Jump to content
BulForum.com

Copyright Violation


ov3rm4n

Recommended Posts

http://www.gatchev.info/blog/?p=294 - преведено и адаптирано за българската аудитория от Григор Гачев - една новела на Спайдър Робинсън, озаглавена в оригинал "Copyright Violation" (между другото - ако имате линк към оригинала на С.Робинсън някъде из нета - шернете го с нас :)...

 

* * *

 

И така, представете си 2018 г. Обикновено софийско жилище.

 

- Тате, може ли да смъкна от сметката ни 99 долара? Трябва да купя една книга.

 

- Така ли? Коя книга?

 

- Ами, на тоя… Вазов. ”Под игото”.

 

- Че защо ще я купуваш? Имаме я.

 

- Супер! В кой файл е?

 

- Какъв файл? Ей я на рафта, третата отляво.

 

- Пфу! Та тая е на хартия!

 

- И какво от това? На твоята възраст четох от нея.

 

- На твоята възраст, значи. Че тук няма търсене! Как да си намеря нужните ми цитати, а? И аудио-съпровод няма. Нито анимирани картинки. Тъп текст, не може даже шрифта му да смениш. Луд ли си? На училище ще ме скъсат от подигравки. Чети си я ти!

 

- Добре де, ето ти я тук на DVD. Преди петнайсетина години го купих…

 

- Какво?! DVD?! И с какво ще я разчета тая антика, според теб? Че тя е за музея на технологиите. Още малко и на перфолента ще ми го предложиш тоя Вазов!

 

- Като си толкова умен, защо не потърсиш в мрежата и не си я смъкнеш безплатно?

 

- Да смъкна безплатно книга?!

 

- Естествено. На Вазов авторските права са изтекли отдавна. Все ще да се търкаля някъде.

 

- Тате, абе ти…? Като ти си бил малък, в началото на века, може и да е можело да смъкнеш всичко безплатно. Не си ли чул, че вече от пет години авторските права върху книгите са продадени за вечни времена на Американската асоциация на книгоиздателите? Или искаш и мен да напъхат в затвора доживотно като ония от сектата за свобода на информацията?

 

- Че Вазов е българин! Какво общо имат тук американските издатели?

 

- На кой му пука? Ти случайно да не си антиглобалист, а?

 

- А, не, не, разбира се!… Виж, сине, грехота е почти сто долара да дадем за някакъв файл. Защо не помолиш някой съученик да ти го даде, да го прочетеш? Все някой ще го има. После пък ти ще му дадеш някой твой.

 

- Да, бе! И като ми дадат техния Вазов, къде ще го чета?

 

- Как къде? Те тяхното си копие у тях си, ти тук, на компютъра…

 

- Абе ти си съвсем изостанал. Книга може да се чете само на този компютър, от който е купена. Пък и поляризацията ще е различна… Накратко, тате, давай парите. Ще си купя нормална книга.

 

- Добре де, ето ти еднократна парола за теглене на 99 долара от сметката ни. По наше време това бяха бая пари…

 

- Платих я. Thanks.

 

- Дай и аз да я видя тая книга… Какви са тия картинки? В оригинала нещо май ги имаше.

 

- Реклами, как какви. Без тях книжката струва 699 долара.

 

Екранът пъстрееше от мигащи обяви: ”Дърводелски услуги - Марко и син”. ”Истинските юнаци ползват нашите хранителни добавки!”. ”Рекламна служба `Метоха` - моментална известност навсякъде!”. ”Кредити изгодно, ниски лихви”. ”RADA-LESSONS.COM - всичко, на което може да ви научи разкрепостена млада учителка!”…

 

- А текста защо го няма? Трябва да се изчака да изчезнат рекламите ли?

 

- Ти от Луната ли си паднал? Има да си чааааакаш… Текстът трябва да се чете през поляризационни очила. Без тях се виждат само рекламите.

 

- Това пък от кой зор?!

 

- Как от кой зор? За да не може книгата да се чете незаконно, естествено. Купил съм си аз примерно книгата, платил съм си, а пък някой стои зад мен и я чете над рамото ми, без да си плаща - как я виждаш тая…

 

- Пълни глупости. Ако и аз си сложа очила?

 

- Голям смешник си. Текстът се вижда само през моите очила. Твоите ще имат друг код на поляризацията.

 

- Добре де, дай ми твоите, да я видя тая книга…

 

- Как ще я видиш? Нали очилата няма да ти разпознаят ретината. Ще видиш само съобщение, че си сложил чужди очила… Тате, стига си ми пречил с твоите глупости! Трябва бързо да чета, докато не е изтекъл лицензът на книгата. Иначе, ако не искам да се самоунищожи, трябва да доплащам за свръхвреме. Не ми пречи, чета…

 

… След 2 часа:

 

- Уфф. Привърших я най-сетне.

 

- Какво? За два часа си изчел ”Под игото”?

 

- Естествено. И за един щях да го прочета, ако не бяха рекламните паузи.

 

- Тая не я вярвам. Я ми кажи, кой е Заманов?

 

- Кой?!

 

- Яснооо. Кой е тогава Боримечката?… Кириак Стефчов?… Чорбаджи Марко поне?!…

 

- Откъде да знам бе, тате! Четох Home Edition. Там е само това, дето Огнянов и Рада се харесаха, и после башибозуците ги убиха. За останалото трябва да се купува Professional, или може би даже Enterprise Edition. Всичките ни пари няма да стигнат…

 

- Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!

 

- Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете…

 

 

Хубава пародия, нали? На който я разкажете, ще се смее. И ще ви обяви за параноици. А ако е някой голям издател, и ще ви скъса от подигравки…

 

Идете сега мислено при дядо си, преди трийсет години. Кажете му, че през 2006 г. това да си препишеш книгата на другарчето си ще е престъпление, което може да бъде наказано със затвор. Кажете му, че ще има хора, арестувани за това. Какво ще ви отговори?

 

Посочете му новия му магнетофон, и му кажете, че през 2006 г. това да си презапишеш ”Бийтълс” или Елвис Пресли ще е престъпление. Не, не политическо! Че ще е същото престъпление да презапишеш и речите на другаря Тодор Живков, и ще има съдени хора, задето са го направили.

 

Разкажете му как стоят нещата с авторските права днес, без да преувеличавате нищо. Поне колкото изслуша, преди да почне да ви се смее и да не ви слуша. И след това се върнете днес и тук, за да разкажете какво ви е казал дядо ви, и за какви ви е обявил.

 

Не, не на мен. На себе си го разкажете, за да го чуете… А на мен ми кажете - това, дето той ви го е казал за днешната реалност, прилича ли ви на това, което ви казват днес за… нещо?

 

Толкова от мен. Останалото… е за всички нас.

 

* * *

 

Туй то... да се замислим накъде ни води лакомията на корпорациите... Авторски права - хубаво, ако парите които се печелят от тях наистина отиваха при авторите. Така както е устроена в момента филмовата, звукозаписната и издателската въобще индустрия обаче - парите отиват в компаниите издатели, не и при автора. Автора получава трохички.

Link to comment
Share on other sites

е тва ма разби отвсякъде.и като се замисля наистина има вероятност да стане реалност в недалечното бъдеще

Link to comment
Share on other sites

http://yovko.net/?p=852 - линкове към Джаз музика под Creative Commons - абсолютно свободна за сваляне и споделяне при условията на лиценза си. На сайта на Йовко ако поровите можете да научите и повече за Creative Commons лиценза...

 

http://www.archive.org/details/antony_raijekov-journey - и българи творят под този лиценз... Да не забравяме и Балканджи - групата има албум под Creative Commons, свободен за разпространение по Мрежата...

 

Да не забравяме и първият филм, направен изцяло с продукти под свободни лицензи, който вече се разпространява абсолютно свободно в Мрежата:

 

http://www.elephantsdream.org/

 

Elephants Dream is the world’s first open movie, made entirely with open source graphics software such as Blender, and with all production files freely available to use however you please, under a Creative Commons license.

Link to comment
Share on other sites

е тва ма разби отвсякъде.и като се замисля наистина има вероятност да стане реалност в недалечното бъдеще

 

- Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!

 

- Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете…

;) :P

Link to comment
Share on other sites

И какво може да се направи срещу корпорация с милиони (които ние сме им дали по един или друг начин)? Как може да се промени общественото мнение, като манталитета, подкрепящ сегашната ситуация се насажда още от детските години било чрез телевизия, вестници, или просто чрез коментартие на мам и тате? Човекът с парите дирижира парада... Ти може и да имаш своята позиция и принципи, ама малко са онези, дето ще те чуят.

Link to comment
Share on other sites

За съжаление и по-страшни неща могат да станат действителност, ако болшинството от хората продължават да използват задните си части за мисловна дейност.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...