Jump to content
BulForum.com

RF Wireless Communications


Recommended Posts

Здравейте на всички привържаници на комуникациите по радиоканал (без значение аналогови или цифрови - AM, FM, с радиомодеми или WLAN) ;)

От много време търсих място където да направя някакъв форум и/или дискусия свързана с предаването на данни по радиоканал и реших, че това е мястото :D.

На последък станаха много популярни, особенно в Пловдив безжичните връзки, т.нар безжични клиенти и AP-та (по стандарта 802.11). Но заедно с това се наблюдават и множество проблеми от това, че в повечето случай тези, които инсталират такива устройства нямат достатъчно опит или знания и така се способства за изникването на множество проблеми в последстие, най-характерни от които са появата на нехармонични смущения.

Първо да кажа какво ще се разисква тук: теми свързани с принципите на радиомодемите, техниките и начините на модулация, различните конструктивни варианти с които са изпълнени тези техники. Заедно с това няма да се оставят на заден план и традиционните техники за предаване на аналогова информация (предаватели на ФМ и АМ радиостанции). Добре дошли са всички с въпроси свързани с гореспоменатите неща. Новости в българия са да кажем системи като RDS и DRM за които има оскъдна информация в литературата. Можеби малко от вас знаят какво е DRM: това е цифрово предаване с компресия MPEG4 и AAC на аудио на честотите на къси, средни и дълги вълни (отдавна забравените АМ банд-ове). На честотната лента на една традиционна АМ радиостанция се помества една с DRM, като качеството е съизмеримо с това на CD.

Не на последно място ще бъде разгледана и темата с антените и тяхната ефективност.

И сега няколко думи и за мен: разработчик съм на електронни аналогови и цифрови устройства, но на последък наблягам предимно на радио-комуникациятра. Имам доста опит и практика в областа подллътена със стабилна теория без която не може :P

И така пишете... :punk но PLS, нека въпросите ви са смислени и си заслужават. Ще се радвам да задълбаем по-надълбоко, защо не :tongue

Link to comment
Share on other sites

Хубава тема си отворил. Мене ме вълнува щото в къщи нета идва по wireless :) А другото което ме вълнува е имаш ли си на идея как да се изгради мрежа по която да се доставя нет и да е със стабилен вътрешен трафик да речем за малък град. Примерно говориме за 100-200 абоната като за начало. Аз имам някои идеи но ми се иска да чуя и друго мнение щото в скоро време мисля да правя такова нещо. Та да обмениме опит, макар че моя опит едва ли може да се сравнява с твоя :)

Link to comment
Share on other sites

Добър въпрос. Зависи какво се разбира под стабилен външен трафик и за каква мрежа става въпрос. Примерно ако града се захранва чрез радио обурудване няма никакви проблеми - има вече AP-та които правят истински 10Мбит/с трафик на 5.8GHz. Вярно е, че са и малко скъпички, но това е цената на качеството. Това е по отношение на линковото трасе, но ако питаш мен това повече зависи от самия доставчик. В повечето случаи трафик от порядъка на половин мегабит е достатъчен за захранването на градове като Чирпан и Димитровград например. А този трафик спокойно го осигурява стандартно AP на 2.4GHz, естественно с добри антени и всичко направено по изискванията.

Относно вътрешната мрежа - как тя ще се реши: дали с радио или с кабели, това вече е въпрос на преценка в зависимост от клиентите и релефа. В някои случаи е просто невъзможно да се заложи изцяло на радио. Но да приемем, че има условия и въпроса стои така: възможно ли е и няма ли да си пречат, какво ще струва и какво ще е необходимо?

Оговора е, че винаги е за предпочитане връзките в даден град да са с кабели или оптика. Излиза значително по-скъпо изграждането на безжична мрежа, естественно ако е направена по изискванията. Тогава на всеки 2-3 километра ще трабва да се слагат AP с кръкова диаграма на насоченост и да се формират зони на чуваемост за да не си пречат помежду си отделните радиа. При 802.11 по който работят AP-тата на 2.4GHz има 3 канала така отдалечени (из между 11/13), че вероярността за конфликти е минимална. Тоест честотите са достатъчно далече за да не си пречат. За целта се оформят по 3 зони, които се редуват. Грубо казано разположението на зоните много наподобява маската на кинескопите на цветните телевизори където маската е с кръкли дупки за оформяне на къча на всеки от цветовете.

Относно трафика - такива мрежи могат да усигорят до 4Мбит/с сумарно на всичките си клиенти в дадената област. За целта отделните АП-та трябва да се свържат към базовата станциа (входния рутер) чрез оптика или кабелна (UTP) мрежа. Ако се разчита АП-то да работи като ретланслатор то трафика пада двойно понеже веднъж трабва да се приеме, след това да се предаде. Като сложим и overhead на протокола, то ефективността значително пада.

Грешката на повечето провайдъри в Пловдив е подобна - всеки (от големите клиенти-зали и т.н.) иска да изтиска максималния трафик от 4Мбит/с само за него за да има бърза връзка до вътрешните сървъри. Слагат се по 2-3 антени една до сруга, които сочат почети към едно и също място за да могат 'уж' да захранят идивидуално 2-3 клиента с по 4Мбит/с. Е това е просто невъзможно! (Възможно е но ако едното радио работи на 2.4GHz а другото на 5.8GHz) Нещата трябва да се правят така - 1 антена на AP-то (и 1 АП естественно, не 2-3 за есеки клиент) от където се предава и по 1 насоена антена при клиентите. Тогава няма да се получават колизии и проблеми, но и трафика е споделен. Все пак в протокола на 802.11 е заложен хардуерно метод който да гарантира безпроблемната работа на много клиенти (нещо като шейпър, но не точно - метод базиран на съревнователен прозорец, който гаранира че всеки клиент ще заеме своя time-slot).

Link to comment
Share on other sites

Моята идея е леко друга. Значи в началото на града има висок блок. От там се приема сиганал от линка. От тоя линк сигнала се разделя на две с други две антени който са с по голям ъгъл на излъчване и покриват безпроблемно целия град. След това планирам да се изгради мрежа с малки панелни антени които да вкарват сигнал в рутер който рутер вече разпределя трафика на отделните клиенти вързани към него по лан. Интересува ме изпълнимо ли е това дето си го мисля или трябва да мисля други варинати. Топографията на града е такава че това ми се вижда най-добрия вариант при положение че е изпълним. В случая цената на изграждането седи на заден план, но не е маловажна. И друго да питам. Ти като се занимаваш сериозно с тая работа можеш ли да дадеш малко повече инфо за хардуера който се ползва, в смисъл такъв откъде да се закупи какви са цените какво е качеството на компонентите. Е такива работи ме вълнуват. И примерно ти би ли се заел да участваш в един такъв проект. И ако да на каква цена ще го направиш :)

Link to comment
Share on other sites

Да - това е напълно изпълнимо, стига да има чиста пряка видимост от този блок към точките в града където ще се слагат панелните антени, както и към точката от където ще се взима входния трафик (линковото трасе трябва също да е гарантирано, тоест да има чисто пряка видимост към точките между градовете). Идеята е много добра особенно ако трите трасета (на линковото трасе и другите 2 антени които ще гледат към града) се разположат на 120 градуса едно спремо друго.

Запознат съм с конкретното обурудване, антени и радиа, както и цените и бих учавствал в такъв проект (с изграждане и подръжка в последвствие ако се наложи). Работя с качественна технкика, която се измерва и тества преди това и при възникване на конкретни проблеми те се отстраняват (не за сметка на клиента). Имам в предвид несъвместимост на радиа - заменият се, лоша ефективност или показване на проблеми по време на работа - също се заменят, недостатъчно усилване (добри параметри) на антерните - също се заменят. Тоест, независимо от теорията винаги има пречки по време на реализацията които изникват и се преодоляват опитно в конкретната обстановка.

За заплащането предполагам, че няма да има проблем ;) , ще се разберем. Но най-добре ще е да се видим на 4-тири очи, все пак начинанието не е никак малко и едва ли тук е мястото за конкретното му обсъждане :D

Сега малко конкретно инфо за панелните антени и възможността за връзка чрез тях. Паналните антени не са най-добрият варант за клиентски антени. Те имат сравнително широк ъгъл на излъчване (диаграма на насоченост) и не чак толкова голямо усилване (около 11dBi, което прави около 9dB). Като такива те ще са идеалния вариант за монтиране на блока, така те ще успеят да покрият цялата диаграма на насоченост. Тук има 2 варианта: по едно АП на всяка панелна антена, които да работят на различни канали или да се ползва сплитер за антените и сигналите от 2-те да се подадат на 1 АП. Това може да се нправи по преценка, като в началото може да се тръгне с варианта със сплитер а в последствие при необходимост да се мине на варианта с отделни АП-та.

От страна на клиента е добре да се монтират антени с по-голямо усилване и с по-тясна диаграма на насоченост. Това ще гарантира връзката. Може да се ползват и панелни антени от страна на клиента. Информативно ако от двете страни има панелни антени реалното трасе което може да се реализира е около 2.5-3км между тях. За по-големи разстояния (15-25км) трябват антени с овсетово огледало, които са малко по-скъпи като концепция.

Решението за такава топология е перфектно (да се закарва трафика до висока точка с радио, а оттам чрез кабелна мрежа - с рутер или без: също може да се помисли). В повечето случаи не е необходим и рутер. Едно клиентско АП (радио) е способно за захрани директно (през ХЪБ/SWITCH) поне 16 клиента, като прави NAT на MAC ниво. Но това е въпрос на решение, естественно че е по-добре да има рутер, който да отфилтрира нежелан Броудкаст, както и ARP така, че той да не върви из цялата мрежа.

Link to comment
Share on other sites

Има предвид че се работи направо с MAC адресите на картите вързани към АП-то, а не със IP адресите им :) Поне аз така си мисля де щото съм леко ламер и може и да греша. Колкото до панелните антени тука има малка неточност от моя страна. Разстоянието което ще покриват общо взето е около километър до главните антени. В момента вкъщи антената е правена от мене и моя колега и бачка перфектно без значение атмосферните условия. Не е точно панелна антена има насочване на сигнала. Изразих се неточно просто. 11mbps мисля е достатъчно да захрани мрежа от 4-5 клиента на отдления рутер, а си мисля че рядко ще има по големи групи клиенти. Вече за залите трябва да се помисли отделно макар че и те не са особено големи :) 10 компютъра горе долу. Ако се наложи мое да се сложи нещо по мощно за тях :)

Link to comment
Share on other sites

Има предвид че се работи направо с MAC адресите на картите вързани към АП-то, а не със IP адресите им :) Поне аз така си мисля де ....

@Godfather: KILLERINCHO е аобсолютно прав ;) Интересно е обаче какви са процесите в случая - малко объркващо е. За целта нека да видим как работи NAT (на рутер) на IP ниво. От едната страна на интерфейса (външен) имаме едно IP, а от другата страна (вътрешен) може да имаме мрежа с много IP-та (обикновенно са от вътрешните мрежи 10.х.х.х, или 192.168.х.х, но не е задължително - може и да са истински IP адреси). Какво става в случая - травик от вътрешно IP успява да се рутира навънка, и при отговор се връща обратно към това IP в следствие на създаден динамично запис в NAT таблицата на рутера. При проба за ping или достъп към вътрешните IP-та от външната мрежа обаче те не са видими - все едно не съществуват. В този смисъл NAT на IP ниво крие IP-тата зад външния интерфейс. Подобен е случая при NAT на MAC ниво, но същия процес е валиден само за MAC адресите. Значи AP-то в случая ще скрие MAC адресите на LAN адаптерите зад него (AP-то от своя страна си има MAC и IP адрес на ehternet интерфейса - MAC е статично а IP-то се задава при настройката). Но това не се отнася (скриването) за IP адресите, които са присвоени към дадения мрежови адаптер (LAN адаптер зад AP-то) - AP-то играе ролята на бридж и е длъжно да пропусне външния трафик за IP-тата на въре и обратно. С две думи, става нещо като прозрачен NAT (тоест NAT на IP ниво няма и не се скриват IP-та)

Link to comment
Share on other sites

Едно доуточнение към горния post: за рутерите базирани на NAT казваме, че поддържат динамично в паметта си NAT (Network Address Translation / Преобразуване на Мрежовите Адреси) таблица. От своя страна AP-тата не поддържат такава. Те поддържат само таблица с MAC адресите на устройствата (LAN адаптерите) закачени към ethernet порта на AP-то.

Link to comment
Share on other sites

Разстоянието което ще покриват общо взето е около километър до главните антени...... 11mbps мисля е достатъчно да захрани мрежа от 4-5 клиента на отдления рутер, а си мисля че рядко ще има по големи групи клиенти. Вече за залите трябва да се помисли отделно макар че и те не са особено големи :) 10 компютъра горе долу. Ако се наложи мое да се сложи нещо по мощно за тях :)

Е, значи тогавя няма да има проблем да се покрие всичко с панелни антени ;) Така - сега за трафика: имай в предвид, че това 11мбит/с е каналната скорост в радиоканала. В протокола 802.11 има значително задръстване от контролни и управляващи пакети, като се има и в предвид че връзката е симплексна (в даден момент от време радиото може само да приема или предава, тоест не е както при ЛАН адаптерите, които едновременно приемат и предават - пълен дуплекс), то трябва да се съобрази и изчакването на АП-то докато се освободи средата (радиоканала). Реалния трафик, който пускат такива радиа (на изхода на ethernet порта) е 4Мбит/с. Но според мен това е напълно достатъчнно да захрани 4-5 клиента, дори и зали с 10-15 PC-та. По-мощен предавател/радио/АП няма смисъл да се слага - това само ще влоши нещата. Може да се пробват различни варианти - обръщане на поляризацията на антената и използване на антени с по-тясна диаграма на насоченост с отделно АП за да се гарантира трафика за важен клиент/зала, но ако тези клиенти станат прекалено много ще започнат да стават бози...

Link to comment
Share on other sites

Ами виж сега то това е проект като за начало само. Не вярвам за 4-5 месеца да се вържат повече от 100-150 човека. В переспектива погледнато до 4-5 години може да има около 700-800 абоната. Това си е инвестиция напред в бъдещето. Не се търси бързо избиване на пари и бърза печалба. Идеята ми е да се предлага винаги качествен, стабилен интернет за да се създаде добро реноме на фирмата и за да може след време хората като искат да си пуснат интернет да се сещат първо за мене, а не за евентуална конкуренция. Та смисъла на цялата работа е да се изгради найстина висококачеБтвена мрежа. Не че няма да има проблеми. Няма мрежа без проблеми. Само че искам нещата да са така направени, че да може при изникване на проблем тоя проблем да се реши бързо и без излишно мотане в търсене на повреди които повреди никой не знае отде са дошли ;) Щото съм бил и редовно ставам свидетел на такива изпълнения и е леко смешно :) Абе искам да се бачка Profesional !

Link to comment
Share on other sites

Всичко си е така, аз съм за и съм с теб ;) Ще го реализираме лека по лека, с покриване на текущите необходимости. Предполагам ще е след нова година, че тук до 10-15 дни имам спешни неща за оправяне пък е и малко хладничко да се катерим по покривите ;)

 

"..Абе искам да се бачка Profesional! "

 

И ще е така ;) По принцип "разбирачите" станаха много и всеки "може" и "всеки" знае. За това са и повечето проблеми при поддръжката и изграждането на мрежите. Все пак това си е наука и не се учи за един ден. Има си теория, има си и нуждата от практика ;) Аз по принцип не се бутам и натискам в неща където се действа по подобен начин понеже от опит знам че глава боли. Ти направиш нещо, а някой след теб каже: а защо не така, то би могло така.. пипне нещо и срине нещата и всичко наново :(

Link to comment
Share on other sites

@Godfather: KILLERINCHO е аобсолютно прав  ;) Интересно е обаче какви са процесите в случая - малко объркващо е. За целта нека да видим как работи NAT (на рутер) на IP ниво. От едната страна на интерфейса (външен) имаме едно IP, а от другата страна (вътрешен) може да имаме мрежа с много IP-та (обикновенно са от вътрешните мрежи 10.х.х.х, или 192.168.х.х, но не е задължително - може и да са истински IP адреси). Какво става в случая - травик от вътрешно IP успява да се рутира навънка, и при отговор се връща обратно към това IP в следствие на създаден динамично запис в NAT таблицата на рутера. При проба за ping или достъп към вътрешните IP-та от външната мрежа обаче те не са видими - все едно не съществуват. В този смисъл NAT на IP ниво крие IP-тата зад външния интерфейс. Подобен е случая при NAT на MAC ниво, но същия процес е валиден само за MAC адресите. Значи AP-то в случая ще скрие MAC адресите на LAN адаптерите зад него (AP-то от своя страна си има MAC и IP адрес на ehternet интерфейса - MAC е статично а IP-то се задава при настройката). Но това не се отнася (скриването) за IP адресите, които са присвоени към дадения мрежови адаптер (LAN адаптер зад AP-то) - AP-то играе ролята на бридж и е длъжно да пропусне външния трафик за IP-тата на въре и обратно. С две думи, става нещо като прозрачен NAT (тоест NAT на IP ниво няма и не се скриват IP-та)

ОК, но тези процеси, които описваш ставащи в AP нямат нищо общо с NAT, затова ми беше реакцията ;) :) Просто NAT или Network Address translation си е точно определнена функция на Layer 3 ;)

 

Иначе функционалсността, която се постига с WiFi и другите подобни е наистина страхотна. Лошото е, че с нея идват и редица проблеми, особено със сигурността :(

Link to comment
Share on other sites

ОК, но тези процеси, които описваш ставащи в AP нямат нищо общо с NAT, затова ми беше реакцията  ;)  :) Просто NAT или Network Address translation си е точно определнена функция на Layer 3  ;)

 

Иначе функционалсността, която се постига с WiFi и другите подобни е наистина страхотна. Лошото е, че с нея идват и редица проблеми, особено със сигурността  :(

Да де, но разгледано от TCP/IP модела. Но да кажем ако се пуска IPX/SPX или друг протокол нали пак трябва мрежов АДРЕС. В случая дали MAC адреса или IP адреса може да се интерпретира като мрежов адрес е спорно. Когато да кажем закачиш отдалечен принтер или друго устройство което не е базирано на TCP/IP протокола то радиото ще успее да го обслужи. В общия случай с по-голям приоритет е MAC адреса, понеже е на по-ниско ниво в ерархията. Значи NAT на MAC ниво може да го приемеш като този от 3-то (мрежово ниво) но, който работи във втория слой (layer 2).

Относно сигурността - има методи за криприране на съдържанието в 802.11 от станцията предавател и декриптирането му в станцията приемник извесно като WEP. Eдва ли някой би го разбил в реално време. Все пак ако WEP кодирането се приеме за нестабилно/несигурно (което не е така) може да се ползват VPN методи за осъшествяване на сигурна връзка между двете отдалечени станции, които използват радио за комуникация. В този случай даже VPN може да изпълнява и допълнителна функция за компресиране на потока от данни, освен кодирането му с което да се повиши ефективността на канала. Ако се заложи на стабилността и гарантираността на канала VPN може да осъшестви и методи за защита на информацията от грешки чрез въвеждането на информационен излишък в трасето, който в станцията приемник да се използва за проверка от грешки и корекция на грешките.

Link to comment
Share on other sites

Относно сигурността - има методи за криприране на съдържанието в 802.11 от станцията предавател и декриптирането му в станцията приемник извесно като WEP. Eдва ли някой би го разбил в реално време. Все пак ако WEP кодирането се приеме за нестабилно/несигурно (което не е така) може да се ползват VPN методи за осъшествяване на сигурна връзка между двете отдалечени станции, които използват радио за комуникация. В този случай даже VPN може да изпълнява и допълнителна функция за компресиране на потока от данни, освен кодирането му с което  да се повиши ефективността на канала. Ако се заложи на стабилността и гарантираността на канала VPN може да осъшестви и методи за защита на информацията от грешки чрез въвеждането на информационен излишък в трасето, който в станцията приемник да се използва за проверка от грешки и корекция на грешките.

Мрежовия адрес е този на layer 3 ;) - не е коректно да се смесват понятията.

 

Що се отнася до WEP - мрежата е пълна с хиляди примери за уязвимостта на този протокол ;)

VPN-а е решение, но то по принцип е софтуерно, освен това пак се качваш на горните layer-и (е има и хардуер за това, подобаващо скъп), въпроса е да се решават нещата в нивото, на което се осъществява самата комуникация.

 

Все пак WiFi е един обещаващ стандарт, но трябва да се умува доста върху топологията на мрежата и да се имат предвид тези проблеми в сигурността много повече от колкото при другите варианти.

 

P.S. Ако говорим за компресията при VPN - просто забрави. Overhead-a от криптирането и автентикацията (говорим за протоколите ESP и AH на IPSec) е толкова голям, че просто не си заслужава да се говори за компресия :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Мрежовия адрес е този на layer 3  ;) - не е коректно да се смесват понятията.

Да - напълно съм съгласен с всичко казано от теб - така е ;) Хмм, не съществува точно понятие за споменатия по горе от мен процес (NAT на MAC ниво). Наистна не е корекно да се смесват понятията за адресите. Може би в случая наистина ще е по-добре да се каже IAT - Interface Address Translation ;) Но казано по този начин би довело до още по-голямо объркване, поне всеки знае какво е NAT и MAC а пък това IAT??? Както и да е, ние където се занимаваме с радиа си го наричаме NAT на MAC ниво ;)

За топологията си напълно прав - преди каквото и да било начинание внимателно се обмисля топологията на W_LAN мрежата. Даже в повечето случаи се прави и анализ на трафика, но тук (в БГ) не се практикува този подход. Съществуват и софтуерни средства за анализ и симулация, които се базират на конкретни физически параметри - заложени конкретни параметри на средата, разстояния, мощности, модел на мрежово и безжично обурудване, тип софтуерни системи работещи върху това обурудване (тип сървъри за бази данни например и др.). NS и NS2 (Network Simulator), както и OpNet дават чудесна възможност за това, но се изискват значителни средства /време и анализ на проблема/, които за малки мрежи едва ли са оправдани :(

Link to comment
Share on other sites

Малко снимки на антени и AP-та с кратко обяснение около тях:

 

Параболична антена за 5.8ГХз

Това е параболична антена за обхвата 5.8GHz с облъчвател за параболична антена. Такава антена има усилване от 28/31/34dbi в зависимост от диаметъра на огледалото (60/90/120см). За предпочитане е пред антени за 2.4GHz при изграждането на линково трасе за средно-големи и големи разстояния, като ъгъла на облъчване е 6/4/3 градува в зависимост от диаметъра на огледалото.

 

Антени за 5.8ГХз

На снимката са показани такива антени, едната е с зажитен калъф срешу обледяване.

 

Облъчвател

Облъчвателя в поглед от близко за сверично огледало за обхвата 5.8GHz:

 

Облъчвател

А това е облъчвател за офсетово огледало, пак за същия банд

 

На следващата снимка е показана офсетова антена с облъчвателя и AP понтиран непосредственно под облъчвателя.

Офсетова антена

 

А на следващата снимка е показано монтирането на AP-то непосредственно зад парабиличната антена

Параболична антена с АП

 

На следващата снимка е показана панелна антена за обхвата 2.4GHz

Панелна антена

 

Антената е с усилване 11dbi като ъгъка на облъчване про който мощността пада половин път е 31 градуса. Панелна антена може да се комбинира за по-голямо усиване с параболично огледало, като по този начин се стеснява и диаграмата на насоченост:

Панелна антена с офсетово огледало

 

Но предполагам по-голям интерес представлява интегрираната концепция за външен монтаж:

Интегрирано АП с антена

 

Устройството представлява AP с вградена панелна антена и възможност за захранване по UTP кабела. От страната където ще се захранва се монтира устройство което да обедини захранващите вериги, както и сигнала от мрежовия кабел:

Захранване

 

Съществуват много любителски конструкции на антени за 2,4GHz. Някои по-често ползвани са следните:

Панелна Антена

Антена с вълновод

Килинеарна антена

Link to comment
Share on other sites

Ти да не бачкаш в Телесис :) Аз от тях не съм особено доволен, но недоволството ми е за дреболии. Тея антени дето показваш съм ги гледал. Панелни принципно мисля сам да си правя. Тея долу с вълновода са трепач. Сега съм с такава и бачка без проблемно без значение какво е времето навънка. От храна за котки и кучета консервите стават супер антенки. Не беше зле малко цени да дадеш ;)

Link to comment
Share on other sites

Ти да не бачкаш в Телесис :) ...

.... Тея долу с вълновода са трепач. Сега съм с такава и бачка без проблемно без значение какво е времето навънка. От храна за котки и кучета консервите стават супер антенки. Не беше зле малко цени да дадеш ;)

Ами не точно, просто с тяхно оборудване (доставено от тях) бачкам и така се познаваме добре с тях, просто до момента съм нямал проблеми....

Я кажи на тази антена с кутията от храна за котки :) - правил ли си и рупора отпред или разчиташ само на самата кутия? Интересно ми е как бачка в момента понеже ако се направи и рупорната конструкция се вдига малко ефективността и. А пък няма начин да не бачка ;) Все пак е направена и изчислена по теория, хехехе. Отпред ако си и сложил и пластмасово капаче няма да има и влияние от времето :). Но по-принцип е по-зле от панелната антена като характеристики :(

ОК, предполагам си наясно с цените на Телесис, мога да дам част от цените на тяхното обурудване понеже с такова на други фирми не съм запознат/работил. Техните конструкции ги предпочитам понеже са добре направени за външен монтаж:

 

1. Интегриран бридж/АП с панелна антена 11dbi, Power on Ethernet, Power Injector - $190

2. 2.4GHz панелна антена 11dbi +N type connector - 65лв.

3. 90см офсетов рефлектор - 95 лв.

4. Сплитер за 2.4Гхз - 85лв.

 

На обурудването за 5.8ГХз за момента няма да се спирам - там комплекта (за точи от двете страни на трасето) излиза малко над $3000

 

Въпроса за изработкана на панелните антени: има ли с каква техника да ги измериш за да си сигурен че наистина работят, тоест имат параметрите. При тези честоти почети никога нещо което се направи от чертеж не работи. Разлики в милиметър понякога са критични. Разликите в типа на диелектрика съшо са критични, тоест това което е показано на чертежа и схемата няма повтаряемост - всичко е индивидуално, въпрос на измервания и настройка :(

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...