Jump to content
BulForum.com

За колекционери палеонтолози - зъби от праисторически акули


Recommended Posts

Предполагам, че няма запалени по палеонтологията, но все пак реших да пробвам. Тъй като съм събрал доста фосили от праисторически акули, тези са ми излишни, понеже са на възраст около 50 милиона години, а от този период (Еоцена) имам много. И тъй като все пак са на бая годинки, не всички от тях са цели - снимката долу (като се цъкне се увеличава) дава приблизителна представа за качеството като цяло.

Намерени са в областта около Khouribga (Мароко). Размери - най-различни...от половин сантиметър до 3 сантиметра. Цена на пакетчето (около 30 грама) - 5 лв. (продадени на charmock)

 

Едит: Доуточнявам - това не са идеално запазени и излъскани зъби от съвременни акули, а фосили на ~50 милиона години и имат по-скоро колекционерска стойност.

 

П.П. Сега като се сетя как едно време си окачвахме на ключодържатели разни стари памети и процесори, някой пък може да реши да си окачи на врата стар зъб от акула...знае ли човек. :P

 

 

0c12afa2f7e4f111.jpg

Link to comment
Share on other sites

Като казвам "много" имам предвид, че имам други екземпляри от този период, така че съм събрал само това пакетче, ако искате можете да си го разделите - в тия 30 грама са бая зъби. ;)

 

П.П. Само, да вметна, че гарантирам за автентичния произход, тъй като тези съм ги купувал от английски магазин, специализиран единствено в тази област.

 

 

 

По-нататък може да пусна и по-интересни неща, стига да има интерес...имам гигантски зъб от мегалодон (праисторическа акула, стигаща до над 20 метра...нещо ей такова), зъби от мозазавър, и т.н. Искаше ми се да се снабдя и с добре запазен зъб от T-REX, но не ми стигнаха финансите, тъй като големите и запазени фосили са доста редки, респ. - доста скъпи (по няколкостотин $$$ бройката...дори има и за хиляди...). В замяна на това от Англия и Щатите си купих за по 15-20 лири прекрасни реплики на зъби от T-REX, копирани директно от намерени оригинали, още по-големи реплики на зъби на мегалодони (пак по оригинали) и разни подобни. Засега не смятам да си развалям скромната колекция, но е напълно възможно да пусна някои по-големи единични зъби. smile.gif

 

Link to comment
Share on other sites

И аз се нареждам на "опашката", и моят син се интересува от разни такива древни находки.

Не знам откъде в къщи са ми попаднали два зъба от нещо, и много им се кефи.

 

Не знам как ще се организираме за нещата...

Май станахме много желаещите.

Link to comment
Share on other sites

За жалост charmock беше пръв в темата, освен това и много бърз на срещата, та ги отнесе за миг. Тъй като зъбите са в достатъчно количество, може да му пуснете по едно ЛС дали ще е съгласен да ви даде малко (от него си зависи). Освен това, тъй като трябваше да ходя до пощата, той ме изпрати по главната и се разприказвахме...и в разговора му обещах, че имам още 2 по-специални зъба, които ми се дублират и като ги обявя днес в темата, той ще е с приоритет...моля да бъда разбран правилно - въпреки, че Стефан (SteveN) ми е познат и съм му задължен, че ми оправи лаптопа, винаги го карам по реда на обещанията (принцип)...а на Стефан пак ще му се отблагодаря с друго.;)

 

 

Зъбите, които charmock взе, основно бяха като че ли от тигрови акули и тук-там някоя от акула-Мако (но Мако в детска възраст :P). Този зъб, който добавям също е от Мако, но от възрастна акула и доста добре запазен. Цветът му е сиво-синкав, а размерите са 30Х20 мм. Него и още 2 подобни не съм ги купувал в торбички от еди колко си грама, а поединично. Предполагам, че е добре запазен и поради по-"младата" си възраст от 16 милиона години и най-интересното е, че е намерен в Белгия (колекционерът, от когото ги купих е холандец):

 

Period: Mioceen (Tertiair) circa 16 million years old....They have been recovered from Miocene deposits in the Antwerp area of Belgium. The Antwerp area was a gigantic gulf where sea currents pushed around the carcasses of dead sea mammals like whales, seals, and dolphins. When these decomposed, isolated bones fell to the bottom of the sea. Such an amazing amount of flesh attracted hungry scavengers like sharks I bought an old collection with an incredible selection of rare teeth. The man were I bought them from had searched for more than 3 years for remains of vanished worlds in the Antwerp area.

 

Давам 2 големи снимки на зъба отпред и отзад:

 

a26a7435b072dd38.jpg 9b3bbfa061d3c570.jpg

 

Цената, на която се продава е 4 лева (засега свободен)

 

 

---------------------------------------------------------------------

 

Вторият зъб е от мозазавър - по-малък, но и по-рядко се намира и е на около 90 милиона години. Тъй като мозазаврите (морски динозаври) са достигали докъм 17 метра, този зъб явно е или от по-млад екземпляр или просто зъбът още е бил в период на поникване. :)) Дължината му е 20 мм и държа да отбележа, че в долната си част има лека пукнатина, която по никакъв начин не застрашава целостта му, освен ако не се изпусне или някой да го настъпи да речем. За да не търсите що за същество е тоя мозазавър, най-долу слагам една снимка на възстановен скелет за ориентир, а сега слагам и 2 големи снимки на зъба от 2 различни ъгъла.

Цената му също е 4 лева. (взет от charmock)

 

fde86da7996aac3e.jpg 815e7b5d01b4f376.jpg

 

 

 

 

bunker02.jpg

 

 

 

 

Едит: Както и предполагах, charmock ми се обади по телефона и потвърди, че ще ги вземе за сина си.

Link to comment
Share on other sites

Няма място за никакво сърдене, даже напротив - страшно уважавам хората, които си спазват принципите, защото това е въпрос на чест.

Страшно любопитно ми стана и за двете направления (имам в предвид и другата тема), та ще трябва някой път да се видим и да обясниш как и откъде...Пък аз ще почерпя (и без това ми е ред :laughing: )

Link to comment
Share on other sites

Малка промяна - сивият мако-зъб от пост #6 отново е на разположение.

 

Причина: днес изкарах от постоянната ми колекция (уж непродаваема и само за мен) друг мако-зъб от същото място и същия период (16 милиона години) - пак сив на цвят, но малко по-голям, малко по-широк и толкова запазен, че все едно току що съм го вадил от устата на акулата. Отново го взе charmock (за сина си, който е силно запален по фосилите)...съответно на по-висока цена от предишния. Тъй като той беше първи в темата и по тази причина "обра" и пакетчето от 30 грама, и мако-зъба, и зъба от мозазавъра...го помолих поне да ми върне предишния зъб (понеже двата са сходни), за да може друг съфорумец да го вземе ако иска. ;)

Ако няма желаещи ще си го запазя за мен (няма повече да ъпвам темата с него)...а и подозирам, че charmock пак ще иска да си го прибере обратно. :D

 

 

П.П. Случката може да я потвърди d3Mag, който случайно беше на същото място на срещата, тъй като имаше да си взима един тектит от другата ми тема.

Link to comment
Share on other sites

Ами аз ще го взема зъба тогава.

Само че довечера пътувам за София и се връщам в неделя. Ако не успеем да се видим днес, ще го взема в неделя, като се върна, ок? (Midex: OK)

Link to comment
Share on other sites

Хайде и тази тема да отива в архива. Съжалявам за всички, които не успяха да си вземат някой и друг зъб, но обещавам при първа възможност, когато пак ми се дублират дадени интересни образци, първо да пусна по едно ЛС на писалите в темата и чак след това евентуално да пусна нов пост с дублажите. Приятен уикенд на всички съфорумци! B)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...