Jump to content
BulForum.com

Краят на една космическа епоха


Godfather

Recommended Posts

Днес от космическият център Кенеди беше изстреляна последната мисия на космическите совалки на НАСА с последния останал представител на тези уникални средства Атлантис. Приключва една цяла епоха в усвояването на космоса, чийто забележителен представител беше въпросната програма. :bowdown:

Смятам, че е повече от необходимо да се отдели специална тема за това, най-малкото защото края на тази 30-годишна програма изобщо не е край на човешкото присъствие в космоса, напротив. С освобождаването на ресурсите на НАСА, усилията вече се насочват извън пределите на земната орбита. Орбиталните полети трябва да преминат в ръцете на най-различни комерсиални начинания и проекти, отличаващи се с икономичност и гъвкавост, което да направи мисиите в орбита широкодостъпни и масови. :)

 

http://www.youtube.com/watch?v=hfBEKwKTKfE

567227main_image_1995_800-600.jpg

567436main_launch4-m_946-710.jpg

Link to comment
Share on other sites

Момчиле, както виждаш руснаците не спират. Ти си прави изводите. tounge.gif

Видене, какъв извод може да се направи за нещо, което не е мръднало от 50 години? Това е малко като ситуацията с двама съседи, единият карал ладичка вече 25 години, другия пък имал BMW X5 на 10 години и накрая решил да си вземе нещо от най-новите модели та разкарал баварката. Обаче преди още да си вземе новата кола му се наложило спешно да ходи по работа някъде и помолил комшията със старата ладичка да го хвърли до центъра. Тогава бабичките от квартала почнали да го обсъждат: "Ей го на, уж имаше голяма кола, пък сега Пешо пак да го разкарва със старата тенекия". :lol:

 

Новата страница в космонавтиката е комерсиализирането на транспорта до ниската земна орбита - включително и до Международната космическа станция. Всеки момент трябва да полетят първите космически апарати на частни корпорации и консорциуми. Институции като НАСА трябваше отдавна да освободят ценни ресурси, за да ги хвърлят в далеч по-сериозни проекти в пределите на Слънчевата система. Освен това никой не иска да си кара вечно старото BMW, колкото и да е добро и колкото и да е привързан към него. За старата ладичка пък да не говорим, щото тя по-далече от селския мегдан не може да отиде. Единственият проблем е, че сега нещата стават по-бавно, заради отдавна приключилата надпревара с маргинализирането на единия от съперниците от една страна и настоящите световни икономически проблеми от друга.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Уникални последни снимки на совалката Атлантис в космоса, все още скачена към МКС. Всъщност този най-сложен космически обект, построяван някога от човечеството нямаше да съществува ако не бяха тези изключителни космически работни коне, благодарение на които бяха качени в орбита такива гигантски и сложни съоръжения като Canadarm2 и повечето модули на МКС.

 

nasa-atlantis-iss--2.jpg

 

nasa-atlantis-iss-_1.jpg

 

nasa-atlantis-iss--3.jpg

 

 

Между другото не знам колко от вас знаят, че с последния полет на Атлантис всъщност изобщо не приключват мисиите с кораби за многократна употреба или т.нар. совалки. От миналата година има активно действаща програма на USAF, която използва апарата на Боинг, наречен X-37B (на снимката по-долу) и представляващ совалка с доста по-малки размери от излизащата в пенсия и управлявана напълно автоматично. Програмата е секретна и доста малко подробности са известни, но първият успешен полет е осъществен миналата година с ракета-носител Atlas V. Корабът излита на 22 април 2010, престоява в орбита 224 дни и се приземява успешно в базата на ВВС Вандънбърг на 3 декември 2010.

Втората такава мислия със същия апарат е изстреляна преди почти пет месеца на 5 март 2011 и устройството се намира все още в орбита.

 

400px-Boeing_X-37B_inside_payload_fairing_before_launch.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...