Jump to content
BulForum.com

Tablet PC


Recommended Posts

Трябва да се оборудвам с таблетче. Четох доста ревюта и спецификации. За сега съм се спрял на гигабайт, но и НР имат няколко примамливи модела.

 

Изискванията са ми:

монитор 12" максимум, по възможност широкоъгълен; читава батерия( поне 3 часа и на достъпна цена, за да имам възможност за втори и трета); тегло под 1,5 кг; възможност за ъпргрейт; безпроблемен безжичен интернет. Цена максимум 1000 лева.

 

Не играя, не работя с тежък софтуер(освен фотомайната). Машината ще се използва главно на коляно и навън, за презентации, работа с клиенти, онлайн разплащания, модериране, електронен определител в полеви условия и естествено и малко за удоволствия(музика, някой и друг филм...).

Не съм ограничен от моделите предлагани в у нас, имам възможност да получа машината от доста европейски държави и щатите.

 

 

Очаквам препоръки и съвети различни от " не си купувай **** "

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Преди няколко седмици си купих Gigabyte m912x от Метро. Сложил съм му Win 7 и си върви без проблем. Доста е удобен и засега нямам никакви оплаквания от него, но го използвам само то месец. :) Резолюцията на този модел е 1280*768, което си доста доволно за 9" дисплей. И реално аз нямам проблем с големината на шрифтове и икони, защото се свиква сравнително бързо и е удоволствие да се работи на такава резолюция.

Батерията кара към 3 часа и половина. Питах във Вали, където е сервиза и от там ми казаха, че резервна батерия струва 130 лв ако не се лъжа.

Освен това първото нещо, което направих като си го взех е да му сложа 2гб рам и протектор на дисплея. Може да му се ъпгрейдва рам и харддиск, като това става само с развиването на 4 болтчета и това е. :)

Рабоата със тъчскрийна е удоволствие. Сестра ми доста си рисуваше на него и се оплака единствено от липсата на различни степени на натиск (понеже тя рисува на таблет на стационарния компютър), но иначе доста точно предава движенията. Но говоря за модела с висока резолюция и нз как ще е при този с по-ниска.

Eдинствения недостатък е, че е със слаб хардуер. Ако имах избор бих си взел от 12 инчовите таблети на ХП, но не можах да ги намеря в БГ, а и излизат над бюджета от 1000лв.

 

Ако има нещо друго, което те интересува питай ;)

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за подробния отговор. В крайна сметка май наистина ще си взема гигабайт. Спрял съм се на T1028, разликата в цената с по-малките модели е незначителна в сравнение с предимствата.

Колко струваше ъпгрейта и добави нова плочка или смени оригиналната. Колко голям хард може да се натъпче в тази тетрадка?

 

Ще съм ти благодарен ако ни държиш в течение с експлоатацията на машината, за проблеми или удобства, които си открил.

Link to comment
Share on other sites

Ако ще си взимаш T1028 гледай пак да е с голямата резолюция. И аз си бях харесал този модел, но ми беше малко над възможностите, поне на тези, които намерих. В метро моят беше последна бройка и беше с мн голямо намаление. Гледай твоят да е 1028X или G, че е с по-"мощния" процесор и по-голямата разделителна способност.

Иначе има само един слот за рам и я замених с 2Гб. Взеха ми във Вали пари само за плочката 50 лв мисля. Но на моя таблет ми направи впечатление, че няма гаранционни стикери на панела за смяна на рам и харддиск, така че стига да си пазиш оригиналните части няма да има проблем и сам да си ги смениш. Мисля, че максималния размер на харддиска е 320гб.

Но реално, ако досега не си се сблъсквал с Атом, да ти кажа да не очакваш много. Всичко трябва да се прави 1 по 1... :D И освен това HD филми трудно ще вървят. Но за презентации, интернет и такива леки неща няма проблем. Аз моят реално ще го ползвам да си водя записки в университета и да чертая графики.

За удобствата. Най-голямото удобство е, че е малък. Преди се разхождах с една 17" и се изгърбвах направо, а този тежи колкото зарядното на стария. Клавиатурата също е много удобна и тъй като пиша на БДС по десетопръстната система се указа много удачна, тъй като ми трябваше много малко време, за да свикна и сега вече нямам никакви проблеми. А що се отнася за производителност, утешаващ факт е, че има една програма - GMABooster, която увеличава шината на видеокартата от 166Mhz на 400Mhz и вдъхва малко живот в това чудо :D Освен това touchscreena e много удобна функция. Вместо на малкото падче да мърдаш мишката на 2 пъти, за да стигне от единия край на екрана до другия просто цъкваш със стилуса или с пръст, където искаш :D. Първото нещо, което те съветвам да направиш е да си сложиш протектор на екрана. :)

Това се сещам засега. Ще ви държа в течение. :)

 

Поздрави! :)

 

EDIT: Но реално прегелдай ги пак HP тата, защото независимо, че са малко по-скъпи, ще получиш доста по използваем компютър. В 12" екран няма да се звериш, чак толкова, колкото в 10", а освен това получаваш сравнително доста читав хардуер и производителност, която я има в случай, че ти потрябва. :)

Link to comment
Share on other sites

Естествено с по-висока резолюция ще си взема, все пак монитора ще ми е работноо място и то не за текст. Ако наистина подържа толкова голям хард съвсем ще ми стане фаворид.

 

 

Колкото до HP-тата, голяма цифра са. Но ако позволяват ъпгрейт на целия хардуер, бих се замислил за базовия модел, и с времето да си го помпам.

Link to comment
Share on other sites

Малко впечатления и от HP ;) Сега си поиграх с новия латоп на един приятел HP tx2520es.

 

Общите впечатления са: много готина машинка. Сравнение с нея, моят изглежда много спартански някак си :bgrin:

HP-то идва с 2 батерии - една 4 клетъчна и една 8 клетъчна. Освен това има дистанционно, много готин стилус и страшно много копчета :D. Засича автоматично кога е обърнат дисплея и сменя ориетнацията, отделно от това има копче, разположено на дисплея за смана на ориентацията (Normal, 90, 180, 270 градуса). Има върху самия дисплей има бутони за рефреш, настройване на звука, извикване на Windows mobility manager и още някакво, което не разбрах за какво е. С две думи мислено е като е правено :D.

Дисплеят не го видях с каква резолюция е, но всичко си изглеждаше идеално. Много по-нормално е отколкото на моя 9". Работата като тъчскрийн е безпроблемна. Освен това със стилуса може да се работи все едно е таблет (като обикновените таблети за компютри) и засича движение на няколко см от дисплея и може да се работи без да се докосване на дисплея. В началото е малко странно, но като се свикне е изключително лесно. Все едно използваш Силата, за да работиш с лаптопа :D

Друг голям плюс е - има ДВД :D. Не знаеш колко е необходимо до момента, в който наистина ти потрябва :lol:

Хардуерът му е Turion 2Ghz (не запомних точния модел), 3gb ram, 250gb харддиск, ATI HD3200 вградено видео. Като цяло приличен хардуер за лаптоп.

Копчетата на клавиатурата са с нормални размери и е много голямо удоволствие да щракаш на тях и работата с тъчпада е приказка. Има и специално изнесено копче за изключването му.

Като време за работа на батерий с 4 клетъчната на Power Saver режим изкара 2 часа и половина, като през повечето време беше закачен за wi-fi мрежа.

А освен това отстрани на монитора има fingerprint scanner. Като здравина на изработката на усет изглежда много по-солиден и добре направен от GB. Всичко е много добре направено, без луфтове и дистанционното и стилуса, нищо че е с размерите не обикновена писалка, което го прави много удобен, се прибират в корпуса на лаптопа.

 

Недостатъците - покритието на самия лаптоп е много fingerprint friendly :lol: и остават много отпечатаци, но и на моя е така. Другото е, че тъчпада е на малки вдлъбнатини, което въпреки, че е много приятно на усет, мисля че много ще се цапа и ще се събират боклуци във вдлъбнатините, но не съм сигурен. И последното нещо, което не е болка за умиране, е че клавиатурата беше на испански, но това е, защото лаптопа беше Renew. Тоест предназначен за друг пазар, но не се е продал там и го продават тук на по-ниска цена.

 

Значи моят Gigabyte M912X беше 860лв + 54лв за 2 гб рам + 130лв за допълнителна 4 клетъчна батерия = 1024лв

Неговият си го е взел за 1198 лв, а моделът, който ти си си харесал с ъпгрейд и др батерия и той ще излезне толкова, но HP-то е с по-голям екран и по-читав хардуер. Може и да са останали от магазина, от който той си го взе още няколко бройки, та ако искаш пиши лс да ти пратя линк, за да провериш.

 

Това се сещам засега.

Поздрави! :)

Link to comment
Share on other sites

Благодаря отново за подробния отговор.

 

Имам един ламерски въпрос. Разглеждах tx2z серията на НР. В сайта им има възможност сам да избереш конфигурацията на таблета си. Това означава ли, че машината има възможност за пълен ъпгрейт или избираш, сглобяват и до там?

Link to comment
Share on other sites

Аз съм с tx2550 и съм много доволен :)

Сега с win7 с малката батерия карам 2 часа, а преди с голямата карах толкова ;) Това на Balanced mode + Wi-Fi non-stop :)

Ако имаш някакви конкретни въпроси, ще се радвам да отговоря :tongue

Wi-Fi -то е с Draft-N и доста е добър. DVD_to mi e LightScrible, теост може лазерно да гравираш дискове. Но след използване се поизтъркват...

Екрана не е от най-ярките, но така или иначе на батерий го държиш на ~60-80%та.

Параметрите му са 2.1Ghz c2d, 3gb ram, 320hard и си ми върши идеална работа.

Link to comment
Share on other sites

Някой може ли да отговори на въпроса ми?

 

Имам един ламерски въпрос. Разглеждах tx2z серията на НР. В сайта им има възможност сам да избереш конфигурацията на таблета си. Това означава ли, че машината има възможност за пълен ъпгрейт или избираш, сглобяват и до там?
Link to comment
Share on other sites

Здравей,

мога да ти предложа таблет за твоите нужди.

http://www.bulforum.com/index.php?showtopic=80962&hl= - ето това е темата. Машинката е добра, към нея има охлаждаща подложка и 2ра (почти нова) батерия, с което автономната работа става около 3.5 часа.

Ако те интересува: ЛС, 0878448893

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...