Jump to content
BulForum.com

Съкращения


Ghetto_Freak

Recommended Posts

Здравейте.

Значи от доста време се кефя на този спорт, но все нямам пари или време, но най вече пари (те винаги контролират) и сега искам да навлезна в тази материя, та искам някой да ми даде едно рамо.

Тези съкращения от рода: HD и още какво ли не с който се сблъсках, ако може да ми кажете видовете карания(според терена: пресечен, градски, пистов). Благодаря. Ще съм доволен ако може.

Link to comment
Share on other sites

Терминологичен речник.

Интересни статии.

 

Типовете каране (с'я Жоро пак ще ме ебава на сбирката) са грубо погледнато XC (Cross Country), Downhill (DH), Freeride (FR), Street, Trials, Durt Jump (DJ).

XC - нещо като велопреходи. Обикновено целта е преодоляване на сериозни разстояния, свързано с изкачване и спускане, обикновено велосипедите за тази цел са максимално олекотени, по-често с твърда рамка, без заден амортисьор, сравнително малък ход на вилката.

DH - състезателна дисциплина. Гони се време. Спускане по предназначено за целта трасе, свързано с предварително потготвени виражи, скокове и други препятствия. Велосипедите за целта са най-често с преден и заден амортисьор, дългоходови вилки/заден амортисьор, здрави и тежки колелета, предназначени да удържат на сериозните натоварвания, но неудобни за въртене. Идеята най-често е качване с лифт или друг транспорт до началната точка.

FR - Подобно на DH изключае липсата на състезателен характер, най-често спускане от горе до долу по най-радващата те линия, често свързано с трикове. Гони се кефа и атрактивността. Велосипедите са сходни с DH машините, но често са с по-малко ход на амортисьорите и е придвидено и въртене, когато терена го налага.

DJ - специфични трасета с постоянни скокове, идеята е атрактивност и трикове при самите скокове.

Trials, Street - най-често градски (urban) стилове, максимално олекотени колелета, често без седалки, идеята е атрактивността, трикове, скокове, преминаване на препятствия. За последните стилове е най-добре да видиш в youtube...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...