Jump to content
BulForum.com

Програма за видео конвертиране


tedy

Recommended Posts

Коя е относително най-добрата програма за конвертиране на видеофайлове? По възможност фрее или със сериен номер.

Допреди Win7 ползвах Vegas Pro, който виждаше инсталирания ffdshow и ползваше неговите енкодери (предимно за divx/xvid polzwah). Под 7 Вегас не вижда ffdshow и ми писна от тия постоянни промени в Виндовс.

Тъй и тъй ще търся свястна програма за целта, поне май вече всичко живо конвертира в MKV, та кажете добра програма за конвертиране на различни формати до MKV/xvid?

 

В смисъл не само да кажете имена на програми, а както винаги, и кратко обосноваване, защото такива програми има милиони, и ми е трудно да избера, освен ако може би споменете кои са най-известните, пък ако са 2-3 ще ги пробвам и лично :) .

 

Едит: какво ще кажета за Super c ?

Link to comment
Share on other sites

Мерси и на двамата.

Xilisoft я знам отпреди, правела ми е различни проблеми. Реших пак да я пробвам. Некракната версия, отново нещо не е наред, да не говорим че MPG файловете от кепчър, не им вижда видеото, и дава само звук.

 

Wondershare я пробвах и нея - оказва се по-добра, засега без проблеми, перфектно се справя, макар и с като че ли малко малко опции. Но има нужните, битрейт и т.н. Май ще е тя, и без това рядко се налага.

За MKV/H264 пробвах и други - гуита като MEGUI (доста объркана), Super C (кофти и съмнителен интерфейс макар че има огромен набор опции, кодеци в нея си и т.н.), но май и за това ще разчитам на wondershare.

Link to comment
Share on other sites

...

Wondershare я пробвах и нея - оказва се по-добра, засега без проблеми, перфектно се справя, макар и с като че ли малко малко опции. Но има нужните, битрейт и т.н. Май ще е тя, и без това рядко се налага.

За MKV/H264 пробвах и други - гуита като MEGUI (доста объркана), Super C (кофти и съмнителен интерфейс макар че има огромен набор опции, кодеци в нея си и т.н.), но май и за това ще разчитам на wondershare.

Wondershare се оказа, че има някакъв проблем с bitrate контрола. Преди няколко години видях, че са фиксвали подобен проблем, но според мен и тук го има (последната версия). Файлове от един и същ произход (mpeg2), с много близки продължителности (филми по ~час и половина), задавам компресия MKV/H264 с битрейт 1200 кбпс за всичките файлове, дава прогнозиран размер около 8-900 МБ, единия от файловете стана толкова, другите два обаче станаха двойно по-големи! :angry1 , като че да са с 2400 битрейт.

Та явно ще се търси друга програма. В момента пробвам да енкодна един от "големците" с MEGui, става изключително бавно (4-5 часа общо ще отиде, докато wondershare се справя за 3 пъти по-кратко), но поне размерът изглежда ще стане точен (към 8-900 МБ).

Тия бъгове вече почват сериозно да ме нервират и изкарват от равновесие, особено що се отнася до операции, отнемащи часове :ph34r: .

 

Някой има ли идея как да вкарам H264/MKV компресия в virtual dub? Имам едни x264.exe програми смъкнах отнякъде, по около 9 МБ, за компресия в тоя формат, но номера е в Virtual Dub да мога да избера тази компресия някак.. та с помощта и на avisynth да измъдря нещо, хем и да мога да ползвам филтрите на vdub.

Link to comment
Share on other sites

За VirtualDub сваляш това: http://sourceforge.n...ojects/x264vfw/

 

32 или 64 битова версия, в зависимост какъв VirtualDub си инсталирал. След като инсталираш въпросния кодек вече ще го виждаш в списъка с възможности за компресия.

 

EDIT: Редактирах си поста сигурно 5-6 пъти докат разкарах br таговете от линка, които по време на редакция не излизат...

Link to comment
Share on other sites

Мерси, това всъщност работи нормално (но как така само 2МБ е tozi vfw кодек, а енкодера x264.exe е цели 9 МБ, при това само CLI ?! ). Честно казано вчера потърсих за vfw версия на х264, но преди да поровя достатъчно, прочетох за някои недостаътци на vfw версията, произлизащи от несъвършенства на vfw като цяло та се бях отказал.

Обаче изникна друг проблем, за който забравих да допълня с едит одеве.

VirtualDub сейвва само AVI контейнери. А целта е все пак MKV. За целта се вкарах във филм със следните софтуери: virtual dub, avisynth, lame ACM, x264.exe, virtual dub frameserver client, в опит да обърна даден MPEG2 в MKV като аплайна поне deinterlace, и да стане работата без изцепки като на Wondershare с двойния размер.

Лоуднах MPG-то през avisynth в VirtualDub, аплайнах филтри. Пуснах го в frameserver mode (като инсталирах AVIFile хандлера му надлежно от auxsetup). Отварям аз промпт и пиша x264.exe --pass 1 --bitrate 1200 -o z:\7.mkv z:\7.vdr (нали да заредя vdr файла, kojto уж вдуб клиента ще хандле-не), обаче х264-то ми изкарва грешка, че не можел да зареди avisynth! ВДуб да не прави някаква врътка обратно до avs файла, що се опитва ависинт да отваря х264-ката? Същото и с други програми/плеъри, с които опитвам да отворя vdr-то.

Някой видео гуру? :rolleyes:

 

Edit: Всъщност явно x264.exe се опитва да отвори vdr файла по различни начини, и явно avs е единия, дори като отворя АВИ в virtual dub, пак фреймсървъра нещо не сработва..

Link to comment
Share on other sites

Може просто да изкараш audio и видео потоците след като си направил кодиране да речем с h264 и DTS и да ги вкараш в MKV, чрез друг tool като AVI-Mux(пусни го в compatable mode) примерно. :)

Link to comment
Share on other sites

Всъщност проблемите май се решиха.

Проблемът е бил че през цялото време съм ползвал 64 битовия x264.exe. И явно не е могъл да вижда avs файловете.

Схемата се получи по следния начин:

Чрез avisynth подавам mpeg2 файла на virtual dub, където си вкарвам филтри тва онва. Изкарвам WAV-а от файла, и с Audition (или с каквото може) го обръщам на OGG (с МП3 MEGUI ми казваше че не виждала валиден мп3 хедър, пък и огг е по-качествено). Задавам никаква компресия за звука и видеото и пускам vdub-a в режим frame server. Резултира в VDR файл, за който предварително се инсталира AVIFfile client от папката на virtual dub за да се отваря VDR файла в системата. Пиша друг avs скрипт, който подава VDR към x264.exe CLI, с който компресирам изхода от virtual dub до mkv/h264.

С MEGUI муксвам огг и мкв файловете до крайния MKV и нещата заспаха. Важното е да си направим живота възможно най-комплициран, нали така :bgrin: .. след като нито един one-click софтуер, който пробвах, не даде добри и лишени от бъгове, резултати.

Сега ще пробвам дирекно изхода от virtual dub (фрамесерверра през втория avs) да го подам на MEGUI директно и той да се погрижи за компресирането на звука и видеото директно към крайния mkv.

Link to comment
Share on other sites

@Tedy-виж това

Winavi го знам :) . Преди време и него съм тествал (наред с още десетки). В тази версия имало някакви реклами на Фацебоок и други такива. Програмата е платена, и това ехе е барано, щото не иска краци и ръце. Програмата не щеше да чете някои формати. Но самия факт че не иска крак, а е платена, ме отказва от нея. След като имам (труден) и изпитан начин да правя конвертирането при това изключително и само с free програми. Пробвах xvid (вкл. оригиналния кодек) - качеството на резултата с него е видимо по-лошо, при това с по-голям битрейт. Каквото и да ми говорят, с H264 се постига по-добро качество при по-нисък битрейт, дори на скапани видеокасетни рипове.

 

Едит: Пробвах сега WinAVI, свалено от официалния сайт. Няма почти никакви кустомизиращи опции, особено за аудиото. Едно битрате, честота и дотам. Предвид че основно MKV/H264 ще ползвам занапред, бих искал все пак малко повече възможности. Определено програмата е по-зле, някакви безсмислени ефекти по интерфейса, орязано като възможности и опции до крайност.. не мога да селектирам регион от сорса за конвертиране, или филтър елементарен като deinterlace. Не става :) . (поне ползва всички ядра, ама то и x264.exe/MEGUI го правят).

Link to comment
Share on other sites

Тествал съм няколко конвертиращи платени и безплатни програми. Ако те интересува качеството на видеото, но не те итересува времето за конвертиране, ти препоръчвам беплатната XMedia Recode. Има си нужда от настройки(има възможост за двоен пас на енкодирарванет), не е за начинаещи. Препоръчвам стабилната версия 2.3.1.3, по-новата версия имаше проблем с DTS аудио. Спрямо платената Nero Recode, който ми вади 120 фрейма при първи пас и 30 фрейма при втори, XMedia Recode е доста по-бавна, наполовина. Тоест двойно повече време и много по-добро качество! Аудиото е много тихо, винаги трябва да се усилва поне с 200%, нормализация не съм пробвал досега

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...