Jump to content
BulForum.com

Снимки от Македония


Recommended Posts

И така, както бях обещал, ето серия от прекрасни изгледи от Македонско.

 

Започваме с Охридското езеро - или по-точно това, което се виждаше от хотелската ми тераса (планините на отсрещния бряг са в Албания).

Ohrid_004.jpg

Link to comment
Share on other sites

Следващите кадри са от старата част на Охрид.

Оставям на вас да прецените приликите в архитектурата на къщите и църквите.

Ohrid_023.jpg

Link to comment
Share on other sites

Църквата "Св. Богородица" - една от най-старите в Охрид, съхранявала мощите на Св. Климент Охридски дълги години, след като турците разрушили голямата църква, където е бил гроба му.

Ohrid_037.jpg

Link to comment
Share on other sites

Прекрасен изглед към Охридското езеро. Високите върхове са на планината Галичица, а на отсрешния бряг (на снимката вляво от върха на борчето вдясно) се вижда хотелския комплекс, в който бях отседнал.

Ohrid_041.jpg

Link to comment
Share on other sites

Главният вход на Самуиловата крепост. Македонците наричат Самуил "първия славянски македонски цар" :D. Интересното е защо не знаят кои са втория, третия и т.н. "царе". На всичкото отгоре гузно се мълчи защо в историческите находки византийския император Василий II е наречен "българоубиец", след като е ослепил войската на Самуил.

Ако трябва да се изразим по холивудски: всички прилики на тази крепост с Царевец са случайни, мухахаха :D

И най-смешната част - след като екскурзоводката надълго и нашироко говореше за "македонския цар" Самуил, румънския колега от Тимишоара дойде и ни каза, че той е бил много учуден, защото е чел за Самуил като за български цар. Както се казва, коментара е излишен (едва ли на румънците някой ще им набива "български шовинизъм" в главите :D).

Ohrid_043.jpg

Link to comment
Share on other sites

Прекрасен изглед към новата част на Охрид.

По брой на жители, Охрид е колкото Асеновград (може да се каже също, че си приличат и по изобилието на църкви и параклиси, както и по прозвищата - Охрид през вековете е бил наричан българския Йерусалим, а Асеновград - "малкия Йерусалим")

Ohrid_044.jpg

Link to comment
Share on other sites

"Мозаечната" църква, където е бил гроба на св. Климент Охридски и първия български университет (а не "славянски", както го наричат тук). Всичко е било разрушено от турците, затова сега църквата е изцяло реставрирана.

Ohrid_048.jpg

Link to comment
Share on other sites

Изглед към централната част на Скопие. През 1963 година градът е бил почти унищожен от опустошително земетресение. Всичко е построено след това с помощта на много европейски държави - включително и комплекс от сгради, помощ от България.

Skopie_008.jpg

Link to comment
Share on other sites

Мястото, където се отича Охридското езеро (то се пълни от потоци, които се стичат от планините, забележете изумруденозеления цвят на водата - кристалночиста и леденостудена). Намира се в Струга - град на 14 км. от Охрид, в който са били родени братя Миладинови.

IMG_004.jpg

Link to comment
Share on other sites

Бигорският манастир "Св. Йоан Кръстител". Намира се почти до албанската граница. В църквата има иконостас с уникална дърворезба. Иконите, които не са гръцки са от български зографи (както и стенописите) и са на старобългарски, според македонците - "старославянски". Интересно защо всички икони в българските църкви са също на този език (без никаква разлика). Нещо повече - подобен "старославянски" език не може да се открие в нито една друга славянска държава като цяло.

Някои македонци разправят смешната история, че манастира бил "ограбен" от българи. Интересно как българи могат да "ограбят" бъларски манастир, това братята македонци не могат да обяснят.

IMG_006.jpg

Link to comment
Share on other sites

И за финал - изглед от високопланиското курортно селище Маврово. Нещо като Пампорово, но доста по-слабо развито. За съжаление братята македонци са доста изостанали с туризма, като войните в региона съвсем стопиха туристическия поток към тези изключително красиви и интересни места.

IMG_015.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...