Jump to content
BulForum.com

Еврокон 2004


Optimus

Recommended Posts

Какво е ЕВРОКОН?

 

ЕВРОКОН е ежегодният Европейски конвент за фантастика и фентъзи.

Началото му е поставено в Триест, Италия през 1972 г. Всяка година Европейската асоциация за фантастика (ESFS) възлага организацията на ЕВРОКОН на различни европейски страни.

През 2004 г. България за пръв път ще бъде домакин на ЕВРОКОН.

В рамките на Европейския конвент за фантастика и фентъзи Европейската асоциация за фантастика раздава награди в следните категории:

Най-добър автор

Най-добро издателство

Най-добър художник

Най-активен фен

Най-добро списание

Най-добър преводач

Най-добър фензин

Млад автор/художник (наградата се присъжда автоматично на номинираните млади автори/художници, публикували своите първи творби в периода между настоящия и предходния ЕВРОКОН)

 

 

Европейският конвент за фантастика, ЕВРОКОН 2004,

ще се проведе в Пловдив от 5-и до 8-и август 2004 г.

ГРАДСКИ ДОМ НА КУЛТУРАТА, УЛ. "ГЛАДСТОН" №15

 

http://www.bgcon.org/bg/

 

Вижте програмата на сайта.

Аз задължително ще присъствам! Кои от вас също се интересуват?

 

btw освен специалните гости ще присъства и Любомир Николов aka Колин Уолъмбъри за феновете на Книгите-игри :woot

Link to comment
Share on other sites

Евала! Чух за това по радиото и се накефих максимално! Най-после се случи! Някога в Пловдив имаше Клуб 2001 (когато 2001 година изглеждаше в далечното бъдеще). Този клуб се намираше в Младежкия дом и имаше голяма, футуристично обзаведена зала. Много фенско беше. Влизал съм със затаен дъх.

 

Този клуб организираше ежегодни майски празници на фантастиката. Имаше прожекции, срещи с автори, дискусии, състезания по евристика, концерти по електронна музика и други вълнуващи неща. Главни организатори бяха Николай Близнаков (по-късно депутат) и Юлиян Папазян с брадата от I-ва читалня на библиотека Иван Вазов.

 

Славни времена бяха. Бягали сме от училище да ходим на тези празници на фантастиката, за малко да ни изключат. Едно време беше много строго, особено в английската. Спомням си че бях си направил батерия с нагревател в ризата под мишницата за да ми дадат болничен 2-3 дена за да отида на тези празници.

 

Много се радвам, че сега пак се организират празници на фантастиката. Мехлем за душата на любителя-фантаст.

 

Там съм. Ще се видим. Дано повечето мероприятия са в часовете след работа. За съжаление отдавна не сме ученици.

 

 

Чавдар Ангелов

Link to comment
Share on other sites

Много ясно, че ще идем - това е Еврокон все пак - аман от София :) .

Любомир Николов е леко известен и с превода си на Властелина, не само с книгите-игри ;) .

Link to comment
Share on other sites

Много ясно, че ще идем - това е Еврокон все пак - аман от София  :) .

Любомир Николов е леко известен и с превода си на Властелина, не само с книгите-игри  ;) .

Знам, знам ;) Изданието на Бард е негов превод, също и Хобитът

Ама аз си го помня като Колин Уолъмбъри - култова личност в моето детство! Дано го хвана да си поговорим малко!

Там ще е и Иван Атанасов - създателя на ролевата система Аксиом, и главен редактор на сп. "Финтъзи Фактор", което излизаше преди година-две.

Както и сценариста на Изкуствен Интелект.

И всяка вечер - купони :punk

Аз не знам още как ще е тва за най активен фен, ама за Star Wars по-активен от мене едва ли ще открият :D

Link to comment
Share on other sites

Ще се посети това събитие, не се знае кога пак ще има такава възможност и то в този град.

Link to comment
Share on other sites

Голямо разочарование. Откриването беше пълен провал. Дано нататък е по-добре.

 

Само формални речи, прошнуровани фрази, фолклорни песни и изпълнения на пиано и цигулка. Това ли очакват феновете на окриването на този форум за фантастика. Определено не.

 

Във фоайето имаше тълпа ентусиазирани гости изпълнени с очакване. После в залата се виждаха само разочаровани лица и отегчени физиономии. Печално, много печално. Пълна липса на въображение.

 

Дано следващите дни ни дадат повече.

 

 

Чавдар

Link to comment
Share on other sites

Днеска го пропуснах откриването, но поне както разбрах не сам изпуснал много. Иначе другите дни съм там със сигурност.

Link to comment
Share on other sites

Голямо разочарование. Откриването беше пълен провал. Дано нататък е по-добре.

 

Само формални речи, прошнуровани фрази, фолклорни песни и изпълнения на пиано и цигулка. Това ли очакват феновете на окриването на този форум за фантастика. Определено не.

 

Във фоайето имаше тълпа ентусиазирани гости изпълнени с очакване. После в залата се виждаха само разочаровани лица и отегчени физиономии. Печално, много печално. Пълна липса на въображение.

 

Дано следващите дни ни дадат повече.

Чавдар

 

Това беше така ,защото е имало промяна в плановете В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ... Трябваше да има пиеса на някаква sci-fi тема, но на режисьорът му се налагало да замине за чужбина и работата увиснала. Тези от Пазарджик / май от там бяха - може и да се бъркам с Панагюрище или нещо от сорта / са били наети в сряда... т.е. ден преди това. В общи линии така става в българия. Аз след това си говорих с един англичанин ,преподаващ анг. фиология /май в Софийския/ и той спомена думата - соц. реализъм ... В общи линии нещо такова беше това ... Утре май ще е по-добре , знам ли ...

Link to comment
Share on other sites

УРАААААААА!!!

Срещнах се с Любомир Николов и човекът беше така добър да ме изтърпи - даде ми автографи на не една, не две, ами пет книги-игри и даще се снима с мене :woot

Сега ще ходя да видя има ли нещо интересно...

Link to comment
Share on other sites

аз съм там по цял ден, представител на Българската Бард Гилдия ( http://www.bgbards.org/ ). Изслушах лекциите днес, след малко заминавам за поредната доза. Успях да изкопча единия от специалните гости Анджей Сапковски (за жалост много малко превеждан в БГ), от когото, в продължение на две бири и включен диктофон успях да взема голямо интервю, което ще се покаже в следващите дни на сайта и/или на форума на гилдията. В момента се мъча да си уговоря среща-разговор с Шекли, от когото успях само да изкопча обещание и снимка с него. Подробностите за Еврокон-а, за тези, които нямат възможност да присъстват, можете да намирате на горепосочения адрес.

Link to comment
Share on other sites

Днес успях да отида на викторината от 18:00h, хванах малко и от дискусията на Ерик Симон преди това. За дискусията ми казаха че е било шоу, явно Ерик Симон е интересен писател, преводач и събеседник. Но викторината след това беше поредната смешка.

 

Всичко беше направено като на шега и набързо, публиката отново остана по-скоро развеселена, отколкото удовлетоврена, не липсваха и дюдюкания и подигравки

 

В залата имаше само двама чужденци и за тях се превеждаше на английски с микрофон. Това затормози цялата викторина, а лесно можеше да се избегне. Преводачката пък си беше просто бездарна. То беше едно заекване, мрънкане, хъмкане, трагедия. Дори не си беше направила труда да направи справка на заглавията, които трябваше да преведе на английски в ефир. А в Интернет това поне е лесно. Да не говорим че цялата българска публика трябваше да изчаква превода на английски на всеки върпос и чак тогава й се разрешаваше да дава отговор. Хората, които избързваха бяха порицавани на всеослушание. Отново бяхме чужденци в собствената си страна.

 

Поне въпросите бяха горе-долу интересни и дори затрудниха по-голямата част от аудиторията. С отговорите се справиха само истинските ерудити и си заслужиха наградите.

 

Утре отивам на интервюто с Робърт Шекли, и ако изпортят и тази проява, повече няма да ходя. Сигурно и много други хора мислят като мен, защото дори днес посетителите бяха 1/4 от това което беше на откриването.

 

 

Чавдар

Link to comment
Share on other sites

charovni беше си интересно ся ти като си отишал в 18 нищо не си видял Аз бях от 11 още там и имаше бая неща които можеха да се видят а и има още много което предстои и ще е супер интересно и то точно в събота май (надявам се де)... а за преводачите - виж не е само тя всички са много зле... една преведе химикали(използвано като химическо понятие) като pens :woot умряхме си да се хилим :lol: ...за откриването - можеше да се досетиш че ще е така ... затова и не отидох ... и аиде стига си писал само негативни постове и то толкова големи че само настройваш хората да не идват... един приятел преди малко ми вика - няя отида то било голяма простотия - съответно аз го питам - от къде знаеш като не си бил... и той- еми четох кво са писали на wareza :sayjin

Link to comment
Share on other sites

interesen e stremeja na Bulgarina da poseshtava nai-nekadyrnite meropriqtiq. Showto dnes beshe sutrinta, lekciite bqha prosto razmazvashti, s izkluchenie na prevodite, koito ... no comment. az veche uspqh da se dokopam do vsichki gosti za interviewtata, koito mi trqbvaha :)

Link to comment
Share on other sites

charovni беше си интересно ся ти като си отишал в 18 нищо не си видял Аз бях от 11 още там и имаше бая неща които можеха да се видят а и има още много което предстои и ще е супер интересно и то точно в събота май (надявам се де)... а за преводачите - виж не е само тя всички са много зле... една преведе химикали(използвано като химическо понятие) като pens  :woot умряхме си да се хилим  :lol: ...за откриването - можеше да се досетиш че ще е така ... затова и не отидох ... и аиде стига си писал само негативни постове и то толкова големи че само настройваш хората да не идват... един приятел преди малко ми вика - няя отида то било голяма простотия - съответно аз го питам - от къде знаеш като не си бил... и той- еми четох кво са писали на wareza  :sayjin

 

 

777, приемам забележката ти. Може би не трябва да прилагаме толкова висок критерии към организаторите. В Пловдив въобще нищо не се случва, а сега някой се е напънал да реализира една инициатива и отнася само критики. За без пари толкова. Ако други години се намерят по-мощни спонсори, барем видим повече. Връщам се на първия си пост и приветствам събитието. След малко тръгвам за натам и довечера пак ще се изкажа. Все пак днес е Шекли.

 

Чавдар

Link to comment
Share on other sites

Вчера, събота, беше силен ден за Еврокон. Залата не беше толкова пълна от откриването. Разбира се, главната атракция беше Робърт Шекли. Отвън опашка за автографи, вътре фул - какво повече. Ама явно и той разбира от срещи с фенове, защото много умело води цялата дискусия, разказва за себе си, за писането като творчески акт и т.н. Който не е отишъл е изпуснал.

 

Последния въпрос на публиката беше -Чувствате ли се изгубени в превода? Преводача разбра най-добре този въпрос. :-) Ама както и да е.

 

Днес - последен ден. Дано и догодина направят такова нещо.

 

 

Чавдар

Link to comment
Share on other sites

Специално за последния въпрос - той беше зададен от един доста неориентиран тип с ОГРОМНО самочувствие. Чудя се той ако беше превеждал дали щеше да се справи по-добре??? Много е лесно само да се обижда ,а никой нищо да не прави. Грешки в превода имаше , но бяха много малко ,а и да не забравяме ,че преводачът не ра боти това ,а и никой не му плаша за превода. За мен самият превод си беше доста на ниво - тъпо е да се очаква ,че един човек може да запомня въпроси от по 7-8 изречения , които и без това едва е чул/ защото повечето запитвания бяха отправени от хора , които изобщо не си правеха труда да бъдат чути/ ... Колкото до този , който зададе този последен въпрос - той е същият , който попита дали Шекли страда от шизофрения и дали употребява наркотици... Иначе не беше зле, но и Шекли малко ме издразни с разните си коментари относно това колко сме бедни и прочее... Еми това е , какво да се прави ...

Link to comment
Share on other sites

Всъщност като за първа подобна конвенция в България мисля че беше доста добре.И все пак не може всичко да е перфектно, колкото и да ни се иска...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...