Jump to content
BulForum.com

Помощ при избор на конфигурация


beku

Recommended Posts

Реших да проуча колко пари биха ми трябвали за една нова конфигурацийка, или по-скоро полу-конфигурация. Ако му се занимава на някок да ми каже какво горе-долу би трябвало да взема, че нещо съм изпуснал края на по новите дъна, процесори и т.н., като влязох на сайтовете на няколко фирми и свят ми се зави от цени, по 200лв за процесор/дъно/видео няма да дам, а и няма да използвам ресурсите на скъпите компоненти, реално игри в истинският смисъл на думата отдавна не играя, като се изключат някои браузърни игри, които по мое мнение напоследък стават все по-тежки, останалото, което ползвам не вярвам да има чак такова значение за това към какво да се насоча. Та след всичката плява дето изписах по-горе да обобщя - искам да взема дъно + процесор, памет и видеокарта, но не бих дал за всяко от тях по 200+ лева, та дайте някакви предложения, за да мога да се ориентирам с колко горе-долу ще трябва да се разделя и съответно да реша какво да правя...

Link to comment
Share on other sites

Не става така. Трябва първо да решиш колко пари реално може да заделиш и тогава ще ти се каже какво да взимаш. И не става ясно за какво точно ще се ползва компютъра. Ясно е, че игри няма да се играят, но останалото? Ще се ползва ли за работа или ще трябва машина колкото да се браузва в нета и да се гледа някой друг филм?

Link to comment
Share on other sites

Филми, браузване, и 1-2 браузърни игри разцъквам отвреме на време, за работа го ползвам също, но рядко ми се налага архикад или корел да отварям, това е най-тежкото дето де сещам. Идеята е да реша дали да давам пари изобщо, след като имам комп, който ми върши работа, но искам да го дам на сестра ми и да взема нещо за мен или да се ориентирам нещо втора ръка за нея и да не се набутвам с 400-500лв, за нещо от което няма да намеря някаква съществена разлика...

Link to comment
Share on other sites

...за нещо от което няма да намеря някаква съществена разлика...

 

Няма как да ти кажем дали ще намериш съществена разлика със сегашния ти компютър, без да го знаем какъв е...а иначе като минимум за комфортна работа по горните изисквания -  двуядрено CPU,  2 (или повече) гигабайта RAM и среден клас видео с 256 или повече мегабайта (останалото са подробности), мисля че ще ти свърши това, за което смяташ да го ползваш, а и хората продават от време на време подобни машини на доста прилични цени.

Link to comment
Share on other sites

Мидекс е прав. Ако имаш някакъв двуядрен с 4ГБ рам и карта от рода на GTX8800/ HD3870 не е нужно да се ориентираш към ново, а по-скоро към части втора ръка. Ако все пак решиш, че искаш да взимаш ново, ето ти няколко варианта над които да помислиш. :)

 

http://nikem-bg.net/computer-components/PHENOM-II-X4-955--BOX

http://nikem-bg.net/computer-components/ASROCK-N68-VGS3-FX-BULK

http://nikem-bg.net/computer-components/GB-R667D3-1GI--HD6670-1GB-DDR3

http://nikem-bg.net/computer-components/2GB-DDR3-1600-A-DATA х2

 

Това е конфигурация с четириядрен процесор и отделна видео карта, като цената на комплекта ти е 409 лева. Най-слабото звено е картата, която може да се замени с друга по-скъпа, но за твоите цели ще е предостатъчна.

 

Ето ти и предложение с вградена видео карта или т.н. дискретна :)

 

http://nikem-bg.net/computer-components/AMD-A8-5600K-X4-3.6GHZ-FM2-BOX

http://nikem-bg.net/computer-components/ASROCK-FM2A55M-DGS-BULK-FM2

http://nikem-bg.net/computer-components/2GB-DDR3-1600-A-DATA х2

 

343 лева. До 400 може да се вземе по-добър процесор с по-добро вградено видео (примерно). Предимството на тази е конфигурация е, че е много по-енергоемка и хладна. Вграденото видео е HD 7560D, което се равняваше на 6570, която е по-слаба от горната предложена карта, но този тип (вградени) се влияят от паметта и колкото по-голяма е честотата на паметта, толкова по-добре работи и картата, но това са подробности :).

 

Има варианти и с Интел, но там паричките са малко повече и вариант с добро вградено видео за малко пари няма. :)

Link to comment
Share on other sites

Ами двуядрен атлон 4200, 2Gb рам и 8500GT е това което имам, компчето сега ми е слабичко вече, но до сега не съм се мислял да го сменям, защото все си мислех, че няма да има кой знае каква разлика, но сега нещо ми е влязла мухата и съм в период на проучване, но благодаря за инфото, може би ще се ориентирам към по-евтиния вариант или варинат без видео, да взема някое даже може и втора ръка, колкото да има и в последствие да търся нещо...

Link to comment
Share on other sites

Сегашната ти конфигурация е много слаба и каквото и да вземеш от посочените по-горе, ще усетиш значителна разлика.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...