Jump to content
BulForum.com

Чуждестранна литература


Goonie

Recommended Posts

Много пъти ми се е налагало да търся небългарска литература - литература в оригинал. Книжарниците "Хеликон" и "Пингвините" уж изпълнявали лични поръчки, ама само дето не се обаждат. Нямам кредитна карта да пазарувам в и-нет, а там, където приемат дебитна, не доставят до България. И все е трябвало да се моля на някого - мой познат в чужбина или на нашите там - да потърси (ако изобщо му се занимава).

Как самостоятелно да се снабдя с някоя книга? Някакъв сайт или по-надеждна книжарница или каквото и да е...

Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, нека сподели разрешението.

Link to comment
Share on other sites

Не ти е необходима кредитна карта, става и с дебитна. Моята е Visa Electron на ЦКБ и досега съм нямал проблеми с пазаруването от чужбина. Не бих ползвал посредник, тъй като от цените, които виждам например тук: http://import.book.store.bg/ си правя извода, че си слагат безобразни надценки. Ако поръчваш от страна извън ЕС внимавай стойността на пратката (включително доставката, to be on the safe side) да не надвишава 150 €, за да не се обмитява. amazon.com обикновено доставят за около десетина дни.

Link to comment
Share on other sites

Именно от амазон се вълнувам най-много, но там като разплащателни методи са посочени само кредитните карти, а от дебитните - само тези, които са издадени в UK (говоря за amazon.co.uk). Твоята дебитна карта приемат ли я там??

Link to comment
Share on other sites

Именно от амазон се вълнувам най-много, но там като разплащателни методи са посочени само кредитните карти, а от дебитните - само тези, които са издадени в UK (говоря за amazon.co.uk). Твоята дебитна карта приемат ли я там??

От co.uk не съм пазарувал, защото цените в Англия като цяло са по-високи от тези в Щатите. (Но от друга страна за Англия, бидейки страна член на ЕС, го няма споменатото ограничение от 150 € за безмитен внос, сиреч може да поръчваш колкото ти душа иска.)

 

Относно разплащателните методи предполагам, че имаш предвид това:

You can pay by:

Credit card: We accept Visa, Delta, Visa Electron, MasterCard, Eurocard, American Express

Debit card: We accept UK-based Maestro, Solo and Visa cards

Картата, която съм си изкарал е дебитна, т.е. не мога да харча повече от парите налични по сметката на картата (като изключим евентуално овърдрафт). В същото време тя може да се използва за подобни онлайн разплащания, има си трицифрен код за проверка на гърба, и в тази си роля е с възможностите на това, което в цитата наричат "credit card". Плащал съм с картата в щатския amazon и съм уверен, че няма да имам проблеми и за английския.

Link to comment
Share on other sites

И аз пазарувам от Амазон с дебитна Visa Electron. Пробвай да попълниш формата, нищо че картата ти е дебитна. Аз така направих - избрах Виза, попълних и не съм имал проблеми.

 

Въпреки по-дългото чакане, предпочитам да пазарувам от Щатите, тъй като излиза по-евтино отколкото от Германия или Англия.

Link to comment
Share on other sites

А от американския амазон пристигат ли книгите? Аз лично имах 2 случая когато не пристигнаха и един познат също на няколко пъти е поръчвал от амазон и не е получил нищо а те са отговорили че всичко е пратено по пощата и вината не е в тях (да избрана е евтината доставка, все пак не си струва да платиш на куриера в пъти повече от цената на книгата)

Link to comment
Share on other sites

Аз проблеми с доставките досега съм нямал. Поръчвал съм 4-5 пъти и проблеми не е имало. Пакетите бяха отваряни и после залепени нескопосано с тиксо, но всичко си беше вътре. Явно лелите от Български Пощи не четат комикси :>

 

Инак и аз ползвам най-евтиния вариант за доставка.

Link to comment
Share on other sites

Заек, в твоя случай за покупка и доставка на стоки от интернет магазини в САЩ, в частност книги от Амазон, може да ползваш услугите на тази фирма. Аз лично с тяхна помощ съм си пазарувал кецове, книги не съм поръчвал по този начин, но схемата е същата. Има няколко фирми, които се занимават с подобна дейност, но според мен тази, която посочих има най-прилични условия. Те имат комисионна от 30% върху цената на стоката + USD 6 на килограм за доставка до България. Примерно книги на стойност USD 30 доставени до техен адрес в САЩ и с тегло около 1.5 кг ще ти излезнат USD 48 в офиса им в София. Не че е съвсем без пари, но и не е много скъпо, като се има предвид, че все пак тази фирма извършва някаква услуга и ти по този начин успяваш да си свършиш работа. Зависи дали те устройва това, например ще трябва да се съобразяваш с теглото и понякога да се поръчват книги с меки корици вместо с твърда подвързия :) Според мен за книги на малка стойност е приемливо.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...