Jump to content
BulForum.com

Kажета как да си съживя дъното?


Recommended Posts

Тa Опитах се да си флашна биоса с по нова версия на дъно ALI ALLADIN 5 (версията на новия биос е V2.2_33) обаче след "успешен" флаш компютъра не иска да изгрее, успя да изгрее като сложих видео карта на иса слот - иска дискета с биос. Може ли някой да ми помогне и да ми кажи какво трябва да направа за да го съживя това дънце? Благодаря предварително на всички. Ако може да ми дадете файловете който трябва да изтегля за да си подкарам дъното.

 

Пробвах да го флашна няколко пъти но нищо не става - дава BIOS checsum ERROR! - д@ го еб@ в н@ср@ния ALi ALLADIN5

Link to comment
Share on other sites

Какъв ти е биоса и коя версия.

По принцип биоса най малко те барка от всичко в целия компютър така че не бива да го базикаш - рисковано е

Link to comment
Share on other sites

Опитай да върнеш биоса като махнеш батерията,исчакай 15,20 минути,

ако не стане махни батерията и всички интерфейсни, захранващи кабели към

HHD,flopi,CD всичко и исчакай 30,60 минути

може да имаш късмет.

Link to comment
Share on other sites

Това няма да помогне, тъй като EPROM-a на BIOS-а вече е флашнат кофти и се зарежда всеки път.

Аз имах такъв проблем с дъно Gigabyte, но за щастие то беше с Dual BIOS система. И след като даже софиянци казаха че това дъно е Dead, аз предприех крайни мерки и махнах единия чип с КЛЕЩИ ;) и другия си заработи без проблем B)

По принцип скапан BIOS се носи на програматор да ти го флашнат със здрав - струва около 5лв.

Link to comment
Share on other sites

ne e neobhodimo da chakash tolkowa dalgo ako shte stawa stawa i za 1 min bez bateria

predi da barnikash vatre dokosni stenata za da niamash statichno elektrichesto po ratzete ili instrumentite po niakoga towa e fatalno za elementite na dunoto

Link to comment
Share on other sites

Намери си стария BIOS и си го флашни. Ина4е става и на сляпо като го убиеш в 80% от слу4аите търси дискета, правиш си системна дискета и си правиш AUTOEXEC.BAT в него зареждаш флаш програмата с опция да флашва BIOS-a без потварждение и си готов :woot Със сигурност BIOS-a който си сложил не е бил за това дъно :blink:

Link to comment
Share on other sites

Направи си системна дискета.Копирай стария биос на дискета и създай bat със следните параметри за възстановяване при неуспешен опит за флаш

 

за притежателите на amibios:

 

 

Код:

@echo off

amiflash.exe oldbios.bin /A+ /-B /-C /-D /E /-G /I /L /N /R /V

 

oldbios.bin - стария биос , на които се предполага, че си направил backup ;) :)

 

за притежателите на Awardbios:

Код:

@echo off

awdflash.exe oldbios.bin /sn /py /cc /cp /cd /r

 

Tова ме посъветваха като си флашвах моя биос.Ако ти трябва повече инфо в форума на data.bg (в Hardware) пише доста неща.

Link to comment
Share on other sites

Пбробвах какви ли не вариянти - ама нещо не става, дъното и врсията ан биоса - съм и писал отщ в първия си пост, по точно не може да се кажи. При флаша все остава 1/4 не записисва. Ще трябва да се допитам до ТЕД

Link to comment
Share on other sites

XeForce3, mai kato gledam ste ti se nalozi da pribegnesh do uslugite na TED. Toi ima eprom programator i mai bi mogal da ti pomogne v sluchaia.

Прав си :) .Тошо вече ми спаси дъното поради същата причина поради която е пуснат този топик.Обаче аз намерих начин да се спасявам за в бъдеще.

1. Намирам същото дъно и там си правя флашване на биос-а със старата версия"идеалния вариант"

1.2. Намирам какво да е дъно със същия цокъл на БИОС-а и там си презаписвам версията която ме интересува "също добър опит"

1.3. Обаждам се на TED и той пак ми спасява задника " докога ли :P "

Ако се интересъвате по-подробно точно как се прави процедурата със замяната на БИОС-а "в движение" ще ви бъде старателно разяснено.

 

Има и още един вариант "оставих го за накрая" :woot

99. Ако дъното ви има ISA слот, поставяте една видеокарта на този слот и ако щете вярвайте ПЦ-то "светва" ......от там нататък е лесно ;)

У С П Е Х

 

ЕДИТ:

................При флаша все остава 1/4 не записисва. ...............

Няма да се стряскаш и при мен се получи така но дъното се съживи. След като го подкараш ще си запишеш по-ниска версия на БИОС-а

Link to comment
Share on other sites

При мен с ИСА видео карта дъното изгря. И търси веднага дискета, и пробвам да го флашна но все не става, за съжаление нямам старата версия на биоса на това дъно :( апак нещо бакъп не се получи когато флащвах. А за вариятн 3 как става? Я ми разясни ;)

Link to comment
Share on other sites

Щом с ISA -та ти пали това е супер.:rolleyes: Освен да се опитаме да ти намерим по стара версия на биос-а.. друго не се сещам :).Неможах да разбера поизводителя на платката.Да не би това чудо да е на RedFox ? B) ?

Link to comment
Share on other sites

Бекъп се прави преди да стартираш процедурата по флашфането и то на дискета.

 

Сега потърси някой със същото дъно и не-флашван BIOS. С програмката по-долу можете да свалите имидж от неговото дъно, който после да използваш за бекъп на твоето.

 

Имиджа ще се запише във файла bios.bin, а във файла bios.txt ще се запише инфо за версията и производителя на биоса.

Link to comment
Share on other sites

Това е от един друг форум.Автор на темата е Debug

Преди да се навия да флашвам прочетох това!За да не си усложните и вие живота като XeForce3 прочетете го и вие. :) Това е за Award ..

 

Тъй като доста често виждам въпроси за флашване на биоси, реших да споделя моя опит. Ще се радвам, ако темата стане важна и се включат и други хора с допълнителна информация. Всичко изброено тук е от интернет, не съм измислил нищо сам. Винаги може да се прецака нещо - изборът е ваш.

 

В какви случаи да флашвате биоса си оставям на вашата преценка.

 

За флашване на Award BIOS аз процедирам по следния начин:

 

1. Правя си стартова дискета (първо я форматирам, лошите сектори са силно нежелани в случая).

 

2. Изтривам от нея всички файлове без COMMAND.COM, IO.SYS, MSDOS.SYS За целта трябва да е махната отметката на explorer / tools / folder options / view "Hide protected operating system files (Recommended) По този начин си осигурявам чист DOS.

 

3.Създавам следния .bat файл

 

Код:

@echo off

if exist oldbios.bin goto old

awdflash.exe newbios.bin oldbios.bin /py /sy /cc /cp /cd /sb /r

goto end

:old

awdflash.exe oldbios.bin /py /sn /cc /cp /cd /sb /r

:end

 

 

това става най-лесно като се копира горния текст и се запази в Notepad като AUTOEXEC.BAT

 

4. Записвам на дискетата програмката за флашване AWDFLASH.EXE (в момента мисля, че версия 8.33 е най-новата).

 

5. Записвам и новия биос-файл, като му променям името на newbios.bin (или в AUTOEXEC.BAT трябва на мястото на newbios.bin да се запише името на биос-файла ви)

 

6. В BIOS-а проверявам дали са изключени всички shadows и cache-иране на видеобиос, системен биос и т.н.

Edit: Добре е да се изключат и настройките за Power Management Setup, Antivirus Protection, и задължително защитата от препрограмиране на BIOS, да се махне джъмпера, ако има такъв. Проверете в упътването на дънната си платка.

 

7. Ако е овърклокнато - всичко се връща на номинални стойности.

 

8. Слагам дискетата, рестартирам и само гледам. Всичко става без допълнителна намеса.

Добре е да се използва UPS. Винаги трябва да сте сигурни, че това е правилният биос за даденото дъно!!! Файловете са в zip-архив обикновено, така че възможността да са развалени е много малка.

 

9. След приключване на флашването компютърът се рестартира сам (или вие го рестартирате ако е с AT захранване - нямам опит с такива), изчаквам POST-а да бипне и вадя дискетата. Ако се остави, ще се флашне отново със стария биос. Правя дискетата по този начин, за да може при евентуален проблем с флашването да се флашне стария биос без моя намеса и при неработещ монитор (нямам ISA - видео карта).

 

+++++++++++++++++++++

Да добавя и значенията на всички параметри, с които може да се използва awdflash.exe.

Синтаксисът е следния:

AWDFLASH [Filename 1] [Filename 2] [key [/key ]...], където Filename 1 е името на новия биос, Filename 2 - на стария. Скобите не се пишат.

 

/? Помощ - дава общо взето тази информация, малко по-оскъдно.

 

/Py или /Pn - съответно за Yes (да) и No (не), P - Program, програмиране на EEPROM. /Py се избира когато ще се флашва биоса, /Pn - забранява програмирането на EEPROM-а и е полезно когато само ще се запазва старата версия или за да се провери checksum-а на биос-файла.

По подразбиране е /Py.

 

/Sy или /Sn - Save Yes/No - дали да се запази стария биос.Ще получите и запитване "Do You Want To Save Bios (Y/N)". /Sn може да се използва за .bat-файлове за флашване на машини без дисплей.

 

/CC - Clear CMOS - за изтриване на CMOS (вашите стари настройки на BIOS). Препоръчва се използването на този параметър, за да не възникне проблем при следващото стартиране на системата и за да не се търси джъмпера на дъното.

 

/CP - Clear PnP - за изтриване на данните за Plug And Play - устройствата в ESCD. Идеята е да се изтрие, за да няма проблеми при прескачане на няколко версии на BIOS или при инсталиране на ново PnP - устройство.

 

/CD - Clear DMI Data pool след репрограмиране - DMI е като база данни за цялата система. Може да се използва заедно с /CC и /CP със същата идея.

 

/SB - Save BootBlock - да не се трие bootblock-а след флашване. Много рядко се променя! Освен ако производителят на дънната платка не е споменал изрично, да не се трие BootBlock-а!

При възникване на проблем с флашването и изтрит BootBlock може да е невъзможно възстановяването на биоса по софтуерен път. Възможно е дънната платка да има джъмпер за защита против изтриване на bootblock-а - няма да може да се флашне без този параметър или ще има проблеми.

 

/SD - Save DMI - би трябвало да може да запази данните от DMI, но в момента не работи . В бъдеще може би...

 

/R - Reset - за автоматично рестартиране на компютъра след флашването.

 

/Tiny - за използване на по-малко рам по време на флашването. По начало Awdflash се опитва да копира целия биос-файл в паметта. Ако получавате съобщение за грешка "Insufficient Memory" може да се използва този параметър. Чрез него се копира на части биоса в паметта.

 

/E - Exit - за връщане в DOS след приключване на флашването. Например, за да проверите дали е запазен стария биос.

 

/F - Flash - за репрограмиране чрез системния биос.По-новите биоси поддържат процедурите по FlashROM репрограмиране. Чрез /F AwardFlash репрограмира FlashROM-а с алгоритмите на текущата версия BIOS. Използва се когато особеностите на дънната платка не позволяват прилагането на алгоритма на Award Flash Writer-а. На сайта на производителя ще е упоменато дали да се използва.

 

/LD - Load Defaults? - за изчистване на CMOS-а и не показване на съобщението "Press F1 to continue or DEL to setup" при рестарта.Да се използва ако преди това са били зададени default-настройки. (не съм го ползвал, ако някой има опит - да сподели).

 

/CKS - Check Sum - за проверка на контролната сума на XXXXf-файла. Показва се в HEX.

 

/CKSxxxx - за сравняване на контролната сума с XXXXf-файла. Би трябвало за всеки нов биос да я има на сайта на производителя. (аз съм виждал на сайта на epox.ru, но не и на европейския).

 

Горните ключове могат да се пишат с главни или малки букви. След флашване и рестарт е нормално да се появи съобщени за грешка в CMOS. Влезте в настройките на BIOS, заредете default,рестартирайте, и при второто влизане в биоса нагласете желаните параметри.

 

Процедурата по флашването продължава около 10 секунди, така че шансът да спре тока е минимален, но...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...