Jump to content
BulForum.com

Съвет за смяна на ПРОЦЕСОР


Larson

Recommended Posts

Здравейте,реших да заменя старият си процесор (AMD Athlon 64x2 2100mhz 4000+ сокет 2 ) с нещо по-добро .Дъното ми е JETWAY M28GT3-SDG . Въпросът ми е към какъв процесор да се насоча за да осетя рзликата.Прочетох някаде ,че най-доброто което мога да намеря за моето дъно е AMD Athlon 64x2 6400+ ,но не знам дали е така ,затова исакм вашата помощ.Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

Дъното ти е старо за да сложиш процесор, с който би "усетил" разликата. Мощните печки са на AM3 сокет.

 

И сега да влезем в детайли. Защо мислиш, че точно процесора те спъва? По какво прецени? Или просто си събрал някой лев и се чудих как да инвестираш в стария си компютър?

 

Нещата, които могат да подобрят стари печки са: по-мощни видео карти и повече памет от което вероятно идва и ново захранване. Започва да става скъпичко. По-добре си бучни още някоя плочка РАМ, ако ти е малко и събирай за нова машина. :)

Link to comment
Share on other sites

Само процесора ме спъва, със 650 вата захранване съм, видео  AMD Radeion HD 6670 1gb ,4gb рам памент. И да разбирасе  че разлика та няма да е голяма но при положение че сегашния ми процесор е  AMD Athlon 64x2 2100mhz 4000+ сокет 2 , ъпгрейда си заслужава   като отварям скоби нещо от сорта на ( 60 70 лв на старо).

Link to comment
Share on other sites

и аз съм на мнението на THE STORM ... каквото и да сложиш, едва ли ще усетиш голяма разлика. аз примерно имам подобно дъно, което поддържа athlon64 x2, но преди беше с един LE-1600 и като сложих 4600+ се усети разлика заради факта, че втория е с 2-ядра, но в твоя случай дори и да намериш 6000+(не съм сигурен дали дъното ти поддържа нагоре, но и да поддържа, трудно ще намериш такъв процесор) разликата в производителността няма да е голяма. не очаквай от качването на честотния обхват на процесора да покачиш производителността на цялата конфигурация. просто архитектурата на ядрото не позволява повече. освен това тези процесори са с 1MB кеш. има и такива с 2MB, но много рядко се срещат(отделни серии са).

Link to comment
Share on other sites

по-евтин вариант е да смениш дъното с AM3 ... някъде из секцията продавам имаше тема за такова дъно с процесор и беше около 100 лв. което ми се струва, че е добре, та ако можеш и твоето да го продадеш някъде за половината, мисля че ще останеш доволен ... 

 

мисля, че това беше темата https://www.bulforum.com/index.php?showtopic=125332&hl=am3

Link to comment
Share on other sites

Не е вярно че няма да усети голяма разлика.

Аз едно време като смених 3800+(2ГХц) Х2, с 5600+ (2.8ГХц), усетих голяма разлика. Тогава мислех за 6000+ и по-големи, но добре че не го направих, и ти също не го прави, защото от 6000+ вече са 125W, и са големи печки, които доста трудно се охлаждат, а и разлика от 200МХц няма да ти е критична. А 700МХц разлика се усеща, повярвай. С 6400+ (3.2Гхц) ако се поддържа от дъното ти, разликата ще е наистина доста осезаема иначе (все пак гигахерц и 100 отгоре).

Ако само проца ти е слабо място текущо, и мисилш, че другите чаркове ти вършат работа, спокойно търсиш някой 5600+ (гледаш дъното какви точно поддържа и с кой БИОС), и нямаш грижи. Зависи и за какво го ползваш, колко пари можеш да отделиш, вероятно изцяло нова платформа може и да е по-оправдано в края на краищата. Като рискуваш да се натресеш на проблеми от всякакво естество - последните години качеството драстично спадна на всичко, и едни ъпгрейд може да ти докара често само главоболия.

Link to comment
Share on other sites

Аз с AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+ никакви проблеми не съм имал. А вече работи мнооого години. Минимум 7. Само трябва да не си оставяш кутията лом мръсна и да си сменяш термопастата в някакви разумни интервали.

Link to comment
Share on other sites

Да, за повечето нормални дейности тия процесори и платформа се оказаха изключително добро попадение. Един ден единствено нуждата ако изникне, за повече от 8 РАМ, бих сменял платформа. И при мен раобти 24/7 без прекъсване от поне 5 години. Пастата я сменям на около 2-3г. веднъж, ДОсега съм я сменял само 2 пъти, и то първия беше покрай едно цялостно разглобяване по някаква причина.

Виж, ако дъното има хетпайпове и радиатори, е добре и на него да се сменят. Моето дъно е с хеатпайпи и не бях махал на чипсета (и мосфетите) радиатора откакто е купено (5-6г.). Тая година реших и разглобих всичко, и пастата се оказа като камък/пясък, едвам я махнах. Радиатора даже го вдигнах без усилие, просто си е висял отгоре без добър контакт, затискан единствено от двата пластмасови щифта, и то рехаво (е, нормално като за щифтове). Та и тая паста трябва на 3-4г. най-много, да се сменя.

 

Ако не е тайна, какви температури ти държи 6000+ и с какво го охлаждаш. Едно време вдама познати с 6000+ и по-големи, постоянно се оплакваха от трудности с охлаждането им.

Link to comment
Share on other sites

Стандартния блок охладител от както съм го купил. Никога не е клокван и т.н. В покой държи 40-45гр. Загрял повече от 68гр не съм го виждал ама не следя нон-стоп. Никога никакъв проблем не е правил хайвана.

 

1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Има нещо нередно в тия показания, или в моите. Аз съм с еверест 5.50, и при мен показва

Процесор: 43

CPU Core #1: 31

CPU Core #2: 33

 

т.е. обратно на твоите показания. При теб общото за процесора е по-малка стойност отколкото за всяко ядро. Подозирам, че в едното се намесва самото дъно и нещо не показват съвсем вярно за някоя стойност. Не приемам че 6000+ и то със стоков кулър е толкова студен :) . Моя му барам кулъра докато работи, и е направо студен, и няма как да е 40 градуса примерно. Но да кажем че долу на плочката е по-топло, макар че и там ми се струва хладно.

GPU ми е пасивно (без вентилатор), и е 39 градуса според показанието. Склонен съм да вярвам на пипане, освен това като се натовари, качва с 15-тина градуса. Проца под товар не съм го виждал аз пък над 59 градуса :) .

Go figure.

Link to comment
Share on other sites

Даже може и по-студен да е, но картата в машината в момента е 8500GT и грее адски зле (много лош кулер има, някаква китайка е).

 

Но да се има предвид, че сетъп-а на машината ми е с чело 12ка и гръб 10ка , 12ката да вкарва, 10ката изкарва и е свален панела на кутията за лесен достъп до слотовете. Та :) моята е малко шантава работа, че се ползва и като тест за хардове, памети, захранвания и т.н.

Link to comment
Share on other sites

@tedy Ако е програмист ще усети разлика, но ако е решил да играе игри според мен почти нищо няма да усети от 700MHz. :)

Много зависи. Като за такава платформа, вероятно няма да тръгва да играе последните и най-нови и тежки игри. За малко по-стари, всичко може да е в плюс и да усети. За игри е ясно че видеокартата е от по-голяма важност все пак. За игри до към 2011-та, ако не ги мъчи на very high (и особено AA/AF), и с резолюции до към 1680х1050, спокойно се играят. Аз играя примерно Modern Warfare 2 на 1920х1200 на мид то хай много мазно. Графиката ѝ всичко ме удовлетворява идеално. Crysis 2 не го говоря, той е мазен, но 1-цата като по-тежка - на 1680х1050 повечето на Мид, и някои на Хай, също за мен е играемо, 25-30 кадъра, с идеална за мен графика. Но и аз не съм геймър.

Колкото до програмиране, ако визираш обща десктоп работа, усеща се, да. Не се сещам навремето 3800+ дали не беше и с 2х512 L2 кеш, а моя е с 2х1024. Набързо след това започнаха да предлагат само по-новите 65 ватови с по 100МХц отгоре и с по-малко кеш, примерно 5600+ след това бяха по 2.9 ГХц.

Като цяло ако сложи 700МХц отгоре, ще усети общо подобрение във всякакви ситуации, скролиране на страници, обща мазнотия и др.

Но както казах, зависи доколко е претенциозен, има хора които примерно не виждат трептене на плазмените телевизори, докато аз едвам понасям да стоя пред такъв и гледам да избягам от помещението възможно най-бързо :) .

Link to comment
Share on other sites

Athlon FX-62 е най-бързият процесор за въпросния сокет ! Същият е на кантар с леко клокнат Pentium Wolfdale E5300 :D Не си хвърляй парите на вятъра.Купи си един добър охладител ,който би могъл да ползваш и в бъдеще и го клоквай смело като започнеш ОТ 2.6-2.8.4000+ трябва безпроблемно да се клоква далеч над 3Ghz,но и до там да го докараш си ОК.

Link to comment
Share on other sites

@tedy Ще усети, но ако съм аз лично на негово място това усещане изобщо няма да си струва главоболията и парите по upgrade-а.

 

Вече за клоквания, освен CPU и охлаждане, човек трябва да има и читаво дъно, за да не започнат да му изчезват устройствата. :D

Link to comment
Share on other sites

Аз навремето разликата от 3800+ до 5600+ я усетих достатъчно че да оправдае занимавката и даже разликата в цената беше доста по-голяма отколкото сега може да намери на старо някой такъв проц за 50-60-70 лв, а като продаде неговия, ъпгрейда вероятно ще му излезе не повече от 30-тина лв ;) . Изцяло си зависи доколко му се вижда проца спъващ системата. Ако го удовлетворява почти, може това да е най-удачното.

За клок, и аз винаги съм бил противник на това ако компа ще се ползва за нещо сериозно и иска максимална стабилност и дълголетие.

Та... всичко е относително :) . Ако сложи нещо около максимума за дъното му (нещо 6000-6400+), ще усети хич не малко подобрение.

Аз съм доста скептичен към днешните продукти, и ако вземе някакво средно ла*няно дъно/проц/памет за евтини пари, макар и вероятно малко по-бързи като общо, вероятно ще се натъкне на проблеми или скапаното качество на днешните продукти ще го принуди след 2-3г. да купува пак нови неща баш като изтече гаранцията. Затова ако сегашните чаркове го задоволяват и само проц му е слаб, мисля, че това ще е разумен ъпгрейд. Както се вижда, вероятно търси дълговечност на платформата след като е още с подобна.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...