Jump to content
BulForum.com

Анаболните стероиди


genecatcher

Recommended Posts

История и употреба

 

Анаболни стероиди е познатото име на синтетични субстанции, свързани с мъжките полови хормони (андрогени). Те ускоряват увеличаването на скелетната мускулатура (анаболичен ефект) и развитието на мъжките полови белези (андрогенен ефект). Правилния термин е анаболен-андрогенен стероид.

Анаболните стероиди са създадени в края на 30-те години първоначално за лечението на хипогонадизъм, състояние при което тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон за нормалното развитие на половите органи. Анаболните стероиди се използват за лечение на закъснял пубертет, някои видове импотентност, при изтощение, предизвикано от СПИН, както и при някои други заболявания. Ефектите на анаболните стероиди се използват от спортисти за подобряване на техните постижения, както и в бодибилдинга за ускорено оформяне на тялото. Има синтезирани повече от 100 различни анаболни стероиди.

 

Характеристика

 

Стероидите се предлагат под формата на таблетки, разтвори за парентерална (инжекционна) употреба и като гелове и кремове за втриване в кожата.

Най-често употребяваните стероиди са:

- орална употреба: Anadrol (oxymetholone), Oxadrin (oxadrolone), Dianabol (methandrostenolone), Winstrol (stanozolol);

- инжекционна употреба: Deca-Durabolin (nandrolone decanoate), Durabolin (nandrolone phenpropionate), Depo-Testosterone (testosterone cypionate), Equipoise (boldelone undecylenate).

 

Форми и начини на употреба

 

Злоупотребяващите със стероиди често взимат дози от 10 до 100 пъти по-големи от използваните за медицински цели. Често се смесват два или повече различни вида анаболни стероиди. Понякога се смесва орална с инжекционна употреба, включително и с вещества, използвани във ветеринарната медицина. Злоупотребяващите мислят, че различните видове стероиди взаимодействат помежду си и проявяват по-голям ефект, отколкото взети по отделно. Тази теория няма научно потвърждение.

 

Често злоупотребяващите със стероиди приемат дозите в цикли от 6 до 12 седмици, така наречената “пирамида”. В началото на цикъла се стартира с ниски дози и след това бавно се покачва дозата. Във втората половина на цикъла дозата бавно се намалява до нула. Следва цикъл без приемане на стероиди със същата продължителност. Използващите вярват, че пирамидалната структура дава на тялото време да се адаптира към високите дози, а в цикъла без вещество дава на хормоналната система време да се възстанови. Тази теория също няма научно потвърждение.

 

Защо хората употребяват анаболни стероиди? – една от главните причини за употребата на анаболни стероиди е използващите да се докажат в спорта. Употребата на анаболни стероиди при културисти е на много високо ниво. Сред другите спортисти употребата зависи от спецефиката на самия спорт.

 

Друга причина за употреба е за увеличаване на мускулната маса или за намаляване на телесните мазнини. Тази група вкл. хора, които имат поведенчески синдром (мускулна дисморфия), при който хората имат изкривена представа за собственото тяло. Мъжете с това състояние мислят, че изглеждат слаби и малки, дори да са мускулести и големи. Жените с този синдром мислят, че са дебели и отпуснати, дори и да са слаби и мускулести.

 

Някои хора, които употребяват стероиди, за да увеличат мускулната си маса са преживяли физически или сексуален тормоз. Те се опитват да станат по-силни и по-добре изглеждащи, за да могат да защитят самите себе си.

 

Последици при продължителна употреба

 

Физиологични последици:

 

- хормонална система – злоупотребата със стероиди нарушава нормалната продукция на хормони в тялото, предизвиквайки едновременно обратими и необратими промени. Обратимите промени при мъже включват намалена продукция на сперма и тестикуларна атрофия. Необратимите промени включват оплешивяване от мъжки тип и нарастване на гърдите (гинекомастия). При проучване сред мъже – културисти повече от 50% са с тестикуларна атрофия, като и над 50% са с гинекомастия. В женското тяло анаболните стероиди предизвикват промени от мъжки тип – маскулинизация. Гръдната обиколка и телесните мазнини намаляват, кожата загрубява, клиторът се уголемява (хипертрофия), гласът става по-нисък и по-груб. Също така може да се получи засилено телесно окосмяване, с окапване на косата. С продължителното приемане на стероиди някои от тези ефекти могат да станат необратими.

 

- костно-мускулна система – по време на пуберта и юношеството повишеното ниво на тестостерон и други полови хормони засилват растежа на костно-мускулната система. При нормалното развитие, когато тези хормони достигнат стабилни нива, дават сигнал на костите за спиране на растежа, като по този начин се достига до максималната височина на индивида. При приемане на анаболни стероиди по време на деството и юношеството се нарушава нормалния растеж и стига до преждевременно спиране на растежа.

 

- сърдечно-съдова система – злоупотребата със стероиди се свързва с редица сърдечно-съдови нарушения, вкл. и сърдечно-съдова недостатъчност и инфаркт на миокарда, дори и при атлети по-млади от 30 години. Стероидите доприсанят за развитието на сърдечно-съдови нарушения чрез промяна на нивата на липопротеините. Стероидите, особено орално приеманите повишават нивото на липопротеините с ниска плътност и намаляват нивото на липопротеините с висока плътност. Високите нива на липопротеини с ниска плътност и ниските нива на липопротеини с висока плътност повишава риска от атеросклероза, състояние при което се образуват атеросклеротични плаки, възпрепятстващи нормалния поток на кръвта в артериите. Това може да доведе до получаването на сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.

 

- кожа – злоупотребата със стероиди води до акне, кисти, мазна коса и кожа.

 

- инфекции – много от злоупотребяващите, които си инжектират анаболни стероиди използват нестерилни игли и спринцовки. Също така някои стероидни препарати са произведени нелегално без контрол за стерилност. Тези фактори излагат на риск злаупотребяващия от заразяване с вирусите на СПИН – HIV, хепатит В и С. Съществува опасност и за развиване на инфекциозен ендокардит - възпаление на ендокарда (вътрешния слой на сърдечния мускул) с възможен фатален изход. Често се получават локални възпалителни процеси на мястото на инжектиране – абцес.

Психични последици:

 

Анаболните стероиди, обикновено във високи дози предизвикват раздразнителност и агресия. Някои злоупотребяващи съобщават, че са извършили грабежи, повреждане и разрушаване на чужда собственост и са употребили сила в някои случай. Като тази агресивност и склонност към извършване на престъпления се проявяват по-често след като са приели стероиди, отколкото когато са “чисти”. Анаболните стероиди предизвикват и други поведенчески промени като еуфория, повишена енергия, сексуална възбуда, променливо настроение, разсеяност, паметови нарушения. В изследванията, в които са предписвани високи дози стероиди на доброволци, част от тях развиват поведенчески симптоми, които силно са нарушили тяхната възможност да функционират нормално в обществото и на работните си места.

 

Зависимост

 

Част от злоупотребявящите развиват зависимост. Те продължават да приемат стероиди независимо от физическите проблеми, негативните ефекти върху социалните взаимоотношения, тревожността и раздразнителността. Голяма част от тяхното време и пари се използва за придобиването на веществото. При тях се откриват и абстинентни симптоми.

 

Абстиненция

 

Абстинетните симптоми се появяват след спирането приема на стероиди. Най-често се изразяват с променливо настроение, главоболие, умора, отпадналост, загуба на апетит, упорито безсъние, намалена сексуална активност, и желание отново да взимат стероиди. Най-опасния от абстинентните симптоми е депресията, която понякога води до суицидни опити. Нелекувани, някои от депресивните симптоми продължават година и повече след спиране приема на стероиди.

 

Източник: sofiamca.org

Link to post
Share on other sites

да,прав си за всичко,аз пострадах малко от тях,оперираха ме от гинекомастия и сега съм фен чистото вдигане,момчета не се залъгвайте,рано или късно ви застига :excl:

Link to post
Share on other sites

в тая статия нещата които са верни се броят на пръсти , другото си е жива пропаганда против стероидите на някои не особено запознат , абе като цяло статията си е жив ташак с извинение за израза...

 

 

edit : да има такъв протектор за гинекомастия , по точно има доста такива протектори.... :wacko:

Link to post
Share on other sites
да,прав си за всичко,аз пострадах малко от тях,оперираха ме от гинекомастия и сега съм фен чистото вдигане,момчета не се залъгвайте,рано или късно ви застига :excl:

Мисля,че имаше някакъв протектор за гинекомастия.Иначе по темата,когато се ползват стероиди трябва да си запознат с продукта който ползваш,как,кое,какво...Не е въпроса само да се назобаш...Мисля,че ако знаеш как да правиш нещата,стероидите не са чак толкова смъртоностни или с големи вреди за организма.

Мисля,че имаше и подобна тема с подобни статии.

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Тая статия е поредната тотална глупост, почти всичко изброено, да не кажа всичко са неща случващи се или при 0,01 % от изпозлващите които имат слаб организъм, или при такива които го правят без да имат представа какво правят, или при зверски злоупотреби, каквито дори и на мен понякога са ми се стрували нереални... Тва си е чиста пропаганда на някое гениално докторче, което също си няма кой знае каква реална представа...

Link to post
Share on other sites

в статията има доста неща,за които съм чел и преди.доколко са верни обаче може да каже някой,провел дългогодишно и целенасочено изследване в/у проблема.за да се получат цитираните последици,някой трябва да злоупотребява с химия доста дълго време,а при някой това се случва и след няколко курса.разбира се не се случва всико накуп на приемащия,а само отделни последици.тренировъчния партньор на Андреас Мюнцер(който почина от дългогодишна злоупотреба),след смъртта му каза че той е приемал дози надвишаващи 10 пъти препоръчителните.все пак не забравяйите че стероидите са създадени с цел да помогнат на болни хора,за които гинекомастоята и оплешивяването са по-маловажни от проблемите,които имат в момента.а някой от тях са създадени за ветеринарни нужди.всички сме виждали жени културистки,които доста се разминават с понятието женска красота.стероидите предизвикват агресия и зависимост,но не чак такава,като при дрогата.просто приемащия ги има нужда от все повече мускулна маса и сила.за съжаление,след спирането им се връщаш на нивото,от което си почнал.което пък те кара да започнеш нов курс и колелото се завърта.негативните последици обикновено не се забелязват след единичен курс,а след по-дълга употреба на химия.но както казах при всеки е различно.дори и при някой няма никакви видими признаци на злоупотреба с стероиди.аз лично тренирам чисто и единственото,което си позволявам е някой протеинов шейк или креатин.нямам за цел да ходя на състезания или да впечатля някой в залаат,а тренирам за тонус и добра форма.но всеки си взима решения сам за себе си.такива статий са необходими,защото в повечето случай за химията се говори като за нещо чудодейно и безвредно.обаче безплатен обяд няма и при по-дълга потреба повечето от изброените в статията неща почват да се проявяват.един добър тренировъчен и хранителен режим могат да направят доста за трениращия,без отрицателните последствия.аре стига толкова,че стана бая дълго. :punk

Link to post
Share on other sites
просто приемащия ги има нужда от все повече мускулна маса и сила.за съжаление,след спирането им се връщаш на нивото,от което си почнал.което пък те кара да започнеш нов курс и колелото се завърта.

 

 

по-голяма тъпотия и да искаш не можеше да напишеш..... ;)

Link to post
Share on other sites

чакай да пробвам тогава.с кое точно не си съгласем в цитираното?познавам доста хора,а и съм чел статии,в които хора,минали такъв курс казват същото.виждал ли си снимки на Флекс Уилър преди и сега?тренировъчната му програма е една и съща,но с тая разлика,че вече на ползва химия по религиозни причини.не можеш да поддържаш същата форма,ако не приемаш субстанциите,които си пил.да познаваш трибойци,които вдигат толкова,колкото и когато са били на химия?щото аз не.та затва ставаше въпрос.ако тренираш и си наа химия,що не пробваш да е оставиш за няколко месеца,да видим дали ще иммаш същия прогрес.зависимостта от анаболните стероиди е научно доказана,това имах предвид с тоя цитат.има хора,които никига не са доволни от външния си вид,а най-бърз успех им носи именно курсовете с химия.нещо подобно е и при жените,когато дори и 45 кг мадами си мислят че са дебели и се подлагат на унищожителни диети.нали не искаш да кажеш,че след спиране на стероидите,запазваш силата и формата си?не съм виждал такъв случай досега.и пак ще ти дам един прмер-намери снимки на Дориан,когато беше активен състезател и сега,когато е само треньор.аре чао засега,по-късно може пак да драсна ;)

 

П.П.-от снимката на аватара ти,до тая в профила не можеш да се докараш само с шейкове и пържоли.Маркус и на мен ми е любимия,заедно с Насър.жалко че никой от тях няма да стане Мр.Олимпия

Link to post
Share on other sites
:wacko: Тва е към стероидите има по-голямо пристрастяване отколкото към хероина... Внимавайте!!! Не започвайте за да не станете стероидни наркомани... :blink: :wacko:
Link to post
Share on other sites

именно това се опитнах да избегна.сравнението м/у пристрастяването към дрогата и към химията.просто някой,използващи химия,никога не са доволни от резлтатите,които са постигнали,което води до по-високи дози и по-продължителното им използване.това не се случва на всеки химик,затова и няма база за сравнение м/у двете.търговията със стероиди в щатите,извън тази за медицински нужди,се наказва наравно със търговията с наркотици.даже един от топ билдърите в близкото минало излежа присъда точно по тази причина.аре живи здрави

Link to post
Share on other sites

Ами то е естествено да не остават доволни, като се начетат с кви ли не глупости и очакват зведсни резултати от един два цикъла, ама то тва си е в човешката природа де не е доволен от тва което има и да иска още... Но да се каже че се получава силна психическа пристрастеност от един два цикъла си е пълна глупост...

 

А тва сравнение с наркотиците беше иронично много добре разбирам разликите!

Link to post
Share on other sites

"- При системна употреба у някои хора възниква психична зависимост - те вярват, че не могат да постигнат добро представяне без да са взели стероиди. Други се чувстват добре когато са 'на стероиди', но стават депресивни, когато са без тях. Понеже много от 'спортистите' вземат препаратите на цикли (редуване на периоди на употреба и почивка) тези колебания в настроението могат да се отразят на ежедневните им занимания.

 

- Някои от редовно употребяващите анаболни стероиди стават с твърде променливо настроение или пък раздразнителни и конфликтни.

 

- Налице са данни и за физическа зависимост. Някои хора се нуждаят от лекарска помощ, за да спрат вземането на стероиди, тъй като изпитват абстинентни симптоми."

 

тов е цитат от Министерство на здравеопазването – Национална програма за превенция, лечение и рехабилитация на наркоманиите в Република България 2001-2005 - http://web.need.bg/zadrogite/custom1.html

 

а по-долу са линковете към някой сайтове с ифо за стероидите:

 

http://steroidite.com/index.php?option=com...5&Itemid=29

 

http://muskulibg.com/index.php?option=com_...&Itemid=105

 

http://www.suplements.net/bulgarian/advices.htm

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Anabolic_ster...abolic_steroids

 

 

http://www.ondcp.gov/drugfact/steroids/index.html

 

 

 

Но да се каже че се получава силна психическа пристрастеност от един два цикъла си е пълна глупост...

разбира се че от една две дози,дори и един два цикъла не може да се получи зависимост.не всички трениращи развиват такава,а и трябва да мине доста време за да се пристрасти човек.просто отбелязах че съществува такъв проблем при част от използващите анаболи.лично аз тренирам чисто,дори мръвките са ми по-любими от шейковете :punk

Link to post
Share on other sites

"Някои от редовно употребяващите анаболни стероиди стават с твърде променливо настроение или пък раздразнителни и конфликтни"

 

За тва съм съгласен с две ръце, и се появява най-вече при по-слабо интелигентните... Има много прости момченца дето си мислят че като са направили 1-2 цикъла и са 100 и нагоре кг направо са хванали господ за шлифера, пък някои даже се опитват да се изживяват като мутри... :blink: :(

Link to post
Share on other sites

Аз съм пил метандростолон май се казваше (преди години)

ужас някъде на 15-16 ден взеха да ми се появяват някакви петна по когата и като ги спрях ми се оправи от тогава съм си казах без такива лайна

по добре да се взима хранителни добавки от колкото тези стероиди

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Начи искам преди квото и да пиша да предупредя до ся, че никога не съм вкарвал химия и ако нещо в това което пиша не е вярно да не ми се нахвърлят като кучета на кокал"разбирачите" от тоя форум.

Имам приятел, който е вкарвал преди нз колко години(поне 5 трябва да са) дека си нещо там, не му помня името помня само, че с дека започваше и ся е супер добре сложен.Момчето е ниско под 1,70, но и да качи някое кило му се лепва по ръцете или по горната част на тялото, в най-лошия случай на шкембето, така че смея да твърдя, че химията не му е повлияла отрицателно(ръката му в момента е над 40 санта).Обаче махне ли си фанелката тоя човек ми се повръща.Има косми на супер странни места.Примерно по рамото има някви супер дълги косми и то не един-два.Задната част на ръката(трицепса) също, гърба, пак някви дълги такива, а към гъзъ вече няма да казвам какво става.Не вярвам преди да е бил толкова космат и съм почти сигурен, че от химията е станало тва.Та сами избирайте или да постигнете по-бързо резултат и да останете космати за цял живот или повече усилия, но всичко да си е както трябва.

А един друг фр, преди около половин година направи цикъл с метан и още нещо си там(помня само че инжекции бяха, а метана беше на хапченца едни малки такива) обаче всичко пи и спазваше както трябва.Начи качи силата 10-15 кг, за тоя цикъл сложи 8 кг, а преди това като сме ходили да тренираме с него за 2 години почти никъв напредък нямаше, само релеф и съвсем малко маса, просто е слаботелесен и злояд и стават трудно работите при него.Та толкова време мина вече след тоя цикъл и нито маса е загубил нито сила(неска бях на фитнес с него) и твърди че няма никакви странични ефекти от цикъла, който е напрайл.Явно наистина ако пиеш квото трябва и правиш всичко както трябва има резултати.А метана може ли въобще да се причисли към тези опасни стероиди?Кво представлява той?

Link to post
Share on other sites

Имаше един лаф-"дека прави клека". :lol:

Окосмяването е нормален страничен ефект,така че няма какво да се учудваш.Ще трябва да се обръсне. :)

Метана разбира се,че е опасен.Доколкото знам се използва за качване на маса и също така задържа вода.Едва ли аз съм човека,който може да ти даде подробна информация,тъйкато тая област ми е тъмна.Занимавам се единствено с тренировки,хранене и добавки.

Иначе аз съм "ЗА" използването на анаболни стероиди,когато знаеш какво правиш,консултирал си се с опитен човек.Разбира се под лекарско наблюдение(поне да си направиш тест преди и след цикъла и ако нещо не е в норма да се коригира).Не приканвам към използването им,просто не са толкова лоши,колкото се описват.

Жалко е когато разни тийнс мислят да зобят,мислейки,че с 1 хапче стават херкулеси.Тези индивиди освен да си навредят нищо друго няма да направят.

Link to post
Share on other sites
Имаше един лаф-"дека прави клека". :lol:

Окосмяването е нормален страничен ефект,така че няма какво да се учудваш.Ще трябва да се обръсне. :)

Метана разбира се,че е опасен.Доколкото знам се използва за качване на маса и също така задържа вода.Едва ли аз съм човека,който може да ти даде подробна информация,тъйкато тая област ми е тъмна.Занимавам се единствено с тренировки,хранене и добавки.

Иначе аз съм "ЗА" използването на анаболни стероиди,когато знаеш какво правиш,консултирал си се с опитен човек.Разбира се под лекарско наблюдение(поне да си направиш тест преди и след цикъла и ако нещо не е в норма да се коригира).Не приканвам към използването им,просто не са толкова лоши,колкото се описват.

Жалко е когато разни тийнс мислят да зобят,мислейки,че с 1 хапче стават херкулеси.Тези индивиди освен да си навредят нищо друго няма да направят.

Да на абсолютно същото мнение съм.Защо някой който 2-3 години тренира и ефекта е много ама много бавен да не използва такива работи(стига наистина да е наясно и да знае какво прави)?Мене тоя пич ми разрапяше, че метана е един от най безвредните стероиди и може по-малко да качиш, ама си поне сигурен, че всичко ще ти е наред след тва и прав се оказа.

Иначе съм "ЗА", но само за тези, които наистина са наясно и знаят какво вкарват как го вкарват, за колко време го вкарват и т.н.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Преди няколко дена си говорих с една приятелка за секса "със или без предпазни мерки" и тя ми каза, че нейния приятел не се бил притеснявал да го прави без, защото взимал някви хапчета, които убивали временно сперматозоидите. Направо останах втрещен. Има ли такова нещо наиситна? Аз дето толкова години се занимавам със спорт, никога не бях чувал, че има медикамент който да прави подобно нещо...

Link to post
Share on other sites

Мда няма такива работи и логически няма как да има, щото ако има нещо дето ще убие сперматозоидите, то и ще потисне тестосерона, и следователно няма да може да му става хуя...

Link to post
Share on other sites
принципно всички стероиди малко или много подтискат собственното производство на тестостерон

 

Мда знам, но потискането на тестостерона е следствие от стероидите, тъй като докато трае тяхното използване тялото испитва излишък на тестостреон и намалава естественото производство, докато нещо такова би имало ефект да потисне като цяло тестостероните нива в тялото...

Link to post
Share on other sites

всъщност тялото не изпитва излишък а изпитва пренасищане и затова автоматично намалява собственото производство но това вече са дребни подробности важното е че такъв стероид няма , или поне не е сред известните за които съм чел

Link to post
Share on other sites

Ама аз до колкото разбрах не е ставало въпрос за стероид, а за медикамент. Пак звучи странно, но вие насочвате темата в друга посока.

Иначе доста от "мазилата", които използват за лубриканти при направата на презервативи са спермициди, т.е. убиват войниците.

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...