Jump to content
BulForum.com

Избор на UPS


Recommended Posts

Някой да се сеща за On-Line UPS който обаче да не бръмчи постоянно? Или поне да е доволно тих, че гледам едни APC-та по спецификация са 50db.

 

Друго което се чудя е колко живот им се дава на тези машинки? Питам защото имам едни познати техници като дойде при тях компютър с проблем редовния им отговор е "надути кондензатори на дъното, нищо не можем да направим освен да сменим дъното, но то и процесор ще трябва и памет...". А една подобна проблемна машина минала през тях и върната като "надута" се оказа че няма никакъв проблем след като сменихме захранването... а в момента съм през ремонт или смяна на моя UPS та в този ред на мисли се чудя дали освен батериите които са консуматив има какво друго да им се ремонтира (стига да не са преживявали някакви сериозни токови удари)

Link to comment
Share on other sites

Доколкото ми е известно всички Online UPS въртят постоянно - инвертора е компонент, който работи постоянно, а елементите са такива, че греят. Не знам дали съм ти показвал моя отвътре, елементите са наредени на един доооста голям пасламак алуминий, и даже са направили нещо като тунел между него и вентилатора, за да охлажда почти само него като хората. То реално е като да мечтаеш за изцяло пасивно PSU - то че има има, ама с големи радиатори извън кутията, не особено красиво, 3х скъпо, и пак казват да има някакъв air flow тук и таме от други източници.

Моят се води 45dB. Всичко зависи от субективното усещане за шума, дали е 45 или 50, то ако е за въпрос доста line-interactive ги дават 40dB, но айде, вероятно е само когато са на батерии.

Аз не бих казал, че съжалявам, че взех Online, но ти ако си бил доволен от твоя и не те е предавал нито веднъж, не виждам защо не бих взел пак подобен АПЦ. Все пак вероятно включват вентилатора само при спиране на ток и зареждане, което значи повечето време тишина. А и са Smart, на теория уж са по-добри от по-конвенционалните и евтини лайн-интерактив.

Не знам на какъв шум си свикнал като цяло, но ако е истина за 45-те dB за моя, определено си е шумно (споменавал съм ти че мисля как да го навра някъде да изолира малко) и заглушава почти изцяло компа ми (който все пак е тих, с бавни 12 см вентове).

За ремонтиране, аз знам предимно за кондензаторите. Друго - вътре има доста интеграли и друга електроника, дросели, и бидейки електроника, е нормално да може да се развали нещо, но като цяло май кондензаторите са основното. И силовите тиристори освен.. Но твоя нали издържа колко .. 8 години, а какво му има че е на ремонт? не може ли да изкара още няколко години?

Link to comment
Share on other sites

Все пак вероятно включват вентилатора само при спиране на ток и зареждане, което значи повечето време тишина. А и са Smart, на теория уж са по-добри от по-конвенционалните и евтини лайн-интерактив.

 

Да, точно че ставаше шумен само като спре тока, останалото време само лекичко топъл стоеше (т.е. работело е нещо но не такова че да грее много, не съм задълбавал в подробности).

 

То вентилатор който се води шумен е над 25db та какво остава за 50...

 

А от моя съм доволен, просто се чудя дали не му е време да го сменя защото доста години вече съм с него. А нов подобен такъв е четирицифрена сума все пак. Сега е времето да реша дали да го сменям или да му взимам нови батерии.

Link to comment
Share on other sites

Ами виж какво ще ти кажат в сервиза по точно този въпрос с дълголетието. Ако е почнал да хаби батериите осезаемо по-бързо, да се замислиш, но ако е в рамките на нормалното, не виждам защо. А и все пак водещ фактор е ДАЛИ те е предавал дори веднъж, и напоследък. После, дали е започнал да се държи по-странно, да не отчита правилно капацитет, напрежение и т.н.

Ти знам че не ползваше май софтуер за UPS, та би могъл да го мушнеш в коридор, или някъде далече, аз ползвам, и съм ограничен от дължината на серийния кабел (за да е в друга стая трябва кабелът да е минимум 10 метра).

Мисля, че 50dB шум ЩЕ те дразни. Аз свикнах макар и с по-малкия уж шум, но... то тука около мен има и други шумове почти цял ден та....

От друга страна се учудвам дали само вентилатора вдига тоя шум, щото е само един 80мм-ов (но пък работи вече 2г. 24/7 без да се увеличава шумът), но предполагам че причината е в насочения поток, образуван вътре в малкия обем, та така.

Line-interactive би трябвало да имат по-дълъг живот, все пак 99% от времето са idle, работи само един голям трансформатор и малко електроника около него. То само трафа в тях тежи 5-6 кила. Аз нямам такива трафове.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...