Jump to content
BulForum.com

Охлаждане за видео карта


LaN

Recommended Posts

Значи имам странен проблем с една машина от известно време. Откакто почнаха по-горещите дни де. Компа си работи нормално иначе, с изключение на моментите , когато се пусне някоя по-тежичка игра , като Counter Strike : Source , Battlefield 2 и т.н. шутъри изискващи натоварване на видеото. Видеото е GeForce FX 5500 - 256MB , 256 bit . В началото се замислих за проблем от друго естество , но като отворих кутията в момент когато компа беше напрвил поредната забивка при една тежичка откъм графично отношение игра, и пипнах видеокартата......... тя не се пипаше направо . Незнам колко й беше температурата...... но можеше да се изгори човек на нея. Та стигнах до извода, че забиванията при игрите идват от високата температура на видеокартата. Въпросът е с какво да я охладя ефективно. Не бих искал да използвам повече вентилатори , нито радиоатори разни. Помещението в което се намира машината не е климатизирано , така че въздухът си е топъл по принцип в тези жеги, от смяната на радиатори и вентилатори........ не мисля че би имало ефект . Един познат ми беше казал преди време , за някакви охлаждащи ампули - слагали ги на марковите аудио техники. Лепят се за обекта който искаш да охладят, били адски ефективни. Работели по 2 години някъде. И са скъпички май. Беше преди време този разговор, не се сещам какви са тези "ампули" , някой има ли нещо на идея за тях и окъде могат да се купят ? Или друг начин , за по-ефективно охлаждане на гореспоменатата видеокарта ?

Link to comment
Share on other sites

Значи имах наскоро проблем с карта с пасивно охлаждане. Понеже реших че е от това й закачих вентилатор - НИКОГА не е излишно - но продължи чак сини екрани да ми вади. Затова ще те посъветвам - ПРОВЕРИ СИ ДРАЙВЪРИТЕ! Сложи оригиналните драйвъри на картата и пак пусни игрите. Ако се получава отново явно е от топлината. Без вент не виждам как ще решиш проблема... За такива "ампули" не съм чувал. Сигурното решение е вентилатор, дори и малък да е, достатъчно е да създаде поток на въздуха.

Link to comment
Share on other sites

Бъди сигурен,че проблемът ти идва точно от прегряването на картата.

Тези видеокарти станаха пословични точно с високите си температури!

Решението е смяна на охлаждането с по-ефективно и най-вече трябва

да се намери ефективен начин за охлаждане на един точно определен елемент който

е виновника за тези високи температури.

Намира се във горният ляв ъгъл на картата гледана откъм лицавата и страна с охлаждането.

Близо е до DVI изхода на картата.

Самият елемент е тиристор(полупроводник) който спокойно си достига стотина градуса!

На него обикновено пише APM2014N ,черен е на цвят и е около един кв см. на големина.

Провери в тази зона дали от греенето няма деформация по самите кондензатори.

Обикновено им се стопява горната обвивка и има оцветяване на платката.

Ако няма радиатор на този елемент,трябва да му сложиш,защото

в тези жеги картата ти няма да издържи още дълго.

 

Ето ти линк с елемента.

APM2014N

Link to comment
Share on other sites

Мерси Tool . Наистина се оказа от топлината. Аз приложих малко странно решение на проблема . Взех едно медно канче и му отрязах горната част, но оставих около 4 -5 см. Сега съм го закрепил над картата и го пълня с ледени кубчета :laughing: :punk Оказа се , че охлаждам не само видеото :lol: :punk Много е ефективно ! :lol: Картата почна да ми вади такива кадри в секунда на CS:S-a , дето никога не ми ги е вадила ! :punk И никакво забиване или насичане , бачка като пушка ! Е , недостатък е , че на определен период от време , в моят случаи е около 2 часа , трябва да слагам нови кубчета и да пълня във формичките вода за нови ..... но работи ! :lol: :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...