Jump to content
BulForum.com

firewall +games +ports


ov3rm4n

Recommended Posts

http://www.u.arizona.edu/~trw/games/ports.htm

 

Тъй като ми се налага сега да поддържам файъруал машина, трябваше да се разтърся за инфо кои игри кои портове използват, за да мога да си оправя настройките, така че хората зад стената да могат да играят онлайн... И понеже тая информация може да свърши работа и на друг - реших да постна линк тука. Ако някой има още или по-подробна информация нека се обади!

 

На същия сайт една друга интересна връзка:

 

NAT or NOT-NAT

 

 

http://www.homenethelp.com/web/howto/game-...hind-router.asp - за обратния случай, пускане на гейм сървър зад NAT...

 

http://www.fadden.com/techmisc/natgames.htm

 

http://www.chebucto.ns.ca/~rakerman/port-table.html

 

http://www.yolinux.com/TUTORIALS/LinuxTuto...orkGateway.html - това е за NAT по-принцип - хубав и богат туториал...

Link to comment
Share on other sites

Сляпото прилагана на iptables rulesets си е чиста загуба на време. Ако някой е решил да прави нещо подобно, по-добре да се запознае предварително с документацията на netfilter ;)

Link to comment
Share on other sites

Естествено, че и дума не може да става просто да копираш тия рулесетс в системата си и да забравиш. Напротив - не ги ли огледаш и пипнеш по-скоро те чакат неприятни изненади. И искаш, не искаш - пак ще опреш до книжките... Но те са добра база за усвояване на основните положения - каквото и да си говорим точно тази част от системната поддръжка на Линукс не е най-интуитивната и разбираемата... ;)

Link to comment
Share on other sites

Но те са добра база за усвояване на основните положения - каквото и да си говорим точно тази част от системната поддръжка на Линукс не е най-интуитивната и разбираемата...  ;)

ov3rm4n, разбира се, че тези неща определено не са за "Microsoft Certified Double Clicker" :D (и слава Богу).

По-важното е, че всичко е отворено и достъпно - който иска може да ги научи нещата изоснови ;)

Link to comment
Share on other sites

По-важното е, че всичко е отворено и достъпно - който иска може да ги научи нещата изоснови ;)

да, ама кво става ако човек не иска да ги изучи изоснови, а просто иска да подкара проклетото нещо :angry1

все едно като искам да си превъжа пръста да отворя книжка с инструкции и там да пише - първо трябва да изучите из основи как функционира човешкото тяло, идете на страница X за да прочетете принципите на кръвообращението, след това на Y за да се запознаете с едикво си там и след като изучите главата мозъчна хирургия, заповядайте отново тук за да продължим с превързването...

 

sorry за offtopic-а, иначе и аз обичам да чета и да се образовам, ма то писва бе - за най малкото нещо трябва да изчетеш една камара глупости, половината от които те пращат да прекомпилираш кърнела все едно това става за 5 мин.

Link to comment
Share on other sites

Ако човек не иска да чете - да ползва Уиндоус... Или да си плати на някого, на който му се чете, да му оправи бакиите... Линукс поне ти дава възможност да се справиш сам, без да плащаш за чужда помощ. Което не може да се каже за някои други - там избор нямаш, или отиваш при тях или гориш. Извинявай, но мързела се плаща, и съвсем не е евтин. ;) Аз лично не мога да си го позволя - не съм толкова богат. Това е едната страна на въпроса - другата е, че винаги се чуствам по-комфортно, ако разбирам какво става, и обратно - чуствам се неприятно, ако трябва да завися от някой друг - де да го знам дали не го боли зъб, или не се е скарал с жена си тая сутрин, или просто не му е през крачола за моята машина - нали в крайна сметка не е неговата... Силата да контролираш положението, не положението да контролира теб - ето за това става дума в Линукс всъщност. По твоята логика защо е нужно 99% от мъжкото население на републиката да лежи под личните си превозни средства всеки уикенд - да идат на сервиз! Или да се научиш да си ремонтираш автомобила е по-лесно. Не мисля -поне на мен ми се вижда точно толкова трудно, ако не и повече... И там, както и тук, за да стигнеш до същината се налага да положиш усилия. Но пък е кеф да знаеш, че сам си си оправил колата нали?!

Link to comment
Share on other sites

sorry за offtopic-а, иначе и аз обичам да чета и да се образовам, ма то писва бе - за най малкото нещо трябва да изчетеш една камара глупости, половината от които те пращат да прекомпилираш кърнела все едно това става за 5 мин.

Когато знаеш какво правиш, става и за по-малко от 5 мин.

За сериозните неща, какъвто определено е всеки gateway/firewall ти трябва яко четене. Не можеш да го сравняваш с порязан пръст, ми то си е цяла сърдечно-съдова операция. Ти би ли се навил да оперираш, а?

Защо всички си мислят, че някои неща трябва непременно да стават с DOUBLE-CLICK. Е, защитата на периметъра не става - това е :P

Link to comment
Share on other sites

не съм казал че конфигурирането на firewall е дребно нещо и трябва да става без четене, имах предвид наистина дребните неща. просто още ми държи неприятни спомени една борба с подкарването на звукова карта в един redhat 6.0 преди няколко години - където и да пуснех search винаги достигах до "компилирай си кърнела" а накрая се оказа че си имало команда sndconfig или нещо подобно и няма нужда да се компилира кърнела щото ги има като модули, но заради хаоса който цари, горкия начинаещ бива оставен да се гърчи.

а пък за колите... кво да кажа, аз имам поглед към обратната страна - в автосервиза идват някви домашни "майстори" дето бърникали, бърникали, осрали всичко, и най-накрая разбрали че не могат сами и идват да им оправи някой бакиите - ама понякога се оказва че им излиза няколко пъти по-скъпо, защото примерно преди да почнат да барат е имало само изпарена писта на контролера която сравнително лесно може да се възстанови, а сега след намесата има вече изгорял процесор, дето не се намира и трябва да се купува нов контролер който струва колкото колата (ако е няква над 10 годишна).

Link to comment
Share on other sites

:D

Прав си за обратната гледна точка... Но това беше само аналогия. Както казах - въпрос на избор. Въпроса е, че имаш избор... Само ще отбележа, че нещата вече не са както бяха "преди години" - необходимата информация е далеч по-систематизирана и по-лесно откриваема... И съм сигурен, че ако четеш внимателно, а не през ред, просто няма как да се омажат нещата необратимо...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...