррРРрр клапан по-рано.Ако е нова бутилката хич да не ти пука,поне знаеш ,че газаджията я е направил както трябва да бъде ! Относно измамите ...там пак няма препълване на бутилката а лъжата е в брояча.Всички колонки се манипулират елементарно,а това ,че има пломба от държавна институция не означава нищо..предполагам знаете къде се намираме .Коментари от вида на бутилката ми е 30л а събра 40л са тотален резил.Какво пише на колонката и какво всъщност е влязло в бутилката са 2 коренно различни неща.

 

 


 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...