Jump to content
BulForum.com

Какъв UML tool ползвате ?


Recommended Posts

Rational Software гледах някъде, че са пуснали версия на Розата и за Linux... check it out :)

 

EDIT: Подозирам, че не си задал въпроса си в правилния форум :bgrin: , и едва ли някой (още повече ползващ и линукс) ще ти отговори на тази тема.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря много за отговора , ще разгледам продукта .

П.П. Не мисля така , въпроса е зададен към определена група хора . Ти си един пример за това ,че мога да получа отговор :)

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

http://live.gnome.org/Dia/ - две ръце за Диа... особено като й добавиш http://tedia2sql.tigris.org/ ако ще я ползваш за проектиране на бази данни.

 

Tedy много странни изказвания вкарваш на моменти... айде обясни ми защо хора ползващи Линукс да не ползват UML и инструменти за него... патентовано е от Майкрософт ли? Софтуер се проектира и пише само за и под Уиндоус? Или ползващите Линукс са тъпи и ограничени и не знаят що е то UML? Кое от трите?

 

За твое сведение аз използвам Линукс и UML под Линукс.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_UML_tools

Link to comment
Share on other sites

Много се впрягаш и вкарваш думи в устата ми, където не им е мястото.

 

Пропуснал си най-елементарното предположение, базирано на други подобни теми тук - лично моето впечатление е, че програмистите тук като цяло са доста малко, също и темите, пуснати в тази насока, са малко и нерядко оставащи без кой знае какво развитие.

А коментарът ми в скобите беше по повод, че програмистите за Windows като цяло са повече, предвид по-голямото разпространение на тази OS.

 

Например - цитирам: "айде обясни ми защо хора ползващи Линукс да не ползват UML и инструменти за него"

Покажи ми КЪДЕ съм написал подобна глупост?!

 

Но трябва ли за всеки коментар, който написвам, да написвам и още по 5 изречения за да пояснявам защо така съм коментирал, как съм стигнал до това заключение, и за всяко пояснение да се разпалва едва ли не серия от коментари и глупости?

 

Удовлетворява ли те този отговор?

Това дали хората, ползващи линукс са тъпи и ограничени, ти го каза, аз изобщо не съм имал това предвид, защо ти хрумна точно това, не знам, нито пък закакво настръхна толкова на тема линукс и тъпи хора.

 

ov3rm4n, честно, на моменти си ми много странен в реакциите си, трябва да намалиш малко работата и напрежението, на което си подложен.

Link to comment
Share on other sites

Ами защото "и едва ли някой (още повече ползващ и линукс) ще ти отговори на тази тема." казва точно това според мен, Tedy... Радвам се, че не съм те разбал правилно. Реагирах остро, защото ми е писнало от изказвания в стил "Линукс не става за чеп и тези дето ползват Линукс също"... Най-малко пък от теб очаквам такава повърхностна позиция... та за това...

 

Тук има доста хора занимаващи се с програмиране. Не са от най-активните, но ако могат да помогнат и темата им е интересна - правят го. Не подценявай материала (освен ако не се казваш Бойко) :))

Link to comment
Share on other sites

На мене пък ми е много любопитно защо ти е да правиш UML диаграми. Колкото пъти съм се занимавал в крайна сметка е било излишно и общо взето пълна загуба на време. Иначе точно Rational Rose съм чувал че е най-добрия продукт в областта.

 

Линукс не става за чеп и тези дето ползват Линукс също

 

Има нещо верно :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

Link to comment
Share on other sites

На мене пък ми е много любопитно защо ти е да правиш UML диаграми. Колкото пъти съм се занимавал в крайна сметка е било излишно и общо взето пълна загуба на време.

 

документацията е хубаво нещо и никога не е загубено време, вярвай ми. особено ако се сблъскаш челно с нещо, правено преди десет години от някой си, и трябва да го поддържаш, оптимизираш, поправяш или ъпгрейдваш... ако няма добра документация, не ти остава голям избор освен да го заебеш и да напишеш наново всичко с всички последствия по прилагане и налагане в практиката на новото решение... много по-голяма загуба на време. в такава ситуация би оценил по достойнство и прости драсканици на салфетка, намерени случайно в дъното на някое чекмедже, камо ли хубави и спретнати UML диаграми да имаш на разположение.

Link to comment
Share on other sites

За добра документация и прилични коментари в кода съм съгласен. Казвам прилични защото не се и надявам на повече, а изобщо и не искам да си помислям за self-documenting историите на по-новите среди където с XML описваш въпросната функция какво прави, кой параметър защо е и какво трябва да има и прочее. Последното ако го има скачам от радост... стига да са правилни защото съм виждал мърляви изпълнения където донякъде нещата са правени като хората после са дошли индийците и са мазали отгоре без дори да си правят труда да променят коментарите които в половината случаи после са грешни и заблуждават...

 

Както каза - документация ако ще на салфетка е полезна, документация колкото и оскъдна ако е на обикновен текстов файл да опише горе-долу какво и как се прави с малко коментари е перфектно. UML е някак изхвърляне. Не казвам че не е хубаво да има но усилието за правенето е многократно по-голямо и не помага чак толкова, колкото добре написан текстов файл.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за предложенията ,но ви моля да не превръщаме темата в спор ! :) На въпроса на дядо Мраз , когато работя с точно определени хора в един офис , с бюра един до друг не ни трябват диаграми , най-много да се начертае нещо на лист и след това да се напише . Aз смятам ,че кодът е най-добрият документ който един софтуерен разработчик ( не случайно не използвам думата програмист ) , защото всичко останало може да е Out of date . Но да начертаеш диаграма за някой който не познава кода ти и не е работил в разработването му е голям плюс , тъй като той няма да гледа детайли на ниско ниво , а ще може да погледне по-абстрактно на нещата ( това помага и на човека който прави диаграмите ( много често се стига до по-добър дизайн ) ) .

Това мнение е мое , разбира се , всеки има свое по въпроса :)

Link to comment
Share on other sites

Да начертаеш диаграми да. Но UML.... come on :) .

Съгласен съм с Дядомраз, макар че първоначално не исках да се издавам какво мисля :bgrin: .

Що не пробваш MS Visio, а за линукс сигурно също бъка от софтуери за диаграми.

UML... ясно е че доста критики търпи тва чудо.

Освен ако не разработваш някакъв много голям проект, да се мъчиш с тая помия, а и другите, за които правиш диаграмите, помисли дали изобщо ти е нужно.

 

Не ми казвай, че за някакъв малък до средно голям пхп сайт или система, ти трябва UML..

Link to comment
Share on other sites

Aз смятам ,че кодът е най-добрият документ който един софтуерен разработчик ....

 

Хем е така хем не е. Не можеш да разбереш как работи някоя система като цяло, която има повече от 10,000 реда код. Просто е абсурд да го изчетеш целия. Затова малко документация би било добре при всички положения, особено за малко по-големи проекти.

 

 

Но да начертаеш диаграма за някой който не познава кода ти и не е работил в разработването му е голям плюс...

 

Съгласен съм, но пак стигаме до момента че е излишен overhead повечето време и едно кратко текстово файлче с няколко диаграми към него за някой и друг процес ще даде повече информация от чертането на UML диаграми. Добра UML диаграма е много хубаво да има само че правенето и е съизмеримо с правенето на половината от програмата.

 

Между другото генерирал съм диаграми с Rational Rose на относително не-голяма база данни (към 40-50 таблици) и честно казано обърках се повече :) Много интересно изглеждаше но при опит да я разгадая ме заболя глава.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...