Jump to content
BulForum.com

CPU потрош :)


Recommended Posts

Ами всичко стана напълно случайно... както всичко неприятно. Първо решихме да махаме радиатора и вентилатора на моето СРU. И с много зор успяхме... да счупим едната скоба (те са две - отгоре и отдолу). За щастие не беше толкова фатално - радиатора се задържа (естествено почна да бръмчи, ама ... ). После, не стига че поломихме моето дъно (Р4 процесор), решихме да свалим и радиатора на един Атлон. Май се сещате какво последва - *счуп*. Да ама, тук има само една скоба, която задържа радиатора вертикално. Счупихме щифтчето отдолу. Има ли начин да се смени цялата пластмасова стойка за радиатора, или щетите са непоправими?

Link to comment
Share on other sites

slu4aino smenqh ventilator predi 1 sedmica barabar s skobite i radiatora... :) ventilatora si ba4ka6e ama mnoo 6ume6e i re6iha da go smenqt(ne stana po moe jelanie prosto si zanesoh pc-to vyv firmata poradi drug problem i zeha 4e mi smeniha ventilatora. :P )

taka 4e [shade] moje da vidi6 kvo mi e ostanalo ot stariq ako ti vyr6i rabota.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ами счупените щифтчета всъщност са тези, дето захващат радиатора и вент. за дъното - онази стойка.

Link to comment
Share on other sites

Ako govorish za palsmasovia kvadrat koito se namira na samoto duno i na koito se zakacha samoto CPU (kakto i skobite na radiatora) to togava problema e kofti. Ne sam chuval niakoi da smenia takova neshto i chesno kazano mi se vizda prakticheski nevazmozno. Ima prekaleno mnogo finni kracheta, koito zahvashtata vaprosnoto plasmasovo kvadratche za dunoto. Neznam dali ma niakakav shans da se prigodi neshto koeto da igrae roilata na tova krache. Seshtam se samo za edin variant - da zalepish radiatora za samoto CPU, no ako ti se nalozi da smenish CPU ili radiator - zabravi! Niama da mozesh da razkacish neshtoto poradi prostata prichina che ste e zalepeno :( . Predi da mahnesh radiatora niamash nikakav shans da svalish CPU-to. Ima tam edno lostche, koeto se durpa nagore i ako ima radiator niama da mozesh da go drupnesh.

BTW, kracheto za koeto se zahvashta radiatora samo edno li e ot tazi strana? Shtoto na niakoi duna sa po 3 kracheta i ot dvete strani. Ako sa tri ne e problem che ednoto e schupeno

Link to comment
Share on other sites

Да ти кажа как аз подхождам в таива ситуации. Доста пластмасови слушалки съм счупил и оправил по тоя начин :)

Хващаш един 25-50 ватов поялник и с него 'запояваш' отчупеното парче към слота за процесора. Специално за да стане по-здраво аз 'армирам' спойката с откъс от по-дебела карфица (тя трудно се огъват) - допирам парчетата и отгоре слагам карфицата и загрявам с поялника, разтапя се промеждутъка, карфицата 'потъва' в спойката и готово.

Друг начин е просто да побългариш по друг начин - с тел да обградиш радиатора и да го стегнеш към процесора - тела да мине и да се закрепи към кутията или някъде наблизо.. :lol:

Link to comment
Share on other sites

абе мисля че не е много хубаво да вкарва игла в стойката на CPU-то :wacko:

не може ли да използваш някоя дупка за болтче :) се тряа да има покраи слот-а

я кажи какво ти е дъното :)

П.С. абе мноо чупиш бе пич :( па и след първото ... кой ти е дал да пипаш пак :tongue

Link to comment
Share on other sites

абе мисля че не е много хубаво да вкарва игла в стойката на CPU-то  :wacko:

не може ли да използваш някоя дупка за болтче :) се тряа да има покраи слот-а

я кажи какво ти е дъното :)

П.С. абе мноо чупиш бе пич  :(  па и след първото ... кой ти е дал да пипаш пак  :tongue

hehe verno trqbva da se orientira6 kym pensiq ve4e :P 4e mnoo ru6i6.ina4e 6te ti dam moite 6tipki da gi probva6 ;)

 

p.s. JISS vijda6 4e tova ne e lo6o otno6enie kym u4ili6tnata sobstvenost - prosto mu e v prirodata, ot koeto i toi strada

Link to comment
Share on other sites

абе аз до колкото разбрах е счупил не само щипката ... ами и крачето (ако мога така да се израза) за което се закрапва щипката

 

П.С. малиии аз с моя куулер колко зор видях... като се замисля че е моело да си чупа дъното ... аа то куулер-а малко го модифицирах :) че пречеха много кондензатори (които получиха нужното изкривяване ...) ама се тури най-накрая ... е и отверката помогна :) .

Link to comment
Share on other sites

@fon_tomov - да три са, но за да преместя скобата на дедин от другите трябва да изместя целия радиатор, а така не се ли изместя центъра, в който се предава отдадената топлина, и по този начин се нарушава топлоотдаването (а все пак оня процесор е Атлон). Ама като гледам това е най-приемливият вариант.

 

@JIS - днес ще гледам да го снимам и ще видите.

Link to comment
Share on other sites

защо не преместиш скобата ... вкарай я в друго междуребрие :)

то ако като стисне здраво и няма да има пролем че е изместена, ама тряа и паста хуу да слоиш

Link to comment
Share on other sites

На радиатора има само едно възможно място за скобата и то е по средата.

Така изглежда планката, за която се закрепя радиатора и ограденото щифтче при нас е счупено:

dyno2.gif

 

А при моето дъно стойката изглежда така:

dyno.jpg

 

и моят радиатор се задържа и само на горната скоба.

Link to comment
Share on other sites

Оправихме ги нещата - купихме един Cooler Master от Reset (голям звяр :) ), който се задържа от тройна скоба (обхваща и трите щифтчета) и всичко (слава Богу) е ок. :D :) B)

Link to comment
Share on other sites

Взех го за 20 лв. Радиатора е малко по-тесен от предишния, но вентилатора се върти до ~4500 rpm. Готино! :)

Link to comment
Share on other sites

Ми аз нопследък съм на вълна модване и нащте са казали, че ако си потроша компа няма да го оправят (което пък е малко неправдоподобно, щот баща ми редовно ме експлоатира за разни неща и комп му е необходим :) ).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...