Jump to content
BulForum.com

Въпрос за тонколони


resonance

Recommended Posts

С батерия - там където свързваш плюса на батерията и говорителят върви напред, значи този извод на говорителя/тонколоната е плюс. :))

 

Принципно има значение, но дори и да ги обърнеш и на двете обратно - вероятно няма да го забележиш. По-лошото е когато само едната е обърната, спрямо другата. Тогава фазата се обръща и нямаш плътност в звука.

Link to comment
Share on other sites

Свързваш батерия към колоната, ако говорителите изкачат напред, значи поляритета е както на батерията (+ е кабела към който си дал +, - е към който си дал -), ако хлътват навътре, значи обратното. Най-лесно се вижда с 9в батерия.

 

Както Midex каза ако си вързал и 2те колони наобратно не е толкова проблем (но все пак е, не е като да няма значение), но ако е само едната има да се чудиш защо звучи толкова зле.

Link to comment
Share on other sites

Това със батерията не го схванах но щом няма значение значи всичко е ОК

Мерси

 

Когато свържеш изводите на колоната с полюсите на батерията ще чуеш "пук" от колоната. Това пукане е безопасно, но за всеки случай ползвай 1.5V батерия, че не ти знам колонките ти какви са. Та по време на това "пук" гледай нискочестотния говорител накъде върви - напред или навътре. Ако колонките са малки, само с 1 говорител и отпред имат декоративна решетка или плат, няма да може да видиш говорителя. В този случай пусни плътна музика с бас и разменяй изводите само на едната колонка - остави свързването, при което саундът от двете колонки ти харесва повече. Отначало може и да не усетиш разлика, но при няколко бързи разменяния по време на една и съща музика няма как да не го усетиш накрая. :)

Link to comment
Share on other sites

Тези проверки на колоните винаги ли трябва да се правят - ако изводите са с различни цветове (примерно черно и червено) необходимо ли е да се проверява нещо допълнително?

Link to comment
Share on other sites

Не, разбира се - говорим, когато няма знаци и трябва сам да си откриеш поляритета. При разноцветни изводи свързваш червеното към плюса, черното (или синьото, ако няма черно) към минуса и си готов.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...