Jump to content
BulForum.com

Киномания 2006


benita_

Recommended Posts

Официален сайт

*в червено са филмите, които ще се прожектират и в Пловдив, така че е желателно, който може да отиде! :) Започва от 9-ти, т.е. Петък!

 

Саундтраци +

 

Панорама

Откриване:

Мария Антоанета / Marie Antoinette, САЩ , 2006, 123'

След изключителния си успех с "Изгубени в превода", София Копола разширява мащаба на работата си с този поразително неконвенционален филм. Кирстен Дънст играе Мария Антоанета - невинната виенчанка, която е дадена за съпруга на френския крал Луи XVI. Вместо да превърне живота на тази обречена кралица в поредния скучен биографичен филм, Копола придава на сюжета изобилни обрати, улавяйки халюцинационната същност на вътрешния живот на кралицата чрез всичко от зашеметяващите костюми и декори (филмът е триумф на женствения стил) до преднамерено анахронистичната употреба на поп хитове от 80-те години в саундтрака. Този прелъстително разкошен филм превръща една история от XVIII в. в иронична, напълно модерна визия за изолацията на знаменитостите през XXI в., когато богатите и известните прекарват времето си в шопинг, угаждайки на всяко свое желание и прегръщащи всяка модна идея, затънали в доволно неведение спрямо околната реалност.

Български премиери:

Маймуни през зимата / Monkeys in Winter, България, Германия, 2006, 111'

Филмът Маймуни през зимата е за копнежа към щастие, за огромното желание да го постигнем и за цената, която плащаме, за да го задържим. Във филма се оглеждат една в друга историите на три млади жени, разделени от своя социален статус, бит и епоха. Началото на 60-те години на миналия век. Дона е бедна циганка, потънала в приказен романтичен свят, в който иска да включи и мъжете, които среща, независимо от това колко те са далече от тази романтика. В реалния живот, обаче, връзките й оставят само спомени и извънбрачни деца. Тя ще трябва да избере между сигурността на децата си и мъжа, който най-сетне я е приел... Началото на 80-те. Лукреция е болезнено амбициозна, отлична студентка по право, бореща се за своя житейски успех. Оказва се, обаче, че ще трябва да се бори и за любовта си. Той е французин и може да й даде щастие, каквото тя не е и сънувала. Когато цинично пресметната бременност от друг мъж заплашва да заличи мечтите й, Лукреция взима потресаващо решение... 2001. Тана има всичко - щастлив брак, красив дом, стабилност. За нея, обаче, истинското щастие е в това да има дете - единственото нещо, което влюбеният й съпруг Лазар не може да й даде. Тана решава да намери сама изход от ситуацията и с това предопределя съдбата на любовта им... Дона, Лукреция и Тана звучат като три куплета на един сонет - всяка със своя живот, всяка със своите амбиции, и трите извън ограниченията на своето време. Българската зима свързва техните истории - разделени от десетилетия, замръзнали в своите най-силни житейски моменти. Като три замръзнали въздишки.

Обърната елха / Christmas Tree Upside Down, България, Германия, 2006, 129'

Огромна елха е отсечена от сърцето на планината за коледна украса в центъра на София. Пътуването й из страта свързва шест истории, които се занимават с еуфорията или депресията, чрез които героите преживяват празничния сезон. В тези истории мъже и жени от различни възрасти неволно се изправят пред въпроса за смисъла на живота, правят си равносметка и се справят с ежедневието както могат. Някои го правят със неловка гордост, а други - със смирение. Всички те се опитват да си изяснят собствените разочарования и самота. Съдбата е възнаградила всекиго с различни степени на добруване или несгоди, различни степени на проницателност или заслепение. Но също и с моменти, в които гласът на съвестта им подсказва най-драстични постъпки... Филмът съпоставя манталитетите на хора, водещи съвсем различен живот, представяйки ярка картина на социалния климат в посткомунистическа България. "Фрагментарно-монументална духовна мозайка на българското празнуване. В него бучи неудовлетворението с цялото грозновато-опърпано очарование на българина днес. Натуралистичен до шок и на места морализаторски, филмът е болезнено адекватен на обществените и ментални нагласи." Геновева Димитрова, в."Култура" "Обърната елха на Иван Черкелов реабилитира кинематографичния език в истинския му смисъл. Тук панорамата на България е изключително сложна, дълбока, философски погледната. Филмът избързва напред във времето и същевременно предполага съсредоточено гледане от хора, които малко повече умеят да разчитат кинематографичния език, защото има и доста сложна структура. Между новелите като че ли няма връзка, но всъщност има - те са подчинени на общия смисъл, че едно виждаме, а същността е друга, че нещата, както Сократ е казал, са обърнати корени и стебла." Вера Найденова, в."Черно море"

Разследване / Investigation, България, Германия, 2006, 95'

Открит е разчленен труп и заподозреният Пламен Горанов - брат на убития, е задържан. Той отрича обвиненията и поради липса на достатъчно доказателства разследването ще бъде прекратено. Но назначават нов следовател - Александра Якимова, и тя започва всичко отначало. Денем разпитва роднини, приятели и колеги на двамата братя, а през нощта - Пламен. Не й остава много време за семейството. Избрала е самотата и се опитва да я превъзмогне с все повече работа. Самота разяжда и Пламен - коравия единак, който постепенно започва да цени срещите си със следователката заради възможността да поговори с нея. Филмът проследява хода на разследването през филтъра на основната си тема - възможното и невъзможно човешко общуване. "Иглика Трифонова е създала наистина излят филм - суров и трусов. Връхлита те като психологическо цунами. Филмът се вписва в американската тенденция 'арестантско просветление' а ла "Осъденият на смърт идва" на Тим Робинс. Но е толкова български и гъст на внушения, че няма и повей вторичност." Геновева Димитрова, в."Култура"

Програма на Киномания за Пловдив

post-1773-1163018151.jpg

Link to comment
Share on other sites

11 Ноември, Лъки синема 15:45

 

ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ И МАГЬОСНИЦИ

 

Travellers and Magicians

 

Жанр: Драма

Година: 2003

Производство: Австралия

Времетраене: 108 минути

Актьори: Сонам Ламо, Лакпа Доржи, Тшеванг Дендуп, Сонам Кинга

Режисьор: Хиенце Норбу

Оператор: Алън Козловски

Музика: Дешен Дордже

Продуцент: Реймънд Стайнър

 

Сюжет: В изолираното кралство Бутан, скрито в Хималаите, младият правителствен служител Дондуп е убеден, че ако напусне Бутан и поеме към западния свят, ще задоволи всичките си копнежи. Той изпуска автобуса си и остава насред пътя с още двама пътешественици в същата посока - будистки монах и обикновен търговец на ябълки. Така той научава мистична приказка за похот, ревност и убийство с главен герой амбициозният магьосник Таши. Подобно на история за преплетените съдби, съдържаща се в друга история, сякаш излязла изпод перото на Итало Калвино, неспокойствието на Дондуп и желанието му спрямо ангелския му спътник Сонам започва да напомня съдбата на Таши. Отваряйки прозорец към един от най-непокварените и неземно красиви райони на света, този втори филм на тибетския будист лама Хиентсе Норбу парадоксално е приказка за универсалния копнеж по съвършенството - дори и когато живееш в Шангри-Ла.

 

Не знам дали имам право (определено нямам разрешение) да поствам в тази тема, но исках да обърна внимание върху този филм. Усещам, че този е от типа филми, които даже и да изгледам на кино, ми се иска да имам на компютъра и да гледам откъси от тях. Та молбата ми е: ако някой го има - да го сподели с мен, или поне да се появи по японските сървъри. (Уф, получи се голям оффтопик, или поне поуст за треда "рекуест". Извинявам се!)

 

Едит. трейлър. Стискам палци да се появи тук. Нямам регистрация в арената, а и торентите ме нервират... :P

Link to comment
Share on other sites

Може разбира се! Даже е хубаво, че се получава акцентиране върху определени филми. Иначе, П&М го има в арена и скоро ще се появи тук ;)

 

Горещи премиери:

Взлом / Breaking and Entering, Великобритания, САЩ, 2006, 120'

Антъни Мингела работи отново с Джъд Лоу (след Талантливият мистър Рипли и Студена планина) и Жюлиет Бинош (която спечели "Оскар" за играта си в Английският пациент) в тази интимна, търсеща отговори история за съвременния живот. Уил е архитект-озеленител в динамична лондонска компания. Той има чудесна къща, прелестна любяща приятелка - Лив, и сияйна дъщеря - Беа. Беа не е нормално дете: тя никога не спи, обсебена е от жълтия цвят и непрекъснато прави гимнастика - и тревогите около нея са на път да разделят Лив и Уил. Миро пристига в Лондон като дете след като той и майка му Амира бягат от войната в Босна. Сега 15-годишен, той бяга от училище, за да извършва брилянтни атлетични обири за бандата на чичо си. Така попада в модерния офис на Уил на "Кинг'с Крос" - даже не веднъж, а два пъти. Когато Миро се връща там за трети път, Уил го проследява до дома му и животът му отчаяно се свързва с този на Амира. Като изхожда от предпоставката, че живеем в свят на конфликти, този силен филм засяга доста теми - от градското модернизиране до съдбата на бежанците; от културните вълнения до болките на родителството. Преди всичко - подобно на Английският пациент и Студена планина - Взлом е болезнено красива любовна история, каквато само Мингела би могъл да създаде. В началото прекрасната операторска работа е ледено огледало на вътрешната изолация и постоянните страхове на персонажите, но след това неусетно дава път на по-топли чувства като съмнения и горчивина. Бинош, Лоу и Райт Пен правят страхотни роли: те напълно се превъплъщават в ролите си, създавайки портрети на естествено добри хора, съсипани от своите най-големи страхове. Но в крайна сметка това е филм, изпълнен с оптимизъм и просветление. Мингела, който е и автор на сценария, не крие въпроса си: дали единствените неща, свързващи хората в големите градове, трябва да бъдат престъпленията и безразличието. Отговорът му става ясен в тази завладяваща история за любовта, доверието и възможностите.

Завръщане / Volver, Испания, 2006, 121'

Педро Алмодовар е оригинален майстор на изтънченото кино, безпогрешно съчетаващ хумор и патос. Чувствената Пенелопе Крус - негова муза във "Всичко за майка ми" - разцъфна като една от най-добрите актриси на своето поколение. Страхотно секси, тя предлага й копнежна интелигентност, и неустоимо чувство за развлечение. Точно тези емоции са в основата на един от най-вдъхновените филми на годината - забавен, завладяващ подарък за зрителите по целия свят. За бурните ветрове на Ла Манча се говори, че карали хората да полудяват. Те са и причината за някои опустошителни пожари; една такава стихия е оставила преди години Раймунда и Соле сирачета. Раймунда сега води обикновен живот в Мадрид, но ежедневието й ще бъде сериозно разбъркано. По същото време, по което тя изпада в криза заради дъщеря си Паула и преуморения си съпруг, отдавна починалата майка на Раймунда - Ирене, започва да се появява в родния им град. Да, наистина: Ирене се появява - нейната шумна първа поява е един от многото прекрасни моменти във филма - и скоро започва да оправя разни неща, които не е смогнала да довърши приживе. "Завръщане" (Volver) разкрива семейните тайни и неразбирателствата между поколенията от различни ъгли, поглеждайки към онези мигновени импулси, в които се крие истината - буквално. Както често се случва във филмите на Алмодовар, издържливостта, находчивостта и силния дух на героините му им позволяват да се издигнат над всяко изпречило им се предизвикателство. По време на своята страстна любовна история с киното, Алмодовар премина през различни жанрове, идеи и стилове по начин, който винаги се харесваше на зрителите. Със "Завръщане" (Volver) той се докосва до някои от темите, които са винаги са го вдъхновявали - смъртта, домът му в Ла Манча, потискащото отминаване на времето - и създава незабравим филм, изпълнен с хумор и любов.

Мария Антоанета / Marie Antoinette, САЩ , 2006, 123'

След изключителния си успех с "Изгубени в превода", София Копола разширява мащаба на работата си с този поразително неконвенционален филм. Кирстен Дънст играе Мария Антоанета - невинната виенчанка, която е дадена за съпруга на френския крал Луи XVI. Вместо да превърне живота на тази обречена кралица в поредния скучен биографичен филм, Копола придава на сюжета изобилни обрати, улавяйки халюцинационната същност на вътрешния живот на кралицата чрез всичко от зашеметяващите костюми и декори (филмът е триумф на женствения стил) до преднамерено анахронистичната употреба на поп хитове от 80-те години в саундтрака. Този прелъстително разкошен филм превръща една история от XVIII в. в иронична, напълно модерна визия за изолацията на знаменитостите през XXI в., когато богатите и известните прекарват времето си в шопинг, угаждайки на всяко свое желание и прегръщащи всяка модна идея, затънали в доволно неведение спрямо околната реалност.

Холивудленд / Hollywoodland, САЩ , 2006, 126'

Юни, 1959 г. Блясъкът на Холивуд изчезва напълно за актьора Джордж Рийвс. Героичният Мъж от стомана в ТВ сериала "Приключенията на Супермен", тъй като актьора умира в своя дом в Холивуд Хилс. Прострелян само с един изстрел, Рийвс оставя след себе си годеница - амбициозната старлетка Леонор Лемън - и милиони фенове, шокирани от смъртта му. Но опечалената му майка Хелън Бесоло няма да остави съмнителните обстоятелства около гибелта му неразкрити. Тя търси справедливост, или поне отговори. Полицейското управление на Лос Анжелис приключва случая, но Хелън наема частния детектив Луис Симо. Той скоро установява, че ключът към истината може би се крие в пламенната афера, която Рийвс е имал с Тони Маникс - съпругата на шефа на студията MGM Еди Маникс. "Всички имаме своя вариант на желанието за популярност - все едно дали става дума за Алеята на славата на булевард "Холивуд" или за нещо далеч по-лично - и това, как се справяме с него, може да промени живота ни към по-добро или по-лошо. Има нещо в основата си трагично при този култ към знаменитостите, в който живеем, и тъкмо това ми привлече към тази история: фактът, че подобно на Джордж Рийвс с мечтите му за старомодна слава и Луис Симо с поривите му да бъде играч от класа, всички ние живеем в Холивудленд."Алън Култър

Цялото Кралско Войнство / All the King's Men, Германия, САЩ, 2006, 140'

Този изпълнен със звезди епос е изключително амбициозна нова екранизация на класическия роман на Робърт Пен Уорън, отличен с "Пулицър". Филмът разказва драматичната история на политика Уили Старк, който се издига над бедността в годините на Голямата депресия, за да се превърне в популистки - някои биха го нарекли демагогстващ - губернатор на щата Луизиана. Шон Пен е феноменален в ролята на Старк, успяващ да превърне всеки момент от падението на губернатора към корупцията в завладяващо изживяване. Внимателно изградената роля на Джуд Лоу като тормозения подчинен на Старк - Джак Бърдън, е не по-малко вдъхновяваща. Уили Старк започва политическата си кариера като скромен идеалист, но скоро се обгражда с нагаждачи, - сред които и бандити като Тини Дъфи - с чиято помощ налага добронамерените си, но железни правила. Старк прави чудеса, за да помогне на бедните, но прогресивните му инициативи се осъществяват чрез съмнителната тактика на твърдата ръка. Бърдън е роден в аристократично семейство, но изменя на корените си, ставайки най-близкият сътрудник на Старк. Той отговаря за скалъпването на компроматите, които подчиняват враговете на Старк на губернаторската му воля.Стивън Зейлиън ? успешният сценарист и режисьор на Невинни ходове и Гражданско дело ? майсторски пресъздава атмосферата на следвоенния живот в Южните щати, подпомогнат от забележителната работа на сценографката Патриция фон Бранденщайн. Вдъхновен от кариерата на губернатора Хюи Лонг, Цялото кралско войнство е впечатляваща политическа притча, намираща отражение и в днешното състояние на Съединените щати.

 

Фестивал на фестивалите:

Всички невидими деца / All the Invisible Children, Франция, Италия, 2005, 116'

Този филм е начинание с големи хуманитарни цели. Преди три години продуцентите стартират проекта с цел да привлекат вниманието на световната общественост към живота на децата по целия свят. УНИЦЕФ и Световната продоволствена програма - водещите организации на ООН по проблемите на децата - финансират проекта и получават приходите от разпространението на филма. Продуцентите се обръщат към няколко изявени кинотворци - някои от най-ярките имена в световното кино. Режисьорите с радост се съгласяват да направят по един късометражен филм и да допринесат безвъзмездно за реализирането на благородната идея. Във Всички невидими деца Бразилия, Италия, Англия, Сърбия, Буркина Фасо, Китай и САЩ са декор на вълнуващите портрети на различни деца, които ежедневно се сблъскват с нещастието в различни форми - лишения, болести и насилие. Борбата на уличните деца за оцеляване е основна тема във филмите на Катя Лунд, Стефано Венерузо и Емир Кустурица. Виждаме невръстните клетници да събират кашони и железни отпадъци по улиците на Сао Пауло или как крадат, за да преживяват в Неапол или в сръбско село. Мехди Шареф съсредоточава вниманието си върху бруталните въоръжени конфликти, разтърсващи Африка, и шокиращи гледки на деца-войници, боравещи умело с автомати. Филмът на Джон Ву е за две момиченца от различни социални прослойки, чиито пътища се пресичат, когато непотребната изхвърлена кукла на едното става безценна придобивка за другото. Героинята на Спайк Лий е серопозитивно момиче от Бруклин, дъщеря на двама наркомани. Джордан и Ридли Скот обединяват творчески сили в разказ за опустошения живот на фотожурналист, който се връща към детството, за да съхрани личността си. Всеки от сегментите на този мащабен по замисъла, реализацията и въздействието си проект е направен с много любов. Всеки носи съпричастието и човещината, която тези забележителни кинотворци могат да привнесат в обичайни битови ситуации. Пиърс Хандлинг

Жесток обрат / Knallhart, Германия, 2006, 98'

Героят на тази мрачна история, ситуирана в модерен Берлин, е 15-годишният Михаел Полишка. Когато привлекателната му, но нестабилна майка Мириам е изгонена от богатия си любовник, двамата, изхвърлени на улицата, се озовават в евтин апартамент в западащото предградие Нойкьолн. А това значи в свят на насилие, наркотици, местни банди, млади престъпници и улични боеве. Момчето със своето сериозно излъчване е тормозено от по-големите си съученици; то успява да си намери неколцина нови приятели, но става лесна плячка на местния подземен свят. Срещата на Михаел с боса Хамал и неговия главорез Барут променя живота му и го поставя пред сериозно предизвикателство. Филмът майсторски улавя автентичната атмосфера и не крие критичния поглед към социалните проблеми на тези, които са пропаднали в мрежата и сега отчаяно се опитват да останат живи. "Съчетаващ отпратки от ранния Кен Лоуч през Омразата до Мръсни улици, Жесток обрат е сериозно предложение от немския актьор и режисьор Детлев Бук след поредица от почти сюрреалистични комедии." Лий Маршъл, сп."Screen International"

Жмички / Zhmurki, Русия, 2005, 105'

Корумпирана милиция, брутални бандити, камари от трупове: това май е Русия от 90-те години. Или един от онези руски екшъни, отдавайки почит на Куентин Тарантино. Жмички е пародията на Балабанов на жанра, повлиян от предишните му филми Брат и Братът в Чикаго. Сюжетът (две съперничещи си банди отчаяно се опитват да се докопат до куфара на другата, пълен с пари/хероин) няма особено значение. Типажите са важни. Има умни гангстери. Има и от тъпите. Както и такива с патологични отклонения или физически дефекти. Или пък мълчаливи, но опасни килъри, бъбриви пъзльовци и такива, дето изглеждат като смотаняци, ама нищо не им убягва. Да не забравяме и боса, чието нарастващо его го прави все по-непредпазлив. Всички тези чешити са изиграни в Жмички от звезди на руското кино и театър, и дори в епизодичните роли е видно удоволствието, с което те го правят. Комедията във филма функционира на второ, не така видимо, ниво. Режисьорът пази най-големия гег за епилога на своя циничен коментар за епохата, която руснаците наричат "великата криминална революция". Той представя оцелелите бандити, чиито нови роли в обществото са - добре е да се каже - безукорни от законова гледна точка.

Името / The Namesake, САЩ, 2006, 98'

За героите, описани от носителката на "Пулицър" Джумпа Лахири, личната независимост струва скъпо. Малцина кинематографисти могат да разберат подобна дилема по-добре от Мира Наир. Нейната екранизация по романа на Лахири въздействащо разкрива силата на семейните връзки сред индийците в Америка. Ашок Гангули и съпругата му Ашима бягат от хаоса на Калкута през 70-те години към нов живот в Съединените щати. Там Ашима така и не успява да привикне към студената учтивост, която минава за социален контакт. Но синът им, роден в Америка, се адаптира по-добре. Благодарение на типично междукултурно недоразумение той носи името Гогол, което най-малкото предполага обяснение. Като всеки млад мъж, Гогол се ядосва на всичко, което го прави различен, включително и очакванията на семейството му. Връзката с русата дружелюбна Максин, му действа освобождаващо, въпреки обичайната перспектива някой ден да се ожени за типичното добро индийско момиче. В "Мисисипи Масала" и "Сватба в сезона на мусоните" Наир представи глобалните индийски семейства във всички техни измерения. Тук, черпейки от дълбочините в сюжета на Лахири, тя превръща конкретните конфликти на семейство Гангули в ярки сцени: болката от самотата на Ашима в съвършения й американски дом; отчужденията между родителите и детето; и спомените за Индия, които Гогол никога не е можел да разбере напълно, докато сам не предприема пътуване там. Камерън Бейли

Камарон: Как Фламенкото Става Легенда / Camaron: When Flamenco Became Legend, Испания, 2005, 119'

Камарон е неразказваната досега биография на гения на фламенко музиката Хосе Монхе Крус, станал прочут като Камарон де ла Исла. Това е историята на неговия живот и творчество - задълбочен поглед към този брилянтен певец и композитор, обновил фламенкото, повлиял на новите поколения и разчупил социалните и артистични бариери. Неговите желания, успехи и битки са основните елементи на кариерата му, повлияла на специфичния му маниер на правене на музика - съвсем нов начин за създаване и слушане на фламенко, който именно Камарон разкри на света. Най-плодотворният му период съдържа триумфи и мрачни моменти, дали отражение върху любовните му истории, националното му и международно признание, начина, по който записва музика (предизвикал революция в изпълнението на фламенко), бракът му с Долорес ла Чиспа, зависимостта му от наркотиците и физическата разруха, сполетяла го на твърде ранна възраст (Камарон умира през 1992 г. на 41 години). Сред персонажите във филма са и легендарни имена като Пако де Лусия и Томатито.

Климт / Klimt, Австрия, 2006, 97'

Виртуозно отдаване на почит към художника и неговия живот, филмът е ситуиран сред богатата историческа обстановка от края на XIX и началото на XX в. В основата на сюжета е страстта на Климт към Леа де Кастро, борбата му за артистична свобода и дългата му, но платонична връзка с Емили Фльоге. Приятелството му с Егон Шиле оформя повествователния глас на филма. Руис акцентира върху вечното търсене на съвършенство, еротизъм и любов от страна на Климт, неуморното му дирене на нови изразни форми, отхвърлянето му на социалните и артистични моди, както и върху водовъртежа на живота във Виена между двата века и краят на една империя. "Преди всичко на този филм не трябва да се гледа като на биография на художника Густав Климт. Това е по-скоро фантазия или, ако предпочитате, фантасмагория - фреска от истински и измислени персонажи, обединени от една-единствена личност: художникът Климт. Виждате кадри във филма така, все едно самият Климт ги вижда. Или поне ги бленува. Тъй като филмът е сън наяве: изобилие от цветове, деформиране на пространството, повишена концентрация на движения на камерата. Твърде дълго трябва да обяснявам процесите, които исках да използвам, за да пресъздам тази ера - една от най-богатите, противоречиви и тревожни епохи в историята на човечеството."Раул Руис

Къща от пясък / Casa de Areia, Бразилия, 2005, 115'

Бразилска семейна сага, обхващаща период от 59 години и разказваща за три жени - баба, майка и дъщеря. Ролите на тези жени са изиграни от две от най-популярните актриси на бразилското кино: Фернанда Монтенегро и Фернанда Торес, които в живота са майка и дъщеря.Годината е 1910. Доня Аурея и майка й Мария се озововат в Мараняо - забравено от бога място насред пустиня в северна Бразилия. Съпругът на Аурея Вашку е обсебен от чудатата приумица, че може да превърне това изоставено място в плодородна земя - грешна преценка, която ще му коства живота. Когато той умира, Аурея е бременна; тя и майка й скоро се оказват съвсем сами заедно с новороденото дете в къща навръх дюните. За тях това не е нищо друго, освен затвор от пясък, от където няма измъкване. Единственият довереник на Аурея е Масу, живеещ в близката общност на избягали роби. Масу я научава как да се прехранва с бартери и замени. Надеждите на доня Аурея да напусне мястото веднъж и завинаги с пътуващия търговец на сол Шико се провалят и тя е принудена да приеме съдбата си. Тя намира утеха за кратко в обятията на лейт.Луиш, който пристига през 1919 г. с група учени, за да наблюдават слънчевото затъмнение. Желанието на Аурея да види широкия свят се прехвърля на дъщеря й - младата Мария, която се бунтува срещу живота им в пустота като се опитва да води див, дори разгулен начин на живот...но дори и тя никога няма да се измъкне от пясъците на Мараняо. Тези три поколения жени, затворени в своите самота, чувства и мечти за бягство, изживяват своя житейски цикъл подобно на океанския прилив, повлиян от фазите на луната. В място, където няма какво друго да правиш освен да чакаш, времето е спряло и изживяванията са сюрреалистични. Вдъхновен от снимка на изоставена сред дюните къща, Андруша Вадингтон създава визуално впечатляваща и завладяваща сага, изиграна забележително от две от най-изтънчените бразилски актриси.

Не ме боли / It does not hurt, Русия, 2006, 100'

Мелодрама. Трима приятели застават на прага на луксозна къща в центъра на голям град. Те са млади и пълни с енергия; имат талант, умения и жажда за живот...по-общо казано: те имат всичко, освен пари. И точно за това са дошли: да предложат услугите си като дизайнери на стопанката. Натела Антоновна-Тата е също млада, но животът вече напълно й е дотегнал. Или поне така стоят нещата докато тя не среща Миша. Той й помага да заобича живота си отново, а тя намира на него и приятелите му интересна работа. Богати клиенти, скъпи вечери и високи хонорари: нашите приятели не са и мечтали за нещо подобно. И най-важното - тя го обича! Но Тата крие нещо съдбовно, а то неминуемо ще повлияе на бъдещето им...

Партитурите на Бетовен / Copying Beethoven, САЩ, Германия, 2006, 104'

Независимо дали сте ценител на класическата музика, едва ли оставате безразлчен, слушайки извисяващите се ноти на Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен. Творба, останала както като връх в кариерата на композитора, така и като динамично и паметно наследство от своята епоха. Въображаемо изследване на живота на Бетовен в последните му дни, докато работи над Деветата, Партитурите на Бетовен извлича своето вдъхновение от самата музика. Заснет от известната режисьорка Агнешка Холанд, филмът е едновременно вълнуващ и романтичен. 1824 г. Композиторът, изигран брилянтно от Ед Харис, бърза да завърши новата си симфония. Минали са години от последния му успех и той е измъчван от глухота, самота и лични травми. Спешно се търси копист, за да помогне на композитора да е готов навреме за предвиденото първо изпълнение - иначе оркестърът няма да има каква музика да свири. Проницателната млада студентка от консерваторията и амбициозна композиторка Ана Холц е препоръчана за работата. Непостоянният Бетовен е скептичен, че жена може да бъде въвлечена в създаването на неговия шедьовър, но бавно започва да се доверява на помощта на Ана и накрая дори се увлича по нея.До времето на самото изпълнение - исторически момент, запечатан в прекрасен, завладяващ кадър от гледната точка на Ана, докато тя седи в оркестрината, помагайки на глухия Бетовен да печели време - нейното присъствие в живота му е абсолютна необходимост. Дълбокото разбиране на творбите му е достигнало степен, в която тя дори коригира грешките на Бетовен, докато страстната й личност успява да намери път към неговия горд интимен свят. Харис не за пръв път играе икони; ролята му в Полък бе майсторско изследване на измъчен, но талантлив художник. Тук той постига подобен дух: неговият Бетовен е непочтителен и избухлив, раним и все пак мил. Крюгер му партнира с дълбочина и умение, с което прави младата Ана не само очарователен чирак но и образец за женска независимост и амбиция. Двамата герои преминават бариера след бариера, и резултатът е същинско хармонично чудо. Мишел Майо

Празникът на колелата / La Fiesta del chivo, Испания, 2005, '

Санто Доминго, Доминиканската република, 1992 г. Урания Кабрал се завръща в родния си град. Тя трудно може да разпознае стареца - мълчалив и обездвижен, почти инертен. Това е баща й Агустин Кабрал, наричан още "Мозъка" - президент на Сената и дясна ръка на Трухильо: диктаторствал дълги, дълги години преди да бъде свален. Но това се е случило преди много време. Урания си спомня всичко 30 години по-късно. Тя говори за миналото с леля си и братовчедите, които не разбират защо тя не е идвала да види тях или баща си толкова години. В крайна сметка тя ще признае ужасната тайна, която я е задържала далеч от дома и семейството завинаги - тайна, съсипала живота й. Празникът на козела е и историята на мъжете, жертвали живота си, за да сложат край на една от кървавите тирании в скорошната история на Латинска Америка. Тяхната епична история и тази на Урания са преплетени в завладяващ калейдоскоп от любов, омраза, смърт и насилие.

Роднини / Relatives, Унгария, 2006, 110'

"...И тези, които не са роднини, трябва да живеят..."Стародавна традиция в Унгария е хората да гласуват не за, а по-скоро против някого.На мястото на корумпирания Макрочи като прокурор на градчето Жаратнок е назначен Ищван Копяс. Той е чиста личност. Джобовете му са празни, но главата му е пълна с красиви мечти, които ще оправят света. И ето, прокурорският пост идва не само с власт, чрез която може да се служи за каузата на доброто, а също и с неприлично огромен рекет, наречен "Компания за разплод на прасета", както и с твърде много роднини. Някои от тях са затънали до уши в кочината на свинския рекет, а други мрат да се докопат до някоя хубава, апетитна далавера. Копяс се влюбва плахо във властта, но доста лудо в роднините си. Дори в крайна сметка осъзнава, че един и същ човек не може да му е едновременно роднина и да не е такъв. Но поне Копяс сам се справя с последствията. А "Компания за разплод на прасета" продължава да се вихри, все така симпатично усмихната. "Както и с най-добрите си филми - носителят на "Оскар" Мефисто (1981) и номинираният за "Оскар" Полковник Редл (1985), Сабо е въодушевен от шанса да напомни на своята публика, че абсолютната власт покварява абсолютно. Новото в случая е абсурдисткия комедиен тон - неприкрит в романа на Мориц и майсторски подчертан тук от Сабо, без да се губи мярката. Елегантна закачка е участието на отличения с "Оскар" чешки режисьор Иржи Менцел в малката роля на корумпиран банкер, дублиран на унгарски от самия Сабо."Еди Кокрел, сп. "Variety"

Секс и философия / Sex & Philosophy, Франция, Иран..., 2005, 105'

На своят 40-ти рожден ден мъж осъществява революция срещу самия себе си. Той се обажда на своите любовници - на всичките четири - и им определя среща в неговата танцова школа същия следобед. Жените са шокирани да открият, че са споделяли желанията на един и същ човек. Той пристига и се опитва да обясни действията си. Осъзнал е, че времето на всеки от нас е ограничено. Единственото решение е пълната искреност. Разбираме как е започнала всяка от връзките. Мъжът и любовниците му обсъждат страстта, притежанието, времето. Как любовта разцъфва и от най-дребното семе. Той прави на всяка жена прощален подарък - хронометър - и ги моли да измерват всяка минута истинска любов, която ще изпитат оттук нататък. Жените си тръгват. Мъжът остава сам. По-късно четвъртата жена му се обажда и те се уговарят да се видят в дома й, където той заварва обратната ситуация: сега той се оказва един от четиримата любовници. Неспособни да приемат новата ситуация, мъжете се скарват и си тръгват. Мъжът остава сам отново...

Съдия-Изпълнител / Komornik, Полша, 2005, 100'

Възходът и падението на едно варшавско "юпи" - само за 48 часа. Луцек Боме е съдия-изпълнител: работата му е да конфискува собствеността на хората. Когато разни компании затънат в дългове, институции или отделни хора не успяват да погасят задлъжнялостта си, той е насреща, за да прибере всичко, което все още има стойност. Поведението му, когато общува с жертвите - независимо от техния социален статус - е едновременно непринудено и арогантно. Работата му го кара да се чувства всесилен. Но самоувереността му започва до достига заплашителни размери. Един ден той е в дома на семейство, което не може да си плати сметките, когато осъзнава, че е на път да конфискува музикален инструмен, принадлежащ на дъщерята на жената, която е обичал страшно много в ученическите си години. Още повече го съсипва самоубийството на друга от жертвите му. Млад мъж, който е търсен от съдия-изпълнителя, се е обесил не къде да е, а на стълбите пред кабинета му. Тези два инцидента имат осезаем ефект върху Луцек. За пръв път в живота си той започва да се замисля по-сериозно над това, което прави. Но липсата му на чувство за собствената му стойност го заслепява пред опасностите на работата му. Той така и не забелязва, че корумпираните му колеги и шефове му правят постановка - така той ненадейно се оказва арестуван по подозрение, че е приел подкуп. "В моя филм се опитах да покажа, че преминаването към друга политическа система не означава, че социалните проблеми като бедност, несправедливост и човешки грешки, или човешки слабости като завист, безразсъдство и амбиция автоматично остават в миналото. Филмът представя част от свят, в който хората се унищожават един друг - свят, в който няма място за слабите.?Феликс Фалк

Червеното какаду / Rote Kakadu, Der, Германия, 2006, 128'

Дрезден през пролетта на 1961 г. - четири месеца преди издигането на Берлинската стена. 20-годишният Зиги пристига в града, за да работи като декоратор. Той се надява скоро да се запише в училището по изкуствата благодарение на задължителната подкрепа и протекции на своите шефове. Но плановете му се объркват когато среща и се влюбва в младата поетеса Луизе, чиито стихове са забранени за публикуване в наскоро основаната ГДР. Луизе представя Зиги в "Червеното какаду", небезизвестен нощен клуб, в който смело се представя музика от Запад - нещо нечувано в ГДР по онова време. Зиги скоро се сприятелява с Воле - съпругът бохем на Луизе. Въпреки че има съмнения за доносник на ЩАЗИ сред групата, предаващ на управлението всичко случващо се с най-малки детайли, Зиги се увлича все по-навътре с тази група от млади битници, членове на "неудобните отряди". Всеки от тях по своему отрича новото управление - било то и само като се бори да наложи сам себе си. За да спечели пари за клуба и Луизе - в която той все повече се влюбва въпреки приятелството си с Воле - той краде порцеланови фигурки и ги продава в Западен Берлин. Нещата се объркват, когато Воле е внезапно арестуван. А когато Зиги използва своите незаконни печалби, за да издаде книжка със стиховете на Луизе без одобрението на цензурата, това само създава неприятности на двамата. Дали да остане или да избяга? Дали да се примири със състоянието на нещата или да започне на чисто? Време е Зиги да вземе решение.

Link to comment
Share on other sites

Гледах Recordati di me.Господи добре че още има европейско кино.Знам че като го гледам на РС убивам индустрията ама те в Пловдив точно този май няма да го дават ,но опр. ще отида да гледам 2-3 от другите.Много добър ,много истински!

Link to comment
Share on other sites

Радвам се, че ти е харесал. Взех си билет за него и вярвам, че ще е хубав.

 

Иначе, ще го дават в Пловдив - вторник (14.11.2006) от 19.30 часа.

Link to comment
Share on other sites

В понеделник (13.11.2006) на мястото на филма Партитурите на Бетовен, който трябваше да бъде показан от 19:30 ще се прожектира "Новите дрехи на императора". Приятно гледане.

Link to comment
Share on other sites

Пътешественици и магьосници - DVDRip

Enjoy!

Едит: Мерси. Сложих ги при филма. :)

 

Азиатско кино:

Кекексили: Планински патрул, Kekexili, Китай, Хонг Конг, 2004, 85'

Кекесили - най-големият резерват за животни в Китай, е домът на много редки видове, сред които е и тибетската антилопа, наричана още чиру. Заради козината им, която се използва за направата на луксозни, но незаконни шалове, броят на антилопите е драстично намалял през последните 20 години; бракониерите буквално изтребват животните, често по цели стада наведнъж. През 1990 г. местни жители сформират доброволен патрул, за да се опитат да предотвратят нелегалното избиване на антилопите, често с цената на своя живот. Кекесили проследява борбата на живот и смърт между доброволците и бракониерите, а филмът е заснет в самия резерват, намиращ се на 5000 метра надморска височина, на Куинзан-тибетското плато. Когато Га Ю - журналист от Пекин, пристига в мистичния лагер на Кекесилския планински патрул, той става свидетел на тибетски погребалeн ритуал и вижда цялото село, потънало в траур. Га Ю е решен да разкрие истинската история зад изчезването на няколко доброволци от патрула, жестокото изтребване на тибетските антилопи и слуховете, че планинските патрули всъщност помагат на бракониерите. В търсене на истината Га Ю се присъединява към патрул, покриващ 40 000 кв.км. дива природа. Нелегалните ловци са като фантоми в тази ненаселена земя - те се крият във всяка пещера и преследват членовете на патрулите като зловещи сенки, изчаквайки подходящия момент, за да извършат фаталната си атака...Така самите патрулиращи стават преследвани. Въпреки суровите условия, участниците в патрула, воден от Ри Тай, рискуват живота си в битката с бруталните ловци. В началото само наблюдател, дистанциран зад обектива на камерата си, Га Ю неусетно става лично въвлечен в борбата. Той ясно си дава сметка, че това не е просто обикновен патрул, а по-скоро пътуване в името на живота. "Исках да направя филм за оцеляването. Патрулите са съставени от местни тибетци - все доброволци. Те преживяват при екстремно тежки условия на границата с Китай, където животът е застрашен заради голямата надморска височина и липсата на кислород. Въпреки че се борят по цял ден на живот и смърт, те остават спокойни и умиротворени заради своята дълбока вяра. Освен с физическите предизвикателства, те се сблъскват и с морални. За да оцелеят, патрулиращите са принудени да продават безценните антилопски кожи, които са спасили от бракониерите. Исках да представя събитията и от гледната точка на ловците. Докато пишех сценария, посетих няколко пъти Кекесили, и се срещнах с доста истински бракониери. Сега гледам на тях по-скоро като на обикновени фермери, отколкото като бруталните бандити, които си представяте. Бедността ги е превърнала в касапи и те убиват антилопите само по една причина - собственото си оцеляване." Лу Чуан

Остров, The Isle, Южна Корея, 2000, 86'

Островът е отдалечена рибарска колония, достижима само по скрит път в гората. Обкръжаващото го езеро е осеяно с паянтови плаващи колиби за риболовците, дошли за уикенда. Хе-джин е няма камериерка - жена, която преживява, продавайки храна на рибарите денем и тялото си нощем. Един ден бившото ченге Хюн-шик пристига на острова, криейки ужасна тайна от миналото си. Хе-джин натрапчиво го следи, заинтригувана от откриването на друга изгубена душа. Когато той се опитва да се самоубие, Хе-джин се гмурка под колибата на Хюн-шик и го хваща за крака, отмествайки пистолета от устата му. Този инцидент поставя началото на странната им любовна връзка. Рибарските куки играят важна роля - буквално и преносно - в техните параноични игри и нарастващо чувство на привързаност; както и убийството, и сложно замисленото отмъщение. Те са като две риби, примамени и уловени една от друга. В последните години корейските режисьори доказаха, че вече не отбягват табутата. Показването на сексуални перверзии, канибализъм, извратени отношения и крайно насилие доведе до създаването на изключително и освежаващо искрено кино. В "Остров" награждаваният независим режисьор Ким Ки-док отива още по-далеч от който и да е от колегите си. С елегантно композираните си кадри той разкрива ужаса, съществуващ между персонажите. Изпълненията на двамата актьори са освободени и силни, а сексът помежду им - суров и плашещ. Остров ще ви отведе на паметно пътуване из натрапчив, стряскащ свят.

Отнесена от духовете, Spirited Away, Япония, 2001, 125'

Най-касовият японски филм на всички времена, това е последното фантастично творение на майстора на анимацията Хаяо Миядзаки. Изумително призрачно приключение, изпълнено с екшън, съспенс, странни създания и човешки персонажи, Отнесена от духовете е върха на анимационното фентъзи. Изгубила се сред изоставен лунапарк, малката Чихиро скоро намира родителите си, превърнати в прасета, а самата себе си - на ръба на невидимостта. С падането на нощта изплува цял нов свят: огромен дом на прилепи, ръкодовен от магьосницата Юбаба и обитаван от милиони призраци, богове и гоблини. За хората място няма, но работата там е единствената надежда на Чихиро да спаси родителите си и себе си. Принудена да смени името си на Сен, тя отчаяно се опитва да съхрани идентичността си докато води битки с духове, напомнящи на герои от Междузвездни войни (сред които и Миризливия Бог, който би могъл да е духа на Джаба Хатянина, само дето е по-миризлив) и спечелва нови приятели. Завладяващата музика на Джо Хисаиши подчертава съвършенството на филма, който е същински празник както за децата, така и за възрастните. Джоан Парсънт

Последният живот във вселената, Last Life in the Universe, Тайланд, Япония, 2003, 112'

За "Последният живот във вселената" Пен-ек Ратанаруанг работи с легендарния хонгконгски оператор Кристофър Дойл, както и с цял шогунат японски актьори. Този филм е за Кенджи - неутешим японски библиотекар, живеещ в Банкок. Кенджи иска да се самоубие и просто чака знак за това. Един от опитите му води до застрелването на мародер от якудза, преследващ брат му, а другият го прави свидетел на трагедия, която го свързва с Нои - тайландска проститутка, възнамеряваща да се премести в Осака по бизнес причини. Кенджи се скрива в къщата на Нои на плажа, където немарливите й навици и липсата на вкус раздразват неговото натрапчиво чувство за ред. Освен това той знае твърде малко тайландски, а тя тъкмо започва да учи японски. При все че се привързват, крехкото равновесие помежду им скоро ще бъде нарушено. Елементи от японските филми за якудза, непредвидима последователност от омайващо красиви кадри и ексцентричен сюжет се преплитат в тази странна, магическа история.

Пъклени дела, Infernal Affairs, Хонг Конг, 2002, 101'

"Ърбън" екшън, превърнал с в култов филм веднага след появата си, довел до две продължения и дори римейк, режисиран от самия Мартин Скорсезе. Неговият успех напомня чувства и механизми, сега изглеждащи изчезнали, които характеризираха хонгконгската киноиндустрия във върховия й период. Алхимията между повествование, режисура и морална строгост спрямо човечеството и живота се завръща с нова сила, и то подкрепена от наистина забележителен актьорски състав.Лау Кинмин е ченге, което играе мръсни игри - той е информатор на могъщия наркобос Хон Сам. Чан Уинян - гангстер, който всъщност е ченге, също играе двойна игра, и държи своя бос постоянно информиран за действията на престъпниците. Напрежението постепенно нараства до чувство за клаустрофобия, а вариантите за изход намаляват. Всичко води до финалния сблъсък. "Високо стилизирана, приковаваща полицейска драма, в която съдбите на две хонгконгски ченгета се оказват неизбежно обвързани, Пъклени дела държи публиката в напрежение цели 100 минути, докато мрачния сюжет не достига до емоционално въздействаща си развръзка. Определено най-завладяващият филм от Хонг Конг от доста време и един от най-касовите филми на местния пазар за всички времена, филмът е изключително майсторски както като сценарий, така и като актьорска игра." Дерек Ели, сп."Variety"

Пътешественици и магьосници, Travellers and Magicians, Австралия, 2003, 108'

В изолираното кралство Бутан, скрито в Хималаите, младият правителствен служител Дондуп е убеден, че ако напусне Бутан и поеме към западния свят, ще задоволи всичките си копнежи. Той изпуска автобуса си и остава насред пътя с още двама пътешественици в същата посока - будистки монах и обикновен търговец на ябълки. Така той научава мистична приказка за похот, ревност и убийство с главен герой амбициозният магьосник Таши. Подобно на история за преплетените съдби, съдържаща се в друга история, сякаш излязла изпод перото на Итало Калвино, неспокойствието на Дондуп и желанието му спрямо ангелския му спътник Сонам започва да напомня съдбата на Таши. Отваряйки прозорец към един от най-непокварените и неземно красиви райони на света, този втори филм на тибетския будист лама Хиентсе Норбу парадоксално е приказка за универсалния копнеж по съвършенството - дори и когато живееш в Шангри-Ла.

Самураят на здрача, Twilight Samurai, The, Япония, 2002, 129'

Сейбей е посредствен, недобре платен самурай, който се опитва да свърже двата края, работейки допълнително като чиновник в кантората на клана. Докато колегите му прекарват вечерите, наливайки се със саке в местната кръчма, Сейбей се прибира право у дома, за да се погрижи за двете си малки дъщери и възрастната си майка. Кроткото му съществуване е объркано след като получава задача от господарите си, противно на волята си да убие воин-ренегат, нарушил вечния самурайски кодекс. Йоджи Ямада, създателят на "Тора-сан" - най-дългата комедийна поредица в историята на киното, е съчетал романтика, трагикомедия и носталгия до съвършенство. Първият му самурайски филм е завладяващ епос, ситуиран в навечерието на Реставрацията Мейджи - в здрача на самурайската ера. При все, че добре се е справил с първия си опит в дуелите с мечове, Ямада страни от присъщия на жанра мачизъм, за да акцентира върху усилията на самурая да съхрани семейството си и да защити жената, която обича. Тази хуманна гледна точка го затвърждава като истински наследник на Ясуджиро Одзу.

 

Американско независимо кино:

Девет живота, Nine Lives, САЩ , 2005, 115'

Сандра е в затвора и отчаяно иска да се свърже с детето си. Даяна се сблъсква с внезапно напомняне за минала връзка. Холи няма кураж да продължи напред, докато вторият й баща не осъзнае болката, която й е причинил. Соня се притеснява от интимната тайна, която партньорът й разкрива пред техни приятели. Тийнейджърката Саманта е принудена да бъде уморотворител за родителите си. Лорна се опитва да се скара с бившия си съпруг след самоубийството на жена му и се оказва въвлечена в трагичната смърт. Рут решава да се отклони от семейния живот по време на среща в мотел. Камий осъзнава ограниченията на доскоро сигурното си тяло, а Маги позволява собственият й живот да бъде засенчен от този на малката й дъщеря Мария. Съдбите на девет обикновени жени, сблъскали се с мъките и разочарованията на живота със завидна и затрогваща твърдост. Звезден състав от актриси е събран в този филм - завладяващо изследване на индивидуалните преживявания на девет жени, показано чрез 9 единични, дълги сцени. Някои от персонажите се появяват като поддържащи герои в историите на другите. Представяйки девет различни жени на емоционален кръстопът, "Девет живота" разкрива колко често се оказваме пленници на връзките си - както минали, така и настоящи.

Мис Слънчице, Little Miss Sunshine, САЩ , 2006, 101'

Запознайте се с противоречивото семейство Хувър: дядото смърка кокаин и псува на поразия, бащата Ричард е модерен менджмънт-гуру, който проповядва личната мотивация, чичото Франк се възстановява след неуспешен опит за самоубийство, предизвикан от раздялата с приятеля му, синът Дуейн е последовател на Ницше, който е дал обет за мълчание, а малката Олив е дундесто момиченце, което мечтае да бъде красиво. Майката Шерил просто не успява да излезе на глава с всички тези чешити. Когато късметът сполита Олив и тя е поканена да участва в конкурса "Мис Слънчице" в Калифорния, където конкуренцията е сериозна, всички се натоварват на ръждясалия бус фолксваген, за да я придружат за нейния дебют, след три щури дни пълни със забавни изненади. Филм по пътя, съчетал трагикомичната сатира и лудешките приключения, "Мис Слънчице" умело избягва клишетата, описвайки пътуването на банда щастливи неудачници из страна, в която култът към успеха властва навсякъде.

Пеещият детектив, The Singing Detective, САЩ , 2003, 109'

Какво може да прави злъчен писател-мизантроп, лежащ в болница с кожна болест, за да избяга от разкъсваното си от болки тяло и изтормозеното си съзнание? Представя си се като частен детектив в пълп-роман в Ел Ей! И за да му правят компания в този мрачен сън посред бял ден, поддържащите актьори - семейство, лекари и сестри - пеят и танцуват на фона на хитове от 50-те години. Съчетание от комедия, мюзикъл, film noir и нещо повече, Пеещият детектив се озовава между плашещата реалност и сардоничната фантазия. Двойната роля на Робърт Дауни-син потвърждава заслужената му оценка "най-великият актьор от своето поколение".

Последното кънтри шоу, A Prairie Home Companion, САЩ , 2006, 105'

От 1974 г. насам програмата "A Prairie Home Companion" се излъчва редовно (с кратко прекъсване през 80-те години) по обществените радиостанции в САЩ, чийто брой в момента е достигнал 558. Предаване за цялото семейство, шоуто съдържа групи на живо, певци и измислени реклами, криминален сериал с участието на детектива Гай Ноар и безкрайна сапунена опера с вицове, типични за малки градчета като Лейк Уобегон в щата Минесота. Всичко това е представено от модератора на шоуто и негова движеща сила - Гарисън Кейлър. Шоуто, което може да бъде слушано и в Европа и Австралия, достига до аудитория от 35 млн. домакинства по целия свят. Филмът на Робърт Олтман се концентрира върху събитията, случващи се по време на един конкретен епизод, в който Кейлър и гостите му разбират, че настоящото шоу ще бъде съвсем последното! В него участват Йоланда и Ронда Джонсън - двете все още свирещи участнички в кънтри квартет, състоял се някога от 4 сестри, дъщерята на Йоланда - Лола, както и двама пеещи каубои: Дъсти и Лефти. В тази конкретна вечер важни роли в случващото се зад кулисите играят опасна жена, както и шефа на охраната на шоуто - Гай Ноар, който сякаш е излязъл направо от страниците на роман на Реймънд Чандлър. Докато Гарисън Кейлър стои на сцената на театър "Фицджералд" в Сейнт Пол, водейки ни из шоуто с обичайното си сладкодумие, зад кулисите се случват всевъзможни дребни бъркотии - бури от страст, стаявани дълго време, неразбории, водещи до скандали, странна любовна афера, разцъфтяла в тайна. И тогава се появява един непознат, искащ да приключи с "A Prairie Home Companion" веднъж завинаги. "Никой след Уди Алън и неговите Радиодни не е създавал подобно филмово обяснение в любов към радиото, както го прави Олтман с този филм. Гарисън Кейлър, импресарио, създател и водещ на една от най--дълго просъществувалите програми - 31 години и все още в ефир, и режисьорът Робърт Олтман явно са създадени един за друг. За тези двамата, родени в Средния Запад, сухият хумор на региона, нескопосаната вежливост и суровата чувственост са естествени, сякаш са тяхна кожа." Кърк Хъникът, сп."Hollywood Reporter"

Трите погребения на Мелкиадес Естрада, The Three Burials of Melquiades Estrada, САЩ, Франция, 2005, 121'

Трите погребения на Мелкиадес Естрада е модерен уестърн, в който минало и настояще се смесват. Филмът е заснет сред мъртвата красота и живата култура на Рио Гранде. Томи Лий Джоунс замисля тази великолепна любовна поема за родината си през 2001 г. Резултатът е осъвременена легенда, която, възстановявайки духа на Стария Запад, в най-добрите си моменти стига дори до нивото на Сам Пекинпа. Джоунс прави поредното си великолепно изпълнение в ролята на управителят на ранчо Пийт Пъркинс, който е непримирим моралист и страда безутешно заради претупаното погребение на Мелкиадес Естрада. Освен че приживе Естрада е неговата дясна ръка в мексиканското ранчо, той не умира от естествена смърт, а е убит. Пийт се наема да изрови мръсната истина за смъртта на приятеля си. Тя му разкрива голия фанатизъм и несправедливостта към децата на смесената култура. Също както при реденето на пъзел, приятелството между Пийт и Мелкиадес се представя парче по парче. С цялата си любов Пийт пренася тялото на Мелкиадес до свещенно място за вечен покой, докато яростта си излива върху убийците. Личният принос на Джоунс към величествената картина на Западен Тексас е неоспорим. Неговите портрети са добре премерени, като стаената конфликтност на човешката природа е в хармония с естествения пейзаж на границата между Тексас и Мексико. Похотта, измамата и убийството, присъщи на човека, са противопоставени на природата, която неведнъж е демонстрирала стихийната си сила. Сценаристът Гийермо Ариага, чиито по-ранни филми "Кучката любов" и "21 грама" взривиха зрителите по кинофестивалите, представя поредната стегната и смела фабула, която вече му донесе и награда. С комбинацията си от отличен сценарий, веща операторска работа и перфектно подбран актьорски състав, този филм не просто разказва добра история, а ни въвежда в нова митология.

 

Британско кино:

9 Песни, 9 Songs, Великобритания, 2004, 71'

9 цели парчета от най-готините банди днес, заснети на живо в академията "Брикстън". И равностоен брой бурни любовни сцени между главните герои: от началото до края. Да го кажем просто: 9 песни е филм за секс и музика. Тази простота, тази вдъхновена липса на комплекси е в основата на филма. Един от двамата главни герои: Мат, си спомня за бурната връзка с Лиса от Антарктида, където той е работил като експерт по ледниците. Лиса е американска студентка, посетила Лондон, а Мат я среща на концерт на модерната банда "Блек Ребъл Моторсайкъл Клъб" в академията "Брикстън". Това не са излишни подробности, защото филмът непрекъснато се връща в Академията. 9 пъти, за да сме точни, за да заснеме деветте песни от заглавието. Мат и Лиса тутакси си падат един по друг и се наслаждават максимално на увлечението и сексуалното си привличане. Уинтърботъм е крайно необикновен режисьор. Освен че е доста продуктивен, той снима всеки нов филм в различен жанр. Или, както е тук, да измисли нов жанр. В продължение на 9 песни той прави поне две неща, които са необичайни в игралното кино: показва сексуалните сцени в детайли и изцяло, и винаги показва цяла песен на концертите, посещавани от Мат и Лиса.

Елизабет I, Elizabeth I, Великобритания, САЩ, 2005, 223'

Няколко са монарсите, чиито живот и властване са драматизирани така често като английската "Кралица дева", която е била превъплъщавана от такива великолепни актриси като Флора Робсън (играла ролята 3 пъти), Бети Дейвис, Клодет Колбер, Джуди Денч и Кейт Бланшет. Сега Хелън Мирън се присъединява към тази изтъкната група със своето наградено изпълнение в този минисериал на HBO, който разказва за добре известни събития, но го прави достатъчно добре, за да изглежда свежо. Това е старата история за кралицата, принудена да сключи политически целесъобразен брак, поставяйки дълга пред женските си желания. Също като предшественичките си, Мирън очевидно се наслаждава на възможността да изиграе подобен сложен образ, и го прави безпогрешно. Хю Данси е повече от задоволителен като енергичния Граф Есекс, а Джеръми Айрънс играе порядъчно язвителен Граф Лестър. В наше време най-лесното предизвикателство пред подобни мащабни продукции е сценографията; рядко ще видите исторически филм, който да не обръща скрупульозно внимание на детайлите, и декорите, костюмите и реквизита на Елизабет I са безупречни. Качествата на този минисериал са сравними с тези на игрален филм. Но най-ценното е могъщата актьорска игра, като над всички се откроява Мирън, уловила съвършеното съчетание между силате и ранимостта на героинята си. Ед Хълси

Златната Младеж, Bright Young Things, Великобритания, 2003, 106'

Адаптирайки романа на Ивлин Уо "Унизените наши тела", Стивън Фрай пренася лондонското висше общество от 30-те години в целия му блясък на екрана. В центъра на тази колекция "златна" младеж е Адам - начеващ писател, надяващ се на положение в обществото, достатъчно добро за да се ожени за Нина - най-популярното момиче в момента. Да се задържиш в свят на екстравагантни партита и "възможности", които само богатите безделници могат да си позволят, не е никак малко предизвикателство. Младите актьори са забележителни, а сексуалните намеци бълбукат като шампанско. Фрай може и да ни съблазнява в началото, но намеренията му са ясни. Приликата с днешния ден е очевидна. Докато Англия от 30-те години пропада към Втората световна война, пристрастяването към наркотиците взима своите жертви, а британските хомосексуални свободи имат обратен ефект, филмът проницателно успява да изрази загубата на невинността. "Златната младеж" може и да е секси, забавен пастиш на отминалото добро време, но основните му теми звучат все така актуално.

Класът на Историците, The History Boys, Великобритания, 2006

Тази екранизация на пиесата на Алън Бенет, триумфирала както на Уест Енд, така и на Бродуей и отличена с куп награди "Оливие" и "Тони", е осъществена от режисьора Никълъс Хайтнър, поставил я и в Лондон, и в Ню Йорк. Неуправляема банда от готини, забавни ученици в Йоркшир през 80-те години се вълнува предимно от секс, спорт и от това дали ще бъдат приети в Оксфорд или Кеймбридж. Учителят им по английски Хектор, педантичната учителка по история г-жа Линтот и младият, проницателен заместник Том Ъруин се опитват да им помогнат, при все напълно различните си преподавателски методи. Училището е ръководено от меко казано смахнат директор, обсебен от оценките и от желанието да го направи едно от водещите в страната. Преживяванията им разкриват не само как работи образователната система, но и каква е ползата от нея.

Новите Дрехи на Императора, The Emperor's New Clothes, Италия, Великобритания, 2001, 107'

Историята разказва, че Наполеон Бонапарт умира в изгнание на запустелия остров Света Елена през 1821 г. А дали наистина е умрял така? Този филм допуска по-въображаема версия. Тайна мрежа от лоялисти замисля заговор: Императорът ще се върне в Париж, а мястото му в изгнание ще бъде заето от двойник. Разменяйки самоличността си с тази на безпътен моряк, Наполеон е върнат във Франция. Още в началото планът се проваля. Двойникът отказва да спре да играе Наполеон, като по този начин изоставя бившия император в Париж. Напълно сам и без приятели, той среща и се влюбва в красива вдовица. "Третата изява на Холм като Наполеон след ролите му в "Бандити на времето" на Тери Гилиам и в ТВ сериала "Наполеон и любовта", тази тъжно духовита драма е великолепна изява за ироничния комичен талант на актьора ветеран." Джейми Ръсел, BBC

Обувките на Мъртвия, Dead Man's Shoes, Великобритания, 2004, 90'

Двама братя се връщат в родния си град, който са напуснали преди години. Те са близки, но съвсем различни. Ричард е силен и целеустремен, а Антъни е по-млад, по-нерешителен и леко бавноразвиващ се. Всичко, което Ричард прави, Антъни го повтаря съвсем невинно. Те си устройват лагер на хълмовете над града, спомняйки си общото минало. Но те не са дошли, за да си спомнят. Ричард е тук за отмъщение. Той знае кого търси и ги знае къде живеят. Градът, който той е напуснал преди 8 години, все още се управлява от същата банда от дребни наркодилъри и крадци. Заплахато от присъствието му е достатъчна, за да насади подозрение и параноя. Защо се е върнал? Какво иска? Кого търси? Един по един той ги проследява, успява да ги уплаши и да ги настрои един срещу друг. С разпадането на бандата научаваме ужасната истина какво се е случило преди... Един от най-добрите филми на Шейн Медоус, заснет в класическата традиция на Пекинпа и Истуд. Пади Консидайн (В Америка, Stoned) играе ролята на живота си като ангел на отмъщението. Това е фантастична трагикомична скица на градче в централните графства. Медоус предлага несравнима картина на света на грубите и често зли отрепки, притежаващи дарба да вършат мръсотии. Диалозите са убийствени, персонажите - убедителни, настроението - застрашително, музиката е въздействаща, а насилието определено не е за деца.

При Ясно Време, On a Clear Day, Великобритания, 2005, 98'

Франк е 55-годишен мъж, уважаван в местната общност, който внезапно се оказва без работа, въпреки че винаги е работил здравата. За пръв път в живота си той се чувства без посока. Когато приятелят му Дани се шегува, че при ясно време би могъл да преплува до Франция, в съзнанието на Франк се загнездва идея. След като споделя плановете си със своята любяща съпруга Джоан, Франк решава да вземе отново живота си в ръце, подлагайки се на върховното изпитание за издържливост - да преплува Ламанша. Постигайки го, той ще спаси провалените отношения с порасналия си син. "Мълан е изключително солиден като Франк. Това е филм, чието сърце съвсем сигурно е на точното място. Тази топла и забавна история за приятелството и семейството ще ви остави усмихнати след края на прожекцията." сп."Now"

Развратникът, The Libertine, Великобритания, 2004, 130'

Режисьорът дебютант Лорънс Дънмор създава възхитително мрачен портрет на Лондон през XVII в. Чума, плъхове и сифилис преобладават в пейзажа наравно с мъглата и театъра. Все пак персонажите са в основата на тази история и никой не е по-дяволито очарователен от Граф Рочестър, изигран от Деп. Граф Рочестър е бил приятел и довереник на Чарлс II, както и порнограф и поет от епохата на Реставрацията. Антимонархически настроен роялист и атеист, приел християнството, графът и неговият цинизъм са подложени на изпитание, когато се влюбва в амбициозната млада актриса Елизабет Бари. Джон Малкович предлага вдъхновено изпълнение като объркания монарх, който е измъчван от прямотата на графа, но и не може да пренебрегне поетическата му дарба. Заявявайки от самото начало, че е персонаж, който няма да харесате, графът не полага усилия да го опровергае. Той се държи жестоко с преданата си съпруга и дори прибягва до услугите на изпаднал уличен джебчия. "Разгулният" е портрет на човек, поразен от факта, че не може да открие никаква граница в човешката поквара. Лейн Нийдлър

Фестивал, Festival, Великобритания, 2005, 107'

В тази комедия за Единбургския театрален фестивал ще се запознаем с много герои. Фейт слиза от автобуса и започва да раздава флайъри за своя моноспектакъл. Шон - известен комик, е неимоверно груб с радиожурналистка, при това в ефир. Мишлин - елегантна единбургска домакиня, дава под наем огромния си апартамент на експериментална театрална трупа от Канада. Тя не може да се удържи да не ги шпионира, а на вилата й в провинцията съпругът й и бебето им я очакват. Джоан - радиожурналистката, иска да спи с очарователния ирландски комик Томи. Но дали той наистина я харесва? Дали алкохолизираната асистентка Петра ще напусне турнето след кавга с ужасния си шеф Шон? Дали журито за комедийната награда най-накрая ще постигне съгласие за претендентите? Кое е това красиво момиче, с което комичката Ники флиртува сега? Кой ще събере най-много публика? Кой ще спечели награда? Кой ще се влюби, кой е наистина талантлив и кой ще е следващата голяма звезда? Фестивал е за този странен месец август, през който хора от целия свят пристигат в Шотландия, за да изнасят представления, да бъдат зрители или просто да си пийнат, а всеки спектакъл обещава да бъде по-добър от предишния. В продължение на един месец всяка година за някои хора Единбург се превръща в центъра на вселената. "Тъкмо когато филмите с много персонажи и случките, които ги срещат, започнаха да изчезват, ето че се появява хапливата британска черна комедия Фестивал, която възвръща вярата в жанра. Авторският филм на Ани Грифин майсторски преплита съдбите на шоумени, актьори, журналисти, любовници и местни жители в остра ансамблова сатира, ситуирана по време на ежегодния Единбургски фестивал. Заснет през август 2004 по време на самия фестивал, филмът печели от това, че използва хиляди истински статисти по улиците на северния град. Доста от персонажите са просто измъкнати от тълпата и импровизират с минувачите." Лесли Фелперин, сп."Variety"

 

Италианско кино:

Войната на Марио, Guerra di Mario, La, Италия, 2005, 100'

За да го спаси от жестокото му семейство, Детският съд присъжда временно родителските права над 9-годишния Марио на несемейната богата двойка Джулия и Сандро. Те са вече над 40-годишни и от скоро се опитват да си осиновят дете. Джулия е в стихията си в новата си роля на майка, докато Сандро е ужасен от тази нова реалност. Марио внезапно се озовава в непознат свят, където родителите му го глезят до смърт. В тази златна клетка детето се чувства самотно и неразбрано и се крие от реалността във въображаеми забавления, вдъхновени от видеоигра и подчинени на правилата на "рицарството". Само най-близките му приятели - улично куче и един съученик, имат достъп до неговия магически свят. Но когато кучето е прегазено от кола, а приятелят му напуска града, Марио става навъсен и потиснат. А в това време Джулия е забременяла и продължава да му угажда на всяка прищявка, докато ...

Под Слънцето, Alla luce del sole, Италия, 2005, 90'

"Върнах се, за да помогна на добрите хора да излязат навън с високо вдигнати глави", заявява отец Пино Пулизи при назначаването му от архиепископа на Палермо в родната му енория Бранкачо - предградие на сицилианския метрополис. Три години по-късно на рождения му ден той е застрелян от мафията. В новия си филм режисьорът Роберто Фаенца насочва вниманието си към тревожните времена, в които мафията повишава агресията си спрямо италианската държава и, осъществявайки бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано, демонстрира и влиянието си извън Сицилия. Повече от 10 години след смъртта на свещеника, Фаенца се връща към 3-годишния опит на Пулизи да предпази уличните деца от перспективата да се превърнат в гангстери. Режисьорът избягва лекомислената възхвала на героя и предлага почти изненадващо лаконично свидетелство за неговия характер и усилия.

Спомняй си за мен, Ricordati di me, Италия, Франция, 2003, 125'

Карло и Джулия са влиятелно римско семейство, чието претоварено ежедневие им помага да не обръщат внимание на неизказаното чувство на отчаяние и разочарование. Джулия някога е мечтала да стане актриса, а Карло все още пази копие от недовършения си роман. А децата си имат своите недоволства: тийнейджърката Валентина е обсебена от собствената си красота и е решена да използва тялото си, за да успее в бляскавия свят на телевизионните игри; Паоло е пушещ трева мечтател, изгубен в своята криза на идентичността. Крехкото семейно равновесие се разпада, когато Карло среща бившата си приятелка Алесия. Гъвкавата филмова техника на Габриеле Мучино прави камерата съществена част от средата, позволявайки на зрителя да се почувства физически свързан с героите, следвайки всеки техен ход, наблюдавайки случващото им се в реално време. Спомняй си за мен е въздействаща драма, дълбаеща в скритите места на човешката душа и умело правеща дисекция на анатомията на модерното семейство. Великолепните изпълнения и майсторската режисура постигат паметно изживяване, което докосва всеки от нас в този полудял по телевизията и мобилните телефони съвременен свят. Робърт Карни

 

Френско кино:

Весела Коледа, Joeyux Noel, Франция, Англия, Германия, 2005, 116'

Филмът е по истинско събитие от Първата световна война, случило се в навечерието на Новата 1914 г. на много места по фронтовата линия. След затишие през лятото на 1914-та войната се разгаря с нова сила. Но идва Коледата с белия сняг и множеството подаръци от армията и дома. Ала голямата изненада няма да дойде от щедрите пакети, натрупани във френските, шотландските и немските окопи. В святата нощ едно необичайно събитие ще преобърне съдбите на четирима герои: англикански свещеник, френски лейтенант, талантлив тенор и неговата любима - великолепно сопрано и сценична партньорка. В навечерието на Коледа ще се случи немислимото. Войниците ще оставят оръжията в окопите и ще отидат да стиснат ръцете на "враговете" си. Ще си разменят по цигара и парче шоколад и ще си пожелаят "Весела Коледа!". Кристиан Карион разказва за идеята и реализацията на филма: "Научих за това събитие преди 10 години. Развълнува ме идеята, че хуманистичното му значение надхвърля границите на Европа. Тогава още не бях правил филм. Продуцентът Кристоф Росиньон ме окуражи да започна с късометражни филми, а след това и дебютирах с "Една лястовица доведе пролетта". След като натрупах известен опит, се усетих готов да снимам "Весела Коледа". Не беше лесно да лансирам проекта, защото Първата световна война не е тема, подходяща за пазара."

Дубльорът, The Valet, Франция , 2006, 86'

Пиер Левасьор е преуспяващ бизнесмен и един от най-богатите хора на света. Но има един проблем: красивата му съпруга Кристин държи контролният пакет акции от неговата империя и разводът би означавал бедствие. Той е принуден да поддържа своя брачен и социален статут. Но това не му пречи да има връзка с дългокраката манекенка Елена. Докато веднъж находчивите папараци не го снимат пред дома на приятелката му. След като компрометиращите фотографии са публикувани, добре уреденият живот на Пиер се превръща в ад. В опит да се реваншира пред съпругата си, той набеждава служителят на паркинга Пиньон че е любовник на манекенката. А неговото лице се появява на снимката съвсем случайно. На адвоката не му остава нищо друго, освен да докаже, че Пиньон и Елена са истински любовници. Но съдбата се намесва...

Как убих баща си, Comment j'ai tué mon père, Франция, Испания, 2001, 98'

Жан-Люк е утвърден геронтолог, който не просто не може да направи грешка. Той ръководи частна клиника, специализирана в анти-застаряващи лечения. След като е почетен за своята работа в тази област, той организира градинско парти в дома си. Точно по време на това събиране ненадейно се появява баща му, завърнал се след дълго отсъствие. Лекар по професия, Морис е напуснал дома си преди десетилетия без някаква ясна причина, за да практикува в Африка. Той се настанява в дома на сина си за няколко дни, инертно наблюдавайки всичко с тайнствена усмивка. Той разглежда внимателно и с жестока обективнот живота и средата на Жан-Люк. Пристигането на този баща-натрапник, за когото всеки е считал, че е изчезнал за добро, разтърсва семейството. Жан-Люк не знае как да го възприеме, тъй като спомените - или обидата - са нищо друго освен изгубено време. Но жена му харесва този изключително необикновен мъж, и дори по-младият брат на Жан-Люк се сприятелява с него. Въпреки опустошителните последствия, завръщането у дома на "блудния баща" има в крайна сметка освобождаващ ефект.

Ке-Де-3-Орфевр 36, 36 Quai des Orfèvres, Франция, 2004, 110'

Този полицейски трилър взема заглавието си от адреса на дирекцията на парижката полиция, където се развива по-голямата част от действието на тази сурова и изпълнена с насилие френска версия на "Жега". Филмът е създаден по действителния случай на могъщата борба между два полицейски отдела. Вринкс и Клайн се конкурират за директорския пост, а тежко въоръжена банда обирджии се превръща в изпитанието, което трябва да преодолеят, за да заслужат повишение. Двамата най-велики актьори на френското кино са неотразими в ролите на две надменни ченгета, които правят всичко възможно да заломят обирджиите - и да се надцакат един друг - в този шеметен, брутален, кървав и изненадващ филм, наложил нови стандарти за френския екшън и продал над 2 милиона билета само във Франция. "Брилянтно поставения сблъсък между двамата главни герои е наистина завладяващ. Депардийо пресъздава перфектно яростта, бушуваща в Клайн - мъж, раздвоен между строгия морал и неутолимата амбиция. Героят на Отьой е вечно подценяван; неговото сдържана игра като ченге, решено да постигне справедливостта на всяка цена, е вълнуваща. Докато преследването въвлича двамата дълбоко в подземния свят на Париж, Вринкс и Клайн попадат в спиралата на неизбежното взаимно унищожение. Но не се безпокойте: съвършено построените сюжетни обрати ще ви държат в неведение до края." Дейвид Матин, BBC

Леминг, Lemming, Франция , 2005, 129'

Алeн Гети е запленен от технологиите инженер, а съпругата му Бенедикт е мила и добра. Мирното им и кротко съжителство е поставено пред сериозно изпитание когато той кани на вечеря шефа си Ришар Полок и жена му Алис. Ястията още не са готови, когато каналът на кухненската мивка внезапно се запушва, неясно от какво. По-лошото обаче предстои: гостите закъсняват, а когато най-после пристигат, между тях се разразява дребен семеен скандал. Алис се държи грубо с мъжа си и плисва чаша вино в лицето му; и вместо гладко, вечерта минава несръчно и неловко. Тази нощ поражда странни връзки между двете семейства, които ще доведат до изневяра и самоубийство. Откриването на причината за запушването на кухненския канал - особено редкия, типичен за северните ширини гризач леминг (който само Бог знае как се е озовал там!), слага началото на особена сатанинска атмосфера, в която всичко може да се случи.

Любовни неразлъки, Un fil a la patte, Франция , 2005, 90'

Люсет и Едуар: двама любовници, страстно обичащи секса, парите и живота. Той е разглезен, но безпаричен мъж, който иска да има всичко; тя е почитана личност в парижкия живот, която знае какво иска и какво заслужава. Във вестника е публикувана обява: Едуар ще се жени за млада, красива, че и богата наследница. Той идва, за да го сподели с Люсет и да се разделят официално, въпреки че не иска да я напуска. Едуар се бори усърдно да прикрие измяната си, ала нейните възможности да научи за това са безбройни и непредсказуеми. "Лудешки фарс, този последен филм на ветерана Мишел Дьовил се възползва максимално от кипящата енергия на Еманюел Беар в ролята на певицата Люсет и комичния талант на останалите актьори." Е. Кинг

Мерси за шоколада, Merci pour le chocolat, Франция, Швейцария, 2000, 99'

След кратък съвместен живот преди години, световноизвестният концертиращ пианист Андре Полонски се жени отново за Мика - директорката на "Мюлер Шоколатс" в Лозана, Швейцария. 18-годишната Жан научава случайно, че едва не е била разменена в деня на раждането си с Гийом - синът на Андре от втората му съпруга Лизбет, която по-късно загива при катастрофа. Ами ако тази размяна наистина се е случила? Дали Жан, която се подготвя за международен конкурс за пианисти, е наследила нещо от таланта на Андре. А трагичната смърт на Лизбет наистина ли е инцидент? В търсене както на корените си, така и на ментор, Жан влиза в живота на друго семейство. Неволно, тя обърква плановете на прекалено гостоприемната Мика. Като се опитва да възстанови във всеки детайл събитие, случило се преди 8 години - този път със залог животът на Жан, - Мика демонстрира, че доброто понякога е просто обратното на злото. 53-ият филм на Клод Шаброл е и един от най-изпипаните му. Мика може и да подарява на доведения си син филм на Фриц Ланг, но от двамата богове-покровители на Шаброл тук доминира Хичкок. В съзнателно зловещото използване на стълби и огледала; в нараствощото усещане за "дежа вю", което, подобно на Шемет, се затяга около главните герои; и преди всичко в играта на Изабел Юпер като Мика, напомняща за Ингрид Бергман в Небезизвестните и дори (докато тя невротично контролира семейното имение) на г-жа Данвърс, изиграна от Джудит Андерсън в Ребека. Кийт Рийдър, сп."Sight & Sound"

Младшият Лейтенант, Petit lieutenant, Le, Франция, 2005, 110'

Възпитаникът на полицейската академия Антоан Деруер толкова силно желае да се бори с престъпността, че се присъединява към цивилен криминален екип в Париж и дори заради това остява жена си сама в Нормандия. За повечето от новите му колеги работата е просто сиво ежедневие и те гледат на ентусиазма му с добронамерено снизхождение. Антоан все пак успява да впечатли шефката Каролин Водио - наскоро отказала алкохола, тя проявява майчински инстинкт спрямо лейтенанта новобранец. Това, което изглежда като обикновен сблъсък на позиции, приема мрачен обрат когато екипът се заема с разследването на убийство, и страстта на Антоан към случая, противопоставена на апатията на партньора му, водят до трагедия, която се отразява както на Водио, така и на департамента. Номинираната за "Сезар" драма на Ксавие Бовоа не е стандартен полицейски филм. Подобно на колегите на Антоан, и режисьорът не се интересува толкова от престъплението, колкото от личностите в участъка и от цикличната природа на работата, при която дните си минават без да можеш да свършиш нищо по-съществено от надпревара в точна стрелба, някоя видеоигра или дъвчене на дъвка докато не се появи някое престъпление. Леспер придава на Антоан нетърпеливостта на хрътка, пусната на първия си лов, но емоционалният център на филма е посветената на работата си и леко съсипана следователка на Бай - духовна, ако не и по-сърдечна братовчедка на инспектор Джейн Тенисън в знаменитото изпълнение на Хелън Мирън от сериала Главният заподозрян, - бореща се за разкриването на всеки случай. В този филм не трагизмът на престъплението ще привлече вниманието ви, а факта, че зад разследванията стоят хора със сърца. Пам Грейди

Мустакът, Moustache, La, Франция, 2005, 86'

Един ден Марк решава да избръсне мустаците си, които носи откакто се помни. Може би е почувствал нужда от промяна или просто иска да види изражението на лицата, когато познатите го видят. Но напълно губи почва под краката си, когато никой - дори любимата му съпруга Аньес - не забелязва промяната. Всички твърдят, че никога не е имал мустаци. Полудява ли или с него си правят шега? От подслушан разговор разбира, че ще го пращат в психиатрична клиника и бяга в Хонг Конг, където има време да размисли над необичайната ситуация. Забавната история на един мъж, неговите мустаци и безумието, от което го спасява само истинската любов.

Обичам те, Париж, Paris, je t'aime, Франция, Германия, 2006, 116'

Монмартр, Кейовете на Сена, Маре,Тюйлери, Далеч от 16-ти район, Порт дьо Шоази, Бастилията, Площада на победите, Айфеловата кула, Паркът Монсо, Квартала на червените деца, Площада на празниците, Пигал, Квартала на Мадлената, Пер-Лашез, Фобур Сен-Дени, Латинският квартал, 14-ти райоН... През 1964 г., когато Френската Нова Вълна бе в апогея на своето влияние, шестива от най-известните режисьори създадоха филм за Париж. Париж, видян от...включваше новели на Жан-Люк Годар, Клод Шаброл и Ерик Ромер. Епизодите носеха духа на времето си: невинни черно-бели винетки на град, който впоследствие претърпя много промени. Сега 21 кинематографисти са поканени да се върнат по известните улици и arrondissements в Града на светлината, за да нарисуват своите портрети. Париж сега принадлежи на света и екипът е космополитен като самия град. Съдържащ филмчета от някои от най-изявените режисьори днес, този портрет на града е разнообразен подобно на биографиите и националностите на създателите си. Расовите напрежения стоят редом да параноичните визии за града, видян от гледната точка на американски турист. Млада емигрантка се мести от своята квартира в буржоазното предградие, където живее шефа й. Американска старлетка намира начин да избяга, докато снима филм. Мъж е раздвоен между жена си и любовницата си. Младеж, работещ в печатница, вижда и хожелава друг млад мъж. Баща се бори със сложните отношения, които има с дъщеря си. Двойка се опитва да направи сексуалния си живот по-пикантен. Както се казва, всеки има своята история. Великолепни актьори блестят във всяка от новелите. Изпълненията им придават дори по-дълбок резонанс на това нежно любовно писмо към град, който остава една от перлите на света. Филмът изключително успешно улавя своенравната тайнственост и покоряващата красота на Париж - и всичко това е, както можете да си представите, изключително специално. Пиърс Хандлинг

Спомни си красотата, Se souvenir des belles choses, Франция , 2002, 110'

Нещата вече не са същите, след като трийсетинагодишната Клер, е ударена от гръм, докато се разхожда в гората. Поне на нея й се струва така. Тя има проблеми с паметта. Или може би това е нещо генетично - майка й е починала от болестта на Алцхаймер. Тя сама постъпва в специализираната клиника "Ле-з-Екюрейл". Клер бавно се интегрира в едновременно забавния и патетичен свят на жертвите на загуба на паметта. Всеки тук страда в различна степен от амнезия - повече или по-малко травматична или патологична. Сред пациентите е и Филип - млад сомелиер, който не може повече да дегустира на сляпо и който напълно е изличил от паметта си автомобилната катастрофа, при която са загинали съпругата и сина му. Клер и Филип се сближават - връзка, която скоро става страстна и физическа, при това окуражавана от главния лекар на клиниката. Благодарение на Клер, Филип си възвръща вкуса към живота... и към виното. Колкото до нея, въпреки подкрепата му, тя очевидно страда от рядка форма на Алцхаймер. Дали някой ден ще успее да избяга от този кошмар а ла "Алиса в страната на чудесата"?

Чиста, Clean, Канада, Франция, 2004, 111'

Хамилтън, Онтарио. Съсипаната рокзвезда Лий Хаузър и партньорката му Емили Уон - двама наркомани, едва преживяват из мизерни хотели и западнали нощни клубове. След свръхдоза Лий умира. Емили е прибрана в затвора за кратко, след което мениджърът на Лий - Върнън, я изгонва, а баща му - строителят на лодки от Ванкувър Албрехт, й нарежда да не се приближава до сина им Джей. 6 месеца по-късно, напълно разорена, тя се озовава в Париж и се опитва да подреди живота си наново, да остави наркотиците и да си върне детето. Глождена от непознатото й досега чувство на отговорност, тя приема предложението за музикална кариера, и след като е поканена от приятел в Сан Франциско за да направи демо-запис, тя се оказва раздвоена между копнежа по блясъка на рокзвездите и потискащата тежест на ежедневното съществуване. Взаимоотншенията между героите в Чиста изглеждат познати, дори на моменти сантиментални, но сръчната режисура на Оливие Асаяс и актьорските изпълнения (особено това на бившата му съпруга Чън и Нолти) подчертават непохватността, която обикновените мелодрами постигат със сензационни сюжетни обрати. След "Демонлавър" Асаяс се залавя с история, която е по-чиста, концентрирайки се върху първичните емоции, които свързват персонажите един с друг. Брилянтно заснет в Онтарио и Париж от аса Ерик Готие, Чиста акцентира върху лицата на героите, техните маниери, начина им на живот. Както и в останалите си филми, Асаяас отново поддържа човечността.

 

Пропуснати филми:

Адио, Рио, България, 1989, 88'

Всички сме свикнали да правим компромиси, но до каква степен е допустимо това? Архитект Стоев е талантлив професионалист и неопровержим победител в конкурс за проект, който трябва да се реализира в Рио Де Жанейро. И все пак, за да отпътува към мястото на своите мечти, той трябва да се откаже от следването си, да напусне приятел, да загуби името си. И бидейки на ръба да го направи, изневиделица в живота му нахлува тялото на мъртвец, символизиращо смъртта на неговата съвест.

Баран, Baran, Иран, 2001, 94'

През 1979 г., с цел да съживи своя марионетъчен режим, Съветския съюз окупира Афганистан. Съветските войски остават цели 10 години и когато се оттеглят принудително през 1989 г., в Афганистан избухва безкрайна поредица от граждански конфликти. Дори и днес страната е опустошена от войните и милиони бежанци са отишли в съседните страни. Само Иран е приютил 1 400 000 афганци и по-голямата част от младото поколение е родена в Иран и никога не е била в Афганистан. Условията за живот на тези бежанци са доста сурови. Нелегални работници, те са принудени да приемат най-ниското заплащане и най-низшите работи, предимно по строежи. На един такъв строеж в северен Техеран бригадирът Мемар наема работници от различни райони на Иран, както и много афгански бежанци, които трябва да пътуват дълго, докато дойдат на работа, както и да се крият, когато строителните инспектори дойдат. Агресивният иранец Латеф, разнасящ чай на майсторите, не понася тези чужденци. Омразата му се засилва след като слабоватото афганско момче Рахмат получава неговата лека работа, а той е накаран да пренася тежки чували с цимент. Но Латеф скоро прави поразително откритие, което ще промени живота му... "Избягвайки магическите цветове и сантимента, които спечелиха на "Деца на рая" и "Цветът на рая" световно признание, режисьорът Маджид Маджиди се ограничава с по-умерена, но все така затрогваща драма в Баран... която е напълно способна да докосне дори и по-дълбоки емоционални струни." Дебора Йънг, сп."Variety"

Добър ден, Господин Шломи, Bonjour Monsieur Shlomi, Израел, 2003, 94'

16-годишният Шломи е гледач и посредник за своето разпадащо се семейство. Той храни дядо си, къпе го и слуша измислените му истории за Втората световна война. Опитва се да сдобри отчуждения си баща и гневната си майка, напомня на по-големия си брат да си взема навреме лекарството и нарочно го кара да му разказва еротичните си фантазии. И преди всичко Шломи иска да е сигурен, че всички са доволни, като им готви техните любими ястия. Животът му се променя когато се влюбва в съседката и учителят му по математика открива, че притежава специфично дарование. "Добър ден, господин Шломи" е затрогваща семейна комедия и любовна история за момче, откриващо чрез силата на любовта... че всичко е възможно.

Елза и Фред, Elsa & Fred, Испания, 2005, 108'

Елза е на 82 години. Тя е прекарала не по-малко от шейсет от тези години, залъгвайки се с измислицата, че играе ролята на Анита Екберг в прочутата сцена при фонтана Ди Треви в шедьовъра на Федерико Фелини "Сладък живот" заедно със своята голяма любов - мъж, чието лице тя все още не познава. Алфредо е малко по-млад от Елза; той току-що е овдовял и е все още объркан и отчаян от липсата на съпругата си. По съвет на дъщеря си той се мести в по-малък апартамент в друг район на града. Там той ще срещне Елза, която връхлита в живота му като вихрушка. Тя иска да му покаже, че времето, което му остава да изживее - все едно малко или много, - е безценно, и че той трябва да му се наслади във висша степен. Алфредо (или Фред, както Елза обича да го нарича) се оставя да бъде воден от виталния дух на Елза. Заедно те откриват нова форма на живеене...

Копнеж за танц, Inside I'm Dancing, Великобритания/Ирландия, 2004, 104'

24-годишният Майкъл винаги е живял в дъблински социален дом, понеже родителите му са били неспособни да се грижат за него след като става ясно че е роден с церебрална парализа. Напълно неспособен да намери разбиране у околните, Майкъл усеща промяна в живота си след като в съседната стая в Дома за инвалиди "Каригмор" се настанява Рори О'Ший. Майкъл скоро изумен разкрива, че Рори - който може да движи само дясната си ръка в резултат на мускулна дистрофия - разбира почти нечленоразделната му реч. Двамата бързо се сприятеляват, а буйната природа на Рори помага на Майкъл да открие цял нов свят отвъд стените на дома. Не след дълго двамата трябва да напуснат "Каригмор" и да се настанят в собствен дом заедно с младата Шиобан, с която са се запознали в един пъб и са я наели да им помага. Двамата започват да си представят, че имат романтично бъдеще с новата си лична асистентка, която харесва всеки от тях, но не е сигурна къде да постави границата. Представяйки героите със завладяваща лекота, тази затрогваща комедия със сигурност ще ви достави удоволствие. "Работейки с проницателния сценарий на Джефри Кейн, О'Донъл изследва с чувство пречките, пред които са изправени инвалидите... Копнеж за танц е несантиментален филм, който е колкото остроумен, толкова и затрогващ, а и е благословен с великолепни изпълнения от двамата си млади актьори." Майкъл Дуайър, в."The Irish Times"

Мистерията на Тринидад, Misterio del trinidad, El, Мексико, 2003, '

74-годишният мексикански инженер Хоакин Агире загива на дъното на океана, докато търси останките от испанския галеон "Сантисима Тринидад", потънал в Мексиканския залив през XVII в. Хоакин се занимава с това издирване повече от 30 години. Той завещава лодката си "Ел Меридиано" на сина си Хуан и 8-годишната му дъщеря Ана. По време на едно тяхно плаване духът на бащата принуждава Хуан да намери галеона. Хуан решава да продължи делото на баща си и за издири съкровището на Тринидад. Най-накрая бащата и дъщерята намират обща тема, която ги вълнува.

Моят Никифор, My Nikifor, Полша, 2004, 97'

Разказ за последните осемнадесет години от живота на известния самоук художник Никифор Кринички, един от най-изтъкнатите примитивисти в света. Към Никифор се отнасят с насмешка, а изкуството му остава неразбрано почти през целия му живот. Но през 1960 г. младия художник Мариан Влошински, се запознава с Никифор и забелязва неговия скрит талант. И решава да го подкрепи. Седем години по-късно в известната варшавска галерия "Захента" е организирана първата ретроспективна изложба на Никифор, която се превръща в негов триумф.

Недосегаемата, Unberuhrbare, Die, Германия, 2000, 110'

Хана е носеща перука и обичаща Ленин писателка, раздвоена между своите противоречиви идеали и новите реалности на променящото се общество. При все че е пълна с любов към живота, хората и философията, нейният свят не е безметежен. Тя е отчуждена не само от съпруга си, но и от единствения си син. Тя не се чувства на мястото си в Мюнхен, Западна Германия, където нейните прокомунистически симпатии са й коствали както писателската кариера, така и луксозния живот, който някога е водила. Падането на Берлинската стена дава на Хана възможности за ново начало. Тя отива в Източен Берлин с надеждата да се събере отново с изгубен свой любовник и да намери разбиране у хората, живели според лениновите идеали, заради които тя се е жертвала и на които е останала вярна. Но вместо да срещне моментални симпатии, Хана открива действителност, пълна с изненади. Тя се чувства по-откъсната от всичко от когато и да е било и отчаяно търси човешки връзки. Останала наистина без място, където да се приюти, Хана трябва да избере нов начин на живот, философия или любов. "Използващ за основа съдбата на майката на автора Оскар Рьолер в живота, "Недосегаемата" е красив и завладяващ филм, открояващ се с покъртителното изпълнение на обичаната немска актриса Ханелоре Елснер. Невероятната черно-бяла визия подчертава празнотата на живота и съдбата на Хана след падането на Стената и нелекото обединение на германците." Ед Суху

Разходка, Progulka, Русия, 2003, 90'

Руснаците, които в момента са по на двайсетина години, са първото поколение в посткомунистическата история на страната, израснало свободно. Дори е трудно да ги различиш от техните европейски връстници. Имат същите свежи лица, неизчерпаема енергия и образование; безразлични към политиката, красиви и изпълнени с увереността, че светът принадлежи само на тях. Двайсетте години са период на свобода, на бързо сменящи се събития и наситени емоции. Може би само в тази възраст човек може да почувства, че е изживял цял живот в един ден. Една девойка и нейните случайни спътници успяват да обиколят половината Санкт Петербург; те флиртуват и се закачат, и в продължение на 90 минути изиграват романтична драма в реално време. Тази разходка е изпълнена със смях и сълзи; оживлението и блъсканицата по улиците и една ужасна тайна държат зрителите в напрежение, но развръзката идва съвсем неочаквано. Краят на филма е толкова шокиращ и несправедлив, че поставя всекиго на мястото му, сливайки завинаги тази история с града. Санкт Петербург никога не е бил такъв. Той не е статуя или фантом, привидение или руина. Това е Петербург онлайн - красив, оживен град, в който младите руснаци-европейци живеят и страдат свободно и леко. Експеримент по дълги сцени без прекъсване на многолюдни публични места, движеният от трикове Разходка се възползва от и успява да се издигне над своето техническо новаторство. Нещо като сбит вариант на Жюл и Жим, проследяващ трима млади герои, филмът предлага енергия и чар в изобилие. За зрителите, които могат да издържат на неспирното люшкане на ръчната дигитална камера, най-новият филм на Учител, създаден в сътрудничество с московската трупа "Театрална работилница на Пьотр Фоменко", успява да се справи блестящо с впечатляващото предизвикателство.

Феите, The Education of Fairies, Испания, 2006, 103'

Създателят на играчки Николас среща овдовялата орнитоложка Ингрид и синът й Раул по време на полет. Николас е омаян от чара й и скоро двамата се оженват и заживяват идилично в красива стара къща в Каталуня. Между Никълъс и Раул се създава чувствена връзка чрез разговори за бащата на момчето - военен, загинал в Ирак. Богатото въображение на Николас му помага да разказва на момчето истории за феи, които правят света по-хубаво място. Той показва на Раул стара колиба в гората, където е прекарал детството си. След няколко години Ингрид изненадва Николас с предложение за развод. Алжирката Сесар е сексуално тормозена от шефа си Матаредона. Една вечер, докато пътува с кола заедно с шефа си, те са нападнати и Сесар е пребита. Николас я спасява и я отвежда в своята горска колиба, където Раул решава, че вижда в нейно лице същинска фея.

Link to comment
Share on other sites

Аз гледах All king's men и останах доволен. Филмът ми хареса. най-вероятно ще отид на още един два филма. Дано и за напред има и тука киномания. Като гледам преди прожекцията колко много спонсори има съм обнадежден

Link to comment
Share on other sites

Филмова музики на Киномания 2006:

/по азбучен ред на български/

 

*с препоръки за по-нататъшно слушане

 

12 Tangos - Adios Buenos Aires

36

9 Songs

Adio, Rio

Baran

Broadway: The Golden Age

Planète blanche, La

Joeyux Noel

Breaking and Entering

Guerra di Mario, La

All the Invisible Children

The Double

Nine Lives

Bonjour Monsieur Shlomi

THE VALET

ELSA & FRED

Elizabeth I

Lust for Life

Knallhart

Zhmurki

Volver

Bright Young Things

Exams at Any Odd Time

THE NAMESAKE

Comment j'ai tué mon père

Camaron: When Flamenco Became Legend

Kekexili

The History Boys

Klimt

When the Road Bends...

Wheel of Time

Inside I'm Dancing

Casa de Areia

LEMMING

Un fil a la patte

Monkeys in Winter

Marie Antoinette

Merci pour le chocolat

Little Miss Sunshine - Mychael Danna (Sirens, Girl, Interrupted, Capote, Vanity Fair, Water), Devotchka (Everything is Illuminated, How it ends)

Misterio del trinidad, El

Petit lieutenant, Le

My Nikifor

Moustache, La

IT DOES NOT HURT

Unberuhrbare, Die

The Emperor's New Clothes

Paris, je t'aime

Dead Man's Shoes

Christmas Tree Upside Down

The Isle

Spirited Away

Copying Beethoven

The Singing Detective

Alla luce del sole

Last Life in the Universe

A Prairie Home Companion

La Fiesta del chivo

On a Clear Day

Infernal Affairs

Travellers and Magicians

THE LIBERTINE

Investigation

Progulka

Relatives

With Children at the Seaside

Twilight Samurai, The

Ljuset håller mig sällskap

Sex & Philosophy

Indian Summer

Se souvenir des belles choses

Ricordati di me

Komornik

Porcupines Are Born Without Bristles

The Three Burials of Melquiades Estrada

THE EDUCATION OF FAIRIES

Festival

Hollywoodland

All the King's Men

Rote Kakadu, Der

Clean

Milagro de Candeal, El - Marisa Monte (Infinito Particular), Tribalistas, Bebo Valdes (Lagrimas Negras)

 

News:

Нова не-филмова музика от Дани Елфман: оркестрова композиция Serenada Schizophrana (сайт)

Музика, вдъхновена от Стравински, Бърнард Херман, Карл Орф, Basil Poledouris, Shostakovich (Jazz Suites) и много други. Музика, доближаваща се до Edward Scissorhands и всичко композирано от Елфман досега.

*Подробно интервю

 

~:~:~:~:~

 

Документална програма:

12 Танга - Адиос Беунос Айрес, 12 Tangos - Adios Buenos Aires, Аржентина, 2005, 90'

"12 танга-Адиос Буенос Айрес" разказва историята на няколко тангероси в Буенос Айрес в условията на криза. Когато тангото е било създадено, техните дядовци, дошли от Италия и Испания, били сред милионите имигранти, пристигащи на Рио де ла Плата. Днес, техните внуци поемат в обратната посока: към Европа. Чрез 12 танга, заснети на живо в най-горещата танго зала в града и изпълнени от някои от най-добрите аржентински музиканти, филмът разказва история за криза и имиграция - и свързва чувствата на своите герои с музиката, стиховете и танцовите стъпки на тангото. "12 танга-Адиос Буенос Айрес" е приближаване към душата на тангото. Това може и да звучи преувеличено, но е просто опит да се освободи тангото от клишетата на червените светлини, мачизма и жените, и да се концентрираме върху същността му: хора, които са докарани до състояние, в което са убедени, че родината им не предлага перспектива, и са готови да напуснат родната си среда за несигурно бъдеще в чужбина. Историите на Роберто, Марсела и Фабиана казват повече за душата и същността на тангото от всички исторически и теоретически трудове, които съм изчел, чул или написал сам. Целият им хумор, тъга и решителен дух е във филма и е свързан със стиховете, музиката и танцовите стъпки на 12 чудесни танго пиеси. В известен смисъл филмът е като хубаво танго: комичен и меланхоличен, поетичен и могъщ, нежен и суров едновременно." Арне Биркенщок Специално за филма композиторът и китарист Луис Борда събира оркестър от някои от най-добрите аржентински музиканти. Специално са аранжирани и записани 16 танга. Оркестърът преднамерено събира няколко поколения: 92-годишната Мария де ла Фуенте пее заедно с Лидия Борда, която сп. "Rolling Stone" нарича "най-добрата танго певица днес". Филмът показва последните кадри на легендарния бандонеонист Хосе Либертея, починал малко след края на снимките.

Бродуей: Златната Ера, Broadway: The Golden Age, САЩ , 2003, 111'

Бродуей е най-амбициозният и изчерпателен филм, правен някога за най-почитаното изкуство в Америка. Това е пътешествието на документалиста Рик Маккей из 4 континента в продължение на 5 години, за да установи дали наистина е имало златна ера на театъра и защо тя никога не е била документирана. Той скоро научава, че великите филми могат да бъдат реставрирани, добрата литература може да бъде отпечатана, но историческите бродуейски изпълнения от миналото са най-застрашени. Те оставят единствено спомени, които, дори и достатъчно ярки, са трудни за съхраняване. Бродуей разказва историите на театралните митове, как са дошли в Ню Йорк и как са създали този легендарен век за американския театър. Това може би е последният шанс тези истории да бъдат документирани; за разлика от киното и телевизията, театърът съществува само в спомените на зрителите или (дори по-важно) на създателите на тази магия. Бродуей разказва историите на тези легендарни звезди, илюстрирайки разказите им с удивителни, редки архивни кадри от представления, както и филми и снимки от личните им архиви. Бродуей бе аплодиран от критиците, осъзнали че е особено важно да бъде съхранена магическата история преди да е станало твърде късно и да бъде сторено възможното бъдещите поколения да научат за силата и значението на театъра.

Бялата планета, Planète blanche, La, Канада, Франция, 2006, 86'

От момента, в който "Бялата планета" започва, всеки зрител - млад или възрастен - ще се потопи в един фантастичен, непознат свят: четирите сезона на големия мразовит Север. (Да, в Арктика също има четири сезона.) Режисьорите Пиантанида, Рагобер и Лемир разкриват тази необикновено цялостна екосистема, която е много повече от огромни пространства лед и сняг. За разлика от повечето документални филми за природата, Бялата планета акцентира не върху отделни видове, а върху спадовете и подемите на целия живот тук. Белите мечки, арктическите лисици и стадата северни елени се придвижват из бялата земя, докато наблизо огромни ледени блокове, отцепили се от брега, рухват в океана. Цяло чудо е колко изобилен живот съществува под снега. Още по-необичайни изненади очакват зрителя с гмуркането на камерите под леда в смразяващите води, в които се срещат стада бяла белуга, китове и рядко вижданите нарвали, дошли сякаш от друг свят. Арктика се оказва тъй разнообразнау че спокойно може да бъде сравнявана с Галапагос. Огромният полярен терен крие тайни, разкривани от северното сияние, светещо по-ярко, отколкото човек може да си представи.В този необикновен портрет на Арктика, тримата режисьори издигат научно-популярното кино до съвсев различно ниво. Чудесата, разкрити от тях, правят филма вълнуващо киноизживяване. Кинематографистите изпращат послание за опасностите от глобалното затопляне, деликатно напомняйки ни, че ние сме отговорни и за съдбата на този забележителен, невиждан свят. Най-сигурното постижение на тази визуално завладяваща творба е, че оставаме благодарни за новината.

Когато пътят засвири: приказки за цигански керван, When the Road Bends..., САЩ, 2006, 110'

Пет цигански оркестъра. Страхотни музиканти от четири страни поемат на 6-седмично турне из Америка и изумяват всеки, който има щастието да ги види и чуе. Те свирят фламенко, духова музика, на цигански цигулки и на индийски инструменти. Експлозивните им песни и танци са тържество на най-доброто в ромската култура. Чрез тяхното изкуство филмът изследва и корените им - в Македония, Румъния, Индия и Испания, - срещаме се със семействата им и разбираме какво е музиката в техния живот. "Убедителна комбинация от етнографски и концертен филм, веселата прослава на циганската музика на британската режисьорка Джасмин Делал просредява американското турне "Цигански керван" от 2001 г. Заснето отчасти от легендата на американската документална школа Албърт Мейсълс, филмът представя наелектризиращи изпълнетели, свирещи пред препълнение салони из цяла Америка, както и случващото се зад кулисите, чрез което различните групи - разделени от езика и непознаващи музиката на останалите - започват да изпровизират и да си влияят. С напредването на турнето музикантите започват да се имитират едни други - първо на майтап, но скоро с нарастващ интерес, - обсъждайки как културите на всеки един от тях са произлезли от общите северноиндийски корени. По време на финалния концерт същинска тумба от изпълнители препълва сцената в израз на почит към циганската музика." Рони Шайб, сп."Variety"

Колелото на времето, Wheel of Time, Германия, 2003, 81'

През 2002 г. половин милион поклонници се събират в Бод Гая, Индия, за да спомогнат за постигането на универсалния мир и хармония чрез един от най-важните тибетски будистки ритуали - посвещаването Калачакра, в чиято основа е създаването на Мандала: сложна картина, прилежно направена от пясък. Тази пясъчна рисунка на планината Кайлаш е разпиляна на вятъра от Далай Лама в края на 12-дневните чествания като символ на непостоянството на съществуването. Страстна философска дискусия под дървото, където Буда е получил просветление, подготовката на храна за безкрайните тълпи вярващи, интервю с Далай Лама и първите заснети кадри от тези тайни будистки церемонии са включени в увлекателния нов документален филм на Вернер Херцог за поклонението до свещената тибетска планина Кайлаш. В една от финалните сцени Херцог включва посещение в Грац, Австрия, където Далай Лама провежда Мандала церемония. Използвайки омагьосваща музика, авторски коментари, красиви, съзерцателни кадри на ведри лица и свещени пейзажи, и интервюта с личности като Такна Джигме Зангпо, прекарал 37 години в китайски затвор заради подкрепата му за свободен Тибет, Херцог постига духовно изживяване отвъд думите.

Светлината ми прави компания, Ljuset håller mig sällskap, Швеция, 2000, 78'

Свен Вилхелм Нюквист - голям поклонник на книгата на Херман Хесе "Сидхарта", е роден на 3 декември 1922 г. в град Мохеда в шведската провинция Смуланд. Родителите му са мисионери в Конго и когато синът им решава да се превърне любовта си към фотографията и киното в професия, баща му не е особено удовлетворен. Но Свен е ненадминат артист, и като верен съратник на Ингмар Бергман и доста други европейски и американски режисьори, издига стандарта за операторско майсторство до абсолютния му връх, особено по отношение на техниките на осветление. Но житейските му успехи, включително и двата "Оскар"- а (за "Шепот и викове" и "Фани и Александър") вървят редом с тежки загуби. Бракът му с красивата Ула не успява да издържи творческата обсесия на Свен и малкият му син Юхан се самоубива по времето, когато Свен снима в САЩ "Pretty Baby" на Луи Мал. Уникални архивни кадри и коментари на актьори, режисьори и продуценти - и, разбира се, думите на самия Бергман за неговия най-близък съмишленик - създават портрет на наистина изключителна личност.

Чудото на Кандеал, Milagro de Candeal, El, Испания, 2004, 133'

Бебо Валдес - великият 88-годишен кубински пианист, който е прекарал последните 40 години в изгнание в Стокхолм, отива в Салвадор де Байя в Бразилия, където музиката и религиите на Африка са съхранени в най-чистите си форми. Там той среща Матеуш - местен музикант, който става негов гид, представя му живота на афро-бразилските жители на Салвадор и го отвежда до Кандеал. Кандеал е фавела (бедняшки квартал), която благодарение на помощта на известния музикант Карлиньос Браун и усилията на обитателите му се е превърнал в особена общност. В Кандеал няма оръжия или наркотици. Но там има музикална консерватория, здравен център и звукозаписно студио, където музиканти от цял свят идват да работят, привлечени от барабаните на Кандеал. Използвайки музиката, за да осъществят инициативите си, жителите на Кандеал са си възвърнали самоуважението и надеждата, че реалността може да бъде променена, че един по-добър свят е възможен. "Чудото на Кандеал е колоритно пътуване, изпълнено с добро настроение, завладяващ ритъм и удивителни хора. Фернандо Труеба улавя ведрия дух на общността в чудесен концертен филм, който със сигурност ще допадне на феновете на Буена Виста Сошъл Клъб и Улица 54." Дебора Йънг, сп."Variety"

 

50 години от премиерата на...:

Жажда за живот, Lust for Life, САЩ , 1956, 122'

Жажда за живот е подходящо озаглавен, тъй като думата "страст" изглежда неадекватна при описанието на тази великолепна измислена биография на Винсент ван Гог. В заслужено номинираното си за "Оскар" изпълнение Кърк Дъглас е физически и емоционално съвършен като изтерзания холандски художник. Неговият живот е представен от периода му като свещеник на белгийските миньори през 1878 г. през вдъхновеното му от импресионизма артистично пробуждане до психологическия срив и самоубийството му през 1890 г. Триумфирали 4 години по-рано с "Лошият и красавицата", Дъглас, продуцентът Джон Хаузман и режисьорът Винсънт Минели придават мощ и виталност на този благословен проект, в чийто център е бурното приятелство на Ван Гог с Гоген. Минели използва старомоден процес за проявяване на цветния филм и новаторски операторски техники, за да пресъздаде ярко картините на Ван Гог. Филмът е заснет на действителните места в Холандия и Франция, където Ван Гог е достигнал апогея си. Жаждата за живот на Ван Гог подхранва неговата лудост и този филм проницателно разкрива тънката граница между двете. Джеф Шанън

 

Братя Мормареви на 160:

Двойникът, България, 1979, 98'

В комедията "Двойникът", Тодор Колев блестящо изпълнява ролата на доцент Денев и братовчед му Иван. Денев е специалист в областта си, който нямайки свободно време да напише доктората си, се съгласява на помощта, която му предлага неговия братовчед - Иван. А именно - да си разменят местата. Трудно е някой да разбере играта им, тъй като приликата между двамата е наистина голяма. Иван е управител на магазин, оправен в далаверите и със сериозен успех сред жените. Но попаднал в академичната среда на братовчед си, задачата му ще се окаже не така лека...

Изпити по никое време, България, 1973, 80'

Две новели обединени от общи за тях герои и един неразрешим проблем: сблъсъкът между искреността на децата и безсърдечният прагматизъм и амбициите на възрастните. Филмът се състои от две новели. Първата новела "Изкушение" е за искреността. Във втората новела "Концерт за цигулка", две момчета обявяват война на прекомерните амбиции на родителите им. Децата са умни, интелигентни, изобретателни, и не се отказват лесно от постигането на целта си. В края на краищата следва наказание, но това, което остава завинаги, е вечното приятелство между двамата "бунтари".

С деца на море, България, 1972, 80'

Филмът е съставен от две новели, в които герои са едни и същи деца, прекарващи лятната си ваканция на море заедно с родителите си са на почивка в Несебър. В първата, децата се забавляват с фотолюбителство. Така, без да искат, нарушават плановете на техния съсед от София - чичо Манчо, който е в командировка с чужда жена. Чичо Манчо прави няколко неуспешни опита да вземе фотоапарата с компрометиращата снимка. Най-накрая го взема и при едно падане от водното колело, фотоапаратът отива на дъното. Като компенсация подарява на малкия си "мъчител" Пипси своя фотоапарат, извинявайки се, че не е намерил цветно филмче. Пипси го успокоява, че фотоапаратът, който е в морето също не е бил зареден! Във втората новела, те се срещат с Огнян и Елена. Огнян е силен и много добър плувец, който дружи с делфин, заради което той става техен "герой". Скоро обаче, те са разочаровани от него и му обръщат гръб.

Сиромашко лято, България, 1973, 79'

В "Сиромашко лято", Георги Парцалев е в ролята на пенсионирал се финансов ревизор. Малко по малко, семейството му го превръща едва ли не в домашна прислужница. Но той иска да има свободно време и за други занимания...

Таралежите се раждат без бодли, България, 1970, 84'

Един филм за група десетгодишни деца, които отстояват независимостта си в училище, на улицата и вкъщи. Начините им да се противопоставят на жестокостта и да преодолеят липсата на разбиране са толкова изобретателни, че те в края на краищата успяват да направят за посмешище родителите, учителите си и своите съседи. След много перипетии, успехи и неуспехи, и на първо място благодарение на солидарността от страна на другите деца, те успяват да отвоюват обратно футболната си топка, паднала в минаващ камион...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...