Jump to content
BulForum.com

Губене на памет под Windows XP


KraSezZza

Recommended Posts

Наскоро забелязах, че с всеки изминал ден ми се губи памет в C-то, където съм инсталирал Windows XP SP3 (Release: January 2009). По принцип знам, че става така от System Restore и даже винаги след преинстал, го изключвам. Преди около седмица си преинсталирах XP-то, защото ми се беше напълнило C-то. Инсталирах му всичките нужни програми и след като бях готов, имах заето място само 4,5 ГБ... С всеки изминал ден гледам мястото в C и виждам че ми взима по 500 МБ на ден, буквално от нищото!!! Ъпдейтите са изключени, не съм инсталирал повече програми, но заетото място продължава да расте и расте! Преди не ми е ставало така, сега незнам защо след втори пореден преинстал се случва това?! Разтърсих се в нета, попитах Гугъл, но не намерих конкретен отговор. Ако някой колега от форума знае как се оправя този проблем да пише, ще съм много благодарен :) Не е работа да преинсталирам ОС всеки месец само заради такова нещо!

Link to comment
Share on other sites

Отчасти при мен се появява същия проблем с Windows XP SP3. Това ми се случва с .exe файловете например. Когато изтрия .exe файл (отива в Recycle Bin после го изтривам и от там) все едно че този файл не се е изтрил, т. е. не се е освободило място на хард-а. Имам инсталирана програмата TuneUp Utilities и там опция TuneUp Shredder - за изтриване на файлове. По този начин като трия .exe файлове наистина се изтриват и се освобождава място на диска. Това е решение, което съм намерил в моя случай.

На мен също ще ми е интересно по-общо решение на подобен род проблеми.

Link to comment
Share on other sites

Виж %TEMP%, да не би някоя програма да е лийкнала и да пълни с временни файлове.

Колега, проверих преди малко в темп папката и там имам само 40 МБ файлове, така че се съмнявам да е от нея... В момента имам 2,32 ГБ отгоре "от нищото"!

sheep, отдавна не ползвам подобни програми, иначе преди време на стария комп имах. Сега ще пробвам пак с тая програмка, дето казваш :) Благодаря!

Link to comment
Share on other sites

Ами тогава първия момент е да установиш къде се трупа и губи мястото (коя директория). Накрая е почти сигурно че ще се плеснеш по челото и ще се засмееш колко е тъп проблема, кой знае коя програма мизерства, и сигурно е въпрос на някоя опция.

(Не е ли време да зарежеш ХР-то?)

Link to comment
Share on other sites

(Не е ли време да зарежеш ХР-то?)

Имам инсталирани Уиндоус 7 и Уиндоус ХР на компа, ползвам ги и двата за различни неща... ХР не бях използвал от 2 години сигурно! Но на скоро ми потрябва, пък и не е чак толкова лоша ОС ;)

Относно проблема - ще се разровя още малко и като разбера какво е, ще пиша в темата!

Link to comment
Share on other sites

Накрая е почти сигурно че ще се плеснеш по челото и ще се засмееш колко е тъп проблема, кой знае коя програма мизерства, и сигурно е въпрос на някоя опция.

ДА! Прав беше колега, оказа се нещо, което го знам по принцип, но тъй като от много време не бях ползвал ХР-то съм го забравил... pagefile.sys!!! Беше ми глътнал към 3 ГБ и явно е продължавал да расте :D :D :D Преди години го правех много по-малко като размер, защото нямах много РАМ и затова е полезен тоя пейджфайл. Иначе сега когато имам 4 ГБ РАМ, направо го изключих ;)

 

iztegli si programata Tree Size i vij koia papka kolko e goliama i kadeto ima mn izlishni raboti gi triesh

А на теб колега, ти благодаря за идеята, точно с тази програмка установих за pagefile.sys ;)

 

Благодаря ви отново на всички за помощта! :)

Link to comment
Share on other sites

Да ама за да е растял прогресивно, имало някаква причина. Той расте когато не стига паметта за нещо, и се свива при рестарт. Аз лично тоя файл винаги го задавам с фиксиран размер.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...