d3Mag Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 Ако толкова държиш на номер 6 - вземи го. Аз ще се задоволя и с тройката Номер 6 си бях избрал...но виж сега, твой ред си е!! Ти би следвало да си избереш кой на теб ти харесва повече.Ако ти избереш номер 6, тогава аз ще се задоволя и с номер 3! Ти си прецени! Все пак ти благодаря много за шанса който ми даваш! =] =] Твой ред си е, избери си ти! =] Edit: Окей, номер 6 за мен! Май всички сме доволни! Хайде, че не останаха! =] Link to comment Share on other sites More sharing options...
vassko Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 Така, по мои сметки останаха #1 и 5. Бих взел 1 ако някой друг няма претенции! Поздрави! ПС. Midex интересуваш ли се от бартер? имам няколко парченца лава от Исландия. Midex: Ами не знам дали ще стигнат, тъй като поред е liusi1978, а след него е SteveN... А за лавата...моля те не ме запалвай по вулканизма, че жена ми вече ще ме изгони от къщи ако започна да събирам и лава от различни вулкани. Събирам единствено метеорити, тектити и фосили... OK, понеже не мога да следя темата постоянно, би ли пуснал л.с. ако остане нещо за мен!? (Midex: OK. Нарочно редактирам поста, за да не ъпваме излишно темата) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 4, 2010 Author Share Posted November 4, 2010 Така...днес бяха взети повечето неща от темата, вкл. и метеоритът от Сахара. Останаха тектити #1 и #5. По ред е liusi1978, който трябва да си избере от останалите два - писах му на ЛС, следобед, докато беше онлайн, но все още не ми е отговорил. За да не затрудняваме пак положението, понеже може да се е отказал, ако до 20-тина минути не потвърди дали иска или не иска, запазвам #5 за SteveN, който го поиска по-горе в темата и остава единствено #1 - най-малкият, но доста интересен по форма...с 1 голям кратер и множество малки. П.П. Тъй като днес установих, че и други хора се интересуват от астрономия като цяло, използвам поста да споделя и за втората, по-малко разпространена теория за произхода на тектитите (за да не тръгне някой да ме оборва с нея ). Първата, както разбрахте, твърди, че са се образували след масивни сблъсъци на големи метеорити в миналото - материята е била разтопена, изхвърлена високо извън атмосферата и след време (доста време) отново паднала на земната повърхност. Въпреки, че голямата част от най-масивните сблъсъци на астероиди/метеорити са станали в океана, реенето из космоса обяснява изключително ниското съдържание на вода (ако изобщо може да се приеме, че 0,00...% е някакво съдържание) в тектитите. Втората теория обаче се заражда (доколкото си спомням) след връщането на Аполо 12 - в някои от донесените лунни образци са намерени такива, които почти съвпадат по състав с тектитите от Източна Азия (като тези в темата). После започват да правят компютърни модели (доколко е възможно да се получи) и установяват, че напълно е възможно тектитите да имат лунен произход и попаднали на земята преди много време, след мощно изригване от "Тихо" (може би най-известният кратер на луната и видим с просто око). И тъй като американците прекратиха за доста време лунната си програма, засега тази теория не може да се докаже, поне докато няма следваща експедиция, която да донесе материал точно от този район. По-разпространено е първото твърдение, понеже ако имаха лунен произход, 1 тектит с подобна големина като тези от темата щеше да струва няколко хиляди или десетки хиляди долара, тъй като и в момента се продават лунни метеорити - 1 прашинка с тегло 0,.. грам струва към $30 - просто много са редки лунните метеорити и затова ги раздробяват и продават на нищожни грамажи. Още по-редки са марсианските метеорити, но това вече е друга тема... Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcuser Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 "Камъкът" е в мен, все още му се радвам. Един доволен клиент, човекът е много точен и се работи приятно с него. Поздрави! Link to comment Share on other sites More sharing options...
victory Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 @Midex, аз се записвам за следващата партида. Много те моля да ми пуснеш ЛС когато имаш нещо за продан, че аз от тези неща не разбирам, но с удоволствие бих си взел нещо, което да ми радва окото. Така или иначе темата е най-отгоре и се надявам това да не се счита за ъп. Поздрави Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 4, 2010 Author Share Posted November 4, 2010 Така...днес бяха взети повечето неща от темата, вкл. и метеоритът от Сахара. Останаха тектити #1 и #5. По ред е liusi1978, който трябва да си избере от останалите два - писах му на ЛС, следобед, докато беше онлайн, но все още не ми е отговорил. За да не затрудняваме пак положението, понеже може да се е отказал, ако до 20-тина минути не потвърди дали иска или не иска, запазвам #5 за SteveN, който го поиска по-горе в темата и остава единствено #1 - най-малкият, но доста интересен по форма...с 1 голям кратер и множество малки. Тъй като минаха не 20 минути, а час и половина, мисля, че вече мога да кажа, че #1 е за всеки, който е писал в темата че иска, а все още не си е взел (по реда на постовете). Ако никой от тях не се обади до 2-3 часа, тогава всеки, който го иска може да пусне нов пост. ...Сега половината форум няма да спи Напротив, най-много десетина човека, тъй като съм сигурен, че останалата част съфорумци се дразнят от постоянното ъпване на тази и другата тема, което си е съвсем нормално. П.П. А кой между другото спи в 10 вечерта? Link to comment Share on other sites More sharing options...
victory Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 Тъй като минаха не 20 минути, а час и половина, мисля, че вече мога да кажа, че #1 е за всеки, който е писал в темата че иска, а все още не си е взел (по реда на постовете). Ако никой от тях не се обади до 2-3 часа, тогава всеки, който го иска може да пусне нов пост. Пу да съм първи в редицата ако никой не го иска. И това остава в сила за следващия път Бре, Midex... нямаше ли си друга работа та възбуди духовете на хората с тез камъни. Сега половината форум няма да спи Link to comment Share on other sites More sharing options...
7Eleven Posted November 4, 2010 Share Posted November 4, 2010 Номер едно ако е свободен ще го взема Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 5, 2010 Author Share Posted November 5, 2010 Мисля, че тази бързо разраснала се с постове тема вече може да бъде затворена. Обявените неща вътре се продадоха ; останаха единствено тектити #1 и #5. Понеже люси1978 все още мълчи, за #1 като гледам май е ред на vassko (ако той не го иска, отива във victory - той ми потвърди, че ще го вземе), а за SteveN запазвам #5, който между другото е доста интересен с този допълнителен интегриран материал между кратерите от стопяването по време на събитието. Ако той не го иска по някаква причина, ще пусна ЛС до някой от писалите в темата. Темата мога да я върна пак в раздела след време, но само когато имам нещо единично и интересно, от някое световноизвестно събитие. Някой вчера ме попита дали имам парче от Тунгуския метеорит - нямам за съжаление...както и никой друг по света няма от него, просто защото...няма останали парчета. Благодаря за проявения интерес, надявам се че всеки е останал повече или по-малко доволен от придобивката си. П.П. Тъй като вчера abcuser ми предложи да се кооперираме за някои от следващите поръчки на метеорити, нямам нищо против да го направя с всеки, който желае да се сдобие с нещо екзотично, старо и извънземно. Скоро мисля да отворя в другия раздел една тема-проучване за това кой какво хоби има и какво евентуално колекционира... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 8, 2010 Author Share Posted November 8, 2010 Отварям отново и само за малко темата, защото имам нещо наистина интересно. То не е толкова красиво, колкото тектитите, а е само едно парченце метал, но в замяна на това - с изключителна история. Става дума за 18.1 грама от метеорита Campo del Cielo. Не знам дали трябва да се нарече метеорит изобщо, тъй като е бил огромен по размери. Ударил е Земята преди 3800~5800 години (няма единно мнение) там, където в момента се намира Аржентина, но е "открит", така да се каже, през 1576 година. Изследванията показват, че възрастта му е между 4 и 4.5 милиарда години, т.е. обектът е бил създаден по времето, когато се е формирала цялата слънчева система. Впоследствие се установяват доста други факти, водещи до извода, че точно това тяло е било втората Луна на Земята, за която се говорело в митовете от древността. Ударът е бил толкова мощен, че измества оста на Земята с 30 градуса, като предизвиква различни катаклизми, вкл. се предполага че точно той е предизвикал потъването на Атлантида. За да не ви отегчавам повече - ето една скорошна статия на български, не много добър превод от чужда статия, но даваща достатъчно информация за това, за което става дума. Парченцето от "втората Луна" го спечелих доста изгодно, след много дебнене на един търг, в единоборство с още 4 човека, като аз бях последният, който направи "снайпер" в последните няколко секунди. Крайната цена, на която го спечелих, заедно с доставката до България беше скромните $19.50. Мога да предоставя линкове към офертата, линкове към търга с наддаванията по минути и секунди (там съм пак със същия ник като тука), както и фактурата по закупуването. Понеже парчета от метеорити обикновено не се режат, това парченце от 18.1 грама и размери 29Х14Х13 мм е получено, чрез "цепене" на по-голям образец, потопен преди това в течен азот. Всички намерени парчета от този метеорит обикновено имат състав: 91% желязо, 7% никел и останалите 2% са кобалт, фосфор, галий, германий, иридий. Тъй като когато купувам метеорити винаги се презастраховам, колекционерът, от когото го купих (спечелих) има 5034 подобни продажби преди тази, със 100% положителен фийдбек за всяка една от продажбите, без нито един отрицателен отзив. Казва се Wayne Harrigan, живее във Virginia, USA, член е на I.M.C.A. и в каталога им фигурира под номер 2264 (всичко съм проучил ). Така че що се отнася до автентичността на екземпляра, нещата са сигурни, още повече, че с него той е изпратил и сертификат за истинност с неговия подпис и координатите му в I.M.C.A. Причина за продажбата: поради необходимост от финанси за един проект, напоследък си налагам да продавам всичко, което го имам дублирано, а в постоянната си колекция имам и друго 21.4-грамово парче от Campo del Cielo, купено за $38 от друг колекционер. Този път няма да правя мои снимки - ще дам една от снимките, която беше сложена в офертата на търга...Както споменах по-горе...не е красиво като тектитите, но пък е парченце на възраст над 4 милиарда години и то - най-вероятно от бившата втора Луна на Земята. :allien Не смятам да печеля и лев от този метеорит, затова цената, която му определям е еднаква с тази, на която го спечелих - $19.50 = 27 лева и за разлика от други мои продажби ще е твърда, т.е. няма да има "редукции по точка 7", понеже е предостатъчно ниска за такъв образец, с такъв грамаж и в това състояние (няма и петънце от окис, за разлика от другото в колекцията ми). Ако няма желаещи, ще си го върна отново в колекцията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeCh Posted November 9, 2010 Share Posted November 9, 2010 Вече има кандидат Link to comment Share on other sites More sharing options...
SteveN Posted November 9, 2010 Share Posted November 9, 2010 Жоро, ти вече си имаш един, остави ми го този на мене!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcuser Posted November 9, 2010 Share Posted November 9, 2010 Е много сте бързи. И аз се нареждам на опашката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 9, 2010 Author Share Posted November 9, 2010 Тъй като някои вече сигурно са забелязали, че съм педантичен (понякой път...до идиотизъм ), искам да кажа, че имам ЛС пуснато още в 2.41, което смятам да поместя без да съм питал подателя му, понеже в момента може все още да спи (както е написал): Здравей, Искам да взема парчето от метеорита. Стига някой да не ме е изпреварил, разбира се. Ако стигне до мен, остави някакви координати и ще мина да го взема. По възможност утре (по-скоро днес - 09.11) след обяд, че смятам да поспя след нощната смяна. Поздрави. И понеже често пъти хората купуват (или искат да купят) нещо импулсивно, а след това се отказват - ако hop се откаже или нещо се разминем с него, тогава остава за писалите в темата по реда на постовете им. Едит: Искам да вметна и друго нещо за този, който ще го вземе (ако забравя да му го кажа като го взима) - за разлика от каменните метеорити, "металните" метеорити трябва да се пазят от мокрене и влага, тъй като желязото заема над 90% от състава им. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 9, 2010 Author Share Posted November 9, 2010 Видяхме се с hop и "парченцето космос" (както се изрази на ЛС един друг съфорумец) вече е в него. Темата отново се затваря, понеже в скоро време не се предвижда да имам нови продажби в нея, тъй като продадох всички дублажи. Още веднъж благодаря на всички за проявения интерес! П.П. До месец ще дойдат едни страхотни зъби, между които и такъв на спинозавър, но това касае другата ми тема за фосилите, която също съм затворил засега. Ако имам дублажи между зъбите - ще ги пусна там. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.