Jump to content
BulForum.com

Рутиране под Linux


Recommended Posts

Като гледам май аз съм най-големия ентусиаст тук или пък най-лейм? :D

Почнах да задълбавам и като прочетох туй онуй за рутирането оставам с впечатление, че има доста разнообразни методи и програми за тази работа. Та се питам, кой е най-надежден и не толкова сложен? Има ли начин рутиране, firewall, шейпинг и трафик котнтпол да стават с една програма/начин? Искам на пример да си направя DHCP сървър, с който да раздавам IP по MAC, да ги гледам кви ги вършат, да раздавам приоритети, отварям портове и т.н. Не знам защо решик, че Slackware е най-подходящ за целта? Какво ще кажете по въпроса?

Link to comment
Share on other sites

оо, бая четене ти предстои. Провери в документацията, предполагам има. Ко ли не - google е насреща. Иначе защо slackware .. ми защото е най-надеждна :) От широко разпространените ЛИНУКС дистрибуции слака крашва най-малко. Иначе си има и дистрибуции специално за рутер.

Link to comment
Share on other sites

Има ли начин рутиране, firewall, шейпинг и трафик котнтпол да стават с една програма/начин?

Определено не. И по-добре, че е така.

Рутирането е много разтегливо понятие и по принцип е сложен процес, особено ако имаш повече от два интерфейса. Много е важно също какви протоколи ще рутираш.

Да не говорим за firewall функциите, където вариантите са от филтриране и stateful инспекция, до прокси-приложения и какво ли още не.

Абсурдно е всичко това да се извършва от едно приложение. Но определено може да става от една компетентно конфигурирана Линукс машина.

Подходът в тези случаи е следния: Прави се ясна схема на топологията на мрежата: интерфейси, протоколи и т.н. Прави се сметка на транспортните и маршрутизиращи функции. Очертават се услугите (на приложоно ниво), които трябва да са достъпни в отделните зони (най-общо външна и вътрешна, в повечето случаи на сериозен Firewall се включва и т.нар. DMZ или демилитаризирана зона). По тази схема се инсталират съответните приложения и се правят конфигурациите.

Разбира се за това се изисква доста ровене из документацията.

 

От широко разпространените ЛИНУКС дистрибуции слака крашва най-малко.

Shiro, без да се засягаш, замисляй се малко преди да постваш некомпетентни и бесмислени изказвания. ;)

Link to comment
Share on other sites

Значи имах предвид мрежа с около 10 ПЦта със сървър с 2 мрежови карти /вход/ и 1 /изходна/ за, която отива в суич. Към 1-вата ще се рутира към определени хостове /предлагащи аудио и видео/, а 2-та всичко останало.

За рутиране и трафик контрол съм избрал iproute2-2.4.7.

За firewall - iptables, може би някъкво прокси?

За DHTP - вграденото в Slack 9.1

SAMBA, Аpache, FTP успях да си ги пусна и настроя сам.

Това мисля, че е достатъчно за начало :D

Link to comment
Share on other sites

Това мисля, че е достатъчно за начало  :D

Да, напълно. Цялата работа е в правилното конфигуриране на тези инструменти. За тази цел има огромно количество ценна документация из мрежата ;)

Link to comment
Share on other sites

@Godfather: mi na tva v trimoncium deto bqhme taka kazaha be. Nali izbroqvaha tam koq distribuciq kolko crush-va i Slack-a beshe nai-malko.

Виж сега, недей да вярваш сляпо на това кой какво разправя, а се опитай малко сам да ги анализираш нещата.

Какво означава това, една дистрибуция да крашва? Кое да крашва? Явно не става въпрос за ядрото, което всъщност си е истинския Линукс. Тогава за краш на какво говорим? Различни приложения? Ами то всяка дистрибуция има хиляди различни варианти за инсталиране, конфигуриране и т.н. Нали за да се направи коректно сравнение, нещата трябва да са поставени на някаква обща еднаква основа.

Въобще самото сравнение за "краш" на линукс дистрибуции е безкрайно нелепо.

Ако в една инсталация на Slack се крашне да речем GAIM, а в друга инсталация на RedHat се крашне GIMP, как ще ги сравниш нещата? Глупаво е. Все едно да обвиниш Виндовса за това, че фотошопа се е крашнал, примерно.

Ето ако продължиш в тази посока, ще видиш, че подобно твърдение е лишено от смисъл и всякаква логика.

Друг е въпроса ако сравняваш стабилността на отделни версии на ядрото да речем. Но това пак няма сериозна връзка с отделните дистрибуции, независимо, че всяка от тях върви с някакъв default kernel.

Link to comment
Share on other sites

аман вече от тоя слакуер, казал някой гуру че е добра дитрибуция (водят я за бсд-то сред линукса)и можеби 60-70-80% из форумите за начинаещи въпросите почват така: аз имам слакуер помогнете. и тук слак феновете са доста, затова айде кажете ми поне 2 неща заради които слак е по добър от .. да кажем мандрейк (пренебрегван можеби защото някой гуру не е казал че е добра) който за всички начинаещи е можеби по добра алтернатива от слак. се. звуча малко като rpm warrior ама е заради такива като вас слак фенове почнах да гледам с друго око на вашата дитрибуция ;)

 

P.S. ако искате можем да си направим тест.. още неска ще сложа някоя глупава дистрибуция която крашва през час, а вие сложете на един компютър стабилният слак. спираме всякакви services и оставяме само sshd за проверка на ъптайм и чкаме да видим какво че стане. може и на пари да играем :D

Link to comment
Share on other sites

Да кажем че съм бил около половин година с въпросният мандрейк за който въпросните твои пичове не са казали че е добър :P

Ми както и да си въртиш езика не е нищо особено. За начало е повече от идеален, графично, цветно, приятно за окото. Пускаш си графична и после кеф ти конзола, кеф ти още графични пости :) Това не го отричам

Тва че 60 ли там колко бяха процента са си качили Слак шот са чули че е добър е едно, тва кой може и кой не може да се оправя с него е друго. Едно е да се хвалиш аз съм със слак, друго е да не знаеш кво да правиш кат си с него. За мен лично е най-добре да се започне с нещо такова яко графично и после да се мине на нещо по-стабилно (лично мое мнение).

С удоволствие бих ти приел предизвикателството но не ползвам само аз ПЦ-то вкъщи и вентилатора е пред гръмване (не искам да звучи като оправдание де ако много държиш мога да ти намеря достатъчно хора които биха играли на пари с теб :P

Link to comment
Share on other sites

Момчета, стабилността на една линукс инсталация зависи изцяло от инсталатора (или задклавиатурния субект :)), а не от самата дистрибуция.

Аз се обзалагам с всеки, че мога да направя един Mandrake толкова (че и повече) стабилен, колкото е един Slack - така, че тази линия на размисли е безсмилсена ;)

Да си говорим за някакви default инсталации е просто смешно. Една линукс дистрибуция е сбор от пакети/приложения и някакви инсталационни скриптове - нищо повече ;)

Link to comment
Share on other sites

Godfather прав си, ама човек кат чуе :

още неска ще сложа някоя глупава дистрибуция която крашва през час
и поне моята първа асоциация е win 9* ... където дефрагментирай праи чек диск ерори и квото искаш ама аз повече от 7 часа не съм изкарвал без проблеми, даже и тва май е много :) ... Пък и пари ми трябват ся кво да се прави.

Godfather и още нещо : можеш да направиш мандрейк или слак по-стабилен , но не можеш да направиш нещо средно между двете ... Вярвай ми голям смях е :) (говоря за слак полу-инсталиран върху мандрейк)

Link to comment
Share on other sites

Godfather и още нещо : можеш да направиш мандрейк или слак по-стабилен , но не можеш да направиш нещо средно между двете ... Вярвай ми голям смях е :) (говоря за слак полу-инсталиран върху мандрейк)

Виж сега, това е вярно само за общия случай.

Пак ти казвам, че всичко зависи от "задклавиатурното устройство" - то точно в това е силата и магията на Линукс. Един Mandrake или Redhat може да се инсталира и да се конфигурира така, че да не разбереш за каква дистрибуция става въпрос. Това се нарича СВОБОДА в пълния смисъл на думата и е най-точния превод на английското free (а не безплатен, както неосведомените обичат да казват). Това състояние на възможностите на тази ОС е пълна противоположност на една друга, безкрайно затворена ;)

Всъщност най-точно и най-философски казано е, че една линукс инсталация е олицетворение на способностите и фантазията на инсталатора ;)

Така, че напълно възможно е да видиш и нещо като хибрид между Slack, Redhat и Debian - нищо не пречи на една такава идея, стига да можеш да я осъществиш ;)

Link to comment
Share on other sites

драги слакерю, съжалявам за предния пост, беше емоционална реакция, каквато е и тази.. :) да се уточним първо за вин98, виж ми конфигурацията по надолу, сещаш се че ползвам уиндолс и съвсем не ребутвам през 7 часа, карам докато докато го изгася, а понякога това е 4-5 дена ама тва междудругото.

въобще не си въртя езика за въпросния мандрейк , беше просто пример, за предизвекателството* знаеш че е безсмислено, най вероятно пообедител ще е този на който не му спре тока първи. и сега идва интерсното

"За мен лично е най-добре да се започне с нещо такова яко графично и после да се мине на нещо по-стабилно "

добре бе пич, стига с тия митове за нещо по стабилно, дай ми конкретни примери, хората четат е от такива форуми и мислят че наистина със слак ще хванат господ за шлифера. аз ползвам rpm based дистрибуция която в основата си е red hat based и неща като крашове не ми се случват (естествено не ползвам Х ;) виж пак конфигурацията по долу ). стига с тая митология от линукс фолклора. в общи линии както каза godfather всичко зависи от това как сам си го направиш. а друг е въпроса че в линукс нещо е stable до следващия пач :tongue

Link to comment
Share on other sites

"За мен лично е най-добре да се започне с нещо такова яко графично и после да се мине на нещо по-стабилно "

добре бе пич, стига с тия митове за нещо по стабилно, дай ми конкретни примери, хората четат е от такива форуми и мислят че наистина със слак ще хванат господ за шлифера. аз ползвам rpm based дистрибуция която в основата си е red hat based и неща като ...........

Много интересна тема за маса ;)

Защо никой не се оплаква в стил "....абе, седнах на едно 1000 кубиково кавазаки и за малко да се утрепа, добре че се бухнах в "гребната", иначе щях да уцеля съдийската кула във втория етаж! Ама един пич ми каза, че това бил страхотен мотор!" (примерно)

 

Така че, който може да се ебава, да се ебава. Който не може да лети, да не се ебава....

(простете за цинизма, вица всеки го знае)

Няма смисъл наченаещи мрежари и линуксари да почват с нещо сложно. Ако някой иска да се прави на велик пред мацките (или пичовете) да си бере ядовете. Много пъти в този форум се писа - Slack и Debian НЕ СА ЗА НАЧИНАЕЩИ!

 

Който не вярва - да опита, който има нерви - да му отговаря........

 

п.с. днес по принцип ми е лош ден и съм филосовски настроен, сори ако съм засегнал някой.

Link to comment
Share on other sites

Уфффффффф наистина зависи как си го направиш линукса тва никога не съм го отричал. Но дефалт настройките на мадрейк са едни на слак други. А някои не ги барат вопще. Мога да визирам себе си преди една година примерно :)

Аз лично смятам че :

а друг е въпроса че в линукс нещо е stable до следващия пач

Ти ако си мислиш че като една версия не е най-новата секи може да те remote-root-exploit-не ... Аз поне не мисля ... Пък и доколкото знам kernel-ите маааааалко се различават за различните дистрибуции.

Пък и мисля че щом доста хора казват че слак е по-добър може би има защо. Или пък само си чешат езиците хората няма какво да правят ... Още веднъж ще кажа че обсъждам OS-ите цялостно не като конфигурации. Иначе няма да говоря за среднощни изпълнения на rooting-а на RH ( 5.XX стара версия беше но какво от това ) ... Просто от такива натрупвания (и админи разбира се) човек започва да се ядосва малко и на самата OS ...

 

Godfather : Шоу беше че пича беше почнал да инсталира слак без да форматира дяла с мандрейка и беше станала една супер лудница ... *.tgz се инсталираше, но X-a беше мандрейкски ... Можеше да се напраи нова дистрибуция :woot

 

И последно - това си е лично мое мнение и секи има право да си мисли каквото си иска. Може и да съм прав може и да не съм прав. Просто изразявам мнение за тва мисля че беше форума ... Но аз си подкрепям SlackWare фурева :)

 

Rangy : respect за поста мноо ме накефи тва с кавазакито :)

 

И последно мисля че доста се отделихме от темата с рутирането не мислите ли :P

Link to comment
Share on other sites

Пък и мисля че щом доста хора казват че слак е по-добър може би има защо. Или пък само си чешат езиците хората няма какво да правят ...

Ей точно тука нещата много ме съмняват. Защото, когато хората почнат да говорят масово за нещо, то е по-скоро изопачено и се получава нещо като "модно течение", разбираш ли.

Аз затова се мръщя на повечето постове в тази посока, защото кой чул, кой недочул (не визирм теб, разбира се) и веднага подхваща "модната тема".

Докато аз разчитам изцяло на личния си опит от хилядите инсталации на всякакви линукс "вкусотии" (нека не звучи високопарно, но е факт). А опита ми подсказва съвсем други истини и съвсем друга реалност ;)

Link to comment
Share on other sites

Neka i az da izkaja moito skromno mnenie....

Sledia s interes tazi tema, ama mi se struva 4e stana malko offtopic

O4akvah da sre6na tuka re6iania za rutirane (kakto e zaglavieto na temata) i komentari na hora koito naistina razbirat ot tova.

A kakvo stana ...Koia distribucia e nai dobra, stabilna... i podobni ne6ta...

Stranno no fakt e 4e v tozi forum nikoga i nikoi ne pi6e konkretno po temata....Za6to li :wacko: :wacko: :wacko:

Link to comment
Share on other sites

O4akvah da sre6na tuka re6iania za rutirane

@ nassko Решението, е че няма точно такова! Аз исках да мина по тънкия начин ама вече си я избих тази работа от главата. :( Много how to-а и така.....

И стига сте с плашили един друг! Кой за квото му трябва, и въобще не е толкова сложно. Аз само плача тука ама никой като не помогне и се оправям сам!

Godfather днес навърши 35, да е жив и здрав! Когато е бил на мойте години т.е. преди 10 г. , се е зараждал Линукс. Значи той е почнал да се занимава след това т.е. не е късно и за мен! ;)

Link to comment
Share on other sites

...Решението, е че няма точно такова! Аз исках да мина по тънкия начин ама вече си я избих тази работа от главата. :( Много how to-а и така.....

Dobre, sigurno e taka, no pone moje6e da se ragleda vaprosa za rutirane , a imenno horata koito sa naiasno da dadat primer4e da go obiasniat i togava da se pospori na tazi tema , a ne na tema distibucii i t.n.

Link to comment
Share on other sites

Godfather днес навърши 35, да е жив и здрав! Когато е бил на мойте години т.е. преди 10 г. , се е зараждал Линукс. Значи той е почнал да се занимава след това  т.е. не е късно и за мен! ;)

Мдам, още ми се въргалят едни оригинални дискове на Redhat и Slackware, някъде от '95 май ;) :wub: :D

Благодаря за пожеланията :)

 

a imenno horata koito sa naiasno da dadat primer4e da go obiasniat i togava da se pospori na tazi tema

nassko, как да ти дам примерче, като нищо конкретно не зададено. Примерчета хиляди - конфигурации, протоколи и т.н.. Никой не каза, какво точно му трябва - изходни параметри, топология и т.н.

Какви примери очакваш при това положение?

Link to comment
Share on other sites

Dobre, sigurno e taka, no pone moje6e da se ragleda vaprosa za rutirane
В Щатите имат израза "Job security" т.е. пазят си хляба хорицата и нищо не казват. Не казвам, че тук във форума никой нищо не казва, ама и не очаквам някой да ми изнася уроци, пък и темата не е от лесните. Аз съм намерил доста инфо по въпроса (доста е на български) и си го чета.....
Link to comment
Share on other sites

В Щатите имат израза "Job security" т.е. пазят си хляба хорицата и нищо не казват. Не казвам, че тук във форума никой нищо не казва, ама и не очаквам някой да ми изнася уроци, пък и темата не е от лесните. Аз съм намерил доста инфо по въпроса (доста е на български) и си го чета.....

Не схванах, откога се занимаваш със системи със свободен/отворен код. Не, че е важно, но със сигурност ти твърдя, че всички, дето го правят по-отдавна са отворени и споделят знания с кеф. Такова нещо няма при другите ОС - може би леко изключение првят феновете на Новелл. Колкото по-точно описваш проблемите, толкова по-точно ще ти бъде отговорено - гарантирам ти. Даже има нещо, като феномен - понеже всичките технологии са наистина отворени има едно надпреварване за раздаване на акъл - така или наче някой друг ще го каже, защо този някой да не си ти? :)

Така се трупа и престиж, ако щеш - има определени възрастови групи, при които това е много важно ;)))

 

п.с. наистина темата с рутирането остана на заден план, но се почувствах задължен да поправя израза "job security"...

Link to comment
Share on other sites

Не схванах, откога се занимаваш със системи със свободен/отворен код.
От 2 месеца се занимавам, но това с надпреварата съм го забелязал вече и съм сгласен. Обаче не сматам, че всеки ще вземе да предава уроци при положение, че има с тонове, не че ще имам нещо против ;)
Link to comment
Share on other sites

От 2 месеца се занимавам, но това с надпреварата съм го забелязал вече и съм сгласен. Обаче не сматам, че всеки ще вземе да предава уроци при положение, че има с тонове, не че ще имам нещо против ;)

А, не :)

Уроци - НЕ! Винаги трябва да се демонстрира малко инат и желание да се прочетат нещата и да се опита (забележи! не е задължително да си разбрал!) нещо, вместо направо да се задават въпроси на които най-често отговорът е RTFM (т.е. man _command_)

Като гледам, че първо си потърил документацията, правилно си се ориентирал....

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...